A Gazprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak.

Fenyegetőzik a Gazprom – ez Magyarországra is hatással lehetFotó (illusztráció): Pixabay

Az orosz állami gázcég azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Európába Ukrajnán keresztül érkező gázszállításokat. Ez más helyzetbe hozná Magyarországot is, hiszen Ukrajna felől is importálhatna gázt, de így a Török Áramlat maradna az egyetlen még aktív európai tranzitútvonal – írja a napi.hu.

A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel

- írja a közlemény.

Amennyiben ebben nem történik változás, "hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség"

- közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.

Az a gázmennyiség, amelyet a Gazprom (az oroszországi Kurszk megyei) Szudzsa földgázmérő állomásra ukrán területen keresztül történő tranzittal Moldovának szánt, meghaladja az ukrán-moldovai határon továbbított fizikai mennyiséget. November 21-én a Moldovagaz a szerződésnek megfelelően kifizette a Gazpromnak a novemberi szállítások egy részét. A ténylegesen leszállított orosz gáz mennyisége, amelynek kifizetése novemberben megszakadt, 24,945 millió köbméter. Az Ukrajna területén felhalmozott mennyiség 52,52 millió köbméter

- áll a közleményben.

Amennyiben a moldovai fogyasztók számára az Ukrajnán keresztül történő tranzitegyensúly-hiány továbbra is fennáll, a Gazprom november 28-án 10 órakor megkezdi a gázszállítás csökkentését a Szudzsa gázmérőállomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzit céjából

- hangsúlyozta az orosz holding.

Ha a Gazprom leállítja az ukrajnai tranzitot, akkor egyetlen gázvezeték, a Török Áramlat marad meg, amelyik Magyarországig szállít földgázt. Itthonról megoldható az európai export, de egyelőre ez nem jellemző. Viszont vészhelyzetben felértékelheti a magyar hálózatot az orosz korlátozás.

Magyarország is fogadhatna földgázt Ukrajna felől, ha a Török Áramlat kiesne a rendszerből. Az FGSZ Földgázszállító adatai szerint viszont Beregsuránynál nincs áramlás a két ország között. Szintén az FGSZ adatközléséből tudható, hogy export sem folyik Ausztria vagy Szlovákia felé – írja a Napi.hu.

Korábban a Gazprom arról számolt be, hogy napi 42,9 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán keresztül, a Szudzsa gázmérőállomáson keresztül. A Szohranivkán keresztül történő szivattyúzásra vonatkozó kérelmet az ukrán fél elutasította.

Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy decemberben a köztársaság az októberihez hasonló mennyiségben kíván orosz gázt importálni.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Gazprom október 1-jétől 30 százalékkal – 5,7 millió köbméterre – csökkentette a Moldovába irányuló napi gázszállítások mennyiségét, miközben a köztársaság szükséglete 8,06 millió köbméter. Az orosz gázvállalat ezt az Ukrajnán keresztül történő tranzit korlátozásával kapcsolatos technikai problémákkal magyarázta.

Novemberben Moldova gázellátási hiánya elérte az 50 százalékot. Ebben a helyzetben az országban csökkentették a gázfogyasztást, és leállították a gázszállítást a Dnyeszter menti régióba, ahol a legtöbb ipari vállalat kénytelen volt leállni.

Az ukrán gázhálózat-üzemeltető visszautasította a Gazprom vádját.

Ez a tények durva elferdítése annak igazolására, hogy tovább csökkenthessék az európai országokba irányuló gázszállításokat

– áll Gas TSO, az ukrán gázhálózat-üzemeltetőjének a Gazprom állítására kiadott közleményében.

A területén dúló háború ellenére Ukrajna február vége óta mintegy 15,6 milliárd köbméter orosz földgázt szállított Nyugatra.

Májusban azonban leállt a földgáztranzit az Oroszországhoz csatlakozott luhanszki területen keresztül. Emiatt a lehetséges maximális napi 109 millió köbméteres mennyiség helyett jelenleg csak alig több mint 40 millió köbméter földgáz áramlik naponta Oroszországból Ukrajnába és a területén keresztül a nyugati megrendelőkhöz.

Forrás: MTI, napi.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Churchill mondta egyszer, hogy "a legrosszabb, ami az oroszokkal történhetett, hogy Lenin megszületett, de ami még ennél is rosszabb, hogy meg is halt. Az orosz történelemre egy múmia sötét árnya vetül. Nem igen tudják, mit kezdjenek vele. Ő a megtestesült múlt, s a múltat nem lehet csak úgy eltemetni. De nem lehet vele nap mint nap szembesülni sem. A helyzet abszurd és megoldhatatlan. Ez az orosz múmia bosszúja."
Lépjünk pár lépést odébb Petike , szeretnék egyenlő távolságot tartani Brüsszel és Moszkva között.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277462478_509441960802763_5895118960416659274_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Ofwlr_-YT7EAX-Mvq5-&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDkaJn4D_hapzNRWyHHjbbezolUjEO6ycjuyXAzo6QsrQ&oe=638175CB
Szijártó: Mondenkit behívatok a minisztériumba aki „báncsa „ a magyart. Hofi Géza után szabadon : " ez a magyarság érdekeit báncsa" . Ja és mégvalami, újabban már a parlamenti büféből lapátolják össze a trafikoslányokat a pulpitushoz?
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/281045774_1347683979044839_5850069728137359381_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=m8z9-MNjPN4AX_0OD3H&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDPD-K5V4Tew9-Bvp5c5X-FXPborteBSQ0fgDJgWvLrOg&oe=6382C932
csak úgy....
@Shikari: a te elmebetegséged sokkal érdekesebb! -érted versengeni fognak az egyetemek,hogy kinél ülsz majd spirituszban karajra bontva, fejhús egészben...
Nessy
Ideális üzleti partnerek a ruszkik! Hol ezt csökkentik hol azt, hol ezt a vezetéket zárják,el, hol azt. ráadásul a tőzsdei árbán drágábban szállítanak!
Yoda69
@Nessy: Csak az olyan balfaszoknak szallitanak dragabban mint orban es szijrago.
Remelem a DK-nak sikerul kiperelni ezekbol a tetves moszkovita hazaarulokbol hogy mennyiert vettek a gazt, amit most 7x-es aron adnak a magyar embereknek.
Pálinkás Pál
@Shikari: már mi sem tűrjük sokáig a ti lopásaitokat, fidesz parrazita...
Sziszifusz
@Shikari: tegnap 18:46
... és az oroszok ukrajnai fosztogatásaival illetve lopásaival mi van ?
Az egyik 19, a másik egy híján 20.
Sámannus
Lehetne már repülővel is szállítani, petya annyit járt oda. Azon a légifolyosón szabad a légtér, csak ő használja.
teuton
@Shikari: Analfabeta! Olvastad a cikket? Az oroszok csökkentettek a gazszallitast, allitolagos technikai problemakra hivatkozva! Ugyanezt jatszottak el az oroszok szeptemberben Nemetorszag fele! A következmenye az lett, hogy a Gazprom nemet leanyvallalatat szerzödesszeges miatt allamositottak! Na akkor ki jart jol ezzel???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.