A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint jól vizsgázott a 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvény, alkalmas volt arra, hogy a jogszabály alapján tiszta választásokat bonyolítsanak le.

Patyi András az MTI-nek adott évértékelő interjújában azt mondta, a 2014. évi parlamenti választás azért is a demokrácia ünnepének tekinthető, mert a többes ajánlás lehetőségével a jogalkotó dinamizálni tudta a választást, minden korábbinál több párt indulhatott a választáson, a pártok tizennyolc országos listát tudtak állítani.

Patyi András: A demokrácia ünnepe volt a 2014-es parlamenti választás

A választáson indulás pedig lehetővé tette a pártoknak, hogy megfogalmazzák érveiket, kritikájukat, bevihettek a közbeszédbe új témákat, ezzel a politikai véleménycsere részévé váltak, márpedig a politikai pluralizmus a jogállam fontos eszköze – jegyezte meg.

Újra módosítanának

Hozzátette: a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként ugyanakkor úgy látja, indokolt a választási eljárási törvénybe bizonyos technikai, eljárási szabályokat utólag beépíteni, egyes szabályokat pedig korrigálni kell. Az NVB elnökeként kötelessége, hogy a választások után megfogalmazza a jogalkalmazási tapasztalatokat, és ezzel visszajelzést adjon a jogalkotónak.

Emlékeztetett rá, hogy az országgyűlési választási kampány idején két hétig szinte naponta ülésezett az NVB, és bírálta el másodfokon az üres vagy vissza nem vitt ajánlóívek miatt kiszabott határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket. Az NVB-nek 1060 másodfokú döntést kellett meghoznia, azaz választókerületenként átlagosan tízet.

Mint mondta, szakmai álláspontja szerint a jogorvoslati rendszert meg kellene bontani, és annak ellenére, hogy nincs megyei, illetve fővárosi lista, azaz ezen a szinten nem állapítanak meg eredményt, ezek a választási bizottságok is eljárhatnának, hiszen a választott tagokkal a testületek működőképesek. A területi szintű választási bizottságok járhatnának el például az ajánlóívek miatt kiszabott bírságok ügyében másodfokon, tehermentesítve ezzel az NVB-t, végső soron úgyis a bíróság mondja ki, jogszerű döntések születtek-e az előző eljárásokban.

Azzal kapcsolatban, hogy az NVB tavaly több iránymutatást is kiadott, azt mondta: azoknak a jogalkalmazást segítő szerepük volt, és a választási rendszer új elemeihez képest nem tartja kiugrónak az iránymutatások számát. Emlékeztetett rá: a jogszabályok tipikus, általános helyzetekre készülnek, a választási törvény és a jogrendszer általános elvei alapján pedig a nem várt, előre nem látható helyzeteket is kezelni lehet, ahogyan azt az NVB is tette az iránymutatásaival.

Például a relatív területi kampánytilalomra vonatkozó iránymutatásukkal – amely szerint a választás napján a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos kampánytevékenységet folytatni – sikerült majdnem nullára csökkenteni a szavazásnapi kampánytevékenységgel összefüggő beadványok számát. A bizottsági tagok is a józan mérlegelést és az ésszerű jogértelmezést tartották szem előtt az iránymutatás megfogalmazásakor – mondta.

A népszavazás nem játék

Patyi András azzal kapcsolatban, hogy 2014-ben az NVB-nek tíz népszavazási kérdésben kellett döntést hoznia, míg a korábbi években ennek többszörösében, azt mondta: egyetért azzal, hogy a jogalkotó minimális mértékben megszigorította az országos népszavazási kezdeményezések feltételeit, és a hitelesítéshez előírta a 20 támogató aláírást, valamint a bejelentkezést az adatvédelmi hivatal nyilvántartásába.

"A népszavazás nem játék" – mondta, hozzátéve, nem gondolja, hogy a népszavazáshoz való alkotmányos jog magában foglalná országos üggyel kapcsolatba nem hozható álkérdések vagy akár trágár megfogalmazású kezdeményezések lehetőségét.

Az NVB elnöke elmondta, arra számít, hogy a következő években a választópolgárok és szervezetek elsajátítják a népszavazás új szabályait, és nő a testülethez benyújtott kérdések száma.

Hozzátette: várhatóan, hacsak nem tartanak egy vagy több országos népszavazást, nem lesz olyan sok feladata az NVB-nek, mint 2014-ben volt. Várhatóan több, a választópolgárok számára alig látható, de a választási rendszer működtetéséből fakadó feladatot kell a testületnek idén elvégeznie, az országos nemzetiségi önkormányzatoknál ki kell adnia például a lemondások miatt megüresedő mandátumokat, az időközi országgyűlési választásokon pedig a testület másodfokú hatóságként jár el.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Hát ez meg kijafaszom patyi andrás???Honnan kotorták elő???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
joopapa
A Patyi kutya ügyes volt, most megkapja a megérdemelt jutalom falatját, a megfelelő bankszámlára!!!
Mobil123
Már mindenki évértékelőt mond??? És mi lezs veled ember ha a nép mond évértékelőt rólad és haverjaidról?? Mert ennek is eljön ám az ideje!!
dr. prédikátor
Hát ez meg kijafaszom patyi andrás???Honnan kotorták elő???
kakaósbögre
ezzel azt hiszem biztosította a helyét a vádlottak padján.
nyanya001
@dr. prédikátor: Nem tudod ?
Ez az öreg Patyi fia ! :))
nemjoezigy
A ti demokráciátoké, aminek az alapjait ti raktátok le.
A jogszabályokat ti írtátok, úgy hogy mindenképpen ti nyerjetek, mert különben hogyan történhetne meg, hogy ~25% szavazattal 2/3-os nyerés legyen?
A ti demokráciátok ("a demokrácia ünnepe") csak rólatok a kormányról és a gazdagokról szól. A nektek tapsoló agymosottakat meg (sajnos) nem értem.
Az lett volna csoda, ha nem ti nyeritek a választásokat.
nezelodo
Nálunk a faluban, gyerekkoromban az a közmondás járta, hogy ha valaki a lehetetlenről beszélt, és ilyen a "tisztességes fideszes választás" is, hogy ki van zárva, mint a Patyi macskája.
kakaósbögre
ha meg akarsz sérteni egy tisztességes embert,mondd neki hogy fideszes.
papa.49
,,Minden tökéletes, de azért még kell rajta módosítani,, még nem teljesen biztosított hogy az ellenzék ne tudjon szavazni, ugye patyi, matyi!!!
köhögő bolha
Ez a koma is rendszeresen jár eligazításra,Vitya alsónadrágjába!
dr. prédikátor
@nyanya001: Az is inkább kisszéket csinált volna a hülyegyerek helyett!
szaboria1
Ez se sokat jár akkor templomba ha ennyit hazudozik.
papa.49
@szaboria1: Ki tudja, lehet hogy náluk úgy működik hogy ,,éves bérletben,, megveszik a csuhásoktól (csak azokra értem akik erre hajlandóak, a tisztességes papokat nem akarom megsérteni) a feloldozást, mint volt a középkorban oszt. jónapot...
bakegya
Ez a patyi nyuljon magához, mert...a nyomok és bizonyítékok eltüntetésével bízta meg a vicctor.El a kezekkel ettől a viktorra és maffiájára szabott győzelmi szemétleirattól-foglalja le az összes ellenzéki cselekvőképes és változatlan leiratban kűldjék STRASSZBURGBA-de inkább EGYENESEN AMERIKÁBA-VAGY MOSZKVÁBA.
Mobil123
@Horizont: Na basszus!! Most már csak arra lennék kíváncsi hogy az ő phd-je is olyan e mint SP-é?? :-)))
73
Na még egy fityeszes nyaligátor!Tisztára kell nyalni orsós viktor seggét.
Senara
Patyi András: A demokrácia ünnepe volt a 2014-es parlamenti választás ... Demokráciát belekeverni , átjelezésekkel ,kettős állampolgárok kamuszavazataikkal megnyert 2/3 ba rettenetesen gusztustalan , főleg akinek feladata LENNE a választások tisztasága . Megérdemel 10 trafikot 100 hektár földet , talán egy tiszti keresztet .
Clavigo
Remélem ,,Patyi pajtás is kapott legalább 30 %-os béremelést...mert megérdemli.
1magyar
@Horizont: A kiskutyám is ad gyorsan két pacsit és már fekszik hátára,hogy simogassam.
Clavigo
Patyi polgártárs...Fix a helyed Orbán elvtárs lovardájában,,a VIP-jászol előtt.
prielle
Mindig ott van a legnagyobb csalás, amit megmagyaráznak, dedós módon hazudnak vagy mélyen hallgatnak róla vagy titkosítanak, tehát mindenhol!
Hatalom, édes hatalom, de lealjasít mindenkit, és ebben is jobban teljesít a mostani kormány!
Dr. Felipe
Az egész vicctor rendszer ilyen agyatlan seggnyalókból van felépítve ezért fog összeomlani.
zöldszem
Patyi, Patyi egy kérdés??

Mi a különbség a demokrácia és a népi demokrácia között? - Valami olyasmi mint a ba***ás és a kiba***ás
Senara
@Horizont: .meg egy nyaktilót ::-)) ...Inkább egy arcpakolást , vastagbőrt kezelni kell , mert kirepedezik.
Souky Sanjay
Így néz ki és így magyaráz egy droid küretmaradék.Természetesen el is hiszi,amit mond.Január elsejétől ezt már 30%-al többért teszi.
sentinel216
"...korábbinál több párt indulhatott a választáson, a pártok tizennyolc országos listát tudtak állítani."

Régi (bolsevista, ma fideszes) trükk. A hatalmát féltő kétharmad eltörölte a kétfordulós választást, mert ebbe egyszer már belebuktak. A fideszes fiúk közpénzből létrehoztak egy csomó kamu pártot, hogy elszipkázzák - megosszák a helyi szavazókat a hagyományosan ellenzéki pártoktól. Ezek a "demokratikus" kis pártok a választások után elolvadtak, mint a fagyi a napon. Ismerek olyan alapítót, aki korábban tartósan munkakerülő volt, májusban, egy régi garázsban kifőzdét nyitott és ma jól megél, kisnyugdíjasoknak konzervekből kotyvasztott - nem olcsó - ételek eladásából. A választáson jó, ha pár száz szavazatot gyűjtött, de a tízmilliós támogatásból egy kanyit sem adott vissza a közösbe. És ez csak egy trükk, Patyi pajtás, a "jól vizsgázott" fidesz féle demokratikus választási rendszerből.
Feraj49
Addig kell a választási törvény "technikai " oldalát finomítani amíg csak a FIDESZ.-re lehessen leadni a voksokat.Sőt csak a FIDESZ indulhasson egyedül a választásokon !De még tovább finomítva,kizárólag OV.-re lehessen szavazni,vagy a haragos petire,esetleg a semmit érő zsóóótikára.
Mert jobban él a magyar,és ezt kizárólag OV.-nak köszönhetjük.Hajrá Mo.,hajrá magyarok.
Ui: Ne merjetek tüntetni mert seggbe lesztek rúgva.Megmondtuk,hogy jobban ,éltek-vagy mi élünk jobban-ezt a kettőt mindig keverem !Régen voltam orvosnál.
nezelodo
"papa.49
@szaboria1: Ki tudja, lehet hogy náluk úgy működik hogy ,,éves bérletben,, megveszik a csuhásoktól (csak azokra értem akik erre hajlandóak, a tisztességes papokat nem akarom megsérteni) a feloldozást, mint volt a középkorban oszt. jónapot...
Tetszik4 Válasz erre Jelentem ma, 11:57"

