Az Európai Bizottság 140,1 millió euró (mintegy 53,2 milliárd forint) támogatást folyósított Magyarországnak az energiaellátás biztosítását segítő REPowerEU uniós alapokhoz kapcsolódó előfinanszírozás részeként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszköz (RRF) keretében, a finanszírozás a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részlete – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Jön az EU-s pénz: 53,2 milliárdot utalnak az Orbán-kormánynak
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A REPowerEU előfinanszírozásának ez a második, egyben utolsó részlete a december 28-án Magyarországnak folyósított első, 779,5 millió eurós, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU uniós program előfinanszírozását követően.

Az uniós bizottság közleményében hangsúlyozta, az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU uniós program egyes fejezeteiben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. Segít felgyorsítani az energiatakarékosságra, tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól – írták.

Az előfinanszírozás hétfői kiutalását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta Magyarország felülvizsgált tervét, amely magában foglalja a helyreállítási alap REPowerEU fejezetét, valamint a pénzügyi megállapodás aláírását – közölték.

Az előfinanszírozási kifizetések az egyes tagországok REPowerEU fejezetének finanszírozásához igényelt források legfeljebb 20 százalékának felelnek meg – tájékoztattak.

Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét novemberben hagyta jóvá az Európai Bizottság. A terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: @Csizmás Kond: nagy az 0rbán állatkertje, csak alacsony a kerítés! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Az uniós bizottság közleményében hangsúlyozta, az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU uniós program egyes fejezeteiben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását.

