Tavaly december végére 30,322 milliárd euróra, hat és fél éve, 2009 közepe óta nem látott alacsony szintre süllyedt a jegybank devizatartalékainak szintje – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közölt legfrissebb előzetes adatokból. Decemberben 2,818 milliárd, a teljes múlt évben 4,256 milliárd euróval apadtak a tartalékok.

A tartalékok decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei csaknem 1,6 milliárd euróval csökkentették a devizakészleteket, amiből mintegy 1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények (PEMÁK) lejáratához, a fennmaradó változás nagy része pedig a keresztárfolyamoknak az ÁKK MNB-nél vezetett számláján bekövetkezett mozgásához kötődött – magyarázta a jegybank.

Az MNB-nek a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai mintegy 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek csaknem 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot. Kisebb mértékben egyéb tényezők – mint a kamatfizetések vagy a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődések – is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez – közölte az MNB.

A devizatartalékok decemberi zsugorodása az egész tavalyi évben a legnagyobb változást hozta, a következő kiugró, 2,387 milliárd eurós csökkenés júniusban következett be, amikor 1,4 milliárd euróba került a deviza jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletek lejárata, illetve lejárat előtti lezárása.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Secko-jedno, hogy ki vigyáz rá, a Matolcsy, vagy a Selmeci, vagy a "Kolontári" Jenő, mindenképpen elpárolog, ez a fidesz törvényszerűsége.
eszegfu
A devizatartalék csökkenése akkor is zavar, ha van rá magyarázat mire ment el. Többek között például a lakossági devizahitelek forintositására forditottak 200 mill. EUR-t, de azt már "elfelejtik", hogy 136 milliárd HUF nyereséget termelt ez az MNB-nek az árfolyam változás miatt. Kérdésem: miért nem vettek a piacon devizát legalább a "tőke" erejéig, vagyis 200 mill. EUR értékben mondjuk kaptak volna aznapi árfolyamon 180 mill. EUR-t?!
A nyereség nyilván kellett az alapitványokhoz, iskolákhoz, mütárgyakhoz, stb., tehát arra gondolni sem "merek", hogy ebből is vásárolhattak volna devizát!
Jankó123
Ezaz! Mint az egyszeri újgazdag háziasszony.
Költsünk el minden tartalékot nehezen pénzzé tehető dolgokra, hogy nagy baj esetén, ha sürgősen pénz kéne, legyen mit mondani.
-Fizetni, azt ugyan nem tudunk, de nézze abban a kastélyban azt a gyönyörű zongorát a fesmény alatt, pont az érmegyűjtemény mellett!
Figyu fijjug!
A végrehajtó nem a piaci árral szokik számolni!
Csak szólok!
eszegfu
@Jankó123: Jó a hasonlatod az "egyszeri ujgazdag háziasszonnyal"! Ebben még az a szomoru, hogy veszteség esetén az MNB-nek a költségvetésből biztositják a hiányt... persze a nyereségét a költségvetésnek kellene befizetnie, vagyis nem jön a végrehajtó, mert majd mi, az emberek "rendezzük a számlát"!
Jankó123
@eszegfu: Persze, egy kissé eltúloztam!
Majd leverik rajtunk, ha kell a lé!
De, ha valamit sürgősen készpénzzé kell tenni, hogy fizetni tudjunk, az sohasem a busás haszonnal járó üzlet címszó alatt kerül be az emlékkönyvekbe. Sőt!
Eriksson
Már megint párolog? Hát ez a devizatartalék már csak ilyen. Hol párolog, hol nem. Egy biztos: Nem vész el, csak átalakul.
eszegfu
@Jankó123: Értettem én! A dolgok kellő megvilágitása sokszor csak "tulzásokkal", fanyar humorral érhető el! És abban is igazad van: ha hirtelen lenne szükségünk pénzre, akkor bizony nem mi "diktálunk", hanem a vevő!
adrenalink
Egyre érthetőbb, miért van szüksége testőrségre...
dr. prédikátor
pöttyösseggű kuszaszem!!! Jobb ha a testőrség helyett veszel egy PSZH-t!!! mert a testőrséged se fog megvédeni a népharagtól!!!
eszegfu
@Eriksson: Igy igaz! Most el lehet dönteni, hogy az "átalakult" devizatartalék helyett a zongorát, netán a pihenésre szánt kastélyt nézegessem!:))
justhpeter
Nem értem, hogy mikor kinek lehet elszámoltatni az MNB-t a devizatartalékok felhasználásáról.
