A jövő évtől új nyilvántartásba veszik a terhességeket és a vetéléseket Lengyelországban. A nőjogi aktivisták attól tartanak, hogy az adatokat az abortuszon átesett nők ellen használják majd fel.

A szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban

Fotó: pixabay.com

A lengyel törvények tiltják a terhességmegszakítást, és vannak, akiket emiatt zaklatnak is a hatóságok – pedig erre a lengyel jog nem hatalmazza fel a rendőrséget és az ügyészséget – írja a telex.hu.

A korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt idén januárban tovább szigorították, most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved.

„Mi, orvosok, azt szeretnénk, ha békén hagynának bennünket a politikusok”

– mondja a megszólaltatott nőgyógyász a Deutsche Welle videójában; a lódzi kórházban dolgozó orvosnak leginkább abból van elege, hogy a szakmája át van politizálva, az egészségügyet a politikusok saját céljaikra használják – mindkét oldal, mint mondja. Ő úgy látja, az új nyilvántartástól felesleges félni, de az valós probléma, hogy a szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban, mert nem tudja, mit tegyen, ha kiderül, hogy a magzata beteg vagy súlyos genetikai rendellenességgel születik. Mások inkább kihagyják a kötelező vizsgálatokat, mert tartanak az eredménytől.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: pixabay.com

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A polyák nőknél ugyanaz a hiba, mint nálunk. A velük, testükkel való törvényeket az a katolikus egyház hozza, amelyik a ministránsfiúkra szakosodott (gyerek, genetikai okok miatt kizárva, illetve azok a vén keresztények, akiknek már fel sem áll (gyerek dettó).
Viszont, miként Orbán is, szeretnek bekukucskálni a hálószobákba. És, mivel (itt) 133 puhapöcs ehhez elég, hát élnek is vele.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Agyukra ment Nagy Orr Bán Test-Vérinek a marhaságuk. Ez a sokkkkk rohadt csuhás isz-lámtól köröszt-tényig csak ölni tud.
Kínzó kamrán meg lefejezésen kívül más nem tudnak. Bocs még isz-lámék tudnak magukra kötött bombákkal ölni ölni és ölni. Istenük nevében.
Köröszt-tények meg három hiszekeggyel feloldozni bármilyen aljasságot amit HÍVÜK elkövetett ami sokszor rosszabb mint a isz-lámista hasára kötött TNT. Az megdöglik a köröszt-tény meg rombol tovább minden nap.
Namely
@Néro: látom az infláció mellett a vallásban is szakértő vagy.
Csizmás Kond
Atyavilág...ki volt az a minuszos hülye aki ezt a címet kitalálta ?
Emmersson71
"...most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved."

Aki ezt megszavazta, annak az anyját kellett volna hasba rúgni 15-20x, amíg vele vemhes volt!!!
Emmersson71
@Csizmás Kond: Miért?!

Olvasd tovább a cikket és akkor talán megérted!

"a szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban, mert nem tudja, mit tegyen, ha kiderül, hogy a magzata beteg vagy súlyos genetikai rendellenességgel születik."
lusta
@Csizmás Kond: Ellenben nagyon is igaz.
namihami
A polyák nőknél ugyanaz a hiba, mint nálunk. A velük, testükkel való törvényeket az a katolikus egyház hozza, amelyik a ministránsfiúkra szakosodott (gyerek, genetikai okok miatt kizárva, illetve azok a vén keresztények, akiknek már fel sem áll (gyerek dettó).
Viszont, miként Orbán is, szeretnek bekukucskálni a hálószobákba. És, mivel (itt) 133 puhapöcs ehhez elég, hát élnek is vele.
namihami
És még annyi:. Ha mindkét ország nőtársadalma csupán egy-két hónapig nem tenné szét (bocs) a még potens férfitársadalomnak, akkor a pasik mennének ki tüntetni.
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...hogy is kezdjem hogy megértsd...egy nő vagy az a nő aki azért esik teherbe mert a végén abortálni akar ...ezt egyáltalán nem értem.
Az abortusz törvény a fölösleges terhességmegszakítást próbálja visszaszorítani, azoknak a lazábban gondolkodó nőknél akik nem tudják felfogni, hogy az abortusz az a saját egészségét károsítja.
Csizmás Kond
@lusta: ... van aki direkt azért esik tehetve hogy elvetethesse ?...mert a cím ezt mondja.
Nyírfa
A közép-kelet-európai államok néhánya visszavágyik a biztonságosnak gondolt XIX. századba, amikor még nem kellett a szabadsággal bíbelődni, utat mutatott a király, a császár, a egyház. Oszt' jónapot.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Te idióta vagy!

"a szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban, mert nem tudja, mit tegyen, ha kiderül, hogy a magzata beteg vagy súlyos genetikai rendellenességgel születik."

