A benzin és gázolaj exportját egyaránt felfüggesztik az oroszok, de egyelőre csak ideiglenesen. 

Kemény döntést hozott Putyin, durva korlátozás jön OroszországbólMTI/Máthé Zoltán

Oroszország azonnali hatállyal ideiglenesen betiltotta a benzin és a gázolaj exportját négy volt szovjet állam kivételével, hogy stabilizálja a hazai piacot – számolt be a hvg.hu.

Erre válaszul a gázolaj ára Európában 5 százalékkal, tonnánkénti több mint 1000 dollárra ugrott.

A kormány közölte, hogy a tilalom nem vonatkozik a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaival (Belarusz, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán) kötött kormányközi megállapodások alapján szállított üzemanyagra. A kereskedők szerint az üzemanyagpiacot olyan tényezők sújtották, mint az olajfinomítók karbantartása, a vasútvonalak túlterheltsége és a rubel gyengesége, amely ösztönzi az üzemanyag-exportot.

Oroszország a kereskedők és a Londoni Értéktőzsde adatai szerint szeptember első 20 napjában már közel 30 százalékkal, mintegy 1,7 millió tonnára csökkentette tengeri dízel- és gázolajexportját az augusztusi azonos időszakhoz képest.

Nem is csoda, hogy a piaci szereplők aggódnak amiatt, hogy Oroszország az olajkínálat szigorítására törekszik egy olyan időszakban, amikor a központi bankok az infláció kordában tartásával küzdenek, és amikor a nyersolaj ára 13 hónap óta először törhet a hordónkénti 100 dollár fölé.

Oroszország kárt akar okozni Európának és az Egyesült Államoknak, és úgy tűnik, hogy most a téli hónapok előtt megismétlik a tavalyi gázpiacon bevetett forgatókönyvet az olajpiacon

– véleményezte a helyzetet Henning Gloystein az Eurasia Grouptól. Ezt a szempontot támaszthatja alá az is, hogy az oroszok egyelőre nem közölték, hogy meddig tervezik fenntartani az ideiglenesen bevezetett exporttilalmukat.