Segít felgyorsítani az energiatakarékosságra, tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól
Csizmás Kond
Mese hogy teljesen meg akarnak szabadulni az orosz tüzelőanyagtól...csupán olyan vezetéken fogják megvenni ahol jutalék hull az ámerikai spekulánsok kezébe...
csak úgy....
@KisTehen: @Csizmás Kond: nagy az 0rbán állatkertje, csak alacsony a kerítés! :)
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...te már átugrottad...
Clavigo
Felkészül...a putrisor... Löller,,Vityka... ( pííz áll a házhoz ).
csak úgy....
@Csizmás Kond: te már nagyonhülye! :)
Eladott Ország
„A pénz az uniós helyreállítási alap (RRF) energetikai lábából (REPowerEU) érkezett." Ez nem érinti a korrupciós-jogállamisági vitában befagyasztott normál forrásokat. Ez nem sérti a szuverenitásunkat?! Duzzogva eltesszük a pénzt. Elteszi a dagadték, ebből nem sokat fogunk mi látni. Erősíti, ha jut belőle a szuverenitás harcosoknak is. Ebből az euróból végre be lehet fejezni Hatvanpusztát és Lőrincéknél nagy buli lesz! Annyit írok, hogy Elios. Ugyanez lesz a sorsa. - Nem láttom mit írtál pedig itt állok az utca lámpa alatt. – Hozzál szentjános bogarakat wazze! Köszönjük, kb ennyit szoktunk elkúrni csak lélegeztetőgépre, de óriási siker.
Nessy
Lesz kegyencéknek habzsi, dőzsi! Nyugalom, ettől továbbra is a hét, nyolcszoros szorzó marad a villany, gáz számlán!Plusz a 27! ÁFA! Kell a pénz a kormány választási kampányára, miután az nem minősül a fidesz kampány költségének!
Pusztai
aprópénz, bedobják a malacperselybe.
kereső
Na, kiváncsi vagyok, hogy mennyire ogyekkszik orbán megszabadulni az orosz gáztól. A pizecske már megvan rá- ezután mi lesz a kifogás?
lusta
@kereső: @Eladott Ország: @Nessy: @Pusztai: 1. Ezek pántlikázott pénzek.
2. A hatékony felhasznélést és a lakossági szemléletváltást láthattuk a mai napelemes pályázatnál. A rendszer egyből lefagyott, olyan faszagányosan készítették elő.
Eladott Ország
Erősíteni fogja az ország energiaszuverenitását = legalább a felét oda kell adni az oroszoknak, csak a maradékot lehet ellopni. Akkor újra sláger lesz Dopman, Megyünk lopni című száma. Lesz mire az Orbán családnak rárepülnie úgy, mint a Tiborcz féle közvilágítási projektek esetén. Valószínűleg hasonlóan brilliáns kimenetellel. Már behúzták a napelem bizniszt. Nagy segítség ez a szigeteletlen kádárkockákban, 20 éves gázkonvektorokkal fűtő magyar családoknak. Szép is az, mikor begyújtáskor robban egy nagyot és utána elkezd duruzsolni és fűteni a közteret. Nyugi, a lakóépületek energetikai korszerűsítésére sem fog jutni belőle. Arra ott a Provident.
Jól nyomja, mi? Megyünk lopni, Pityinger meg a Váradni , senki nem tudná..
twitter.com/i/status/1717811580702757211
kereső
@lusta: Mikor zavarta orbánékat a pántlikázott pénz ?? Vót má ollyen "pántlikázott "a lakosság energiahatákonyságát növelő pénz - több ezer milliárd érkezett. Lázár diszponált akkor éppen felette- na, mi lett belőle? Ebből koszerúsitettek, felújitottak több önkormányzati épületet, akiknek meg cimezték a támogatást, azok vehettek fel kamatmentes hitelt.A cimkékről ennyit.
Eladott Ország
Még ha mind a 27/27 „szuper-mérföldkő” teljesülve látszana is, akkor is kellene várni minimum 1-2 évet, hogy az intézkedések tényleges hatását és használatát ellenőrizzék, és ha 1 ponton is elégtelen a látszatjogszabályosdi vagy a végrehajtó szervezet, akkor újranyissák (újrablokkolják) 1-2 évre a dolgot. Nem lesz itt pénz ameddig a csuti van hatalmon. Es jól van ez igy. A csuti diktálta a játékszabályokat az EU megtanulta és most azokkal a szabályokkal játszik, és nyerésre áll. CPAC beszéd után maximum az OPNI felújítására és újbóli megnyitására küld az EU pénzt, és azt is csak akkor ha az első páciens Orbán Viktor lesz. „Összesen tehát 34,4 milliárd euró uniós támogatás van befagyasztva a kormány politikája miatt. 375 Ft-os árfolyammal számolva ezek 12 900 000 000 000 (azaz 12 900 milliárd) forintot jelentenek. Szörnyen nagy összeg. És szörnyen hiányzik Magyarországnak. Már a késlekedése nagy kárt okoz, de még nagyobb volna a kár, ha végleg elveszne.”
EU-támogatások: milyen feltételek mellett juthat hozzá ezekhez Magyarország?
helsinki.hu/eu-tamogatas/
Az Európai Bizottság 27 „szupermérföldkőhöz” kötötte a helyreállítási alap kifizetéseit, és a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részét is visszatartja.
www.lakmusz.hu/egy-helyen-a-27-feltetel-amit-a-kormanynak-teljesitenie-kell-az-eu-s-penzekert/
Pusztai
@kereső: a geczi 2015-ben nylatkozta, diverzifikálni az energia beszerzést, csökkenteni az orosz kitettséget!!

