Magyarország mellett Lengyelország és Szlovákia is érintett a perben, amit a háborút viselő ország az importtilalom kiterjesztése miatt indít.

Hivatalos: Ukrajna pert indít Magyarország ellenHandout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Mint ismert, a magyar kormány múlt hét szombaton nemzeti hatáskörben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Ezt maga Nagy István agrárminiszter közölte. Erre pedig máris megérkezett Ukrajna válasza:

a Kereskedelmi Világszervezet elé viszi Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát Ukrajna, amiért az Európai Bizottság döntésével szemben a három ország fenntartja az ukrán gabonaimport tilalmát.

A Népszava.hu szemléje szerint erről Tarasz Kacska gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes beszélt a Politicónak.

Tarasz Kacska a WTO előtt zajló pert azzal indokolta, hogy a három ország nyílt szembenállása nem az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt a kérdést is, a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy az Európai Bizottság az egész Európai Uniót képviseli-e. Azon túl, hogy a céljuk felhívni a figyelmet, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyar ellenszegülnek a brüsszeli akaratnak, készülnek saját büntetőintézkedésekkel is a három ország ellen – jelezte az ukrán miniszterhelyettes.

Szlovákia és Lengyelország egyébként úgy indít kereskedelmi háborút Ukrajna ellen, hogy szeptember 30-án, október 15-én parlamenti választás vár rá.

Forrás: Népszava.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Őrnagy
@csapnivalo: Nincs Ukrán gabona! Akié a föld, azé a gabona. Ukrajnában a gabonaföldeket megvették az USA spekulánsok, így Ukrajnának nincs is gabonája. Milyen alapon akar az USA gabona exportja érdekében az Ukrajna pereskedni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csapnivalo
Egy kicsit arrogáns ez a hozzáállás, mert mezőgazdasági termelő országokra akarja rákényszeríteni, hogy saját termelt takarmány helyett tőlük vegyenek. Amit nyilván a kereskedő meg is tesz, mert az ukrán gabona olcsóbb. Nem valószínű, hogy megnyerik a pert, mert a döntés az országok saját hatásköre, de érdemes figyelni ilyen jeleket a megfelelő jósláshoz a jövőbeli hozzáállásukkal kapcsolatban mindenhez.
Maccska
Mit képzelnek ezek magukról??
Remélem sosem lesznek EU tagok.
vacsi
Ukrajna a saját, rossz minőségű gabonáját akarja ránk erőltetni - holott mi sokkal jobb minőségűt termelünk!
Őrnagy
@csapnivalo: Nincs Ukrán gabona! Akié a föld, azé a gabona. Ukrajnában a gabonaföldeket megvették az USA spekulánsok, így Ukrajnának nincs is gabonája. Milyen alapon akar az USA gabona exportja érdekében az Ukrajna pereskedni?
KisTehen
"a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy az Európai Bizottság az egész Európai Uniót képviseli-e"

B+ mi már rég tudjuk, hogy NEM
Őrnagy
@Maccska: Azt sajnos nem mi mondjuk meg, hanem a terület gyarmattartója, az USA, hacsak nem szabadítjuk fel Európát a gyarmati elnyomás alól, ami már nagyon esedékes lenne, hogy egy versenyképes egységgé váljunk.
Philip Marlowe
Mire megy ez a játék?
Az ember csak kapkodja a fejét a sok érthetetlen, idióta hírre!
Mi a cél?
Normális ember sokszor már úgy érzi, hogy a normálatlanság a normális...
Ez normális???
Ezt nem hiszem el, hogy mi folyik már ebben a világban...a tököm tele van az egésszel!
Csodálom a kormányfőnket, hogy bírja ezt a rengeteg idétlenséget!
KisTehen
@Philip Marlowe: Nem normális ...

az eu szabályokat hozott hogyan, mivel lehet élelmiszert termelni ... rákényszeríti a tagokra
majd az egészet felrúgja, és külföldről beenged ellenőrizetlen termékeket

és az egészhez jópofát kellene vágnunk
KisTehen
2024-ben el kell küldeni ezeket a libsi faszokat az ukrán picsába
Philip Marlowe
@KisTehen: Ezt értem, és egyetértek!
De érthetetlen, hogy ez miért nem okoz felháborodást az egész eu-ban!?
Hiszen ez olyan mérvű aljasság, hogy eszméletlen. Ezért kérdem, kinek mi a célja ezzel, és "kik ezek"?
Miért?...miért?,,
KisTehen
@Philip Marlowe: nem tudnak róla ... a nyugati "szabad" médiában nem fogsz erről olvasni
KisTehen
nevetséges ... nincs ukrajnával szerződésünk, amit megszegtünk ...
justhpeter
A kulcs az Unió és a magyar kormány kapcsolata.
KisTehen
@justhpeter: kihagytad lenygyelországot és szlovákiát ... őket hogyan passzírozod bele a sátáni orbán képbe
Őrnagy
@KisTehen: 11.04