Eriksson
@eszegfu: Megelégedettségében az egyik szemét az egyiken, a másik szemét a másikon legeltetheti. :)
Feraj49
M.tudja kiknél van,de úgy sem mondja meg ! Deviza nem vész el csak gazdát cserél ! Egyébként meg olyan gyenge a forint,hogy önerejéből a pénztárcámhoz sem jut el.
namihami
A párolgás mértéke fokozottan növekedik a környezet hőmérsékletének emelkedésével.
Hát ezért voltak most a vezetőink a világméretű klímaváltozással kapcsolatban olyan sok külföldi konferencián (naná, hogy nem belföldin). Ha sikerülne megállítani a hőmérséklet-növekedést, akkor talán még nőne is a devizatartalék. Mert ugye nem arról van szó, hogy a vezetőink biztonságba helyezik, ha kell még tőlünk-előlünk is.
Bár erre is igaz a klasszikus vicc:
-Matolcsy úr, már megint nőtt a hiány az államkasszában.
-Hát szólj a fiúknak, hogy tegyék vissza.
papa.49
A xartolcsy mikor kezd ,,párologni,, én kissé siettetném a dolgot, némi melegítéssel, egy üstben)))))))))
nyanya001
Ezért kell a testőrség ennek a nemzet szégyenének !
Félti a pöttyös hájas valagát !
libellle
@eszegfu: 11:45 vagy esetleg a schweizi számlakat.
eszegfu
@libellle: Igy igaz, hiszen mindegyik "gyönyörködtet"!:)))
soljanka
Nem párolgott el egy megveszekedett cent sem!
Megvan az mind: Rogán gumikéglijében, Szíjjártó giccses palotájában, a királyi vő bankszámláján, Mészáros-Disznós cégében...
csetere
@eszegfu: Én 195 milliárdra emlékszem. Ezt mondta MaEltolcsy.
verőce21
Úgy gondolom, itt ezen a blogon senkinek semmi köze az MNB gazdálkodásához. Csak a nemzetközi jegybankoknak tartozik elszámolással.
Ennek ellenére több alkalommal közvetlenül támogatta a magyar vállalkozásokat hitellel, részt vállalt a devizahitelek rendezésében, forintosításában, stb.
JAJMÁR
Hé, gazdák, róka van a baromfiudvarban!
Butautáló
@verőce21: Próbálok a komidban a szarkazmus jeleire bukkanni de nem megy! Ezt komolyan is gondolod?
eszegfu
@csetere: Lehet, hogy 195 milliárd HUF nyereséget mondott, de leirva "csak" 136 milliárd volt. Talán "fényezésének" egyik szála volt ez is...nyilatkozott a nagyobb összegről, hogy milyen "fa@a" gyerek...de az is lehetséges, hogy jóval több, vagy kevesebb volt, az ördög tudja. Egyébként meg talán mindegy is az összeg, az a lényeg -- és ez biztos! -- magasabb árfolyamon "adta el" el a devizát, mint ahogy vette, tehát mindenképpen nyereségre tett szert az MNB, amit "eltapsolt"!
eszegfu
@verőce21: Ha meggondolom igazad van: elvileg nincs közünk az MNB-hez... de akkor valóban legyen FÜGGETLEN a mindenkori kormánytól is!!! Ugyanis a jegybanki törvényben szabályozzák a pénzügyi, személyi és eszközfüggetlenségét!! Másrészről gazdálkodásához azért van némi közünk... amennyiben veszteséges, akkor a költségvetés "tölti fel" a hiányt, ha nyereséges, akkor be kell/ene tennie a költségvetésbe. Már pedig, ha bármi is érinti a költségvetést, akkor mindenkit érinthet! A költségvetés bevételeit adókból biztositják, igy nem mindegy az sem, hogy veszteséges vagy sem. És már ne haragudj, de nevetséges, hogy "részt vállalt a devizahitelek rendezésében" és ezt Te pozitivnak értékeled. A devizatartalékokból adott el a kereskedelmi bankoknak a hitelek forintositásához és ebből az MNB-nek tetemes nyeresége származott... az emberek nagyrésze azonban a forintositással "csak" annyit nyert, hogy mondjuk 10 évi törlesztés után még mindig az eredetileg felvett "tőkével" tartozik. Nem kell hinned nekem, de kérlek nézzél utána, mielőtt "kategórikusan" kijelentesz valamit.
verőce21
@eszegfu: (08:25) Azt írod: "... ha nyereséges, akkor be kell/ene tennie a költségvetésbe."
Az MNB-nek nem kell semmit betennie a költségvetésbe, hanem befektetési kötelezettsége van. Ezért vásárol Seuso kincseket, kastélyokat, műtárgyakat,festményeket, stb. De ha megnézed a kép alatti feliratot, az MNB tulajdona.
A bevétele onnan van, hogy rajta futnak keresztül a banki elszámolások, kezeli a Magyar Állam letéteit, banki értékpapír kibocsájtásokban vesz részt, pénzügyi felügyeleteket lát el, stb. Büntetéseket szab ki, tehát veszteséges nem lehet.
De a kisemberrel semmilyen kapcsolata nincs, így annak beleszólása sem lehet a gazdálkodásába.
eszegfu
@verőce21: Valóban feltételes módban irtam, hogy be kellene tennie a nyereséget.Befektetési kötelezettsége tudomásom szerint nincs, ellenben ha befekteti valamilyen vagyonba, akkor azok eladásából kellene fedeznie az esetleges évi veszteségét. Ha erre nincs fedezete, akkor a költségvetésnek kell pótolnia, ez biztos. És ekkor szerintem igenis lehet beleszólása mindenkinek. Egyébként, ha annyira "szabályos" szerinted az Általad leirt vagyontárgyak megvásárlása, akkor az MNB Felügyelő Bizottság miért döntött ugy, hogy vizsgálatot indit ezek jogszerüségével kapcsolatban, főleg ugy, hogy szerinted "befektetési kötelezettsége" van?!
Lepényleső
Most hallom először,hogy a lopást párolgásnak nevezik.
verőce21
@eszegfu: (11:07) Ne erőlködj, mert semmilyen vagyontárgyat nem adott el az MNB így vesztesége sem keletkezett! AZ FB a devizaeladásból származó nyereség szabályos felhasználását vizsgálja majd és jól rendben fogja találni.
Ha nem lenne befektetési kötelezettsége, mit csinálna a pénzzel? Hagyná parlagon heverni? Nem gondolod, hogy pénzügyi iparitanulóként viselkedne akkor az MNB?
verőce21
@eszegfu: Elmondanám még, hogy a vállalkozóknak nyújtott 4 milliárd eurós felhasználást is swap ügylet keretében adták át a bankoknak, ezt euróban vissza kell majd tölteniük az MNB-be, a hiteltörlesztések folyamatában. Úgyhogy ez a pénz nem "párolgott el", mert vissza fog töltődni kamatostól, csak kölcsönben van a vállalkozásoknál, hogy segítse a növekedésüket.

A másik dolog - a devizaadósok támogatása -, pedig igazán nemes cselekedet volt az MNB-től! Mert a gépkocsivásárlókat és a szabadfelhasználású hiteleket devizában felvevőket támogatta vissza nem térítendő módon! Irritálóan! (mert ott van a sok felelőtlen devizahitel felvevőnél az MNB devizatartalékának egy része.)
eszegfu
@verőce21: 12:28 Tökéletesen igazad van! Mi a francnak "erőlködök", ha nem AKAROD egy kicsit sem megérteni... elrobogunk egymás mellett, mint 2 gyorsvonat. Azt meg végképpen sajnálom -- érzésem szerint -- ezt a "lenéző" hsz-det, mármint mit "erőlködök" ugyis Neked van igazad... pedig Téged - azt gondolom -- csak az érzelmeid vezérelnek jelen esetben. További derüs és ilyen napfényes hétvégét kivánok!
verőce21
@eszegfu: Szép hétvégét Neked is!
(Azért emészd meg amit írtam, mert az nem melletted rohant el, hanem beléd.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.