Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész szerint a 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza. A vizsgálat eredménye papokat is megnevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

A főállamügyész közölte, azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst megnevezzék.

„Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó.

Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is”

– fogalmazott a sajtókonferencián Josh Shapiro.

Háromszáz katolikus pap követett el több mint ezer szexuális zaklatást

A jelentés erőteljes bírálattal illette Donald Wuerl kardinálist, Washington érsekét is – aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt –, mert elleplezte a visszaéléseket. Wuerl bíboros a jelentés nyilvánosságra kerülése előtt pár órával közleményben állította le, hogy gondosan járt el, mindig tekintettel az áldozatokra, és szem előtt tartotta azt is, hogy megelőzze a jövőbeni visszaéléseket. Hangsúlyozta:

„a jelentés emlékeztet azokra a súlyos kudarcokra, amelyeket az egyháznak el kell ismernie, és amelyekért bocsánatért kell esedeznie”.

A pennsylvaniai vádhatóság két, korábban már átvizsgált egyházkerület kivételével megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi belső dokumentumait, feljegyzéseit, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is. Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy kábítószerrel bódították el vagy más módon manipulálták őket,

volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

Josh Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak. A jelentés szerint a püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Közülük sokakat, néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek. Shapiro hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények elleplezése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valamennyi egykori áldozatnak igazságot szolgáltassanak.

Jelentésében a vádhatóság több javaslatot is tesz reformokra: például a pennsylvaniai törvénykezés megváltoztatására, az elévülés időtartamának meghosszabbítására vagy az egyház által gyakran védekezésül felhozott titoktartási kötelezettség szűkítésére.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Miért nem nősülhetnek ezek is??? Ez egy idióta követelés az egyház részéről.Más vallásban lehet. Az a normális.
Így kitermelik a pedofilokat, bzikat, stb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Beszüntetni az egyházakat! Ferdehajlamú korcsok választják a papi hivatást.
ittott
a sperma csak termelődik, termelődik. valahol útjára kell engedni. van ennek normális módja. ám ahhoz nő kell. ha nincs, akkor ... Marok Marcsa. ... bár MM mindig kéznél van, de az aberráltak előtt nincs akadály. Én tennék eléjük. életük végét.
1magyar
Miért nem nősülhetnek ezek is??? Ez egy idióta követelés az egyház részéről.Más vallásban lehet. Az a normális.
Így kitermelik a pedofilokat, bzikat, stb.
anima
"némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak, és olyanokra, akik képmutató módon hazugságot hirdetnek, mert lelkiismeretük érzéketlenné vált.
!!! Ezek tiltják a házasságot.. !!!" (1Tim 4, 1-3)
sokanvagyunk
Bűncselekményt követtek el, tehát nekik már jogaik vannak és "az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz". - A "munkáltatójuk" is komoly védelmet biztosított mindig is cselekményeik eltakarításában, ezáltal azonosulva velük.
wagabund
..."több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret."...

..." néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz."...

ámen.
wagabund
@1magyar: 8.07...nősülni? ahhoz nő kell... a zöme inkább a szőrös ánuszrózsát szereti...
namihami
Szóltak már a Semjénnek vagy a Harrachnak? Mert erről illene nekik is tudni.
simmering73
Nemcsak Amerikában tüsténkednek a csuhások.
evacica
Szóval ezt a keresztény erkölcsöt kell védeni Magyarországon is!Gratulálok fidesz KDMP ! Sok álszent mocskos ember!
Csizmás Kond
Ott ahol a kereszténységet unalomból, pénzért vagy egyéb érdekekből atomjaira v vagy kétezerféleképpen vallják ott nincs amit csodálkozni ilyen eseteken.
Amúgy nem a vallás a hibás ha gyarló emberek azt kihasználják a saját érdekeik kielégítésére.
36
Csak az a baj, hogy az ilyen hírek hatására az emberek(nem mindenki), azt mondják, hogy "mert azok a papok". És azokat a papokat is megítélik, akik jól és rendben végzik a hivatásukat.

70 év alatt. A hatóságok sem siették el a lépést. De most ez bizonyára keresztény ellenes érdek.
Persze gondolom a nagy amerikai szabadságban, a mormonok, scientológusok és még ezernyi mondvacsinált szektával, koponyák és csontok, rózsakeresztesek, szabadkőműves páholyok, minden rendben van. Persze hogy rendben van, mert azokban a bankárok, a film ipar és a politika vezető személyiségei mind benne vannak. Ezeket nem lehet megpiszkálni.
Pálinkás Pál
@1magyar: Azért alakult így...hogy ne lehessen örökösük,és minden vagyonuk az egyházra szálljon.../rühellem a papokat/
36
@Pálinkás Pál: Pedig a nagycsaládos papok mutathatnának példát.

