Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre – derül ki a Bridge Budapest reprezentatív kutatásából.

Összefoglalójában a Világgazdaság azt írja, a fiatalok pesszimisták és gyanakvók: szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden, félnek, hogy ellopják az ötleteiket és inkább álmodoznak, mint cselekszenek.

A Kutatólabor által készített felmérés szerint tavalyhoz képest valamelyest nőtt a fiatalok kockázatvállalási hajlandósága. Ma már egyötödével kevesebben választanák a biztonságos, alkalmazotti munkát, mint az előző évben és hosszútávon vonzóbb a kockázatvállalás is.

A karriervárakozások tavalyhoz képest a diplomások körében nőttek. 19 százalékponttal többen vannak azok, akik szerint 40 éves korukra szakmai hírnevet szerezhetnek. Egytized szerint a tudomány és az orvosi szakértelem lehet globális sikerterület Magyarország számára. A megkérdezettek átlagosan 35 éves korukra gondolják úgy, hogy anyagilag stabilak lesznek, 13 százalékuk szerint pedig ezt soha nem érik el.

A 20-35 évesek kétharmada egy évtized múlva is alkalmazottként képzeli el magát, átlagosan hat munkahelyre számítanak életükben.
Egyre többen tartják fontosnak a külföldi tanulást vagy munkatapasztalat-szerzést, a megkérdezettek 40 százaléka dolgozna külföldön a következő 10 évben.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
Mert vagy jó kapcsolatai vannak és mindegy mennyire hülye lesz állása , vagy okos de nem beszél idegen nyelven - nem csodálom amilyen az oktatás - vagy nincs semmilyen jövőképe, lehetősége kitörni abból amiben jelenleg van. No ezek maradnak itthon- egy - két kivétellel.
mariaberta
Már ugyan miért? Hiszen rögvest megteremtik az 1 millió munkahelyet, és akkor azokat kik foglalják majd el?
darwin
Már az öregek fele is itt hagyná.Ha lehetne...
coni
Ha csak a negyede megy el a fiataloknak, akkor is bedől a nyugdíjrendszer néhány évtized múlva.
bakegya
Jobb ha-mindenki tudja-az alkotmány már se nyugellátási járulékot se egészségbiztosítást nem garantál!Szájer ezért nyomta annyira gyorsan gyorsan át az alapotörvényét Orbánnak-(erőszakszervezet)
Adó formátumban igen-tehát a fiatalabb munkavállalók már semmire sem jogosultak.
Koldusoknak nincs hazája-minek is maradnának itthon.Se munka se nyugalom,gyarapodás meg csak vágyálom.
bence
@mariaberta: ! A csórik,akik nem tudnak kimenni mert nincs miből,és a semmirevalók ,akik külhonban nem álnák meg a helyüket !
verőce21
Érdekes lenne egy kimutatást látni, az ötszázezer külföldre ment fiatalból hány db háromdiplomás sárgacsillagos ment ki tányért mosogatni? :)
nemjoezigy
@verőce21: ..."sárgacsillagos"... Ez nem rasszizmus? Ez nem büntetendő? Ezt szabad a fideszkdnp vezérlése alatt? Fő a tolerancia! Megszállási emlékmű, sárgacsillagos példálózás, mi jöhet még? Talán a stadionok koncentrációs táborrá nyilvánítása?
Vagy csak félreértem, azt hogy a fideszkdnp a fiatalok elkeseredéséből ezt hallja ki?
Én is Szigeti Magdolnával értek egyet, mert 58 évesen három gyerekkel azonnal indulnék, ha nem lenne nyelvi akadálya. Ennél csak jobb lehet. Ugye érezni, hogy nagy az elkeseredésem!
karma1
@Nil: A szambol vetted ki a szot: szerintem is azok maradnak, akik szuleik, ismeroseik reven a "husosfazek" kozeleben vannak, es latjak, hogy ez a rendszer bebetonozodott (legalabbis az o karrierjuk legelejet eppen ezert rozsasnak latjak), es CSAK ezert maradnak. Sokkal nehezebb valahol az ismeretlenben uj eletet, karriert felepiteni, kezdeni, de akinek sikerul (a legtobb kivandorlonak), annak esze agaban sem lesz visszaterni erre a hagymazas viziokban elo orszagba,...
Nemzedekek tunnek el nyomtalanul, visszafordithatatlanul...
Es akik most vannak hatalmon, azok elete rendben van, mert az osszelopott milliardjaik mellett nem kell a kuporgatos nyugdijas evekre gondolniuk, de akik mar most idosek, es kenytelenek itthon maradni, azokra sotet jovo var: nem lesz, aki eltartsa, gondozza oket...

