A keresztény kultúra nemcsak egy erőforrás a számos erőforrás közül, hanem minden erő forrása – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a Bács-Kiskun vármegyei Apostagon, a felújított református templomban tartott hálaadó istentiszteleten.

Kocsis Máté: ezért nem maradhatnak templom nélkül a magyar falvak és városok
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kocsis Máté úgy fogalmazott: a keresztény kultúra "olyan erős abroncs, amely éltette közösségeinket, a nemzetet, a családjainkat, a hajdan élt és majdan élő nemzedékeket, tehát múltat és jövőt összefog".

Magyarország falvai és városai ezért nem maradhatnak templomok nélkül, meg kell azokat őrizni a jövő gyermekei számára

– emelte ki.

Azt mondta: a kormány ennek szellemében foglalta az alaptörvénybe a magyarság, a magyar államiság keresztény gyökereit.

"Mert keresztény hit nélkül semmivé foszlik minden, ami az európai embert naggyá és erőssé tette, vagy teszi még mindig"

– fűzte hozzá Kocsis Máté.

A politikus szerint a keresztény szabadság és szeretet a forrása annak a békének és jólétnek, amely ma még mindig a nyugati ember kiváltsága, és Szent Istvánnak köszönhetően a magyarok kiváltsága is.

"Kereszténység nélkül mindezek elvesznek" – jelentette ki.

Kocsis Máté hangsúlyozta, a reformátusok jól tudják, hogy egyszerre kétféle templomot kell tisztelni és rendben tartani az ember élete során: a kőből épült templom a gyülekezet háza, a húsból és vérből felépült templom pedig a keresztény ember szíve.

Azt mondta, a kettő közül mindig a szív lesz a fontosabb, mégis a templom rendje és tisztasága a szív rendjének és tisztaságának tükörképe. Így válik a két dolog eggyé, a másik támaszává.

"Vagyis akik gondot fordítanak a gyülekezet házára, azok lélekben és szívben is megerősödnek"

– tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy ma a nyugati világban "sajnos egyre kevesebb templom van, amit tisztán és rendezetten tartanak, ehelyett inkább lerombolják őket mint valamilyen közveszélyt jelentő épületet, amelyre a hatóságok kiadják a bontási engedélyt, és amely mintha már senkinek sem hiányozna, mert régóta nem illeszkedik a település imázsához". Pedig a templomok nemcsak építészeti alkotások, és nemcsak a helyi identitást, a helyi közösséget erősítik, hanem egy másik valóság földi helyei is – jegyezte meg.

Kocsis Máté azt mondta: az elmúlt században "sorra jöttek olyanok, akik megpróbálták az európai ember szívéből kiirtani a keresztény Isten iránti vágyat, megpróbálták megmérgezni a keresztény közösségek életét, sőt egyenesen el akarták pusztítani őket".

Szép számmal vannak olyanok ma is, akik "a kereszténységet mint megunt, avítt kacatot kihajítanák az ablakon, akik tagadják a kereszténység megtartó erejét, és kiradíroznák azt a múltból és a jelenből, a jövőből pedig végképp" – fogalmazott.

A politikus kitért arra, templomok nélkül eltűnik az a biztos pont, ahová felemelhetjük a tekintetünket, bárhol is vagyunk éppen; a templomtorony mindenhonnan látszik, a harang hangja pedig mindenhova elhallatszik.

"Általa tudjuk, hogy merre kell mennünk, tudjuk, hol van az otthon, hol van mindaz, ami vagyunk. A templom iránytű"

– mondta, hozzátéve: a magyarok ezer éve építik a templomokat, hogy azok messziről látszódjanak és hallatszódjanak.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy "az apostagiak református templomuk felújításával a magyar épített örökség, a magyar kultúrtörténet egy jeles alkotásának lettek a továbbvivői és hordozói".

Beszámolt arról, hogy körzetében az elmúlt időszakban az apostagin kívül megújulhatott egy-egy református templom vagy parókia Dunapatajon, Hartán és Kalocsán is.

Szanyi Ferenc apostagi lelkipásztor felidézte: a templomot a kormány és a Dunamelléki Református Egyházkerület 165 millió forintos támogatásának, valamint számos vállalkozás és magánszemély felajánlásának köszönhetően sikerült felújítani.

A rekonstrukció során először feltárták a barokk templom alatt található Árpád-kori körtemplom romjait. A rotunda alapokig elbontásáról romos állapota miatt még az 1800-as évek elején döntöttek, de mészköveinek egy részét az 1806-ra elkészülő új templom építéséhez felhasználták. A régészek a régi templomban helyi előkelőségek temetkezési helyét is feltárták, nyolc sírt találtak a különböző rétegekben.