örömmel látom ahogy ez a csoda ellenzék naponta számonkéri a geczin az ígéretét.
kereső
@Pusztai: Úgy csökkentette, hogy közben nőtt...
Pusztai
@kereső: de az ellenzéki balfaszkodás is nő.
tényleg nem hiszem el, hogy lehet ekkora szarhalom ez a debil csürhe, a " mi ellenzékünk!"
Horizont
Ellenőrzi valaki hogy odamegy -e amire adják?
Most is azt mondom kár volt adni.
Péter2
@Horizont: Igen fogják ellenőrizni , mert a vállalásokat 100%-ban teljesíteni kell , és ezt meg is nézik a hozzá szakértők , akiket nem lehet átvágni , mert addig még ők nem pozitívan nyilatkoznak addig nem jön a többi .
Peller Anikó
@Péter2: Akkor a szakértők majd pozitívan nyilatkoznak. Lehet kovid pzitív.
Qqberci
@Shikari: Lesz áram a villanypásztorba, nem lóg meg a kecskéd...
levarosbukta
@Shikari: Nehogy azt hidd, ezt az aprópénzt csak azért adják mert a fővezéred gátlástalanul üzletel az oroszokkal , kinaiakkal meg az istentudja kikkel nem akikkel az eu látszólag szóba sem akar állni, közben meg rajtunk keresztül megy az összes tranzit áru - főleg a kinai cucc - amit a kelet nyugatra szán. Azt hiszi a szerencsétlen hogy ő diktál, pedig qrvára kihasználják. Ezért nem érdekük kiakolbólintani az eu-ból magyarországot, és tudják amig Orbán egy fityinget is remél a eu-tól önszántából nem léptet ki minket. Majd néz meg hova fog ez a pár milliárdocska vándorolni, mert mérget vehetsz rá hogy nem oda amire adták, és ráadásul még a kutya sem ellenőrzi az egész pénzfelhasználást.
levarosbukta
@Péter2: Egyet mutass egyetlen egy EU-s pénz felhasználást amit ellenőriztek!
Ditrich
Hiába meg kellet jutalmazni azért hogy sikeresen zsarolja és gáncsolja az EU t! Megjött a zsé lesz megint egy kis habzsi dőzsi! Szállodák,yachtok, repülők! Minden ami ,,járt,,nekik!
justhpeter
Megérkezett a szilveszteri buli utáni zsebpénz. Annyira kicsi, hogy csak azon lehet majd összeveszniük, hogy mely lyukak betömésére kell fordítani, mert egyébként hogy mire adták az senkit nem érdekel. Majd kiállítanak olyan számlákat amiket ha én csinálnám üldöznének miatta, de úgy gondolják az zUniónak jó lesz..
Sztyepospista
Pár hónap mnúlva majd jól megjelennek a cikkek, hogy a Lölő miket vásárolt , hány külföldi ingatlant vett, és a Tiborc mekkora - visszanem téritendőkkel spékelten - mennyi új szállodát szerzett. Elfogy a pénz hamar, hiszen már a " HATÁRON TÚLIAK " is bejelentik, mikre is lenne nagy szükségük hirtelenjében.
kereső
@Sztyepospista: tiborcz már bevásárolt. 10 ingatlant vásárolt meg Belgrádban, olyanokat, amelyek az mnb érdekeltségek voltak.
kereső
@Péter2: Olyan szakértők, akik megnézték a felcsúti kisvasút költséghatékonyságát is, és mindent rendben találtak.
kereső
@Péter2: Egyébként is már Angela Merkel is megmondta, hogy Magyarországon az eu-s pénzek felhasználása nagyon jó.
Pusztai
@kereső: MNB-NEK MINEK 10 BELGRÁDI ingatlan??
egy-kettő még csak-csak, de 10??
Akkor az eleve azért vették, majd átjátsszák.
kereső
@Pusztai: Minek-minek? Én honnan tudjam? Valamelyik alapitványé lehetett, amely a devizahiteles árfolyamnyereségből bevásárolt. Futotta az a 460+ milliárd.
levarosbukta
@Shikari: Tényleg nem ártana neked kicsit máshonnan is tájékozódni mint az M1!
levarosbukta
@Pusztai: Mert egyszerűen nem érdeke. Régóta mondogatom, hogy amíg az egész bagázs beleértve a kormánypártokat és ellenzéki pártokat mind-mind a régi kommunista garnitúrából való addig itt érdemes változás nem lesz. Mindnek azaz érdeke hogy teletömje a zsebét. A változáshoz új, friss fiatalok kellenek és lesznek is.
Pusztai
Na tessék bejött amire gondoltam:
"A Magyar Nemzeti Banktól került Orbán vejéhez a belgrádi irodapiac tíz százaléka"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.