Ezeknek a modenkori búcsúcédulája a Polpot.
nena
Gondolom előkerítették valahonnan : szidjátok nyugodtan arc.. :P
eszegfu
Azt hiszem nem olyan hirtelen pottyant ide.2010= uj Alkotmány alapelveinek kidolgozásával kapcsolatos szakértői tevékenység ellátás, "tiszteletdij kikötése nélkül" (ez azt jelentheti, hogy ingyen?) 2011-ben "A jó kormányzás és a jó közigazgatás fő irányainak vizsgálata" . Ezt látjuk, érezzük. "2014. II. államreform program...elsődleges cél a bürokrácia csökkentés, melynek keretében felülvizsgálják az állami szférában foglalkoztatottak létszámát." Ez is megvolt: csupán forditva, mert emelkedett. Csak ugy mellesleg meg a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.
Nil
Mennyit kapott ezért a szövegért?
Vagy valami jó üzlet vár rá?
vonotok
Patyi pajtás ! előbb-utóbb eljő az idő. Felelnetek kell minden gazságotokért. A választások megcsonkításáért, a demokrácia szétmarásáért,az ország kifosztásért,a hazájukat kényszerűségből elhagyókért, az oktatásért a szétvert mezőgazdaságért. Miért akarjátok az országot polgárháborús helyzetbe sodorni? Mert nincs még elég a zsebetekben?
bogyoné
Patyi Úr!
Tudok egy jó pszichológust!!!
vonotok
@Feraj49: Van olyan orvos aki erre a betegségre ,diagnózist tud írni? Kétlem.
gibgab
Hogy nem sül le a képéről a bőr? Remélem, a rektor urat a diákok fogják hamarosan szembeköpni, mert ha valakinek nincs gerince, ezzel : ktk.uni-nke.hu/uploads/media_items/patyi-oneletrajz-pdf.original.pdf kitörölheti a se...jhaját.
palika
Elolvastam és gyomoridegem lett ettől a baromtól! Hány és hány ilyen mocskos pártkatona van még? Mennyien vannak közöttünk és mikor jön már el az idő, amikor ilyenekre vadászhatok???
Feraj49
@vonotok: 15,51-re."Nyugodtan élhetnének az összelopott vagyonukkal" de nekik ez nem elég,nekik HATALOM kell. URALKODNI a nép felett,hogy a történelem könyvben is szerepeljenek.Egyszer egy milliárdos azt mondta_" soha nem leszek olyan gazdag,hogy még egy milliárdot ne"fogadjak" el.Ez a "nagy titok" miért is kell a hatalom.
Fradigege
Ott a pont a morétól Bandikám. Még 4 évet hízhatsz. Jó, "semleges" hízelgők kellenek most ide.
Desischado
Undorom van ettől a masszív nyalástól! Demokratikus választás?! Ahol mindent magukra szabtak! És ez az alak egyeti rektor?! Mit tanít ez a gyerekeknek?! Hogyan kell csalni, lopni, hazudozni, és segget nyalni?! Pfujj!
Dénes Béláné
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÓK KIKÉRDEZTÉK AZ EMBEREKET..NÉV, CIM,TELEFONSZÀM PONTOSAN MINDENKIRŐL. TEHÀT PONTOSAN TUDJA KI MIT VÀLASZOL. NEM VÉLETLENSZERŰ! NEM GENERÀLT SZÀM! TELEKOM STB. ADJA MEG CD. LEGUJABB ADATOKKAL. MOBIL SZÀMOT IS. KÉRDÉSEK: HA MOST LENNE VÀLASZTÀS (ORSZÀGIS, ÖNKORMÀNYZATI..) MELYIK POLITIKUSNAK HÀNY OSZTÀLYZATOT ADNA HA 1-10-IG LEHETNE ? ÉS FELSOROLVA MINDEGYIK EGYENKÉNT..IGY ALAKITOTTÀK KI KÖRZETEKET !!!IS..DE A BEVEZETO: SZERETNÉNK TUDNI VÉLEMÉNYÉT BUDAPESTRŐL ÉS KÖZÉLETÉRŐL..
Dénes Béláné
