Megegyeztek, határoztak, aláhúztak, hangsúlyoztak, majd végül "nagyratörő" menetrendet fogadtak el a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton a közel-keleti országban több mint négy éve tartó háborús válság rendezésére.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tájékoztatása szerint

- a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok képviselői még idén tárgyalásokat kezdenének,
- fél éven belül átmeneti kormány alakulna,
- másfél éven belül pedig választásokat tartanának a tervek szerint.

Kerry úgy tudja, Aszad talán kész tárgyalni

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ahhoz, hogy mindezt elérjék, tűzszünetet kell hirdetni a kormány és a lázadó csoportok között. Közölte, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja megegyezett arról, hogy határozatot fogad el erről. Kerry szerint a legfontosabb, hogy ne a mérsékelt ellenzékkel szembeni harc, hanem az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front ellen küzdelem folytatódjon. A péntek éjjeli párizsi merényletsorozattal kapcsolatban hangsúlyozta, nincs ok feltételezni, hogy nem az Iszlám Állam állt a támadások mögött. Kiemelte azt is, hogy a történtek csak még inkább megerősítik eltökéltségüket a terrorizmus elleni harcban.

Kerry szerint az arab országoknak Szíriával közösen kellene harcolniuk az IÁ ellen. Elmondta ugyanakkor, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról egyelőre nincs egyezség, de őt úgy tájékoztatták, hogy Aszad kész érdemi tárgyalásokat folytatni. Kerry reményét fejezte ki, hogy a szíriai elnök komolyan gondolja, hogy kész részt venni az átmenetről szóló egyeztetésekben.

Az amerikai külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok és Oroszország között véleménykülönbségek vannak, azonban folytatni kell a közös munkát, ahogy ezt az Iránnal folytatott tárgyalások kapcsán tették korábban, és hozzátette: a tárgyalópartnerek mindannyian Szíria stabilitását tartják szem előtt.

Lavrov szerint csak a szíriaiak dönthetnek a sorsukról

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette: csak a szíriai emberek dönthetnek országuk és elnökük sorsáról. Lavrov szerint a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Elmondta azt is, hogy a tárgyaláson részt vevő országok számba vették a terrorcsoportokat, ezen listák összehangolását Jordánia végzi majd, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazni fog róla.

A békefolyamatot Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vezeti és szervezi majd – mondta Frank-Walter Steinmeier a 17 ország magas rangú képviselőinek részvételével zajló tanácskozás után.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője rendkívül hasznosnak nevezte az egyeztetést. Federica Mogherini úgy vélekedett, megkezdődhet a rendezéshez vezető folyamat egyúttal a Twitter közösségi portálon bejelentette, hogy a következő csúcstalálkozót Párizsban tartják majd.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
@sentinel216: Akkor a tett már indulhatna a Mr. Múmia versenyen.
rugacs
Továbbra is csak a sok halandzsa, tartalom meg semmi... :-(
Mi kell még, hogy észhez térjen ez a sok léhűtő okostojás???!!!
Szókrakész
@rugacs: Ők ráérnek.
Van testőrségük, jó fizetésük, szolgálati kocsi, lakás...
Szókrakész
Hiányolom Merkel mondandóját.
Az ő nyilatkozatát miért nem hallani?
Csak nem eldugták egy időre, nehogy széttépje a feldühödött tömeg?
Papuska1
Elnézést kell kérnem, de számomra már egyre inkább döbbenetes, hogy a Párizsi merényletek után a személyszállító repülőgépek felrobbantása után még mindig azon próbálnak szöszmötölni, hogy hogy lehet demokráciát csinálni ott, ahol ennek semmi gyökere nincs! Sajnos egy ideig még meg kell elégednünk azzal, hogy egy olyan vezetőt segítünk hatalomra, aki meg tudja valahogy, a saját eszközeivel fékezni ezt a rettenetet és nem fordul egy-két év múlva ellenünk. Közben elkezdhetünk valamit a fejekbe csöpögtetni, ami talán egy-két generáció alatt megérik arra, hogy veszély és pusztítás nélkül képes legyen egyre inkább közelíteni a demokráciához! Ha ezt tesszük, nem csapjuk be magunkat, és nem hozunk a saját fejünkre szörnyű pusztulást. Ha nem ezt tesszük Róma, Bécs, Berlin, Brüsszel, Amszterdam, de talán Oszló Stockholm és Koppenhága is kis Párizzsá válik!
troppauerhumer
@Szókrakész: Talan ha nem volna a szemed mogott az sotet olvastad volna Merkel nyilatkozatat.
Erre a papagajra ,ooo...papuskara meg tegye mar valaki ra kalitka takarot,estve vagyon nyuguvora
Szókrakész
@troppauerhumer: "Erre a papagajra ,ooo...papuskara meg tegye mar valaki ra kalitka takarot,estve vagyon nyuguvora"