Ezek az USA direktívák!
Az USA gyarmatként kezeli egész Európát, és a saját geopolitikai érdekei mentén kormányoztatja a kilóra megvett gyarmati helytartóival Európa kárára! Teljesen mindegy mi Európa érdeke, és annak megfelelően Brüsszel milyen szabályokat dolgozott ki Európa gazdasági érdekeinek a védelmében, Ha az USA kitalálja, hogy neki más érdekei vannak, akkor a helytartóival átiratja az Európai szabályokat! Ezért kellene minél előbb felszabadítani Európát a gyarmati függőségéből.
Ezért kellene nem csak Oroszországtól, hanem végre az USA-tól is függetlenednünk! Nem egyszerű feladat, mert erre az Európai országok nincsenek felkészülve, és nincs Európai közös (NATO független) hadsereg se, amely a függetlenségünket a normalitás talaján álló szövetségben meg tudná (akár az USA-tól is) védeni.
Őrnagy
08:30 Szeptember 17, 2023.
Prágában elegük van a gyarmati sorból!
Prágában egy Ukrajna- és Nyugat-ellenes megmozdulást tartottak szombat délután, amelyen több ezer fő vett részt – írja az Ukrajinszka Pravda és a Reuters. Egyes becslések szerint jóval több mint tízezer demonstráló gyűlt össze a cseh fővárosban.

Jindrich Reichl, a tüntetést szervező párt elnöke azt mondta: sem uniós, sem amerikai, sem ukrán, sem orosz, sem kínai kormányzatot nem akarnak maguk fölött látni, hanem kizárólag egy önálló cseh kormányt akarnak. Kritizálta a magas energiaárakat, a szociális és egészségügyi rendszert, valamint az ukrán „gazdasági migránsok” beáramlását Csehországba.
Philip Marlowe
A történelem könyvek erre a napra fogják datálni az eu széthullását!
Helmut Kohl forog a sírjában!
jesz
Első felindulásban azt kérdeztem, ugyan mi fog történni? Semmi...
De sajnos elbukjuk a pert(ha annak lehet nevezni), mert az ukrán termékek már amerikai-kanadai-német-francia tulajdonú ukrán területen teremnek...ők pedig baráti alapon intézik az ítéletet...
Eladott Ország
Felére esett a gabona ára, de amikor a csúcson volt Orbán állami engedélyhez kötötte az exportját, a gazdák meg feljebb verték volna az árakat ezért visszatartották az eladásokat, közben persze elvesztettek pár jól fizető piacot, mint az olaszt. Ilyen az amikor az észérek ( pénzsóvár, kapzsi) és a dilettánsok összefognak. Itt a legnagyobb baj hogy baszakodik a kormány a multikkal mert drágán adja a termékeket, ha a magyar drága az meg rendben van. A vámkérdések, ideértve a teljes importtilalmat is, nem tagállami hatáskörbe tartozó kérdések a tudomásom szerint. Ezek közösségi, azaz EU-s hatáskörbe tartozó kérdések. Ellenkező esetben egy perc alatt omlana össze az unió, hiszen mindenki azonnal védővámokkal zárná ki a konkurenciát és támogatná a hazai termékeket. Pont erre jött létre az EU, meg még annak az elődje is, hogy ilyen helyzetek ne alakulhassanak ki.
Maccska
@Eladott Ország: a vétó meg arra való hogy az erősebb ne tegye tönkre a gyengébbet.
Őrnagy
@Maccska: Vétó nincs az EU-ban, de vannak határozatok, amik csak akkor léphetnek életbe, ha abban minden tagország maradéktalanul egyetért.
namihami
Tehát, a lényeg az, hogy a hazai vásárló vegye meg a hazai ""földesurak"" által drágán és gazdaságtalanul termelt árukat! És ezzel újabb csapást mérhet a Kmalac nagyhangon bejelentett, ámbár tarthatatlan ""egyszámjegyűjére"" ! A ""mészárosok és földesúrtársaik"" pedig a drága áron értékesített árujuk után még a 27+4,5%-kal terhelt üzleti áraikkal gazdagítják azt a költségvetést, amit szintén az ő támogatásuk fölöz le!
Talán követni kéne az árakkal is az értékesíthetőségi trendeket és akkor a hazai lehetNE a vezető termék! De nekünk Mohács (és a drága áru) kell!
CsipkeRózsa
Nem csak a gazdák érdekeit kell figyelembe venniük, a fogyasztók juthassanak hozzá olcsóbb kenyérhez!

A magyar búza drága, vigyék lejjebb az árát, és az ukrán gabonát is használjuk fel itthon. Minőségi átvétel biztosíthatja, hogy nem gyenge az ukrajnai kínálat sem.

Hogyan harcol Orbán az infláció csökkenéséért? Az Áfát is lejjebb viheti, "van megoldás".
vacsi
Csak nem ránk akarja tukmálni a gyenge minőségű gabonájukat?!
bence
@vacsi: ! Csak termeltünk amíg orbán be nem telepítette akkumulátorgyárakkal !
telegdilaci
@Őrnagy:Miért is Perel Ukrajna néhány Európai Országot,mert nem akarnak Ukrán gabonát vásárolni Ukrajnától,erre nem lehet kötelezni senkit, hogy akarata ellenére még ha nincs is szüksége gabonára egy Országnak,akkor birósági uton kelljen rájuk kötelezni hogy ha nincs szüksége Ukrán gabonára akkor is venni kell!
ómió
És, ugye, magát EU-tagnak hazudva!?
balos
@CsipkeRózsa: Ne má!Azé annyira nem debil a csti-törpe!Akkor miből tudna a lölö jaktot venni az üveg zsebéből?Különben meg az is annyit ér amennyit eltudnak tőle lopni az vérmegyei urak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok