A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le.

Bige László bejelentette: kilencvenhárom év után befejezte munkásságát a Nitrogénművek

Sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét

– mondta el az Agrárszektornak a cég tulajdonosa, Bige László. Az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat szerint a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, mivel olyan költségnövekedést eredményez, amelyet nem lehet érvényesíteni az árakban.

Mint azt a Portfolio júliusban, a vonatkozó kormányrendelet kapcsán megírta: nagyon kellemetlen hírt kaptak a nagyobb CO2-kibocsátók a 320/2023-as kormányrendelettel, hiszen a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a kormány bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, ami az érintett vállalkozások eredményes működését alapvetően rombolta. Emellett a kormányrendelet egy 10%-os tranzakciós díjat is bevezetett a kvótaértékesítésekre, ami a cégek likviditási helyzetében okozhatott kihívásokat.

Ezt a rendeletet módosította október elején a 452/2023-as kormányrendelet, amely a különadó mértékét 36%-ra csökkentette, de közben a tranzakciós illeték 15%-ra ugrott.

Forrás: Agrárszektor

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
@Csak Norisz és senki más: A NER-nek nagyon fájt rá a foga, de beletört...
Csak Norisz és senki más
@Qqberci: "...Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg..."
Yoda69
Majd O1G egyik oliharchaja atveszi az uzemeket és akkor majd lass csodát megszunik a kulonado és a tranzakciós díj.
Eladott Ország
Amit a fidesz nem tud megvenni azt ellehetetlenítik, tönkreteszik.
Menőmanó
@Yoda69: Erre megy ki, az hétszentség.
Bár én a Bige helyében hagynám inkább elrohadni az egészet, minthogy ezeknek adjam.
Össze műtrágyázott ő már akkora vagyont, hogy ne legyenek álmatlan éjszakái.
Yeromos
Köszönjük Viktor, körvonalazódik már a tiborc - mészáros műtrágygyár?
pultosjocó
@Menőmanó: én bige helyében mást csinálnék...
Eladott Ország
Bige László bejelentette: kilencvenhárom év után befejezte munkásságát a Nitrogénművek . Van a zenészeknél az a szint, amikor már nem egyszerűen kotta nélkül, de csukott szemmel játszanak, ez a rezsim mára így basz el mindent amihez közel kerül, ki sem kell mászniuk már az ágyból, sőt, álmukban simán kicsinálnak komplett szektorokat. Megveszi Mészáros, állami hitelből újraindítja, közben Lúzerjankó kiszorítja az esetleges külföldi konkurenciát, aztán a hazai termelőknek kötelezővé teszik a Mészáros & Mészáros Műtrágyát, ettől majd esetleg picit felmennek a terményárak, Brüsszel és a háborús szankciók miatt. Maffiakormányunk így működik,majd átveszi aprópénzért valaki a NER-ből és máris fel fog virágozni a cég,hihetetlen. B+ ami itt megy minden kell nekik. A magyar piac 60 %-át is innen látták el műtrágyával. Fantasztikus magyar siker, hogy a saját cégét az ország ellehetetlenítette.
De szép céged van, nehogy történjen vele valami. 0rbán Viktor ha ezt tudná, akkor biztosan nem hagyná! Csányi Sándor örül jobban? 1000 család biztosan nem. Végre kicsinálta Bigét a kormány, kerül amibe kerül nem számít! Győztünk!
uploads.disquscdn.com/images/3f892c7f0675ed9e29d44bb1400109ebcfccbd43acf38c25b45d59370b9b8b96.jpg?w=800&h=526
Dr. Proktor
Minek is kellene műtrágya az akkumulátorgyárakkal bevetett földekre?
Yeromos
Vajon miért nem látom a kormányzati szándékot a cég és, közel 1000 munkahely mentése érdekében, hasonlóan, ahogy a mészáros érdekeltségek esetén szokták. Vajon a gazdák mit szólnak, tavasszal hogy volt Magyar műtrágya nincs Magyar műtrágya, majd lehet venni az EU-ból ?
Yeromos
@KisTehen: Az orbáni maffia szankciók működnek.
Dr. Proktor
@KisTehen: A szankciók a te fejedben és a gondolataidban működnek!
Eladott Ország
@Philip Marlowe: „A NER-hez kötött legismertebb vállalatok Orbán Viktor kormányra kerülése óta akkorát növekedtek, amekkora emelkedést csak ritkán látni. Mészáros Lőrinc cégei mellett látványosan kilőttek az Orbán Viktor családjához, valamint Garancsi Istvánhoz, Szíjj Lászlóhoz, és Paár Attilához köthető társaságok is. A számokat látva nehezen hihető az, hogy Magyarországon piacgazdaság működik.” Mindeközben teljesen véletlenül immár fizetőssé válik a cégadatok kikérése. CSAK A NER-es Orbánc strómanok lettek milliárdosok, a kis vállalatok, próbálnak kicsik, vagy közepesek maradni, mert ha nagyra nőnek Orbán fattyai strómanjai ráteszik a kezüket. /mint mondjuk a Welt 2000 Kft-re, ahol a tulajdonos szombaton eladta Orbánéknak a céget, és másnap öngyilkos lett) most a Bige cégére, de emlegetném hogy az Orbán kőbányás apja versenytársainak is bezáratta a lopós Viktor a bányáit. Most mar a sokkal kisebbekre is rárepül a fidesz maffia. Sajnos a magyar emberekben nincs benne hogy ami a köztulajdona azt meg kellene védenie mert az az övé is és nem pár családé. "A műtrágyagyártás költségszerkezetében 90 százalékot jelent a földgáz, az áram és a kvóta. Ezek közül az elmúlt évek átlagos szintjéhez képest a gáz és az áram 8-10-szeres áron érhető el, a kvóta ára „csak” háromszoros lett."... "Hát igen ba+!"
Dr. Proktor
@KisTehen: Jól mondod, bő nyállal, nehogy felsérdesítsd a segge bőrét az idolodnak...
jáger laszló
1NLőre...
Mert a műtrágya pedig kell a mezőgazdaságnak!!.
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@jáger laszló: Magyar földnek kínai akkumulátorgyár kell! Akkugyárat ezeret...
lusta
@sgl: Ez úgy lett kialakítva, hogy tisztességes veszteséget termeljen. Bige már annyi pénz tulajdonában van, hogy a bezárás után megőrzésre kell csak költenie. Több fejlesztést is végrehajtottak az utóbbi években, tehát nem egy lepukkant gyár. Miután eladja, azonnal megszüntetik ezeket a különadókat. Persz azt meg kell mindenkinek értenie, hogy ezek a különadók csak és csak az elhibázott brüsszeli szankciók, az ukrán háború, Soros, Gyurcsány a zelmúttnyócév miatt lettek bevezetve.
Yoda69
@lusta:
A mi bárgyú tehenunk biztos megerti :)
@KisTehen:
lusta
@Yoda69: Az tolsó mondatot, de abba is bele fog kötni, mert szerinte a sorrend rossz.
frank
Bilincsbe van már verve az a szarrágó??
human
Majd egy NER-es cég átveszia piacot és láss csodát, csökkennek a terhek, jön állami támogatás is.
Hasonló volt a dohányboltokkal. A pályázatok lezártáig nem volt túl vonzó pályázni, de amint a fideszesek kezébe került lehetett emelni a haszonkulcsit és már mindent is árulhatnak az üzletben.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 09:10
Te díszhülye birka tehen.
"Mint azt a Portfolio júliusban, a vonatkozó kormányrendelet kapcsán megírta: nagyon kellemetlen hírt kaptak a nagyobb CO2-kibocsátók a 320/2023-as kormányrendelettel, hiszen a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a kormány bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, ami az érintett vállalkozások eredményes működését alapvetően rombolta. Emellett a kormányrendelet egy 10%-os tranzakciós díjat is bevezetett a kvótaértékesítésekre, ami a cégek likviditási helyzetében okozhatott kihívásokat."

