A Gazprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak.

Fenyegetőzik a Gazprom – ez Magyarországra is hatással lehetFotó (illusztráció): Pixabay

Az orosz állami gázcég azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Európába Ukrajnán keresztül érkező gázszállításokat. Ez más helyzetbe hozná Magyarországot is, hiszen Ukrajna felől is importálhatna gázt, de így a Török Áramlat maradna az egyetlen még aktív európai tranzitútvonal – írja a napi.hu.

A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel

- írja a közlemény.

Amennyiben ebben nem történik változás, "hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség"

- közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.

Az a gázmennyiség, amelyet a Gazprom (az oroszországi Kurszk megyei) Szudzsa földgázmérő állomásra ukrán területen keresztül történő tranzittal Moldovának szánt, meghaladja az ukrán-moldovai határon továbbított fizikai mennyiséget. November 21-én a Moldovagaz a szerződésnek megfelelően kifizette a Gazpromnak a novemberi szállítások egy részét. A ténylegesen leszállított orosz gáz mennyisége, amelynek kifizetése novemberben megszakadt, 24,945 millió köbméter. Az Ukrajna területén felhalmozott mennyiség 52,52 millió köbméter

- áll a közleményben.

Amennyiben a moldovai fogyasztók számára az Ukrajnán keresztül történő tranzitegyensúly-hiány továbbra is fennáll, a Gazprom november 28-án 10 órakor megkezdi a gázszállítás csökkentését a Szudzsa gázmérőállomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzit céjából

- hangsúlyozta az orosz holding.

Ha a Gazprom leállítja az ukrajnai tranzitot, akkor egyetlen gázvezeték, a Török Áramlat marad meg, amelyik Magyarországig szállít földgázt. Itthonról megoldható az európai export, de egyelőre ez nem jellemző. Viszont vészhelyzetben felértékelheti a magyar hálózatot az orosz korlátozás.

Magyarország is fogadhatna földgázt Ukrajna felől, ha a Török Áramlat kiesne a rendszerből. Az FGSZ Földgázszállító adatai szerint viszont Beregsuránynál nincs áramlás a két ország között. Szintén az FGSZ adatközléséből tudható, hogy export sem folyik Ausztria vagy Szlovákia felé – írja a Napi.hu.

Korábban a Gazprom arról számolt be, hogy napi 42,9 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán keresztül, a Szudzsa gázmérőállomáson keresztül. A Szohranivkán keresztül történő szivattyúzásra vonatkozó kérelmet az ukrán fél elutasította.

Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy decemberben a köztársaság az októberihez hasonló mennyiségben kíván orosz gázt importálni.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Gazprom október 1-jétől 30 százalékkal – 5,7 millió köbméterre – csökkentette a Moldovába irányuló napi gázszállítások mennyiségét, miközben a köztársaság szükséglete 8,06 millió köbméter. Az orosz gázvállalat ezt az Ukrajnán keresztül történő tranzit korlátozásával kapcsolatos technikai problémákkal magyarázta.

Novemberben Moldova gázellátási hiánya elérte az 50 százalékot. Ebben a helyzetben az országban csökkentették a gázfogyasztást, és leállították a gázszállítást a Dnyeszter menti régióba, ahol a legtöbb ipari vállalat kénytelen volt leállni.

Az ukrán gázhálózat-üzemeltető visszautasította a Gazprom vádját.

Ez a tények durva elferdítése annak igazolására, hogy tovább csökkenthessék az európai országokba irányuló gázszállításokat

– áll Gas TSO, az ukrán gázhálózat-üzemeltetőjének a Gazprom állítására kiadott közleményében.

A területén dúló háború ellenére Ukrajna február vége óta mintegy 15,6 milliárd köbméter orosz földgázt szállított Nyugatra.

Májusban azonban leállt a földgáztranzit az Oroszországhoz csatlakozott luhanszki területen keresztül. Emiatt a lehetséges maximális napi 109 millió köbméteres mennyiség helyett jelenleg csak alig több mint 40 millió köbméter földgáz áramlik naponta Oroszországból Ukrajnába és a területén keresztül a nyugati megrendelőkhöz.

Forrás: MTI, napi.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Fenygetés az, ha az oroszok nem tűrik el az ukránok lopásait? Érdekes ez a liberálfasiszta újságírás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Shikari: már mi sem tűrjük sokáig a ti lopásaitokat, fidesz parrazita...
Sziszifusz
@Shikari: tegnap 18:46
... és az oroszok ukrajnai fosztogatásaival illetve lopásaival mi van ?
Az egyik 19, a másik egy híján 20.
Sámannus
Lehetne már repülővel is szállítani, petya annyit járt oda. Azon a légifolyosón szabad a légtér, csak ő használja.
teuton
@Shikari: Analfabeta! Olvastad a cikket? Az oroszok csökkentettek a gazszallitast, allitolagos technikai problemakra hivatkozva! Ugyanezt jatszottak el az oroszok szeptemberben Nemetorszag fele! A következmenye az lett, hogy a Gazprom nemet leanyvallalatat szerzödesszeges miatt allamositottak! Na akkor ki jart jol ezzel???
Shikari
@teuton: Nem kell vezetéket robbantgatni, fegyvereket szállítani az ellenségeiknek, de a legfőbb, hogy ki kell fizetni a gázt. Annyira egyszerű, hogy egy hülye is megérti. Tel Avivban nem érted meg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.