Igy alakult, hogy ROGÀN ANTAL A IX.KERÜLETBEN SZEREPELT..MIVEL GUDTÀK MÉG MELYIK KERÜLETBŐL UTCÀBÓL HÀZSZÀMBÓL KI FOG RÀ SZAVAZNI NÉV SZERINT..DE AZ ÖNKORMÀNYZATI VÀLASZTÀS IS IGY VOLT NÉV, CIM, TELEFONSZÀM... ORBÀN VIKTOR 6 -CSALÀDNAK NÉV SZERINT KÖSZÖNTE MEG HÀZUNKBAN..ORSZÀGOSNÀL...KÉZBESITÉSSEL MEGBIZOTT CSAK UTCAI TÀROLÓBA DOBTA BE..
bakegya
@Dénes Béláné: akkor ez lehet az oka annaK IS-HOGY HA FELCSUT HATÁRÁBAQN JÖN RÁ VALAKIRE A VIZELÉSI INGER NINCS AZ ÁROKSZÉLE AHOL NE ÉRNÉ TETTEN EGY DE HÁROM ZÖLDRE MÁZOLTATOTT MINIMUM KÉT-KUKKOLÓVAL ÉS KI TUDJA MIVEL FEL NEM SZERELT TEREPJÁRÓ...mert van olyan osztrák -magyar kettős álompolgár akinek felcsuti teremt közmunkát???
Grafix69
A Nagy Nemzeti Választás Nemzeti Csalással Nemzeti Manipulációval elkövetett Haza árulás . Pontosan azért mert Nemzetinek nevezi magát a tolvaj.
mate03
@Desischado: Ez olyan demokratikus választás volt,mint amikor ki volt plakátolva,szavazz a hazafias népfrontra!Akkor tudniillik,nem volt más!Most meg olyan törvényt hoztak hogy ne lehessen más!Akkor mi a különbség!?
vonotok
@bogyoné: Én sajnálnám szegény dokit. Talán egy másik intézet orvosa - gondolok itt a volt Vidám-park melletti létesítményre - vállalná, de csak magánrendelésen.
Szimba
Az Orbán-kormány 2010-ben tette lehetővé a kettős állampolgárság felvételét a határon túli magyaroknak. A korábbi nyilatkozatok ellenére az állampolgársággal végül a szavazati jogot is megadták. 2014-ben így egy teljesen új választói réteg vonódik be a magyarországi politikai döntéshozatalba.
Gulyás Gergely ma hosszan próbálta győzködni a nyilvánosságot, sajtótájékoztatójából azonban az derült ki, hogy a regisztrációt kitervelő, a választókerületi határokat újrarajzoló, a választásokon a kormányoldalt helyzetbe hozó Orbán-kormány ma sem tudott garanciákat adni a választások tisztasága miatt aggódóknak www.atv.hu/belfold/20130801-bajnaiek-a-kormany-tovabbra-sem-ad-garanciat-a-valasztasi-csalas-ellen
Ennyi a jól vizsgázott a 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvényről.
Ti, fidesz vizgáztatok jól csalásból.
Toby
Jól van Patyi, te egy ideig még maradhacc, a következő szórásból ezért még kimarcc...
volvós
@Horizont: tegnap 12:00
Részlet az életrajzából:
" NYELVTUDÀS: ...francia ( társalgási )
Akkor tud társalogni ... " franciázni Viktornál " :-)))))))
F_Viktor
"...a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként ugyanakkor úgy látja, indokolt a választási eljárási törvénybe bizonyos technikai, eljárási szabályokat utólag beépíteni, egyes szabályokat pedig korrigálni kell."

Igen, Patyinál a piros pötty, 2014-ben jól vizsgázott a választási győzelemért kisakkozott törvényesített csalásotok, de év végétől már más szelek fújnak, szinte hetente nyomatékosítjuk az utcákon, tereken, hogy takarodnotok kell.
Ezért a következő biztos győzelmetekért újabb csalások következnek. Személy szerint én kíváncsian várom az újabb ötleteket, ámbár én biztos vagyok benne, hogy 2018-ra a Patyik már nagyon messze járnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.