Forrás: hvg.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
...mindeközben fiatal, erős, életrevaló férfiak, családapák halnak meg százával naponta...
csak úgy....
közben a shell albániában megkezdte a fúrásokat ,ahol napi több ezer barrel nyersolajat hoznak majd a felszínre! putyin és 0rbán nélkül is van élet európában! :)
minden genya törtetö,tolvaj szarházi nélkülözhetö!
verőce21
Hááááááá...Háááááááááá...Háááá...!
Visszanyalt a fadzsi, Orsolya...? :)
csak úgy....
@verőce21: te egy kárörvendö buta majom,aki ha nincs is kár ,te azon is tudsz derülni egy nagyot, - mint minden elmebeteg a fidesz soraiban! :)
a kölkeid tudják rólad,hogy te vagy a családfö, vagy csak lenéznek mint itt mindenki?
(a shikarikon kívül,természetesen;) )
human
@Pegero: Tehát mégis működnek a szankciók, hisz Putyin kénytelen lépni :D
jáger laszló
A fidexesek nem fogják fel,hogy xarban van a haza hiába magyarázza Matolcsy!!!
GDP nem nő,beruházások csökkennek,az infláció magas!!
1edül az államadósság ami száguld!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
Az EU akkor is fog üzemanyagot szerezni,de a magyaroknak felmegy 800 forintra literje, majd akkor okoskodjatok fideszesek mikor már a biciglit fogjátok lopni egymástól mert nem lesz pénzetek se benzinre se áramra se ételre,na akkor köszönjétek meg putyinnak és nyálas kézcsokkal hízelegjetek egy kanna benzinért,birkák.
izéke
Az EU akkor is fog üzemanyagot szerezni,de a magyaroknak felmegy 800 forintra literje, majd akkor okoskodjatok fideszesek mikor már a biciglit fogjátok lopni egymástól mert nem lesz pénzetek se benzinre se áramra se ételre,na akkor köszönjétek meg putyinnak és nyálas kézcsokkal hízelegjetek egy kanna benzinért,birkák.
Péter2
Jóléti országoknak nem fog fájni , mint ahogy idáig sem fájt, a magasabb üzemanyagár ,mert a pénznek ott van vásárlóértéke és a keresetek is jók, nekik a lényeg 100% ban függetlenedni a ruszkiktól , és már jó pár európai országnak sikerült , a többi is jó irányban halad , még pár éve Európa 80% függött az Orosz energiahordozóktól ma már csak 30% de van 2 fekete bárány Magyarország és Ausztria az energiafüggetlenedéssel hatalmas gazdasági károkat okoztak a ruszkiknak , mivel innét már nincs bevétel ,és nekik ez volt a legnagyobb bevételi forrásuk , ezentúl bárhova emeli a ruszki az üzemanyagárakat ,a függetlenedet országoknak már nem lesz drágább , amely országok meg még nem érték el a 100% függetlenedést ott csak százalékosan fog emelkedni , de viszont itt az újabb jelenség , hogy mihamarabb leválni az orosz energiahordozóról 100%-ban , a baj csak ott lesz a ruszkikat kiszolgáló és tőlük függő kormányok intéznek magas üzemanyagárakat a népüknek mint pl a magyar ! Emlékezünk rá tavaly ilyenkor a moszkovita fidesznyik agitációs propagandájából ömlött a nemzethy sz...r , hogy Európa meg fog fagyni , főleg a Németország , aztán mi lett belőle , mindenki köszöni szépen jól van ! Akik idegeskednek azok a nagyban függő orosz energia miatt teszik , pl lásd magyar kormány , van is miért , mert az orosz egy megbízhatatlan nép és a Magyarország függősége az orosztól rendkívüli !
kereső
Aki ebből csak azt szúri lesz, hogy na putyin odab@xott az eu-nak, és a szankciókat emlegeti- az menthetetlen. Mert a lényeg ottan van- az olajfinomitók karbantartására milyen hatással vannak a szankciók- alkatrészek, elektronikai berendezések hiánya, a rubel gyengesége - szintén a szankciók hatása,főleg az USA szankcióké- és e miatt az export kényszer. Nem értem, hogy az USA-t ez miért is befolyásolná, hiszen önellátók üzemanyagból. Az eu meg képes megoldani más úton az ellátást- hiszen nem a nyers olja export tilalmáról szól a dolog.
Pálinkás Pál
fideszcsicskák,...soroljátok már azon uniós országokat akik benzint vagy gázolajat vesznek a cárevicstől...!..ja, hogy nincs...akkor mit pörögtök marhák..?...
justhpeter
Majd az okos Orbán-hívek elmagyarázzák, hogy Oroszországot nem is sújtják a szankciók, csak Európát.
Szevasztok
Végre , mégis működnek a szankciók. Annyi a ruszkiknak.
verőce21
@m73: 08:02) de naiv is vagy te, meg barom...!
Bástya Béla Elvtárs
@Shikari: S az nagyon fáj! Persze a kínai is, de az meg csíííííííííííííííp, rettentően...
Ezodabasz
@Bástya Béla Elvtárs: Mit faltál hogy így megcsípett? @Shikari: Már nyalja a segged és neki már ízlik is az a csípős édes savanyú pikáns szaros valagad!?!
Bástya Béla Elvtárs
@Shikari: @Ezodabasz: is azt szereti DK-s picsából kifalni!
Lepényleső
...ahogy itt állomásoztak ideiglenesen,- cirka negyven évet,vagy ahogy a báni adókat vezették be egy-két évre
ideiglenesen,- átlag több mint tíz éve,- bár némelyiket általuk fáradságos munkával átnevezve?
Ezodabasz
@Bástya Béla Elvtárs: @Shikari: Két hülye egy pár...Ja meg a suttyó Virág Árpi:))). Ti egykutyák vagytok több néven?
Bástya Béla Elvtárs
@Shikari: Nem kicsit! Ugyanis @m73: + @csak úgy...: az élen járnak!
Bástya Béla Elvtárs
@Shikari: Libsi a libernyákkal, libsi a komcsival, libernyák a komcsival, tele van az ivadékukkal az ...
Ezodabasz
@Shikari: Magaddal beszélgetsz te szar! Buzikuss!
Ezodabasz
@Bástya Béla Elvtárs: Magaddal beszélgetsz te is te szar! Buzikuss!
Ezodabasz
@Shikari: Randizni akarsz kedvesem? Hozzad a Bélát is, meg a többi nikkedet :))))
Bástya Béla Elvtárs
@Shikari: Látod?! Nem tud kommunikálni! Nemhogy normálisan, sehogy!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.