Az uniós statisztikai hivatal frissítette a tagállamok minimálbéreire vonatkozó adatsorát.

Az Eurostat adatai alapján az Mfor.hu azt írja, a 2015 első félévében (és így az egész év során) érvényes magyar minimálbér 332,76 euró volt, ami az ötödik legalacsonyabbnak számít azon tagállamok körében, ahol van rendelettel meghatározott kötelezően adandó legkisebb bér.

Mögöttünk a cseh, a litván, a román és végül a bolgár minimálbéres dolgozók kapják a legkevesebbet. Annak ellenére, hogy idén 101 500 forintról 105 ezerre nőtt a minimálbér, a rangsorban rosszabbul állunk, mint egy évvel korábban, amikor 344,24 euró szerepelt az Eurostat számaiban – írja a lap.

A legmagasabb aktuális minimálbért egyébként változatlanul Luxemburg jegyzi, 1922 euróval havonta, ami a mostani 310 forintos árfolyamon több mint 595 ezer forintot jelentene. Az élvonalban sem történt változás egy év alatt: a második helyre Belgium került 1501 eurós minimálbérrel, a harmadikon pedig Hollandia áll ennél mindössze néhány centtel kevesebbel.

A legnagyobb növekedés Romániában történt, 14,1 százalékkal, 13,3 százalékkal nőtt a minimálbér a briteknél és 12,5-lel Lettországban.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr lópicigáspár
És még ezt a nyomorékos minimálbért is megadóztatják...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr lópicigáspár
És még ezt a nyomorékos minimálbért is megadóztatják...
m.macskosz
Most már csak azt lenne jó tudni, hogy árak tekintetében mi a helyzet, hisz lehet, hogy még pocsékabb a helyzet, ha az áraink meg sokkal magasabbak, mint a cseheké, románoké, bolgároké... (Az alapvető élelmiszerek 27%-os áfáját tekintve: sanszos!)
sekele
A minimálbérek közterhe és a világ legmagasabb ÁFA -ja miatt a minimálbér a létminimum alatt van.
Clavigo
Nem értem,,mi ez a "prüszkölés "...?? Ha 47000-ből meg lehet élni..kb.:150 euro.,,akkor mi a probléma a Felcsuti Nemzeti Demokratikus Tébolydában ?? A Rakkhel lány már önálló,,,Boldogítsa ez a tudat a maradék 9 millió zsellért. oszt jó napot.
a.a
A cikkíró valamit elfelejtett (megkockáztatom hogy nem ért hozzá, vagy kiadták Neki hogy valamilyen módon azért szépíteni kellene a vásárlóértékkel a helyezésünket).
A felsorolt minimálbérek összege a bruttó bért jelenti, ami nem egyenlő azzal, amit kézhez kapunk - és amiből vásárolni szoktunk. A reális összehasonlítás akkor lenne, ha a nettó béreket hasonlítanánk össze más országokéval. (Ugyanis a bruttó minimálbér igaz hogy 105000 Ft (310 Ft-os euróval számolva: 338 euró, viszont nem ebből vásárolunk, hanem a nettó (kézhez kapott) bérből, ami 68775 Ft, ami csak 222 euró) és ebből a 222 euróból vesszük meg a boltokban a 27%-os áfával terhelt élelmiszereinket - ami (ha néha járunk külföldre látjuk) szinte ugyanannyiba kerül, vagy sok országban olcsóbb.
gödörben
@m.macskosz: Magasabbak. Ahol az átlagbér 4-5-szöröse a hazainak ott is meg tudjuk venni az azonos szinvonalú élelmiszert a hazai árakon, tehát az ottani jövedelemhez képest olcsóbban. Hazánkban minden drága csak a mi életünk létünk nem.
m.macskosz
@gödörben: Igazából sejtem, hogy tisztességes módon összehasonlítva a magyarok Európa csórói, bár az ÁTLAG jövedelem, az ÁTLAG nyugdíj, az ÁTLAG banki megtakarítás, -minden manipulálható adat szerint -jobban teljesítünk és a nyugat minket irigyel. :)
gödörben
@m.macskosz: Ami itt van az tényleg csak manipuláció, az emberek félrevezetése. Persze hagyjuk magunkat rendesen. Persze erre számtalan példa van. Ha jól megnézzük az egész föld manipulált. Fenntartom egyik hozzászólásomat, hogy az összes nagyravágyó harcoskedvűt elutaztatni egy szigetre és ott játszadozzanak a saját életükkel. A többit hagyják már békén.
