Szijjártó Péter külügyminiszter optimista, szerinte „minden bizonnyal rendkívül barátságos beszélgetés” volt.

Nem tetszhetett Orbán tusványosi beszéde: a bukaresti magyar nagykövetet bekérették a román külügyminisztériumba
Kép: Facebook/Orbán Viktor

A magyar nagykövetet bekérették a román külügyminisztériumba – jelentette be Szijjártó Péter az ATV.hu kérdésére egy hétfői sajtótájékoztatón. A sajtótátéjékoztató előtt ért véget a – Szijjártó megfogalmazása szerint – „minden bizonnyal rendkívül barátságos beszélgetés”.

A lap kérdésére a miniszter azt is elmondta: Románia budapesti nagykövete július 13-án járt a külügyminisztériumban és szóbeli demarsot terjesztett elő a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak:

„felolvasott egy, a saját bukaresti külügyminisztériumától kapott utasítást, és ebben részletezték, mit várnak a magyar miniszterelnöktől, hogy miről és hogyan ne beszéljen” Tusnádfürdőn.

Erről jelentés is készült a KKM-ben – mondta a miniszter.

A miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán el is mondta, hogy mit kértek tőle: a beszédében kitért arra, hogy minden évben okoz némi fejtörést, miről is kellene beszélnie, most pedig a román külügy „segítségére sietett" és küldött egy demarsot, amiben megírták neki, miről nem szabad beszélnie, és miről szabad, és hogyan.

Orbán Viktor szerint azt tanácsolták, hogy ne beszéljen arról, ami román érzékenységet sérthet: például nemzeti szimbólumokról. Emellett azt is kérték, ne beszéljen nem létező romániai közigazgatási egységekről – Orbán Viktor szerint itt Székelyföldre és Erdélyre gondolhatnak. Mint tudjuk, ezeket nem igazán sikerült teljesítenie a miniszterelnöknek.

Forrás: atv.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
NKF
Menjenek a románok a picsába! Kapták Erdélyt mint szamár a fület!
Ja ,Erdély területileg nagyobb mint Magyarország!!!
Péter2
@Ventilator: Kisebb áfa , jobb fizetőeszköz , felénk vannak Erdélyből jöttek valamikor 90 években , már vágyakoznak haza , mert ott jobb már az élet , sőt, itt van olyan erdélyiek aki még nálam is jobban utálja a fideszt !
justhpeter
@kereső: Zsebesi Zsolté a telitalálat.
CsipkeRózsa
Orbán a pofátlan, képes volt a neki szóló levelet felolvasva és mondatonként válaszolva szemtelenül azokra. Közben a hallgatóság mindent megtapsolt.
A levélíró neki üzent és nem illik nyilvánosságra hozni azt, ráadásul ilyen modorral.

Később már olyan sűrű tapsok nem hangzottak fel, amikor össze-vissza zagyvált és mondta ,a senki által meg nem értett, adatokat, számokat.
kereső
@Horizont: 16:37
"Az ügy előzménye, mondta a külügyminiszter, hogy Románia budapesti nagykövete július 13-án (vagyis tíz nappal a szombati tusnádi Orbán-beszéd előtt) a magyar külügyminisztériumban a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak felolvasott egy olyan „utasítást”, „demarsot", amelyet a román külügyminisztériumtól kapott, „ebben részletezték, mit várnak a magyar miniszterelnöktől, hogy miről és hogyan ne beszéljen” Tusnádfürdőn. A magyar külügyminiszter hozzátette: „ezeket az elvárásokat pontosan idézte miniszterelnök úr a beszéde legelején”.

Szijjártó ezzel a „pontosan idézte" szöveggel arra utal, amivel Orbán Viktor a tusnádfürdői beszédét kezdte: a miniszterelnök pontról pontra végigvette, mi szerepel a demarsban és azokhoz olyan kommentárokat fűzött, amivel nevetség tárgyává tette őket.

Orbán azt mondta, a demarsban „megírták, hogy miről nem szabad beszélni”. Ezek után a következő tiltólistás, román „érzékenységet” sértő témákat sorolta föl a magyar miniszterelnök a színpadon:

nemzeti szimbólumok;
kollektív kisebbségi jogok;
nem létező, romániai közigazgatási területi egységekről.
Az utolsó ponton Orbán így humorizált: „elgondolkoztam, hogy mire gondolhatnak. Azt hiszem, hogy Erdélyre és Székelyföldre. De mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének”.

