Harkiv "egy második Aleppóvá" válhat, amennyiben a washingtoni Kongresszus nem szavazza meg az új katonai segélycsomagot Kijev számára. A nagy hatótávolságú orosz rakéták támadásainak kivédéséhez sürgősen légvédelmi fegyverekre van szükség – figyelmeztetett az orosz határ közelében fekvő  kelet-ukrajnai metropolisz polgármestere.

Ihor Terehov szerint Oroszország taktikát váltott: megpróbálják tönkretenni a város áramellátását, miközben a lakott területeket lőve terrorizálják a városban maradt 1,3 millió lakost. Harkivban sok órán tartó áramkimaradások vannak napi rendszerességgel.

Putyin senkinek nem kegyelmez – Második Aleppóvá változtatják Harkivot az oroszok

Harkivi kormányzati épület romjai az április 10-i orosz bombázást követően Fotó: AFP

"Szükségünk van a 60 milliárd dollár értékű katonai támogatásra, ez kritikus fontosságú számukra, hogy Harkiv ne váljék egy második Aleppóvá"

- hangsúyozta Terehov, utalva az ősi szíriai nagyvárosra, melyet a szíriai kormányerők az orosz csapatokkal karöltve tettek szinte a földdel egyenlővé a közel-keleti országot sújtó polgárháború tetőpontján egy évtizede.

Március 22-én oroszok megsemmisítettek egy erőművet, valamint annak összes alállomását a város keleti szélén; ugyanebben a támadásban, egy másik erőmű is megsemmisült Harkivtól 30 mérföldre délkeletre.

Az orosz határtól mintegy 30 mérföldre fekvő városban a héten egy újabb bombatámadás után ismét szünetelt az áramszolgáltatás, ami miatt leállt a metró is. A lakosok elmondása szerint a városközpontban általában napi néhány órás áramszolgáltatás van csupán, bár a külvárosban állítólag jobb a helyzet.

A gyerekek saját biztonságuk érdekében vagy online, vagy a földalatti iskolákban tanulnak. A vízellátás továbbra is biztosított, ugyanakkor aggályok merültek fel, hogy az orosz hadsereg célkeresztjébe a gázelosztók kerülhetnek, miután a múlt héten nyugat-ukrajnai gáztároló létesítményeket támadtak meg.

Az ukrán vezetők Patriot légvédelmi rendszerek adományozását kérik a Nyugattól, különösen annak tükrében, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az elmúlt hétvégén katonai támogatást nyújtott Izraelnek, az iráni légitámadás semlegesítése érdekében.

Zelenszkij elnök szerint a szövetségesek védelmi akciója "megmutatta, hogy a terror elleni védekezésben milyen hatékony az egységes fellépés, ha kellő politikai akarat is társul hozzá".

"Az Oroszország által használt, iráni tervezésű Sahíd drónok megegyeznek az Oroszország által a Közel-Keleten használtakéval.A ballisztikus rakéták becsapódásának pusztító hatása, ha nem sikerül elfogni őket, mindenhol ugyanaz".

"Az ukrajnai égbolt már régen ugyanilyen szintű védelmet kaphatott volna, ha Kijev is hasonló, teljes körű támogatást kapott volna a partnereitől a drónok és rakéták elfogásához"

– zárta gondolatait az ukrán államfő a brit The Guardian írása szerint.

Forrás: The Guardian

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@Nessy: Érdekes,hogy Izraelt szinte mindenki elítéli!Gondolom a génhiba kötelez!Bezzeg a muszka nácikat még támogatja i a hatvanpusztai ducse és kultúrha együttese!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
Ó,hogyne! Mintha ma szembesült volna ezzel a helyzettel! Nem kérem,ez csak a választók megtévesztése így választás előtt! Ki züllesztette le az állami egészségügyet? Ki építette ki a magánegészségügyet? Ugye minden tiszta??
justhpeter
Putyin egy háborús bűnös tömeggyikos. Mindenki, aki üzletel vele bjkottálni kell mindaddíg, amíg az orosz hadsereg ki nem vonul az ukrán területről és Putyin nem kerül bíróság elé. A lefoglalt orosz vagyont és minden pénzügyi követelést elkobozni és átadni Ukrajnának..
Őrnagy
@justhpeter: "Mindenki, aki üzletel vele bjkottálni kell"