picike
csóró a magyar és csóró nyugdij is aztán csak nyöghet ,nincsen az uniohoz igazitva semmi se ,csak az árak vannak uniosak
Fradigege
Nagy az állam aparátus. Sok az éhes száj a húsos fazék körül. Meg kell őket etetni. +Kancsalgyurika szeret saját kastélyokban jakuzz-izni, erre tapsolja el a lóvét+Lázárjancsika és Hendecsabika drága szállodákban hempereg az éppen aktuális barátnőkkel közpénzből. Így nem lehet minimálbért emelni.
miazavalami
Azt is meg kell nézni hogy ehhez képest mennyit keresnek a politikusok.
nyanya001
@miazavalami: Na ez az illiberális Orbán állama !
miazavalami
@nyanya001: jA! Akkor erre várhatunk. Vagy ha meg is csinálják kiderül hogy a mi politikusaink szinte alig lapnak többet a szakmunkás minimál bérnél...
nyanya001
@miazavalami: Igen, azaz, mégsem vagyis annak a sokszorosát naponta !
miazavalami
@nyanya001: de aztat nem írnák oda! Az lenne a vége hogy az eu rendkívüli segélyben részesítené csóri orbánékat...
nyanya001
@miazavalami: Ezek, amilyen pofátlanok, még kérvényeznék is !
miazavalami
@nyanya001: :-) na ez jó volt! Mer' ami jár az jár...
levi
Németben van olyan, hogy MiniJob, ami havi 40 óra és az 400 eurót fizet. Remélem érzitek, milyen nevetséges a magyar 300 euró.
oncogito
Magyarország tényleg jobban teljesít!
Mert gondoljunk csak bele. Ilyen kevés jövedelemből mégis megélnek emberek, az azért nagy teljesítmény, nem?
Itt élni nagyobb kunszt, mint Európában.
tivoli
Nem a bér kevés magyarországon, hanem a rárakódó terhek, az ÁFA, a rezsi, a fogyasztói árak mértéke magas.
nemjoezigy
@tivoli (ma, 17:16):
hogy lehet ilyent leírni?
@oncogito (ma, 16:43): -nak van igaza.
Kiegészítve azzal, amit a szemét -vagyonnyilatkozatra kötelezett- vezetőink leírtak, hogy nem gyarapodott a vagyonuk a minimum 12 millió Ft/év bevételük mellett.
Ennek egyébként többszöröse a jövedelmük!
Desischado
A nettó minimálbért kellett volna odaírni, de ez sem reális, mert a legkisebb bér a közmunkásbér! Azt kellett volna a statisztikába beleírni! Hogy rohadna meg az egész banda!
pensionar
Sajnos, es erdekes mind volt SOCIALISTA ORSZAGOK, egeszitik ki a mezonyt.Ez is bizonyitja a -RENDSZE- NEM JO, NEM JO, HOGY GYARMATIOOK VAGYUNK.Azert vagyunk gyarmatok, hogy a gyarmatosito, orszagok polgarai jobban eljenek.
kopeba
Azért itt épít gyárakat a sok meleg kapitalista .
F_Viktor
@pensionar: Egybites gondolkodással gyarmatról tudsz csak mantrázni?
Én azt mondom, az életszínvonal a korrupcióval függ össze.
Nézd meg a Transparency International 2014-es jelentését ( www.transparency.hu/A_korrupcio_2014-es_vilagterkepe?bind_info=tag&bind_id=21 )
A legtisztább országok között Skandináv államok vannak, közéjük csak Új-Zéland és Svájc fért be. S ezekben az országokban legmagasabb az életszínvonal!

Tehát ha az EU-tól felzárkózásra kapott pénzek nem csak pár(száz) ember zsebébe vándorolna, akkor nem lehetne ehhez hasonló cikkeket olvasni.
tivoli
@nemjoezigy: tegnap, 22:34
Úgy kérlek szépen, hogy amikor 1800 ft. volt a keresetem, 3.60 volt egy kiló kenyér és a rezsi filléres dolog volt.
Ahogy emelkedtek a bérek, úgy emelkedtek az árak is. Hiába a több kereset, minden ahhoz igazodik. Nem leszel előrébb.
F_Viktor
@kopeba: 1) Miért melegek a kapitalisták?
2) Ha ők nem, akkor ki(k) építenének itt gyárakat, kik adnának munkát a magyar embereknek? Tán te?
rosalinda57
@oncogito: Ezeknek az embereknek, akik amúgy is beosszák e keveset akarnak csődbiztost kijelölni, akik el vannak adósodva a bankok felé. A csődbiztos még annyit se fog tudni fizetni a bankoknak, amennyit ma az ember fizet. Akkor minek egyáltalán e státusz ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.