Ezt a rendeletet módosította október elején a 452/2023-as kormányrendelet, amely a különadó mértékét 36%-ra csökkentette, de közben a tranzakciós illeték 15%-ra ugrott
dr. prédikátor
csak rá beszélték a NER lovagok, no meg a cigány lókupec és csányi duó!!!
Clavigo
@KisTehen: 9.21. Böccém... a Mátrai erőműről beszélj,,te barom,,,,! Miután Lölő átvette ,tönkrebaszta,,,,,,,oszt visszavásároltuk tőle... ( adófizetők pénzén ) Bazdmeg ,Böcce,,te olyan buta vagy,,mint a rosseb. Bazdmeg,,veled szántani lehetne,,,de még ekének is hülye lennél,,te kretén..
Clavigo
@Philip Marlowe: Napi fülöpke..., Siralmas vagy.
simmering73
@Philip Marlowe: Te a rokona vagy kis tehénnek? Mert pont olyan hülye vagy.
Clavigo
@frank: Csak nyugi...Hozzák már a napi xanaxodat...( barom )
Sámannus
Jók megágyaztak az orosz ukrán termékeknek. Lesz majd sírás rívás hamarosan, de ezt már elfelejtik addig.
justhpeter
Ezt értem, de még nem hallottam Orbán parasztminiszterét, Az aranykalászos Mészárost mint nagy agrárvállalkozót, a Magosz Tahóját,
Csizmás Kond
...Bige azon kívül hogy kezére jutott a gyár és politikaiüzletet csinált belőle, egyebet mit tett azért hogy ma is működőképes maradjon a gyár ???
Qqberci
@Csizmás Kond: Olvasgass, cicuka!