Ez aztán az ötlet! Ugyanis mindenki üzletel vele. az USA két és félszeresére növelte az urán beszerzését Putyintól, Európa több mint másfélszeresére emelte a kereskedelmi forgalmát Putyinnal! Most mindenki bojkottáljon mindenkit, azért mert mindenki kereskedik Putyinnal?
Ezt hogy is képzelted el megvalósítani?
Őrnagy
@Maccska: Már nem elégednek meg vele, mert a NATÓ és Makron csörteti a kardot és nem engedik kiszállni Ukrajnát a háborúból, így az lesz, amit Aresztovics mondott:

Ukrajna vagy barátja, vagy a része lesz Oroszországnak!

Oroszország 1991 óta hülyeséget hülyeségre halmozott Gorbacsovval és Jelcinnel, motmár ragaszkodnak a saját geopolitikai érdekeik biztosításához katonai erővel, mert már nem hosznek a "Demokrácia" nyugati bajnokainak! Oroszország már tudja, hogy a nyugatban nem lehet megbízni!
Őrnagy
@Őrnagy: Javítás:

már nem hisznek a "Demokrácia" nyugati bajnokainak!
Őrnagy
@Maccska: Soros György maga számolt be arról, hogy már 1991-ben beköltöztek a Soros szervezetek az USA geopolitikai érdekeinek a megszervezése véljából Ukrajnába, így az előkészítés a "Szabad préda" megszerzésében már 1991-től megkezdődött!
Felmérték a Prédát, majd 2014-ben 5 milliárd dollár befektetéssel akcióba lendültek! Onnan már Oroszországnak se volt visszaút.
jáger laszló
Harkov,Odessza,Dnyipropetrovszk helyzete több mint kritikus!Ukrán marad,vagy orosz lesz!?
csak ennyi
barátilag
J.L
csak úgy....
putyin egy tömeggyilkos, akinek csak pár agyament magyar nyalja a seggét..
Dr. Proktor
Putyin Hitler alteregója...
Na moszkoviták, lehet tiltakozni!
Nessy
@Dr. Proktor: Egy cezaromániás gyilkos!
Őrnagy
@Maccska: Gondolod Nethanjahu is szeretné elfoglalni egész Európát és Moszkvát?
Őrnagy
@Nessy: Csak nem az USA elnökökhöz hasonlítod, akik halomra gyilkolták az embereket a fél világban? Például:
Kóreában, Vietnámban, Afganisztánbvan, Irakban és még számtalan országban. Még a Vajdasági magyarokat is alaposan megszórta bombákkal nemzetközi felhatalmazás nélkül.
balos
@Nessy: Érdekes,hogy Izraelt szinte mindenki elítéli!Gondolom a génhiba kötelez!Bezzeg a muszka nácikat még támogatja i a hatvanpusztai ducse és kultúrha együttese!
Őrnagy
@balos Gyagyás: Súlyos tévedésben vagy Gyagyás. Minden orosz katonai agressziót és nácigyanús tettet széles körben elítéli a világ és Magyarország közvéleménye! A baj az ukrán náci gyilkos tettek elítélése hagy némi kívánnivalót maga után. A világ és a magyar közvélemény és a magyar kormánymédia is mélyen hallgat a Dombaszi és Luhanszki térség ukrán nácik általi nehéz túzérséggel való lövéséről 2014-től 2022-ig, mélyen hallgat egy idő óta az odesszai orosz etnikumú lakosság békés aláírásgyűjtői elleni ukrán náci támadásról , majd a rájuk gyújtott szakszervezeti székházról és az élve elégetett oroszokról, az ablakon a lángok elől kiugrott aktivisták agyonveréséről, a Köztereken nadrág nélkül lámpaoszlophoz kikötözött ellenzékiekről, és sok másról. A hülye lengyelek, akiknek a parlamentje az ukrán nácik által elkövetett Volhíniai mészárlást lengyelek elleni népirtásnak nyilvánította, ma mélyen hallgatnak arról, hogy 1943-1945 között több mint 150 ezer lengyel öreget, nőt és gyereket gyilkoltak le etnikai alapon, mert nem akartak ukrán etnikummá válni, Csak arról hallunk Gyagyás, hogy Putyin mit csinál!
Őrnagy
@Maccska: Én meg a béke oldalán állnék, de nagyon negéz kérdés, mert 5 ezer év óta ölik egymást a sémi népek a térségban, mind gyártott magának saját ellenségképet, saját kirekesztő vallást, és 5 ezer év óta mindegyik sémi népcsoport a másik gyűlöletére való szoktatásban neveli fel a saját fiatalságát, így hiába szeretnénk mi kívülállók békét ilyen népek között, hiába ítéljük el bármelyiket és hiába intjuk önmérsékletre a másikat, ezek 5 ezer év múlva is egymást gyűlölve fognak felnőni, és akik így nőnek fel, azok gyilkolni is fogják egymást! NINCS SAJNOS MEGOLDÁS!
Peller Anikó
Jajj jaj, rengeteg náci van még Aleppóban,azért kell porig rombolni, mint a többi várost, falvat.

