Több ügyet is együtt kezel az Európai Bizottság, amiben van magyar érintettség, vagy felmerül a magyar kormány vétójának lehetősége.

A Népszava cikke szerint nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták úgy látják, hogy az uniós pénzügyminiszterek egy közös reggelin fognak dönteni arról, hogy van-e esély a megállapodásra a magyarországi EU-s támogatások egy részének felfüggesztése kapcsán. 

Megkapja a Fidesz? Közös reggelin próbálnak megegyezni az uniós pénzügyminiszterek a Magyarországot érintő elvonásokról

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Flickr/Stephane Mignon

A cikk szerint a pénzügyminiszterek előtt a két magyar dosszié (EU-s támogatások részleges felfüggesztése, magyar vétófenyegetés) mellett még ott fekszik az ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyhez kötött közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóról szóló egyezmény sorsa is. Ezen utóbbi tételeket az uniós tagállamoknak konszenzussal kell elfogadniuk, ezt pedig jelenleg Magyarország blokkolja. Ugyan az Orbán-kormány cáfolta, hogy a támogatások kifizetéséhez kötné az egyetértését ezen ügyekben, ám az EU-ban egy csomagban kezelik a négy ügyet a lap szerint.

A Népszava szerint a 27 uniós tagállamnak elvileg kedden kellene ítéletet mondania az európai Bizottság (EB) két előterjesztéséről is, melyek az uniós forrásokhoz való hozzájutásról rendelkeznek. 

"A brüsszeli testület egyrészt indítványozta, hogy a kormányok függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási alapok egyharmadát – 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) – az EU költségvetését érő és a jogállamiság megsértéséből fakadó rendszerszintű veszélyek miatt. Az Orbán-kormány ugyan vállalta, hogy november 19-ig mindent megtesz, hogy okafogyottá tegye a pénzmegvonást, de az EB november 30-án publikált elemzésében elégtelennek ítélte a korrekciós intézkedéseket és változatlanul hagyta korábbi javaslatát a források befagyasztására"

- olvasható a cikkben. 

A lap szerint az indítványról az uniós tagországok pénzügyminisztereinek kell döntenie, méghozzá minősített többséggel, legkésőbb december 19-ig. A határozathozatalt eredetileg keddre tervezték, ám a véleménykülönbségek miatt ez csúszhat is akár. 

A lapnak egy EU-s diplomata azt nyilatkozta, hogy a kormányok egyetértenek bizonyos támogatások felfüggesztésével, ám annak mértékét sokallják. Németország, Olaszország, Franciaország és még pár másik tagállam inkább megvárná az EB frissített értékelését a magyar kormány reformjairól, mivel az országgyűlés hamarosan újabb törvényjavaslatokról fog szavazni. Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a Népszava kérdésére azonban a következőket nyilatkozta: 

nem készülnek újabb elemzéssel, Magyarország november 19-ig vállalta a kért intézkedések teljesítését és a biztosi kollégium ennek alapján elkészítette az értékelését. Most a pénzügyminiszteri tanácson a sor, hogy döntést hozzon.

Ennek ellenére a lapnak egy magasrangú EU-diplomata úgy nyilatkozott név nélkül, hogy nem zárható ki, hogy az EB a hét végére, vagy a jövő hét elejére egy újabb analízist tesz le az asztalra.

"A keddi miniszteri ülés napirendjén szerepel a magyar helyreállítási terv is, amelynek alapján három éven 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás jutna Magyarországnak beruházásokra és reformokra. Az Európai Bizottság azt javasolta az EU27-eknek, hogy szigorú feltételek mellett hagyják jóvá a magyar programot. Ehhez a döntéshez is a pénzügyminiszterek minősített többsége kell. Mint korábban EU forrásokra hivatkozva beszámoltunk róla, a döntésüket befolyásolhatja, hogy az Orbán-kormány hajlandó lesz-e feladni a közös hitelfelvételt és a globális adómegállapodást akadályozó vétóját.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország szeretné mihamarabb lezárni a vitás kérdéseket, minthogy mindkét magyar dosszié határidőhöz kötött. Sürgős lenne megegyezni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról is, amelyet a jövő év elején már folyósítanának a megtámadott országnak"

- olvasható a cikkben, amely szerint ha nem sikerül dűlőre jutni a közös pénzügyminiszteri reggelin, akkor a döntést a jövő hétre, vagy a december közepi uniós csúcsra halaszthatják.

Forrás: nepszava.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egy eurócentet sem szabad adni Orbánnak és bandájának, még akkor sem, ha ezt a magyar nép szívja meg, nem ezek a rohadt, bűnöző, trógerek! A cigányt és bandáját gazdaságilag kell "megfojtani", egyébként továbbra is az EU pénzéből köpködik az EU-t. Kutyából nem lesz szalonna!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Egy csomagban a négy dolgot? Blokkolni kell a dolgot!

Amíg nincs teljes leszámolás a külső-belső árulókkal, addig ez lesz! Jó lenne, ha inkább ezekkel foglalkozna a kormány, mintsem, hogy a már rég hoholoknál lévő punijós pénzeinkkel "bohóckodna"! Abból úgysem lesz semmi.
Jozefina
Remélhetőleg reggeli után nem megy el az eszük és nem engednek pénzt Magyarországra, azaz Orbán zsebébe!!??
Csizmás Kond
Közös reggelin döntenek...bohózat a javából.
vacsi
"az uniós pénzügyminiszterek egy közös reggelin fognak dönteni" - aha!
Eladott Ország
Egy eurócentet sem szabad adni Orbánnak és bandájának, még akkor sem, ha ezt a magyar nép szívja meg, nem ezek a rohadt, bűnöző, trógerek! A cigányt és bandáját gazdaságilag kell "megfojtani", egyébként továbbra is az EU pénzéből köpködik az EU-t. Kutyából nem lesz szalonna!
Gazella
@Eladott Ország: bingó! És kurvából nem lesz Madonna!
justhpeter
Egy dolog biztos: akárhol és akárhogyan döntenek, ha Orbánnak pénzt adnak a majom el fog szemtelenedni és többé nem lesz visszaűt.
Sámannus
Ezeknek semmit ,húzzonak el a halál faszára. Majd aki nem lop abbak kell oda adni!
Eladott Ország
@Maccska: msa, 12:56 ♦ Azért csinált a román cigányod és bűnbandája az országból EU koldusházát. Az egykori éllovasból sereghajtó lettünk. Sikerült elb*szni az eurómilliárdokat, egy esélyt a felzárkózásra. Még egy ilyen történelmi lehetőség aligha lesz. Magyarország nem azonos a fidesz gecik bandájával! Az utóbbi években szégyen lett magyarnak lenni, köszönhető a fidesznek!
bence
@Horizont: ! Mi nem ! De ha ne adj Isten mégis megítélik az összeget , az úgy mint a többi orbán zsebébe vándorol !
Németh István
Kívánom akadjon a torkukon minden falat és ott helyben dögöljenek meg az ursula ribanccal együtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.