Mint elhangzott, később az ásatási helyszínt betemették, hogy folytatódhasson a jelenlegi templom felújítása. Új karzat épült, amely alatt egy baba-mama szobát alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat, és megoldották az épület vízszigetelését. Az akadálymenetes bejárat mellett a templom új padokat kapott, és elektromos padfűtést is kialakítottak.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Mindez nagyon szép amit ez politikus kinyilatkoztatott, csak azt nem értem, miért üresek a falusi templomok még búcsukor is, holott az átkosban tömve volt a a templom, pedig a mostani hatalom képviselőinek felmenői akkor mindent megtettek hogy ne járjanak oda az emberek. Ja, hogy odáig fejlődött a fiúk és elődeik vidékfejlesztése, hogy se pap, se jegyző se iskola se posta, se orvos és már sok helyen kocsma sincs a falvakban, a munkahelyeket már említeni sem kell, egyre messzebb lesz a gyógyszertár, és egyre nehezebb a közlekedés. Bankautomata helyben elérhetetlen, a postai "futárszolgálatnál" sem lehet kártyával fizetni, a letétbe helyezett csomagot pedig sokszor 10-25 km-re lévő hivatalban vehetik át. Valamiért az sem lesz példa a vidéknek, hogy az egykori párt és KISZ titkárokat és azok leszármazottait újabban milyen mélyen áthatja a vallási buzgalom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fideszes gyökér
Mindegy, maradhatnak a templomok,

CSAK EZ A BUZI és a FASZCIGÁNY TAKARODJON!
nezelodo
Mindez nagyon szép amit ez politikus kinyilatkoztatott, csak azt nem értem, miért üresek a falusi templomok még búcsukor is, holott az átkosban tömve volt a a templom, pedig a mostani hatalom képviselőinek felmenői akkor mindent megtettek hogy ne járjanak oda az emberek. Ja, hogy odáig fejlődött a fiúk és elődeik vidékfejlesztése, hogy se pap, se jegyző se iskola se posta, se orvos és már sok helyen kocsma sincs a falvakban, a munkahelyeket már említeni sem kell, egyre messzebb lesz a gyógyszertár, és egyre nehezebb a közlekedés. Bankautomata helyben elérhetetlen, a postai "futárszolgálatnál" sem lehet kártyával fizetni, a letétbe helyezett csomagot pedig sokszor 10-25 km-re lévő hivatalban vehetik át. Valamiért az sem lesz példa a vidéknek, hogy az egykori párt és KISZ titkárokat és azok leszármazottait újabban milyen mélyen áthatja a vallási buzgalom.
izéke
Aztán a híveket is hozzák külföldről,hogy megtöltsék a templomokat? Végülis a filippinok keresztények... A fiatalok elmennek a falvakból a városokba,ahol a vallásgyakorlás lesz a legkevésbé fontos számukra. A középosztály meg örül,ha 3 műszak után lyuk van a seggén és szelel,nemhogy órákig tartó ceremóniakat üljön végig. Aki eddig akart templomba járni,eddig is meg tudta tenni. Az az igazság,hogy a templomba járó,leginkább nyugdíjas réteg is inkább közösségi házként gondol a templomra,ahol ki tudják pletykálni magukat,kivel mi történt,ki milyen ruhában ment,ki kit csalt meg ,stb stb.
balos
@izéke: te tetted ezt Hatvanpusztai alkeszdebil!
jáger laszló
Arccal a templomépítés felé!!
Nem hagyjuk a lelki társainkat táplálék nélkül!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csak Norisz és senki más
Hol? A Kárpát-medencében? Vagy akár a világon minden magyar diaszpóra: Árpádhon, Florida, USA ???
justhpeter
A sok szerencsétlen idiótának fogalma sincs mennyien járnak rendszeresen templomba, de arról sem, hogy mennyien vallották magukat "kereszténynek". Ennek ellenére tolják a biciklit az egyházakkal közösen. Semmi más mint primitív szélhámosság. Nem lehet más, mert Magyarországon senki nem akadályozza a valóban keresztényeket semmiben.
simmering73
A kis náci buzulmány de nagyon keresztény lett. Duplán be kellene fóliázni.
madlaci66
valahol csak kell kampányolni a fidess politikusainak a választásokkor
NKF
Templom nagyon régóta van minden apró faluban ! Ahol kétféle vallás van ott kettő!
kereső
Akkor immár kimondhatjuk, hogy orbanisztánban a vallás nem magánügy!, hanem közüggyé vált. persze ehhez módositani kellene a gránitszilárdságóban foglaltakat is, hogy törvényes legyen!
Nem maradhatnak a települések templom nélkül- ugyanez nem vonatkozik az orvosra, gyógyszertárra, könyvtárra, közösségi házra, iskolára , ezek mostanra mind "liberális mételyek".
Templom legyen , meg temető...atemplomban meg az oltáron orbán arckép.Mondjuk én jobban örülnék, ha nem csak az arcképe lenne ott, hanem Isus mellett keresztre feszitve latorként "viritana".
kereső
Mottó(k):
Bentham: "Nincs nagyobb dögvész egy államban, mint a vallási buzgalom erkölcsösség nélkül."