Ezt miért nekem írod?
Ha neki üzensz, akkor neki is címezd!
Légy oly bátor!
verum
Az ilyen nagy békefolyamatok általában háborúba torkollnak. Ne feledjük, politikusokról van szó... :-(
kkalman
Ettől a nagy büdös semmitől nem szarik be az Iszlám állam.
verum
@Papuska1: - először is már régen nincs demokrácia sehol. Másodszor érezni fogod a biztonsági intézkedések révén, a magánszféra, köztük a tied is zsugorodni fog. Harmadszor, ha a demokrácia csírája is eltűnik, diktatúrában élhetünk mi is. Nem a demokrácia hozta a bajt, éppen nem! A forrongó, terroristákkal teli országokban éppen hogy nincs ilyesmi.
Egyébként várod már a háborút? Mert ha Európa lőni kezd, vissza is fognak lőni.
Nehéz helyzet ez és azt hiszem, nincs igazán jó megoldás.
Azaz hogy talán lenne, csak esélyét nem látom, de ez hosszú, ebbe itt és most én nem mennék bele mélyebben.
Papuska1
@verum: Miért ne lenne demokrácia? Van az, csak persze relatív. Tessék megérteni, hogy az igazság, a hazugság, a jó, a rossz nincs tiszta formában! Minden, amit ítélünk valamihez képest igaz, vagy hamis, jó vagy rossz, igazságos, vagy igazságtalan. Ráadásul a viszonyítási mérce többnyire mi magunk vagyunk, és legritkább esetben egy másik ember! Mi magunk, vagy a mi értékeink, de miért nem lehet másnak más értéke, véleménye, tapasztalata? A demokrácia is ilyen. Viszonylagos. Még a Svájci népszavazósdi is manipulálható és hamis. Relatív fogalmakat használunk és abszolút dolgokat akarunk definiálni velük! Ez mindig csapda és soha sem jön be! A megoldás pedig a Németországnál két és félszer nagyobb, az Uniós gazdaság szintjét elért Törökország, ahol a nagy kivándorlás miatt (aminek a gazdagság is köszönhető) éppen munkaerő hiány van, és a vallás is pont Iszlám. A három Németországnyi, alig 770 milliós, és 10% gazdasági eredményt produkáló Törökország nyugodtan beszippantaná az összes menekültet, de ha hülyék vagyunk, még megzsarol bennünket egy kicsit!
verum
@Papuska1: - a fogalmakat lehet képlékeny és gyúrható anyagnak tartani, én nem szoktam. Akkor találjunk rá más fogalmat!
Aztán meg nem az számít, hogy fizikailag hova hány ember fér be. Ilyen alapon mi is fogadhatnánk egy-két millió embert.
Azonban azokat ha táborokban tartják, el kell tartani, ha szabadon engedik, munkát kell biztosítani. És még ezer és egy dologgal jár egy országban, ha hirtelen millió számra növekedik a jövevények száma.
Elvben te vajon hány embert tudnál a saját lakásodba befogadni, ha mondjuk lenne olyan kvóta, hogy egy embernek három négyzetméter kell és a napi ellátásához ezer forint? Mit tennél, ha ezt kötelezővé tennék, csak mert kibírható?
Szókrakész
Itt valami nagyon nem kóser az ISIS terveit illetően.
Amit nem értek, hogy miként kapkodhattak el egy sokkal magasabb célt szolgáló folyamatot az elején?
Ennyire hülyék azért ők sincsenek.
Ha csak nem Mások akartak félelmet és pánikot kelteni Európában és ehhez az ISIS égisze alatt, a ő nevével takarózva tették amit tettek.
Lehet, hogy ezek a "terroristák" is előtte pszichiátriai kezelés alatt álltak?