Ezután azt mondta, vannak olyan témák, amelyekről úgy beszélhet, ha nem tünteti fel azokat rossz színben: ezek a „nyugati értékek”. Ezen túl Orbánt – a saját szavai szerint – arra kérte a román külügy, hogy mellőzze „a migrációval kapcsolatos revizionista megközelítésű xenofób felhangokat”.
CsipkeRózsa
@Horizont: "Orbán Viktor a Tusványoson szembement a román külüggyel, a román nacionalistákat nem engedték be a magyar kormányfő beszédére – szombati hírmix" :

"A román külügy Hogyan tartsunk tusványosi beszédet kisokossal lepte meg Orbán Viktort
Magyarország miniszterelnöke idei tusványosi beszédében a saját mondandóján túl, mely elsősorban Magyarország aktuális gazdasági helyzetére, a háború okozta nehézségekre, a Kínának kedvező világpolitikai folyamatokra és az egyre gyengülő Európai Unióra koncentrált, arra is kitért, hogy a román külügyi tárca igyekezett megszabni neki, hogy miről beszéljen a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján. Elmondta, hogy kapott egy „segédanyagot”, mely többek között arra vonatkozott, hogy kerülje a román érzékenységet sértő témákat, például a nemzeti szimbólumok témáját. Majd gyorsan üdvözölte azokat, akik magyar vagy székely zászlókkal érkeztek a rendezvényre. Azt is kiemelte, hogy azt „tanácsolták”, hogy ne beszéljen nem létező romániai közigazgatási területi egységekről, amire kifejtette, hogy elmélkedett egy kicsit azon, hogy mire is gondolhattak román „kollégái”. „ Azt hiszem, Erdélyre és Székelyföldre, de mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – adta meg a választ Orbán Viktor.

Szintén „óva intették” attól, hogy a nyugati értékeket rossz színben tűntesse fel. „Ma a nyugati értékeket a migráció, az LMBTQ meg a háború jelenti. Kedves román barátaink, ezeket nem kell rossz színben feltüntetni, rossz színben tűnnek fel maguktól is” – reagált erre a magyar miniszterelnök a többezres tömeg előtt. Orbán Viktor azzal zárta gondolatait a téma kapcsán, hogy ha a román elnök ellátogatna Magyarországra előadást tartani, akkor nem szabnák meg neki, hogy mit mondhat. Hozzátette, hogy Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni tagságát, illetve sok sikert kíván az új romániai miniszterelnöknek, aki immár a huszadik a sorban, amióta ő Magyarország kormányfője."...
Qqberci
@Horizont: A kolostordisznó odament provokálni. Kár, hogy nem rúgták helyben valagba...
Nanya
Kénytelen vagyok időnként ezt a képet megnézni!
Ékes bizonyíték az elmeállapotára !
Pálinkás Pál
minő kép...csak a lyuk hiányzik a fejéről, hogy a haza fényre derüljön...
simmering73
Nem kellett volna beengedni az országba.
Clavigo
Én,a helyükben már régen kibasztam volna ezt a muszkaszopó buzit,,romániábol..
Juhász István
Az RMDSZ már lefutott, mint TÉNYEZŐ Romániában. A románok is úgy gondolkodnak, mit a magyar KORMÁNY : " több tiszteletet a románoknak ". Vissza fogják adni a labdát és kiknek ? A romániában élő KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ ROMÁN, MAGYAROKNAK !!! Rajtuk fogják leverni a port. Van az úgy, hogy a fagyi visszanyal... ugyanis Erdély " KÖZIGAZGATÁSILAG " román terület, tehát ROMÁNIA RÉSZE...
Pálinkás Pál
@Ventilator: te valami gyengeelméjű vagy..?..
kereső
@Horizont: t.17:30 Jó volt Neked!!!- megy az "irigység" feléd , tőlem.
ómió
"Szólásszabadságilag" nem volt képes a "belimitált mondanivalón belül" maradni!? Naháááát!
telegdilaci
@Horizont:Ha más Országok vezetői Magyarországra jönnének hasonló helyzetben,mi lennénk legjobban felháborodva,és ez a Pchiopata követeli hogy tiszteljenek,bennünket, azt viszont nem követelni kell hanem ki kell érdemelni ami ilyen aljas gyalázatos mindenkit legyalázó elmebetegekre jellemző beszólásokkal kizárt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.