Magyarország mellett Lengyelország és Szlovákia is érintett a perben, amit a háborút viselő ország az importtilalom kiterjesztése miatt indít.

Hivatalos: Ukrajna pert indít Magyarország ellenHandout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Mint ismert, a magyar kormány múlt hét szombaton nemzeti hatáskörben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Ezt maga Nagy István agrárminiszter közölte. Erre pedig máris megérkezett Ukrajna válasza:

a Kereskedelmi Világszervezet elé viszi Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát Ukrajna, amiért az Európai Bizottság döntésével szemben a három ország fenntartja az ukrán gabonaimport tilalmát.

A Népszava.hu szemléje szerint erről Tarasz Kacska gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes beszélt a Politicónak.

Tarasz Kacska a WTO előtt zajló pert azzal indokolta, hogy a három ország nyílt szembenállása nem az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt a kérdést is, a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy az Európai Bizottság az egész Európai Uniót képviseli-e. Azon túl, hogy a céljuk felhívni a figyelmet, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyar ellenszegülnek a brüsszeli akaratnak, készülnek saját büntetőintézkedésekkel is a három ország ellen – jelezte az ukrán miniszterhelyettes.

Szlovákia és Lengyelország egyébként úgy indít kereskedelmi háborút Ukrajna ellen, hogy szeptember 30-án, október 15-én parlamenti választás vár rá.

Forrás: Népszava.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ukrajna a saját, rossz minőségű gabonáját akarja ránk erőltetni - holott mi sokkal jobb minőségűt termelünk!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csapnivalo
Egy kicsit arrogáns ez a hozzáállás, mert mezőgazdasági termelő országokra akarja rákényszeríteni, hogy saját termelt takarmány helyett tőlük vegyenek. Amit nyilván a kereskedő meg is tesz, mert az ukrán gabona olcsóbb. Nem valószínű, hogy megnyerik a pert, mert a döntés az országok saját hatásköre, de érdemes figyelni ilyen jeleket a megfelelő jósláshoz a jövőbeli hozzáállásukkal kapcsolatban mindenhez.
vacsi
Ukrajna a saját, rossz minőségű gabonáját akarja ránk erőltetni - holott mi sokkal jobb minőségűt termelünk!
justhpeter
A kulcs az Unió és a magyar kormány kapcsolata.
jesz
Első felindulásban azt kérdeztem, ugyan mi fog történni? Semmi...
De sajnos elbukjuk a pert(ha annak lehet nevezni), mert az ukrán termékek már amerikai-kanadai-német-francia tulajdonú ukrán területen teremnek...ők pedig baráti alapon intézik az ítéletet...
Eladott Ország
Felére esett a gabona ára, de amikor a csúcson volt Orbán állami engedélyhez kötötte az exportját, a gazdák meg feljebb verték volna az árakat ezért visszatartották az eladásokat, közben persze elvesztettek pár jól fizető piacot, mint az olaszt. Ilyen az amikor az észérek ( pénzsóvár, kapzsi) és a dilettánsok összefognak. Itt a legnagyobb baj hogy baszakodik a kormány a multikkal mert drágán adja a termékeket, ha a magyar drága az meg rendben van. A vámkérdések, ideértve a teljes importtilalmat is, nem tagállami hatáskörbe tartozó kérdések a tudomásom szerint. Ezek közösségi, azaz EU-s hatáskörbe tartozó kérdések. Ellenkező esetben egy perc alatt omlana össze az unió, hiszen mindenki azonnal védővámokkal zárná ki a konkurenciát és támogatná a hazai termékeket. Pont erre jött létre az EU, meg még annak az elődje is, hogy ilyen helyzetek ne alakulhassanak ki.
namihami
Tehát, a lényeg az, hogy a hazai vásárló vegye meg a hazai ""földesurak"" által drágán és gazdaságtalanul termelt árukat! És ezzel újabb csapást mérhet a Kmalac nagyhangon bejelentett, ámbár tarthatatlan ""egyszámjegyűjére"" ! A ""mészárosok és földesúrtársaik"" pedig a drága áron értékesített árujuk után még a 27+4,5%-kal terhelt üzleti áraikkal gazdagítják azt a költségvetést, amit szintén az ő támogatásuk fölöz le!
Talán követni kéne az árakkal is az értékesíthetőségi trendeket és akkor a hazai lehetNE a vezető termék! De nekünk Mohács (és a drága áru) kell!
CsipkeRózsa
Nem csak a gazdák érdekeit kell figyelembe venniük, a fogyasztók juthassanak hozzá olcsóbb kenyérhez!

A magyar búza drága, vigyék lejjebb az árát, és az ukrán gabonát is használjuk fel itthon. Minőségi átvétel biztosíthatja, hogy nem gyenge az ukrajnai kínálat sem.

Hogyan harcol Orbán az infláció csökkenéséért? Az Áfát is lejjebb viheti, "van megoldás".
vacsi
Csak nem ránk akarja tukmálni a gyenge minőségű gabonájukat?!
bence
@vacsi: ! Csak termeltünk amíg orbán be nem telepítette akkumulátorgyárakkal !
telegdilaci
@Őrnagy:Miért is Perel Ukrajna néhány Európai Országot,mert nem akarnak Ukrán gabonát vásárolni Ukrajnától,erre nem lehet kötelezni senkit, hogy akarata ellenére még ha nincs is szüksége gabonára egy Országnak,akkor birósági uton kelljen rájuk kötelezni hogy ha nincs szüksége Ukrán gabonára akkor is venni kell!
balos
@CsipkeRózsa: Ne má!Azé annyira nem debil a csti-törpe!Akkor miből tudna a lölö jaktot venni az üveg zsebéből?Különben meg az is annyit ér amennyit eltudnak tőle lopni az vérmegyei urak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.