Harkiv "egy második Aleppóvá" válhat, amennyiben a washingtoni Kongresszus nem szavazza meg az új katonai segélycsomagot Kijev számára. A nagy hatótávolságú orosz rakéták támadásainak kivédéséhez sürgősen légvédelmi fegyverekre van szükség – figyelmeztetett az orosz határ közelében fekvő  kelet-ukrajnai metropolisz polgármestere.

Ihor Terehov szerint Oroszország taktikát váltott: megpróbálják tönkretenni a város áramellátását, miközben a lakott területeket lőve terrorizálják a városban maradt 1,3 millió lakost. Harkivban sok órán tartó áramkimaradások vannak napi rendszerességgel.

Putyin senkinek nem kegyelmez – Második Aleppóvá változtatják Harkivot az oroszok

Harkivi kormányzati épület romjai az április 10-i orosz bombázást követően Fotó: AFP

"Szükségünk van a 60 milliárd dollár értékű katonai támogatásra, ez kritikus fontosságú számukra, hogy Harkiv ne váljék egy második Aleppóvá"

- hangsúyozta Terehov, utalva az ősi szíriai nagyvárosra, melyet a szíriai kormányerők az orosz csapatokkal karöltve tettek szinte a földdel egyenlővé a közel-keleti országot sújtó polgárháború tetőpontján egy évtizede.

Március 22-én oroszok megsemmisítettek egy erőművet, valamint annak összes alállomását a város keleti szélén; ugyanebben a támadásban, egy másik erőmű is megsemmisült Harkivtól 30 mérföldre délkeletre.

Az orosz határtól mintegy 30 mérföldre fekvő városban a héten egy újabb bombatámadás után ismét szünetelt az áramszolgáltatás, ami miatt leállt a metró is. A lakosok elmondása szerint a városközpontban általában napi néhány órás áramszolgáltatás van csupán, bár a külvárosban állítólag jobb a helyzet.

A gyerekek saját biztonságuk érdekében vagy online, vagy a földalatti iskolákban tanulnak. A vízellátás továbbra is biztosított, ugyanakkor aggályok merültek fel, hogy az orosz hadsereg célkeresztjébe a gázelosztók kerülhetnek, miután a múlt héten nyugat-ukrajnai gáztároló létesítményeket támadtak meg.

Az ukrán vezetők Patriot légvédelmi rendszerek adományozását kérik a Nyugattól, különösen annak tükrében, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az elmúlt hétvégén katonai támogatást nyújtott Izraelnek, az iráni légitámadás semlegesítése érdekében.

Zelenszkij elnök szerint a szövetségesek védelmi akciója "megmutatta, hogy a terror elleni védekezésben milyen hatékony az egységes fellépés, ha kellő politikai akarat is társul hozzá".

"Az Oroszország által használt, iráni tervezésű Sahíd drónok megegyeznek az Oroszország által a Közel-Keleten használtakéval.A ballisztikus rakéták becsapódásának pusztító hatása, ha nem sikerül elfogni őket, mindenhol ugyanaz".

"Az ukrajnai égbolt már régen ugyanilyen szintű védelmet kaphatott volna, ha Kijev is hasonló, teljes körű támogatást kapott volna a partnereitől a drónok és rakéták elfogásához"

– zárta gondolatait az ukrán államfő a brit The Guardian írása szerint.

Forrás: The Guardian

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@Nessy: Érdekes,hogy Izraelt szinte mindenki elítéli!Gondolom a génhiba kötelez!Bezzeg a muszka nácikat még támogatja i a hatvanpusztai ducse és kultúrha együttese!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Géza
@Dr. Proktor: Megállapították, hogy Gázában, több mint tízezer gyerek halt meg a 34000 civilből, akiket legyilkoltak a zsidók.
Lövik a kórházakat, lakóházakat, menekülteket bombáznak le és legutóbb a kórház mellett tömegsírban nőket, öregeket találtak összekjötözött kézzel, lefejezve, agyonverve.
A zsidó gyilkosok brutalitása felülmúlja a legvadabb elképzeléseket is! Azonnal szankciókat kell bevezetni, meg kell fékezni a gyilkos, terrorista zsidó hordát!
Dr. Proktor
@Géza: Látom nem olvasol hiteles híreket, nem hallgatsz hiteles információkat... te bajod!
Géza
@Dr. Proktor: Látom, neked csak a gyerekgyilkosok jönnek be!
izéke
@Géza: fordulj orvoshoz more,már agyadra (?) ment a gyűlölködés és az antiszemitizmus...a lobotómia talán segíthet rajtad,lehetsz egy engedelmes szarevő...ja,hogy most is az vagy?
Géza
@izéke: Olyan jó zsidónak lenni. Ha bűnt követsz el és szóvá teszik, az már antiszemitizmus!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.