Szetszabdalt, egymas ellen forditott nep lettunk, akiket mindenhol utalnak,...Pedig NEM ezt erdemeljuk, mert a ,magyar nem ilyen...
dzurinda
@verőce21: Gratulálok, sikerült megírnod a mai nap legprimitívebb hozzászólását!
nezelodo
"verőce21
Érdekes lenne egy kimutatást látni, az ötszázezer külföldre ment fiatalból hány db háromdiplomás sárgacsillagos ment ki tányért mosogatni? :)"

Nevetni fogsz, igen sok, az ismerősi körömből szinte minden diplomás hasonló munkát végez. Sajnos az enyémek is dobozolnak, a cég ahol dolgoztak megtetszett a dakotának. Előbb tönkre tetette, aztán ha egy kanyit se ér a tőzsdén jön a simlicska és megveszi. Na ez ma az orbáni magyar gazdaság.
verőce21
@dzurinda: Szerintem pedig a legérdekesebb lenne tudni! -(

@nezelodo: Én nem tudok sajnos nevetni ezen a nyomoron.
bakegya
@verőce21: fontosnak-mit ne mondjak égetően nemes feladatnak tartom ,téged megnyugtatni-vannak mérések-még listák is csak azok nem publikusak a nemzeti pálinkafőzdék,hitelbe hotelok-fotelok,stadionok,lovastanyák,bányakapitányságok,de még a magyar föld-és kurmányhivatalok bejegyzőkönyvelésében sem-de ha esetleg van lehetőséged körülnézni LONDONBA,BERLINBE,PÁRIZSBA,RÓMÁBA,DE MÁR BÉCSBE IS...nem biztos hogy szótáraznod kell ahoz hogy feltaláld az első illemhelyet,ahol könnyíthetsz magadon.
Ne érts félre, de itt és mindenek előtt ebben a témában az agodalom kevés-már 99-ben én is kétlábon állásra kényszerültem ahoz,hogy a szintet elsősorban szellemi -másodsorban anyagi szinten tartani legyek képes-nem csak szűk családom érdekében-azóta a széles -kiváló képességgel,nem egy-DE KÉT HÁROM VILÁGNYELV -ÉS SZAKIRÁNNYAL bíró barát,ismerős-nagyon sokan átpolitizált környezeti ártalmaktól megkímélni akarók magukat-fájó szívvel de elhagyták az országot,a szülőföldjüket.AZ IGÉNYES EMBERT A PRIMKÓ KÖRNYEZET LEHÚZZA,ÉLJEN BÁRHOL IS A VILÁGON . ITT MÁR CSAK AZ VAN EGYPÁRTRENDSZERREL ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN ÜRESRE SÖPÖRT ÁLLAMKASSZÁVAL,TÉVESESZMÉK,VINDIKÁCIÓKKAL TELITETT KOMMUNIKÁCIÓ,HÁT KINEK HIÁNYZIK AZ ÁLLANDÓSULT "NARANCSRIASZTÁSOSDI"-A MILITALIZÁLT KÖZBESZÉD ÉS HANGULAT-nemzeti puccpasztáskodással már láttunk világégést-és állítólag a magyarok többsége erre AZ EGYPÁRTRENRE SZAVAZOTT!?
Nil
@karma1: de megengedtük! hagytuk és hagyjuk!
És sajnos az ember - függetlenül a nemzetiségétől - ilyen is. Ebben áll a döntésünk. Ahogy a háborúkban-feljelentem a zsidó szomszédomat vagy bújtatom.
Sok pszichológiai kísérletet csináltak már ebben a témában - mit tesz az ember ha eldöntheti mit tegyen a másik emberrel ha hatalmat kap fölötte- pl a börtönös.
Végső soron mindegy-mert a felelősség a mienk. Nincs olyan hogy nem tehettem mást - mert mindig lehet választani - két lehetőség mindig van.
nezelodo
"verőce21
@dzurinda: Szerintem pedig a legérdekesebb lenne tudni! -(

@nezelodo: Én nem tudok sajnos nevetni ezen a nyomoron."

Pedig az orbáni sikerstatisztikában benne vannak, aminek örültök. Ők azért álltak odébb mert nem volt valami virágos jókedvük. Szomszédom gyereke néhány éve Bécsbe költözött, és dolgozik a feleségével együtt. Ott születek a gyerekeik, és csak együtt érzően vigyorog a rokonai itthoni "magas gyermektámogatásán". Lakást vett, jól él, ott nem Orbán ígéri a tizenharmadik havi juttatást, mert meg is kapja a munkahelyén. Esze ágában sincs hazajönni.
Desischado
Annyi bizonyos, hogy aki teheti, az menekülni fog innen. Itt csak a fanok, az oligarchák tudnak élni. De a nép java része nem. Azt hiszem, ha így folytatódik, még a nincstelenek is menni fognak, ahogy tehetik. A fiatalok meg főleg. Ez a hazám, szeretem, de élni már nem lehet benne. Mert hagyjuk, hogy egy szűk réteg rabszolgát csináljon belőlünk. De meddig tűrünk még?!
verőce21
@bakegya: (07:15) Sajnálom, hogy ezt kell írjam, de úgy látom szellemi szinten nem egészen sikerült még a kétlábra állás. - "már 99-ben én is kétlábon állásra kényszerültem ahoz,hogy a szintet elsősorban szellemi -másodsorban anyagi szinten tartani legyek képes"
bakegya
@verőce21: ne sajnáld-nem olyan szörnyű az ha sikerül egy tolókocsiból felállni és külhoni ösztöndíjat nyerni az abban töltött évek munkájának gyümölcseként az én hivatásom terén-aztán azon a pénzen tandíjat győzni annyi gyerekednek ahányat felelősséggel felneveltél.Sokan teszik,nem is érdemnek szánom.
A késöbbiekben azonban igyekszem nem megszólítani...
kata53
@mariaberta: Ne álmodozz! Ez Magyarország! Itt1 milla munkahely? Soha amig orbán és bandája diktál!
verőce21
Itthon is egyre többen "dolgoznak", pedig! Ma beszéltem az egyik nyomrögzítő rendőr ismerősömmel azt mondja kora reggeltől éjszakába nyúlóan helyszínelnek állandóan, annyi a betörés.

@mariaberta: (13:47) Különösen szükség lesz az 1 millió munkahelyre, mert közben kétszer is felnő az integrálódni akaró SZDSZ baby boom! :)
verőce21
@bakegya: (14:25) Én nem próbáltam sosem "...fontosnak-mit ne mondjak égetően nemes feladatnak tartom ,téged megnyugtatni..." - semmiről, sőt ha jól emlékszem igyekeztem segíteni neked az egyik erőszakos beépítéssel kapcsolatos problémádban. Ezért érthetetlen számomra ez a (07:15) viszonyulásod.
hetöndöe
@verőce21: Há nem mondod vazze?Most komoly?
Azok a zsidók,akik elmenekülnek abból az országból,ahol nem lehet becsületes munkával megélni?
Még véletlenül sem azok ugye,akik X6-os BMW-ben feszítve,2millás karórával a kezükön minimálbérért dolgoztatják a melóst?Persze tudjuk,ők az igaz magyarok,a melldöngető nagyfiúk,akik adózni sem nagyon szeretnek de ők az igazi hazafiak.
Vicc ez az ország szőröstül,bőröstül.
verőce21
@hetöndöe: (21:54) Félreértésben tartod magadat!

Éppen kétlem, hogy sémik is kimentek volna az országból tányért mosogatni! :)
JAJMÁR
A fiatalok rendesen képben vannak.Jól teszik, ha gyanakvók, és igen, a kapcsolatokon múlik minden, a szerencse is csak akkor szegődik mellé, és igen,esélyes, hogy ellopják az ötleteiket. Még a bizonyíték is hiába, mert ahol a hatalom, ott az igazság :(
Yoda69
Vegul csak orban es a birkak maradnak az orszagban, de szep vilag lesz.
bakegya
@Yoda69: már van.Orbán dilimozijába beülhetünk,de csakkk fityisszt nézhetünk,tapsolhatunk neki a rokonyoknak,haveroknak kánaánt-kereszttel a hátunkon,csöngővel a nyakunkba,haraphatunk de csak is orbáni műfübe.
csa-csa
@Meine Ehre heisst Treue: jóóóó!!
ebből szállóige lesz!!!
Meine Ehre heisst Treue
@csa-csa: Örülök, hogy tetszik, de azért ez elég baj.
A rengeteg külföldi munkavállalás jelzésértékű, kár, hogy a kormány nem veszi az adást.
csa-csa
@Meine Ehre heisst Treue: egyetértek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.