"Az elmúlt 14 évben 450 millió € saját forrásos beruházást hajtottunk végre állami támogatás igénybevétele nélkül. Ezen beruházásokkal elértük, hogy Európa C.N.A. típusú nitrogén műtrágya 13%-át Magyarországon termelik. A műtrágyák közül ez a legzöldebb és a legkorszerűbb. A világ legnagyobb és legkorszerűbb salétromsav gyára Pétfürdőn működik."
Csizmás Kond
@Horizont: ...neked ismét teljesen máson jár az eszed...hol látsz itt mészárost ?...arról kell írni ami a téma, de látom te ezt a büdös életben nem fogod megérteni...
...az iskolai vizsgáid hogy sikerültek ha ott is mástól írtál mint ami fel volt adva ?
Csizmás Kond
@Qqberci: ...olvasgattam, de attól még bezár a bazár...fejlesztettek de ahogy látszik nem eleget...
Csizmás Kond
@Horizont: ...még egyszer és utoljára...anélkül hogy neked valami lelkimegrázkódtatásos bajod esne, ezután írhatok azt ami nekem jól esik vagy előbb előolvasásra neked el kell küldjem a szöveget, és csak a jóváhagyásod esetén passzolhatom ide ?
Yeromos
@KisTehen: Bocsi de ha esetleg kfejtenéd, hogy 2023-ban a PNM Zrt bezárásához mi köze a gyurcsánynak annak azért örülnék, mert magam nem jövök rá.
izéke
@Yeromos: Gyurcsánynak mindenhez köze volt,van és lesz amíg egy idióta fideszes is lesz a világon. Az egész bolygót behálózzák a háttérben megbúvó Gyurcsány- szálak,mindenki az ő kottájából játszik
namihami
Tehát a 40+10=50% az több, mint a 36+15=51% !
Az ""Adócsökkentés Kormánya"" !
namihami
És a műtrágyafelhasználók mostantól majd azért jajgatnak, hogy az import műtrágya mennyivel növeli meg a költségeiket! De, semmi nem fontos, ha a Vezér akaratának érvényt kell szerezni!
Esetleg felvesz egy újabb kínai hitelt és alapíttat a Lölővel egy új gyárat! Pénz nem számít, a haszon a lényeg!
lusta
@Sámannus: A fehéroroszok fognak ezen aratni.
Sámannus
@namihami: Csak maz a baj, hogy ezt is ellopják, és azt is.
Csizmás Kond
@Horizont: ...vazze... az a lökött aki egy bigés cikkben mészároskodni akar...
Csizmás Kond
@Horizont: ...te tudod azt hogy ez nem irodalmi kör hanem fórum ?
Csizmás Kond
@Horizont: ...akkor meg milyen bajod volt az én be
Csizmás Kond
@Horizont: ...folytatás... beírásommal, mert ha jól emlékszem az nem tetszett...
Csizmás Kond
@Horizont: ...ja...és ismételten megkérdezem irhatok-e amit akarok vagy előbb le kell beszéljem veled ...csakhogy ne kelljen fölöslegesen háborognod ?
Csizmás Kond
@Horizont: ...és még kiről kéne írjak ?...csakhogy ezt is tudjuk le végre...
Néro2
Plagizáltam mint a köz elnökük:
Amit ez a tróger fityma tolvaj népség lenyúlt és az EU-s ezer milliárdok benne sincsennek.
Ej, milyen szép ez a
magánnyugdíjpénztár,
napilap,
hetilap,
tévé,
rádió,
internet-szolgáltató,
mobilszolgáltató,
kastély,
szállodalánc,
strand,
kikötő,
színház,
fesztivál,
étterem,
kaszinó,
termőföld,
bank,
biztosító,
repülőtér,
erőmű,
energia-szolgáltató,
vízszolgáltató,
hulladék-koncesszió,
autópálya-koncesszió,
kaszinó,
építőipari cég,
dohánykereskedő cég,
ételutalvány-cég,
kamionos cég,
EU-támogatásokat nyilvántartó szoftver,
egyetem,
meddőségi klinika,
CT/MR,
labor,
könyvkiadó,
könyvesbolt-hálózat,
Ditrich
Nem fogja bezárni! Nem az a fajta aki meghátrál ha igaza van! Pedig bizony az van! Már hivatalosan cáfolták a hírt!
Mindene megvan hogy megharcoljon ezzel a söpredékkel aki a szarból kivakarodzva ,,2/3,, al fosztogatja ezt az országot!
Bige László elég okos,gazdag és befolyásos hogy megvédje magát ebben a rákényszerített nemtelen harcban!
NAGYON SOK SZERENCSÉT KÍVÁNOK NEKI!
verőce21
Az a helyzet, hogy tisztességes vállalkozással, nemigen lehet 9-11%-nál magasabb tiszta hasznot elérni egy vállalkozásban...!
Ha azt veszem, hogy az állam 14-16% kamatot fizet a készpénzedre, forgótőkédre, akkor nem érdemes elfáradni a munkában...! :)
terlasz
@verőce21: Szorozd fel az inflációs indexel és rájössz, hogy a 16 % kamat mellett is mennyit veszít értékéből a pénzed az orbáni hiperinfláció következtében.
terlasz
A megszokott orbáni ellehetetlenítő rablópolitika.
O. beállít egy strómant a pénzünkből és tovább gyarapszik az Orbánisztán Kft.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.