Ha tudnád - mert vizsgálat mutatja meg -, hogy a magzat olyan idióta lesz, mint te, akkor örülnél, ha törvény tiltaná, hogy ne szülessen meg?!
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...az idiótaságban nem akarok versenyezni veled mert azonkívül hogy biztos győznél még kérkedsz is vele.
Melyik nő az (kivéve aki téged szült) aki idióta, beteg vagy bármi rendellenes magzatra vágyik ?
Ahhoz hogy ép és egészséges gyereket szüljön valaki ahhoz nem az abortusz a megoldás hanem a normális és egészséges életmód. Ha egy magzaton észreveszik hogy az helyrehozhatatlanul károsodott azt eddig is el lehetett vetetni és ezután is még lengyelországban is. A törvénnyel nem azt akarták hogy nyomorékok szülessenek hanem a fölösleges dugásból származó orvosi beavatkozások csökkenését, mert bár a magzat elvész az anya attól károsulhat...de ezt te honnan értenéd idiótaként.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Az értő olvasás nem erősséged.

"A korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt idén januárban tovább szigorították, most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint már kizárólag nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni."

telex.hu/kulfold/2021/01/27/eletbe-lepett-a-lengyel-abortusztorveny-szigoritasa
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...hát persze hogy csak te értheted...vedd elő és rakd ki ide az a törvényt ami leírja amit állítólag csak te értesz...mert amit ide kiraktál az csak egy újságcikk.
Emmersson71
@Csizmás Kond: "A lengyel alkotmánybíróság szerdán hivatalosan is kihirdette azt az októberi döntését, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok abortálását – írja a Reuters."

Gondolom, ez SEM nem elég hiteles számodra, baromarcú!
Macskaszem
@Csizmás Kond: Te zakkant, nem veszed észre, hogy csak te nem érted? Egészséges embereknek is születik beteg, rendellenes, életképtelen gyereke. És világra kell hozza akkor is, ha nem akarja, és értelme sincsen.
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...nem tudom mennyi fogalmad van egy törvény érvénybe léptetésével kapcsolatban de az nem volt kiadva csak elő volt terjesztve mint törvénytervezet amit ugye el kell fogadtatni stb stb...és nevezgesd az anyádat aki ilyen balfasznak tudott csak kiszarni...itt a vége.
csak úgy....
én csak azt nem értem, hogy mit keresnek a nök lábai között a megvénhedt buta politikusok!?
Csizmás Kond
@Macskaszem: ...élő példa vagy te...na húzz a picsába és nyervogj ott kiscsipás...veled is végeztem...mert az ilyen torzszülöttekkel semmi kedven társalogni.
Nyírfa
@csak úgy...: 12.42

Jogosan nem érted.
csak úgy....
@Csizmás Kond: szegény cirmi,téged már mindenki hülyének néz,szóval most kéne elgondolkodnod a dolgon..
Macskaszem
@Csizmás Kond: Fentebb írták, hogy szerdán elfogadta az alkotmánybíróság, mit nem értesz bazmeg?
Emmersson71
@Csizmás Kond: Feleslegesen vergődsz. Linkelj egy hírt, ahol a lengyelek cáfolnak! De hiteleset, ne Ripostot és társait :P
Emmersson71
@Csizmás Kond: "A lengyel alkotmánybíróság szerdán hivatalosan is kihirdette azt az októberi döntését, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok abortálását – írja a Reuters."

EZ nem elég?!
A te ingerküszöböd alatt van?!
Csizmás Kond
Csak hogy ne maradjatok örökös buták...index.hu/kulfold/2021/12/02/lengyelorszag-abortusztorveny-szigoritas-tiltas-szejm-leszavazta/
Az úgynevezett törvény csak tervezet volt és nem volt hatályba ugyanis azelőtt leszavazták...és ami még érdekes, hogy azt valami fanatikus civil szervezet kezdeményezte nem a kormány...szóval az olvasás kellemes és hasznos szorakozás volna ha művelnétek is nem csak az egymás marhaságait meg az otthonról hozott balfaszágaitokat vetnétek pappírra...mert szarakodni nevezgetni, gecizni elsőosztályúan tudtok pedig ahelyett műveltebben is lehetne...
Emmersson71
@Csizmás Kond: Bazzeg..legalább az általad linkelt cikket tudd már értelmezni, macsek :D

"A tervezet szerint megszüntették volna az abortusztilalom alóli jelenlegi két kivételt, amelyek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége. A terhesség megszakítása büntetőjogi értelemben a gyilkossággal lett volna egyenlő, így az ezt végző orvost öttől huszonöt évig terjedő szabadságvesztéssel vagy akár életfogytiglannal is lehetne sújtani."

