Az ukrán elnök videóhívásban beszélt Koppenhágában, a Demokrácia-csúcson, amelyről az Ukrajinszka Pravda hírportál számolt be.

Zelenszkij Európának: „Mindannyiunknak emlékeznünk kell a budapesti memorandumra”MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken felszólította az európai politikusokat, ne kételkedjenek abban, hogy jó döntést hoznak, ha Ukrajnának megadják az EU-tagjelölti státust, mert a közvélemény Ukrajna oldalán áll – írja a beszédről a 24.hu.

Ha a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az európaiak 71 százaléka Ukrajnát az európai család részének tekinti, miért vannak még mindig politikai szkeptikusok, akik haboznak megengedni, hogy belépjünk az Európai Unióba?

– kérdezte az ukrán államfő. Arra is emlékeztetett, hogy 2014 óta mostanáig Oroszország körülbelül négyszáz nemzetközi megállapodást sértett meg. Ezek közül kiemelte az 1994-es budapesti memorandumot, amelynek Oroszország egyik aláírója volt. A megállapodás értelmében az aláíró országok szavatolják Ukrajna területi épségét, utóbbi pedig cserébe lemondott összes nukleáris fegyveréről.

Mindannyiunknak emlékeznünk kell a budapesti memorandumra, amelynek Oroszország általi megsértése maximális cinizmust ad ehhez a képhez. Ezzel a jogsértéssel Oroszország megnyirbálta a világ nukleáris leszereléséért folytatott küzdelmét. Mit érnek most a nukleáris leszerelésről szóló szavak, ha Ukrajnát, ahonnan a harmadik legnagyobb atomarzenált elvették, egy olyan állam támadja meg, amely az agressziótól való tartózkodás kötelezettségét aláíró államok között volt, és amely továbbra is atomhatalom marad?

Zelenszkij arról is kifejtette véleményét, hogy Európa jövője most azon múlik, hogy a demokratikus világ hajlandó-e az emberi jogokról, a demokráciáról, a szabadságról és a nemzetek önrendelkezési jogáról szóló szavakról a közvetlen és egyértelmű cselekvésekre térni.

Forrás: 24.hu

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Leszögezem, nagyrabecsülésem az ukrán népnek a hazája megmentéséért vívott heroikus küzdelemért.
De elismerem, hogy tele vagyunk előítélettel, tartunk azoknak az attitűdöknek az ismétlődésétől, amelyeket a múltban már megtapasztaltunk. Mondom magyar ellenzékiként, utalva a saját népem európaiatlan megnyilvánulásaira, fejletlen erkölcsiségére is. Miután igazság szerint Magyarországot is inkább kitenni kellene az unióból, ha a Nyugat ódzkodik az újabb keleti államok felvételétől, azt hiszem, ezen nincs mit csodálkozni.
De: ez itt magyarázat, és nem a csatlakozást véglegesen elutasító magánvélemény. Azt minden államnak meg kell értenie, hogy jogállamisági garanciák nélkül nincsen helye egy olyan közösségben, amely demokráciában már fényévekre jár az utólag hozzájuk kapcsolódó társadalmak előtt. Ma a saját hazám sem lehetne uniós tagállam.
De szívemből remélem, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz, és abban egészen biztos vagyok, hogy Európa minden népe részt fog venni hazájuk újjáépítésében. Bocsánat, csak egy jó tanács: a kormányunk alig várja, hogy az oligarchiáit rászabadítsa a nemzetükre, kérem, ne bízzanak bennük!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Nyírfa: egy moslék nemzetellenes uszító állat aljas gazember vagy a többi moslékkal >> @karma1: @magyar1: @kereső:@Dr. Proktor:
magyar1
@Németh István: Jól vagy? Hasonlít a véleményem a tiédre de ez ne zavarjon!
Németh István
Aki, akik a saját érdekeik ellen nyilvánulnak meg azok vagy hülyék vagy nem érdemesek az életre! De mondhatom még érthetőbben, kicsit kibővítve > ide értendő azoknak az aljas mocskoknak a megnyilvánulása is akik a népnek, nemzetnek a kárára tesznek nyilvánulnak meg, miközben az ő érdekeikbe és az érdekeik védelmében történnek országos intézkedések, kerülnek érvényesítésre a jobbító körülmények, adottságok!
T-Boly
@Németh István: Ha az eső mondatot nem írod,azt hinné az ember,hogy megjött az eszed !
De látom jól melléfogtam !
Németh István
@T-Boly: Gondolom felfedezted önmagad! Ugyan is olybá tűnik dereng, hogy nem illedelmes dolog annak a szemébe köpni és alázni aki ad és tesz érted! Kétségtelen fejlődőképes vagy! Végül megdöbbentő cselekményre is képes leszel mint a magyar válogatott! (0:4)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.