Arisztotelész: "Egy zsarnoknak (tyranus) a szokásosnál nagyobb vallásos áhítatot kell mutatnia. Az alávetettek kevésbé aggódnak egy olyan uralkodó törvénytelenségei miatt, aki istenfélõ és jámbor."
Sámannus
Kipcsak-lopcsak vannak ám olyan templomok is, amit nem felújítottatok, hanem megcsúfítottatok, a papnak még reklamálni sem szabad, mert csak a lopás volt a célotok. Ez a karácsony is csak a bukásotokhoz visz közelebb.
Dr. Proktor
Ezek azt hiszik hogy a gyónás és a feloldozás mentesíti őket a világi bűnökre vonatkozó felelősségrevonás alól?
Aki Én
@Maccska: Ingyen színházjegy VS templomok
Megértetted a lényeget :)

Egyébként mi a baj az együttműködésben? A fidesz nem működik együtt senkivel?
csak úgy....
@Maccska: érdekes, tegnap a vasárnapi nagymise alatt ,te a propelleren tartózkodtál mint általában minden vasárnap,- föltehetöleg te is ateista csak a butuska pofád nagy!
szép új világ
"...nem maradhatnak templomok nélkül"
Iskola, orvosi ellátás, posta és közlekedés nélkül persze maradhatnak. Hogy a fejed szakadt volna anyádba!
kereső
És itt a mai "igehirdetés"- lakjatok jól vele!
"A béke oldalán maradtunk. Energiaellátásunk biztosított. A rezsicsökkentést, a munkahelyeket és a családtámogatásokat megvédtük, a háztartási energia itt a legolcsóbb Európában. A nyugdíjak értékét megőriztük, az infláció 10 százalék alatt. Brüsszel pénzügyi zsarolási kísérleteit zátonyra futtattuk, a gazdaság ismét nő, és még nőni is fog. (Facebook/Orbán Viktor)"
kereső
@Horizont: A tetút ki lehet irtani, vannak nagyon jó irtószerek. Na, de ezeket???
CsipkeRózsa
Amit elmondott Kocsis Máté, nem az ő fogalmazása, ő így nem tudta volna összeállítani.
Toller Béla
Mindannak, amit mondasz, te vegy az éló ellenpéldája ! A pápa ezek szerint mégscsak megáldotta Hitler fegyvereit ?
jáger laszló
Semmi szükség a falvakba új buddhista, iszlámista, sintoista,taoista templomokra,de még keresztény templomokra sem
Felesleges pénzköltésnek tartanám
Az emberek sem igénylik ezt a rongyrázást!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@jáger laszló: Nem vetted még észre hogy a vallás és a templomok csak Potyemkin falvak képzetei a fidesz számára?
Közönséges etetés, kolomp a marháknak...
Dr. Proktor
@kereső: Az infláció szóban 10% alatt, a boltban viszont valóságos 100%...
Nessy
@nezelodo: Üzenet Kocsis Máténak! "Nem csak igével él az ember"! Ez a sok státusz keresztény politikus kaphatná a fizetését " vatikáni valutában"! (Isten fizesse meg) És a megmaradó fizetésüket fordítsák templomokra, határon innen s túl.
kereső
@Dr. Proktor: 08:20 Tudod, Isten megbocsájtó. Csak nem kellene azt hinni, hogy mi is.
Lepényleső
...propaganda eszközei,- akik azt hirdetik,a személyei,- felekezettől függetlenül?
Nincsen közöttük aki nyíltan kiállna az elnyomottakért,akiknek papolnak Júdás pénzéért,
amit voltaképp rólunk nyúznak le napról-napra,és ők is sorba állnak a köz vagyonáért?
Dr. Proktor
@Lepényleső: A pap is ember, többségében ippeg olyan jámbor ( csak hogy ne más jelzőt használjak ) mint az átlag NERes szavazó...
Mennek a kolomp után, ami a vezérürü nyakában himbálózik közpénzlegelés közben!
kulabombaafityiszre
@Maccska: november 27., 06:12
Ezért kell templom mindenhová,mert a dk 30%-os kedvezményt kap egy szinházba?
Jól megértetted az írás lényegét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.