A brit uralkodó haláláról a pletyka akkor kapott szárnyra, amikor Oroszország egykor legelismertebb üzleti lapja, a Vedomosztyi Telegram-csatornáján megosztottak egy erre vonatkozó bejegyzést.

Egy Károlyt ünnepi katonai egyenruhában ábrázoló fotó, mellette a szűkszavú felirat állt a posztban: "III. Károly brit király meghalt". A hír az orosz internetes csatornákon, – köztük a Readovka nevű, több mint 2,35 millió előfizető követővel rendelkező Kreml-barát Telegram-csatornán – keresztül terjedt el villámsebesen - a The Guardian nevű brit lap beszámolója szerint.

Oroszok terjesztik III. Károly király halálhírét

III. Károly megbeszélést folytat Rishi Sunak miniszterelnökkel a királyi rezidencián 2024. február 21-én Fotó: MTI

A BBC nem adott ki közleményt, és a Buckingham-palota sem tett közzé nyilvános nyilatkozatot. A Readovka ugyanakkor rendelkezett egy ismeretlen eredetű dokumentummal, melyet a királyt ábrázoló fénykép mellett tett közzé.

"A király tegnap délután váratlanul elhunyt"– a királyi család közlemény szerint

– állt a dokumentumban, mely 2024. március 18-i keltezésű volt.

A dokumentum, melynek készítője ismeretlen, szorosan mintázta a palota korábbi közleményét a néhai királynő, II. Erzsébet haláláról, melyben ez állt: "A királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban." Egy másik változat, mely szintén nagy sebességgel terjedt orosz közösségi médiafelületeken, egy lemondólevelet tartalmazott, mely "Bob király, a sárga Minion" néven nevezte meg Károly utódját.

A hír ekkor már Ukrajnába is eljutott, ahol az egyik vezető televíziós csatorna is közzétette. De ekkorra már olyan hírek is megjelentek, hogy talán nem is igaz az egész.

A Gazeta.Ru orosz weboldal eredetileg tweetelt:

"III. Károly brit király meghalt – a Buckingham-palota jelentése szerint. Az uralkodó 75 éves volt. Nemrég rákot diagnosztizáltak nála".

Később szerkesztették az eredeti bejegyzést és hozzátették:

"Ugyanakkor a hivatalos brit médiában erről semmit sem írtak. Valószínűleg az információ hamisítvány".

Az egyik vezető orosz médiaszerkesztő is közzétette a cikket, azt írva: "Nem tudom megmondani, hogy igaz-e vagy sem". Később felvetette, hogy a Buckingham-palota honlapját valószínűleg "feltörték".

Ekkorra már beindultak a mémek. Az egyik Kreml-párti csatorna egy olyan fotót tett közzé, melyen Károly király fejét photoshoppolták a walesi hercegnőről készült néhány nappal korábbi fényképhez hasonlóan – mint ismeretes, annak közzétételét több hírügynökség is visszautasította a közelmúltban.

"Fotós tény: a Buckingham-palota friss fotót adott ki III. Károly királyról, hogy eloszlassa a haláláról szóló pletykákat"

- írta a csatorna.

"London szánalmasan néz ki"

- írta az orosz külügyminisztérium szóvivője, megosztva ezt a posztot.

Végül a Taszsz orosz állami hírügynökségtől érkezett a híradás: "III. Károly király továbbra is ellátja hivatalos teendőit és magánmegbízatásokon vesz részt".

Az egész történet az orosz dezinformációs hadviselés iskolapéldája, minden bizonnyal.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Oroszország egy álhírgyár, sajnos Mo. ennek a gyárnak a leányvállalata...
TASzSz
Ja! Neki is akkor alteregó megy tovább, mint Putyinnak?!
csak úgy....
putyin halálát is a ruszkik terjesztették...
Nessy
Akinek halálhírét költik, hosszú életű lesz!
Csizmás Kond
...vagyis a brit király halálhírét egy brit lap szerint az oroszok terjesztik...hát nem oltári ?
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Gondoltam hogy nem látod a lényeget és kiemeled a lényegtelent...
Miattad vezették be az iskolai korhatárt?
jáger laszló
Na és mi ebben az élvezet!!??
Szerintem semmi!!
csak ennyi barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ..de láttam...viszont ha leírom az a te értelmi képességeidet fogja aláásni...és nem miattam vezették be a korhatárt hanem az olyanok miatt akik mindenben ha van ott ha nincs csak a saját elképzeléseiket vélik felfedezni.
...na de áruld el már hogy te mit láttál lényegnek ?...hol van a hír forrásának az orosz anyaga ?...de ha van ha nincs attól még én is elhiszem hogy láttad...
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Nem láttam és nem tudom, ezért én nem is terjesztem...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ..akkor meg mi értelme volt velem kötözködni ?
simmering73
Amit a ruszkik mondanak, az alapból nem lehet igaz.
Őrnagy
"Oroszok terjesztik III. Károly király halálhírét"

A nyugati hírportálok meg Putyin halálhírét terjesztik már 2 év óta! Voak olyan napok, amikor putyin egyetlen napon háromszor is meghalt, de amúgy aztn is sokáig terjesztették, hogy 14 halálos betegségben szenved, és már csak órái vannak hátra!

Ha ezt csinálja a nyugat, akkor az orosz propaganda erősen visszafogott, hogy csak egy idős rákos beteg halálhírére vonatkozó kósza kommentet osztott meg.
Namely
"Az egész történet az orosz dezinformációs hadviselés iskolapéldája, minden bizonnyal."
Minden bizonnyal. Hiszen a brit uralkodónak nevezett ember, aki akkora hatalommal rendelkezik, mint egy iskolai szertárfelelős, olyan nagy figura a sakktáblán, hogy a halálhíre országokat dönt romba.
Ja, nem.
Akkor miért született a cikk?
Hogy az embereket, akik már belefáradtak abba a feneketlen korrupt pöcegödörbe, amit egyesek "ukrán állam"-nak neveznek, továbbra is megpróbálják a háborúra hangolni és az uralkodó osztály helyett mást gyűlölni a gazdasági válságért.
A britek régen jobban csinálták.
Ja, akkor nem egy indiai cigány volt a miniszterelnökük, vagy egy kócos majom, stb... tessék csak beleolvasni egy régi Times-ba, amikor az még egy nemzet volt.
Őrnagy
@Maccska: Az már Putyin haláltusája közbeni végső vonaglása lehet! Hahahaha

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.