Vagyon?! Hát igen. Erre hivatkozni marhaság. Nyugaton a szekularizáció, keleten a bolsevikok vettek el minden egyházi vagyont(földek, kis üzemek) magyarul a megélhetés, a termelés lehetőségét a történelmi egyházaktól. Szóval vagyon az nincs.
Így a nőtlenség is egy marhaság.
Csizmás Kond
@36: A papi nőtlenség a vallás része, ugyanolyan mint a keresztvetés vagy egyéb meghatározott jelenség. Azt megváltoztatni már reformálódást jelentene.
36
@Pálinkás Pál: Én katolikusként sose felejtem el azt, amikor Kuncze Gábor és az SZDSZ azt mondta, az egyházakat tartsák el a hívei. Rendben. Őket meg tartsák el a pártjuk tagjai. (A plébánosunk akkor nagyon kiakadt és azt mondta, rendben, akkor liberálisék adják vissza a földjeinket hogy termelni tudjunk.)
És csak röviden. Hol van már Kuncze és hol van már azóta az SZDSZ?!
A zsidó-keresztény egyházak pedig, még mindig vannak...
36
@Csizmás Kond: Hát, én azért fakultatívvá tenném a nőtlenséget. Na mindegy. Minden a pápán múlik.
Pálinkás Pál
@36: Te bolondgombát ettél??? Nincs az egyháznak vagyona??? Alapból,semmi után nem adóznak...Számoljuk már ki az egyházi ingatlanok értékét...és itt most nem a templomokra gondolok!!!Az adófizetők pénzéből tartják el az egyházakat,röhejes!!!
Csizmás Kond
@36: :) A vallás nem olyan mint egy párt vagy egy alkotmány, hogy az kérésre vagy divatra esetleg elavulásra változik, abban bizonyos elemek állandóak, ilyen a papi cölibátus ami Jézus nőtlenségét jelképezi és úgy hirdet igét.
Csizmás Kond
...nem mindegy...zsidó-keresztény vallás vagy zsidó- keresztény vallás...:)
36
@Pálinkás Pál: Még szép hogy a szentmise és más templomi szolgálatért kapott pénzből nem adóznak. Persze tudvalevő hogy sört főznek és bort is állítanak elő. Azután biztos hogy nekik is be kell fizetni a jövedéki adót. Más egyéb, óvoda, iskola, szakképző és középiskola után, milyen adót fizessenek???
kokopelli
@Pálinkás Pál: Igazad van,mert már a középkorban bevasalták a szerényebb
"kilencedet", a kíváló tettestárs földesúrral együtt,akinek csak a "tized" jutott
elsőként! (az volt az első matekcsoda: tized=kilenced !) ;-)
Pálinkás Pál
@36: No akkor ugorj neki...nézd meg az idevonatkozó rendeleteket...mellesleg az adományért miért is nem kell adózni,ha egy egyszerű embernek kell elvileg ha ajándékot kap,akkor is!!??
kokopelli
@Pálinkás Pál: Eszembejutott,hogy a nyugatabbi féltekén a munkavállalók nagy
többsége fizet "Egyházadót"!A felvételnél kérdezik,hogy milyen felekezethez tar-
tozol,mert az "új", munkaadó az illetékes helyre (Diözese) akarja a havi "zsét" kül-
deni! Ki is léphetsz,de azt be kell jelentened!Az éves egyházadót leírathatod az a-
dódból!
U.i.: ..nem hiszem,hogy a Notre Dám-ot,a Kölni Dómot és a többi óriástemplomot
sörfözésből és hasonló tevékenységből húzták fel! A sörfőző barátok stb.-ik nagyon
kevés bevételével a inkább a szegényebb réteget támogatták!...természetesen a
katholikusok a legkevésbé! ;-)
1magyar
@Pálinkás Pál: De mi vagyonuk lehet? A perselypénz? Vagy fizetést kapnak?
CsipkeRózsa
@Shikari: tegnap, 10:30 ra

"A kereszténység és a zsidó vallás (judaizmus) az ábrahámi vallások csoportjába tartoznak, Ábrahám neve után elnevezve. Mindkét vallás egy Istenben hisz, aki a világot teremtette."
CsipkeRózsa
@Shikari: augusztus 15., 10:17-re

Tudom, hogy minden hasonló témánál bedobod, hogy a "zsidók is".

Talán nézd meg az arányokat. Persze, figyelembe veheted, hogy ők nősülhetnek.
csak úgy....
@Shikari: olyan vagy tibim mint az ovisok...
CsipkeRózsa
@Shikari: Akkor ezen, a címben szereplő eset után is keress még, ha kedved tartja.
advocat
És ez csak egy állam az USA-ban? Miért nem nősülhetnek? Ki az aki ma nősülni akar. Nem divat. Nem kell ahhoz papnak lenni! A kettő között mi az összefüggés? Manapság.
TASzSz
@1magyar: Félti a Vatikán az egyházi vagyont... Kiprivatizálnák gyorsan!
TASzSz
@Shikari: @CsipkeRózsa: Nem jó az összehasonlítási alap!!!
Macskaszem
A cölibátus úgy hülyeség, ahogy van. Látható, hogy képtelenség betartani, ezért a papok abnormális módon élik ki szexuális vágyaikat, ugye ismerjük a mondást, f@sz feláll, ész megáll.
A pap is emberből van, nem egy tárgy, hagyni kéne, hogy akként viselkedhessen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.