A kérdésem:
Ha a muszlim vezetők nyilatkozatait atomjaira szedem, akkor nekem az jön le belőle, hogy totál el akarják lepni Európát, a még európai nőknek gyereket csinálni, hogy...
Akkor miért kapkodták el ezt a terrortámadást és még a 2016-2017-s Nagy Inváziók előtt turbóba kapcsolva merényletezgetnek, aminek tudják ők is, hogy az a következménye, hogy az eu-s országok menekültügyben behúzzák a kéziféket, megszigorítanak mindent...
Ezzel meghiúsítva a Nagy Betelepítési tervet.

Egy jó sakkozó előbb a megfelelő mezőkön elhelyezi a bábuit és utána indít támadást.
A jó hadvezérek is előbb mindenhová betolják csapataikat, titkosszolgálataikat, háttérszemélyzetet és csak aztán...

Nekem valami nagyon bűzlik ebben a sztoriban.
Szókrakész
@Szókrakész: Ráadásul olyan bakikat elkövetni, hogy otthagyják a saját holttestük mellett(nem zsebben, vagy az autóban) az útlevelüket?!?!?!
Egész Európán átjöttek úgy, hogy eldugták útleveleiket, okmányaikat, gohst, zombi üzemmódban utazott, itt meg véletlen maga mellé ejti, miután meghal?!?!
lópicigáspár
Na ezen dőltem a röhögéstől! Elmondom három pontban mit kell tenni. 1 Letarolni az egészet földig (homokig). 2 Diktátor választás 3. Támogatni az újjáépítésben, aki ellenszegül megkövezni! Oszt jónapot!
krumpli
Még egy összesküvés elmélet :
Szíria csúcs elött, otthagyott útlevelek, simán lenyomozható autók, megtalált ujjak+ ujjlenyomatok.. Amcsi szóhasználattal, " 140 ember járulékos veszteség " egy nagyobb cél érdekében ! Már csak Európa vezetője Merkel áll a totális káosz közé ! Ezzel valószínűleg őt is padlóra küldik,,,
micfild
@krumpli: Na... pont ez a véleményünk, nekünk is. Akkor nincs azért olyan nagy üldözési mániánk, hogy eszünkbe jutott.
De lehet családtag vagy.. bár eddig nem tudtam, hogy lakik nálunk Burgonya..vagy Burganyó! :-)
Csizmás Kond
Ez az egész még szemkiszúrásnak sem jó.. Ha békét és rendet akarnak keleten akkor először az amerikai házasságot kell felbontani.
verőce21
Ez egy soha véget nem érő háború lesz sajnos!
És csak vesztesei, áldozatai lesznek.
dr. prédikátor
Már hónapok óta papolom! Az egész mögött amerika áll!!!Ők hozták létre az Al kaidát az ISIS-t!!!Az amerikaiak érdeke hogy Európában káosz és anarchia legyen!!!Jó lenne már észre venni hogy ahová beteszik a lábukat ott csak háború és halál lesz!!!
Csizmás Kond
@dr. prédikátor: Annyit még hozzátennék, hogy úgy a Francia mint a Német vagy az Angol sőt a Holland Belga sem ártatlan az egész arab cirkuszban. Kivették bőségesen a részüket és hasznot is húztak most meg azokra akarják rányomni akikre a selejttermékeiket is rányomták..
krumpli
És még csak most jön a legnagyobb Keresztény ünnep, Karácsony !!! Addigra lehet elérik hogy behúzott függönyök mögött ünnepeljünk...
kopeba
Ezek az európai politikusok mind balfékek. Az USA most röhög a markába.
Eriksson
