Egyelőre Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök is némasági fogadalmát tartja a Wagner csoport oroszországi hadműveletével kapcsolatban. Nem úgy régi barátaink, a lengyelek.

Sem Orbán Viktor, sem Novák Katalin nem reagált az oroszországi eseményekre – a lengyel elnök már igen

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. Az államfői Nemzetbiztonsági Iroda szerint Varsó Oroszország belügyének tekinti az eseményeket.

A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. "Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket" – írta meg Andrzej Duda.

Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren megírta: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.

"Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet"

- írta a kormányszóvivő.

A varsói vezetés az egyeztetésekkel arra reagált, hogy szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai elleni támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.

Szombat délután Jaroslaw Kaczynski a délnyugat-lengyelországi Bogatyniában rendezett választási nagygyűlésen a biztonságpolitikai témákról is szólva rámutatott: a Lengyelországgal szomszédos Ukrajnában háború zajlik. "Háború tört ki egy másik államban is, amely – mint az ukránok helyesen mondják – imperialista, támadó, terrorista állam" – tette hozzá.

Most nem tudjuk, annak lefolyása milyen lesz, "incidensről van-e szó, vagy valami nagyobb dologról" – folytatta Kaczynski. Látható azonban, hogy "hogyan végződik az agresszió, ha a megtámadott fél védekezni tud"

- tette hozzá a politikus. Aláhúzta: Lengyelország elrettentés céljából "óriási fegyverkezési erőfeszítéseket fejt ki".

A gyűlésen szintén felszólaló Mateusz Morawiecki miniszterelnök felidézte: a lengyel vezetés tavaly az ukrajnai háború kitörése előtt is figyelmeztetett a konfliktus veszélyére, és most "figyelemmel kíséri a helyzetet".

A kormányfő közölte: a fejleményeket Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitatta meg, és állandó kapcsolatban van az amerikai féllel is. "Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz időkben, nehéz környezetben élünk" – jelentette ki Morawiecki, kiemelve a kormány erőfeszítéseit a hadsereg korszerűsítésére.

Jacek Siewiera őrnagy, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke a Twitteren azt írta: a lengyel fegyveres erők az ukrajnai háború kitörése óta állandó készültségben vannak, és "ennek szintje az utóbbi események hatására nem változott meg". Siewiera is megerősítette: Varsó a szövetségesekkel együtt figyeli az oroszországi helyzetet, amely – mint a BBN főnöke aláhúzta – Oroszország belügyének tekintendő.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
puhos, nézd meg a naptáradban, felköszöntötted -e prigozsint a szülinapján..?...ha nem, lehet szarban leszel..!.,
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
puhos, nézd meg a naptáradban, felköszöntötted -e prigozsint a szülinapján..?...ha nem, lehet szarban leszel..!.,
Alfa
a szarháziak hallgatnak mint a szar a fűben
jáger laszló
A helyzet világos
No nem most,de majd utólag + magyarázzák
Mi keményen kiállva hallgatunk!!
Na ehhez kell a vér a pucában!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
A lengyelek még mindig nem hirdettek háborús vészhelyzetet, rendeleti kormányzást? Helytelen !
Apfelbaum
Orsós telefonál folyamatosan:
Marbellai,Gratz és Hatvanpusztai forró vonal van
Apfelbaum
@KisTehen: takarodj már innen, apáddal mentek színes fémet gyűjteni te féreg
Eladott Ország
Mert Viktorka és Katika hazaáruló, bűnözó rohadékok és politzikai prostituáltak, Putler seggnyalója és qrvája! Mindkettőt elvihetné a Wágner csoport a sleppel együtt! A magyaroknak kötelező feladat a maffiaállam és bűnszerevezetének elzavarása a hatalomból és bíróság elé állítása!
Eladott Ország
@sgl: ma, 17:27 ♦ A magyar maffiaállamnak elsődleges feladata az ország totális kifosztása és ezzel együtt tönkretétele! Nem hagyjuk! Balsorsunk ki régen tép, aki 12 évi regnálása alatt... Meddig tűrjük?! Nem vezetünk be diktatúrát. Magyarország önként felfüggeszti a demokráciát... csakúgy mint a csúti geci!
i.pinimg.com/564x/c0/f6/5e/c0f65e2de75ff0e2c62720bfbb5086df.jpg
Pálinkás Pál
@KisTehen: nem, abban reménykedünk hogy akad egy magyar prigozsin...
drrotf
A hölgy és az úr hétvégén nem olvasnak híreket!Így azután amiről nem tudnak az számukra nincs is, és ami nincs arra nem kell reagálniuk.
gina
Hahahaha tele a gatya retkes kis haverok
gina
Ti is igy jártok egy nap .szemét maffia banda,,
Qqberci
Nagy a bizonytalanság, nem zárható ki, hogy változni fog a nyalandó segg...
kereső
@Maccska: Óhhhhhhhhhhhhh, megjött a hangotok primitiv? Most, hogy a két gyilkos megegyezett? Eddig hallgattatok mint a liba x@r a fúben, orbánnal együtt.
kereső
@Maccska: Nem a kreml mondta, hanem a fehérorosz elnök. A kreml álláspontja változott azóta?
"A forrás beszámolója szerint az orosz hadseregnek nincs elegendő forrása ahhoz, hogy megakadályozza a Wagner-lázadók Moszkvába jutását, ezért az ukrajnai háborúból kimaradó egységeket, csecsen alakulatokat, a Nemzeti Gárdát (Roszgvardija) mozgósítják.

Putyin el akarja kerülni a vérontást, ezért lett elsődleges célja Prigozsin likvidálása, hogy megszakítsa a Wagner-vezér kapcsolatát a zsoldosokkal, akiknek teljes körű amnesztiát ígér

– mondta a forrás."
Pálinkás Pál
@KisTehen: viccelsz...?...lölö még a pöcsét sem foghatja meg engedély nélkül...
balos
@Virág Árpád: Hát elnézve az életutját van benne valami gebasz amit még maga sem tudhat!Nem csoda,mert ezek a nemzethy csicskák össze meg vissza basznak egymás közt!Attól félnek,hogy a másik a testvére,csak akkor lesz világosság,mikor a labor küldi az eredményt!Ahogy magácska is áll a szomszéddal!A nyilasok nem válogatósak!ön sem!Jöhet az "egér" lik is,csak előtte a csapdából kieszi a sajtot!
ómió
Biztos, az efftársakra hagyják a találgatnivalót!
balos
@Virág Árpád: nedveske!Milyen logikáról hablatyolsz?Azt a szót a gecik esetében még magácskának is vicc emlegetni!A hülyék nem logikával élnek,mert akkor nem fideSSesek lennének!Szóval az élet utja minden fideSS gecinek az mszmpöcsből indult és nemzethy szocialista lett a tömeggyilkosainkból!Azért is pártoló tag mag-ácska is nyilas létére!
Virág Árpád
@balos: Akkor te is a FIDESZ szavazótáborát gyarapítod ezek szerint!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.