"Tavaly ősszel országszerte nagyobb feminista tiltakozások zajlottak, miután a varsói alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel az 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli egyik kivétel, mégpedig az, amely a feltehetően súlyosan beteg magzatok művi vetélését tette lehetővé."
Csizmás Kond
@Emmersson71: Úgy látszik neked csak a szarakodás megy akadály nélkül. Az idézett cikkben " Az egyik lengyelországi pro-life alapítvány által előterjesztett tervezetet a 460 fős szejmben csak 48 képviselő támogatta." a tervezetet szó ki van emelve nálam vörösen na abban olvass bele..de ha mégsem tudnád mit kell tenni íme : index.hu/kulfold/2021/12/01/lengyelorszag-abortusz-tilalom-nyilvantartas-szigoritas/
...művelődj vazze...mert buta bármikor lehetsz.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Te menthetetlen vagy :)
Mindegy ;)
ómió
És ez még mindig jobb. mint az abortusz!
Emmersson71
@Csizmás Kond: "Lengyelországban tavaly szigorítottak a már akkor is szigorú abortusztörvényen, így már csak akkor megengedett a terhességmegszakítás, ha a magzat nemi erőszak, vérfertőzés következménye, vagy az anya élete veszélybe kerül állapota miatt. "

"A tervezet szerint megszüntették volna az abortusztilalom alóli jelenlegi két kivételt, amelyek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége. A terhesség megszakítása büntetőjogi értelemben a gyilkossággal lett volna egyenlő, így az ezt végző orvost öttől huszonöt évig terjedő szabadságvesztéssel vagy akár életfogytiglannal is lehetne sújtani."

Vagyis jelen helyzetben marad az eddig elfogadott törvény: "A lengyel alkotmánybíróság szerdán hivatalosan is kihirdette azt az októberi döntését, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok abortálását – írja a Reuters.

A döntés indoklásának közzétételével a tilalom szerdán vált hatályossá. (Figyelsz? HATÁLYOS!)

Tavaly ősszel, 2020. október 22-én a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, ha az egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint ezentúl már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.

A lengyel szabályozás korábban is elég szigorú volt, az októberi döntéssel azonban úgy tűnt, gyakorlatilag teljesen el fogják lehetetleníteni a terhességmegszakítást az országban. A beteg magzatokra hivatkozva elvégzett abortuszok ugyanis korábban az összes elvégzett beavatkozás 98 százalékát tették ki."

Próbáld összerakni a gondolatokat és a tényeket! A "tervezet", amire hivatkozol valóban nem ment át, de az...
Emmersson71
Folytatás: Próbáld összerakni a gondolatokat és a tényeket! A "tervezet", amire hivatkozol valóban nem ment át, de az arra vonatkozott, hogy még a jelenlegi törvényt is szigorítsák és kivegyék belőle a két kivételt: "ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete"!
Lepényleső
Ormányzati szinten ott is arra hajtanak,hogy fejpénzért migránsokat behozzanak,- természetesen
terhükre az ott lakóknak,mialatt királyaink ebből is mérhetetlen vagyonokat felhalmoznak?
lusta
@Csizmás Kond: ˝Ha egy magzaton észreveszik hogy az helyrehozhatatlanul károsodott azt eddig is el lehetett vetetni és ezután is még lengyelországban is.˝
Na ez az, ami szemenszedett hazugság. Pont emiatt halt meg egy 35 éves nő a pszczynai kórházban. Alkotmánybírósági határozat van minderről a tilalomról.
Csizmás Kond
@lusta: Nem amiatt, hanem azért mert egy fatökű egylövetű orvost kapott el akinek fontosabb volt a politikai játszma mint a nő egészsége...sőt vizsgálati folyik az ügyben az orvos ellen. Az hogy mindenkinek saját értelmezése van még a törvény nem hibás...és ha elolvasnád a tervezet megfogalmazásának okait esetleg a véleményed is megváltozna.
lusta
@Csizmás Kond: Kettőnk között az a különbség, hogy az esettel kapcsolatos anyyagot ismerem, olvastam, hallottam. Eredetiben, ezért a véleményem nem változik.
Csizmás Kond
@lusta: ...én nem tudok lengyelül...viszont a magyr változatát én is olvastamés ott nincs olyan hogy törvénybe volt hozva hogy egyáltalán nem lehet abortuszt elvégezni, az csak egy valamilyen szervezet által beadott tervezet volt ...persze megjelent nagyonsok változatban de azok nem a valóságot tartalmazták hanem a politikai irányvonalat.
Málna
@Csizmás Kond: Nem lehet elvetetni a beteg, életképtelen magzatot sem. Csak akkor végeznek abortuszt, ha az anya élete veszélyben van.
Csizmás Kond
@Málna: ..már változott minden és szerintem jobb ha mi is abbahagyjuk :)
csak úgy....
@Csizmás Kond: a világ változik,te butulsz a málna meg öregszik. :)
Málna
@Csizmás Kond: Szerintem rosszul tudod. Én legalábbis semmilyen változásról nem olvastam.
Csizmás Kond
@Málna: ...hát ez az, olvasni kell...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.