Véleményem szerint Putyint kell támogatni minden erőnkkel, hogy sikeresen semmisítse meg az ISIS-t. Pillanatnyilag ez a legfontosabb, mert jöhetnek még kemény meglepetések a tesze-tosza Európának.
alfahir.hu/europa_remegni_fog_minden_idok_legbrutalisabb_videojaban_uzen_az_iszlam_allam
cs.n.
És még aszongyák a zorbánék, hogy ojrópa nem elég keresztyén. Mikor most is kenyeret dobálnak a kőhajigálóknak. Vagy még azt se, hanem teszkós zsömlét hámozva.
sentinel216
@Szeparepa2: Láttam én olyan videót, ahol ezek a fegyvertelen civileket legyilkolászó, védtelen nőket erőszakoló, gyerekekkel kereskedő, hadifoglyokat lefejező hősök, az orosz helikopterek támadása alatt úgy szaladgáltak, mint a felforgatott kő alól a büdösbogarak. Kalimpáltak az ég felé a kalasnyikovjaikkal, közben megállás nélkül allah akbároztak. Tele volt a burnusz alsó fele rendesen. Fegyvertelen tömegben alattomosan gyilkolászni. Csak ehhez értenek. Oda kell nekik csapni rendesen, rögtön kiszaladnak a világból.
sentinel216
@sentinel216: A politikusok csak tárgyalgassanak, barmolják, vagy magasztalják egymást, de engedjék, hogy a szakemberek - szolgálatok, katonák - végezzék a dolgukat!
Papuska1
@Eriksson: Szerintem Putyinnak nincs szüksége a mi támogatásunkra és nekünk sem kell sehova sem elköteleződnünk addig, míg valamilyen cél és érdek rá nem bír rá bennünket és akkor is csak annyira, amennyire ez szükséges. Ez persze a másik oldalra is érvényes. A tesze-tosza Európa inkább velünk foglalkozott, mint a valódi problémákkal. Azt hiszik, hogy politikai duma manipulációval mindenből ki lehet mászni. Nem így van! Éppen ezért csak magunkra számíthatunk, és a környező országokra a G4-re. Az elmúlt ezer évben volt már velük igazán sikeres összefogásunk, nem is egy. Ők legalább józanok! Van realitásérzékük. Voltak velük történelmi vitáink, de most biztos, hogy egy hajóban evezünk. Másra sajnos feltétel nélkül nem számíthatunk.
Eriksson
@Papuska1: Már az is segítség, ha nem teszünk keresztbe mindig, mindenhol, minden alkalommal. Hagyni kell, hogy az oroszok tegyék csak a dolgukat a terroristák ellen, ezzel rajtunk, európaiakon is segítenek. Most nem az uborka görbülete a fő probléma, amit hosszasan tárgyalni kell.
Azt hiszem a V4-ek önmagukban tudnának olyan blokkot képezni, mely leválasztható lenne a tehetetlen liberális beállítottságú Európától.
Eriksson
@Szeparepa2: Ez előre nem tudható, de a pillanatnyi helyzet biztató.
Papuska1
@Eriksson: Talán a V4-ek kiegészülve néhány Balkáni országgal erős nyomást gyakorolhat az Unióra. Ez azért is valószínű, mert a nyugati országok lakossága is erősen ingadozik. Egyre inkább látszik, hogy az országok képviseletét szinte mindenütt a valóságtól távol álló elit látja el, a módszere pedig a demagógia, az emberek manipulált tájékoztatása. Ha másra nem, ennek felismerésére jó volt ez a nagy kavarodás az Unióban.
Eriksson
@Papuska1: Igen, most látszik, hogy ki áll a földön két lábbal és ki repked a fellegekben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.