Az a sok kötényes mami, meg a rengeteg gyerek, az mind náci a kurvaanyátokat.
Dr. Proktor
@Maccska: @Őrnagy: A megoldást úgy hívják hogy demokrácia! Nem kell diktátort választani és ezzel a problémák megoldódnak...
Esetleg a diktátorokat kellene a seregek élére állítanni és akkor a problémák hamarabb szünnének meg.
kereső
@Maccska: Putyin Aleppóban is "orosz őslakosokat" védte- amikor 2015-ben földig rombolta a várost, a menekülteket meg rátolta Európára? Micsoda förtelmes gondolkodás..."megvédeni" valakiket egy másik országban, azon ország ártatlanjainak élete árán. Emberekről van szó B+. Putyin a nagy orosz ábrándot "védi", az orosz "lebensraumot"...az kell neki.
Géza
Putyin emberi lény. Gázává nem változtatja.
Dr. Proktor
@Géza: Emberi lény? Csak annak néz ki, de valójában egy annak álcázott szarrakás...
izéke
@Géza: annyira emberi,mint az elődjei,sztalin,hitler,mao,,,sztalin egyedül több ember halalat okozta,mint a nácik és putyin erősen építi,szépíti sztalin emlékét
Géza
@Dr. Proktor: A gázai népirtás persze nem zavar, csak Putyin. Te is a gyerekgyilkosokat mentegeted!
Géza
@izéke: Elődők nagy fia Nethanyauuu!
Dr. Proktor
@Géza: Gázában, ha olvastad és értelmezted volna, a Hamasz dicső harcosai iskolák, óvodák és kórházak rejtekéből lövöldözték a rakétáikat, ergo a válaszcsapás is oda érkezett!
Gondolom nehéz eldöntened hogy akkor most ki is volt a hunyó...
Géza
@Dr. Proktor: Megállapították, hogy Gázában, több mint tízezer gyerek halt meg a 34000 civilből, akiket legyilkoltak a zsidók.
Lövik a kórházakat, lakóházakat, menekülteket bombáznak le és legutóbb a kórház mellett tömegsírban nőket, öregeket találtak összekjötözött kézzel, lefejezve, agyonverve.
A zsidó gyilkosok brutalitása felülmúlja a legvadabb elképzeléseket is! Azonnal szankciókat kell bevezetni, meg kell fékezni a gyilkos, terrorista zsidó hordát!
Dr. Proktor
@Géza: Látom nem olvasol hiteles híreket, nem hallgatsz hiteles információkat... te bajod!
Géza
@Dr. Proktor: Látom, neked csak a gyerekgyilkosok jönnek be!
izéke
@Géza: fordulj orvoshoz more,már agyadra (?) ment a gyűlölködés és az antiszemitizmus...a lobotómia talán segíthet rajtad,lehetsz egy engedelmes szarevő...ja,hogy most is az vagy?
Géza
@izéke: Olyan jó zsidónak lenni. Ha bűnt követsz el és szóvá teszik, az már antiszemitizmus!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.