Megvizsgálja szeptemberben az orosz kultuszminisztérium társadalmi bizottsága, hogy a színházak repertoárpolitikája összhangban áll-e nemzeti fejlesztési és a nemzetbiztonsági stratégiával – jelentette ki Mihail Lermontov, a testület elnöke hétfőn az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Soros György neve is felmerült  – vizsgálódnak az orosz színházakban
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lermontov szerint a bizottsághoz több panasz érkezett be az állami finanszírozásban részesülő orosz színházak repertoárpolitikájával kapcsolatban. Mint mondta, társadalmi vitára kell bocsátani, hogy vajon ez összhangban áll-e a Vlagyimir Putyin elnök által nemrégiben elfogadott nemzetbiztonsági stratégiával.

A vitát a tisztségviselő szerint a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium képviselőinek bevonásával szándékoznak lebonyolítani. Az eljárás határidejét Lermontov nem nevezte meg.

A színházi repertoárokat mások mellett Szvjatoszlav Ribasz író is bírálta, aki egy, a múlt hónapban a Lityeraturnaja Gazeta hasábjain megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy egyes bemutatott darabok nincsenek összhangban a július 2-án kiadott, a nemzetbiztonsági stratégiát taglaló elnöki rendeletben is megfogalmazott nemzeti eszmével.

Ribasz emlékeztetett az 2015-ben kirobbant botrányra, amikor Borisz Mezdricset, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera- és Balettszínház volt igazgatóját és Tyimofej Kuljabint, a Tannhäuser opera rendezőjét a hívők érzelmeinek megsértésével vádolták. Felidézte a 2016-ban a vorkutai bányászati és közgazdasági főiskola 53, a Soros Alapítvány által kiadott történelem tankönyvével kapcsolatban kirobbant vitára is.

"A mindenütt jelen lévő Soros szellemében való értelmezési szabadságnak csak azután lett vége, hogy az egyikben (a könyvek egyikében) az orosz elnök elleni sértések szerepeltek"

- írta.

Ribasz szerint Prokofjev Háború és béke operájának a brit Graham Vick által a szentpétervári Mariinszkij Színházban színre vitt változata eltorzította Tolsztoj karaktereit, Natasa Rosztovát például prostituálnak állította be. Az amerikai John Neumeiert, aki a moszkvai Bolsoj Színházban rendezte meg az Anna Karenyinát, a cselekmény eltorzításával vádolta meg, amiért Karenyinből elnökjelöltet csinált.

Nehezményezte a Konsztantyin Bogomolov rendezésében a Csehov Moszkvai Művészszínházban színre vitt Muskétások a modern Oroszországban élnek, és "egyszerűen lubickolnak a mindent legyőző közönségességben". Ribas ennek fényében pusztán figyelemelterelésnek minősítette, hogy a moszkvai Gorkij Művészszínház botrányt kavart azzal, hogy a Sztálinról szóló, A csodálatos grúz című darabban felléptette Olga Buzova felkapott hírességet.

Az író az orosz klasszikusok, a nemzetközi eszme "határozott és visszavonhatatlan" védelmére szólított fel. Követendő példaként a (második világháborús szovjet) "Győzelem" melletti kiállást nevezte meg.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Teljesen megzakkan lassan a világ!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Klubtag: A diktatúra mindent bekebelez, mindenre ráteszi a koszos mancsát,mindent egy személy és szűk köre von az irányítása alá. Kezdődik az államosítással, a vagyonok újra "osztásával", a hírközlés állami ellenőrzés alá vonásával. Aztán bele szólnak a legszűkebb magánéletbe. Vallás, nemi identitás, gyereknevelés, oktatás, egészség, betegség, kulturális élet, szabadidő, minden ellenőrzés alá kerül!
teuton57
Bayerzsoti orosz ikertestvere akcioba lendült... Visszaternek a sztalini evek, barkir barmivel meg lehet vadolni, aztan jön a kivegzes...
tudode
90 éves korukban majd a hamut is mamunak móndó a mamelukok is átvették a pincsiKÁJUK sorosozását, aki hajdanánán bizonyos dolgoknak ajtót mutatott, Soros ösztöndíjasként
.
----- Orbán Viktor üzenete a fiataloknak 2007-ből
www.youtube.com/watch?v=NtKwEovr5Wo&t=15s
------------------------
.
Fel, fel ti rabjai a földnek. ébredjetek!
ómió
Na! Oda még belopózni se képes Gyuri gazdi?
Csizmás Kond
A lényege az egésznek, hogy ma nem tud senki egy nézettséget termelő darabot megírni és a meglévőket kezdtáéátfogalmazni, átalakítani ami a kultúra silányságát jelenti.
csak úgy....
@Csizmás Kond: ez mit jelent magyarúl te külhoni macska ? "kezdtáéátfogalmazni"
törödné inkább többet a magad kultúrátlanságával...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok