Kihátrálhat a kormány a kötelező hittan mögül – értesült az Origo. A portál úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériumában külön munkacsoportok vizsgálják, bevált-e a három éve bevezetett rendszer, és a készülő új kerettantervből kimaradhat a hit- és erkölcstan oktatása.

"Nem való az iskolákba"

A két póttantárgyat három éve vezették be, és sem a diákok, sem a tanárok nem fogadták jól a döntést. A heti egy órát is soknak találják, és sokan úgy gondolják, a hitoktatás nem való az iskolába, az erkölcstan esetében pedig nincs szükség külön tanórára.

A hittanórák ellen a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozott, mivel szerintük meglehetősen aggályos, hogy az is bekerül a diákok bizonyítványába, hogy melyik felekezethez tartoznak.

Hitoktatás az ebédlőben

Több iskolában is akadt rá példa, hogy egy osztályon belül 3-4 vallás oktatását kell egyszerre megtartani. Ehhez pedig nincs mindenhol megfelelő infrastruktúra. Az Origo szerint az is előfordult már, hogy az ebédlőben, vagy a folyosón kellett végigszenvedniük a diákoknak a kötelező hittanórát.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
A vallás nem magánügy - mondta nemrég Balog Zoltán. Tartok tőle, hogy a KDNP még egy kicsit küzdeni fog a hitoktatásért, ha már a boltbezárás nem jött be.

Pedig a hittan abszolút nem az iskolába való, és szerintem a legjobb az lenne, ha még a szülők sem befolyásolnák a gyereket, hogy választ-e és melyik vallást magának. A legjobb megoldást eddig a Waldorf iskolákban láttam, ahol van egy tantárgy, az a neve, hogy szabadvallás. Itt objektív módon megismertetik a gyerekeket az öt világvallás legfontosabb, leglényegesebb jellemzőivel, és a gyerekre bízzák, hogy melyiket érzi magához közelinek, ugyanakkor fogalmat alkot arról, hogy más vallások miben térnek el a többitől, és mikor, hol, hogyan határozták meg az emberiség sorsát. Ez nekem nagyon szimpatikus.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Tilos lenne hittéríteni az iskolákban! Ekkora baromságot!
Cicamama55
Nagyon helyeslem, hisz a vallási hovatartozás, egyáltalán a hit, nem "kirakatpolitika", hanem mindenkinek a legbelsőbb ügye.
Bringás
Világos! Nehogy már a kereszténységről és a keresztény értékrendről bármit is megtudjanak!
KERKA
Elég volt a népbutításból! Vonuljon ki az egyház az oktatásból. Aki a vallását akarja gyakorolni, megteheti szabadon, amikor akarja, de ne az iskolában. Az erkölcsi nevelés alapelvei amúgyis benne kell, hogy legyen minden tantárgyban, erre külön órákon ne legyen agymosás a gyerekeknek.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy kinek az erkölcsi nézetét kell a gyerektől számon kérni.,?
Az egyházét? A kormányét? A tanítónéniét? A szülőkét? Ennek a baromságnak az elszenvedői a gyerekek, na ez a nem etikus!
sentinel216
Utóbbi időben sokat rontottak a csuhások a fidesz banda népszerűségén. A "baszódjál meg kdnp " nem nagyon jött be viktornak sem. Most jön a bünti!
nemkati
A vallás nem magánügy - mondta nemrég Balog Zoltán. Tartok tőle, hogy a KDNP még egy kicsit küzdeni fog a hitoktatásért, ha már a boltbezárás nem jött be.

Pedig a hittan abszolút nem az iskolába való, és szerintem a legjobb az lenne, ha még a szülők sem befolyásolnák a gyereket, hogy választ-e és melyik vallást magának. A legjobb megoldást eddig a Waldorf iskolákban láttam, ahol van egy tantárgy, az a neve, hogy szabadvallás. Itt objektív módon megismertetik a gyerekeket az öt világvallás legfontosabb, leglényegesebb jellemzőivel, és a gyerekre bízzák, hogy melyiket érzi magához közelinek, ugyanakkor fogalmat alkot arról, hogy más vallások miben térnek el a többitől, és mikor, hol, hogyan határozták meg az emberiség sorsát. Ez nekem nagyon szimpatikus.
sentinel216
Gazsi gyerek panaszkodott a vezírnek, hogy kevés lóvé jött be a vallásalapító bulin.Kell a pénz támogatás orbángazsi szektájának. Ha a suliban megszűnik a népbutítás, átmennek gazsihoz.
36
Végül is. Legalább népszerűbbek lesznek az egyházi iskolák. Aki oda íratja a gyerekét, az felvállalja a heti két hittanórát. No, és ők nem is tiltakoznak a kormány oktatás politikája ellen.
nezelodo
@Bringás: Igazad van, tanulják csak a keresztény erkölcsöt az aszerint élő kormányzati szereplőktől! Ott aztán szemléltetve van a kőtábla valamennyi parancsolatának megszegése, itt a földön büntetlenül.
Strong
Ezt nem értem!

"Orbán: az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik Magyarországon..."

akkor nem az lenne a cél, hogy megismerjék a gyerekek a kereszténységet?
..akár tananyagként...
eszegfu
@36: Nyilván nem tiltakoznak, mert nem szólhatnak bele hogyan tanitják az egyházi iskolában a gyerekeket. Létszám szerint megkapják a kormány "hozzájárulását". Ezzel a kormány "letudta" több iskola terhét, nem neki kell fenntartania... pontosan elég az állami iskolákkal való törődés... nem?!
Draba
A jó erkölcsöt nem kell tanítani,azt a gyerek a családjából hozza magával.Lás a csuti rémet,akit az apja kiskorában rendszeresen összerugdosott.Kuss neked Viktor.
A vallást sem lehet erőltetni,esetleg megmutatni a klf-e vallások eredetét,társadalomra gyakorolt hatását,majd ha a gyerek olyan korba lép,akkor Ő döntsön,hogy melyik vallást akarja gyakorolni,illetve ateista akar-e maradni.
nemkati
@KERKA: Jaj neeee!! A hideg kiráz ettől a mesétől! 7 éves gyereknek! Még egy felnőttet is elborzaszt!
KERKA
@nemkati: A 11 éves általános iskola 4.-ik osztályos unokámnak az volt a házi feladata, hogy készítsen egy power pointos bemutatót valamelyik Nobel díjas hazánkfiáról. Végig nézték a kínálatot, a lányom Kertész Imrét választotta, és megírták a bemutatót és pendrájvra rakták. Kölök elvitte az iskolába, a tanító néninek az első kérdése az volt, hogy mi az a HOLOKAUSZT, magyarázza el. Az unokám zavarba jött, és csak hebegett-habogott. Az ő kis eszével és tudásával képtelen volt ezt megmagyarázni. Házi feladat visszadobva, tessék rendesen felkészülni. Na ezért kérdezem, kinek az erkölcsét kell tudnia egy gyereknek?
christike
Marad a hittan és a testnevelés is !/ by:Lázár ,Kormányinfó
36
@eszegfu: Igen. Ha jól tudom az egyházi iskolák is állami normatívát kapnak, de szuverének. Csak a helyzet az, legalábbis amit a környezetemben látok, hogy a falu iskolájából egyre nagyobb mértékben viszik be, a kisvárosi, egyházi iskolába a gyerekeket(2008-ban az mszp kormány idején, már a fél iskolát úgy is bezárták):(. Most, még nagyobb lesz a vonzerő.

Amúgy, én örülök az egyházi iskolák virágzásának, mert ami hitbeli nevelést én kaptam, arra szeretettel és hálával gondolok vissza. Szerintem a felekezet szerinti hittan, az alapműveltség része. Nekünk, a plébános úr tanította a hittant, a hideg templomban, de nem panaszkodtunk. Ma rendes tanteremben tanulhatnák a gyerekek a hittant, de úgy látom ezzel is úgy lesznek, mint a vasárnapi boltzárral. Csak azokat nem kérdezik meg akik közvetlenül érintettek benne. Ez megint olyan, igazi bunkóra sikerült megoldás, mert eddig hitoktatókat és erkölcstant oktatót vettek fel, mint nálunk is a faluban, most meg majd elbocsájtják, ha nem lesz meg az óraszáma.
eszegfu
@36: Én ateista vagyok ... igy nevelkedtem (mielőtt félreértenéd: szüleim, sőt nagyszüleim sem voltak hivők és nem voltak párttagok sem!). Attól viszont szomoru vagyok, hogy halvány gőzöm sincs semmilyen vallásról, melyet most már nem lehet pótolni, mert azt bizony nem elég 1-2x elolvasni, azt tanulni kell. Ha belegondolok, az viszont nagyfoku szemétség a kormány/ok részéről, hogy igyekeznek minél több iskolát, kórházat egyházi kezelésbe áttenni... és nem azért, mert tisztelnek bármilyen vallást is, hanem 1 gonddal kevesebb "felkiáltással". De lehet, hogy azok a családok és gyerekeik jobban járnak, mint az állami oktatásu iskolákban...nem tudom, mert nincs tapasztalatom. Nálunk a hitoktatók (elég sok vallásu van az iskolában) a szülők közül kerültek ki, akik egyébként is valahol papként "dolgoznak".
1magyar
Parlamentben is lesz kötelező mise hetente?
nemkati
@KERKA: Nekem a Holokauszt is egy olyan dolog, mint a történelem. Mindenkinek tudnia kell róla, hogy mi történt, de hogy ki mit gondol róla, az más-más lehet. A vallásokat is ismerjék meg, és maguk döntsenek, hogy felveszik-e valamelyiket. Persze mint minden, ez is nagyban függ attól, ki hogy tanítja meg a gyereknek az adott témát. Megszeretteti-e, vagy megutáltatja, szörnyű bűnnek tartja-e a Holokausztot, vagy azt állítja, hogy hazugság.
ila51
Na ha ezt a férjem megtudja ...nem szerette ami kötelező , így dacból nem is érettségizett le az erősáramún ...szegény szülei
micfild
@Bringás: miután itt van a kdnp és főleg a fideSS... nem kérünk abból a keresztény értékrendből amit ők képviselnek.
namihami
@KERKA: Milyen szép és tanulságos kis mese. Ha ebből nem fog az a büdös kölyök tanulni, akkor kár minden erőlködésért.
Esetleg még némi mérgesgázt, lángszórót vagy Urambocsá, úthengert is lehetne arra a megtérítendő kis árva lélekre ereszteni.
Ismeritek?
-Megy a részeg a temetőben. Hallja az egyik sírból: -Segítség, élve temettek el.
-Élve b@szd meg, de rosszul.
Na, erről ennyit.
36
@eszegfu: A vallásosság, nem jár autómatikusan együtt azzal hogy az illető egy jó ember is. Viszont sok ateista ismerősöm van, akik százszorta jobb emberek, mint az önmagukat vallásosnak mutatók/mondók. Mindenesetre én elsősorban önmagam miatt azután, a közösség miatt, járok templomba vasárnaponként(ha tudok). De engem senki ne akarjon megtéríteni/áttéríteni. Ugyanígy én sem teszem ezt. A napokban jártak itt az utcánkban a Jehova tanui. Két öltönyös fickó. A kutyám kergette ki őket az udvarból. Évről évre megmondom nekik, hogy ne győzködjenek! Megkérdeztem először tőlük, hogy én becsöngettem-e már valamelyiköjükhöz?! Nem?! Nem. Akkor tipli!
Cicamama55
Mint a hírekből hallom, nem szüntették meg. Pedig ez egy jó döntés lett volna.
Feraj49
Már éppen ideje lenne ezt a baromságot megszüntetni ! Mindenáron vallásossá erőltetni embereket !!! Inkább nézzen a természet tudományól ,technikáról, a VALÓSÁGRÓL szóló ismeret terjesztő műsorokat,ne a "mesevilágot",melyből sokan nagyon jól élnek.
Rumcájsz
Ha a régi dolgok működnének...

Lenne inkvizíció
Keresztes hadjáratok
Kiváltság lenne az írás és olvasás tudománya
A föld még mindig tányér alakú lenne és ledobnák az örök tűzbe a hitetleneket

Beteg emberek...

Nézz szét a világban nyitott szemmel! Mindenütt a vallások és a gyakorlóiknál van háború

Melyik Isten szereti a háborút?
Megölni vagy megnyomorítani az ellenséget!!! Badarság az egész...
Borda
Sok értelme nincs ezeknek az óráknak,mert arról meggyőzni egy gyereket,hogy isten van,vagy nincs...úgyse lehet. Maximum,ha vallásos családban nő fel és naponta hallja. Azt viszont nem tartom rossz dolognak,ha megtanítanak nekik pár imát.
nezelodo
A kicsi unokám megkötötte magát, hogy ő bizony nem jár hittanra! Kérdeztem, miért? Mert üvöltözik velünk a hitoktató! (szemléltette az isteni szeretetet). Eszembe jutott, engem vert is a pap, meg az úttörő csapatvezető, felváltva, mert a másik foglalkozásra kényszerítettek, a rivális eszme híve meg fölpofozott. Nevem sem volt, csak a "Hittanos" a tanár úrnál, mert csak ketten jártunk, szülői indíttatásra a hittan oktatásra az osztályból. Aztán az úttörős posztumusz kitüntetést kapott az szocializmus alatti ellenállásáért. Én meg kitudja miért, egyiket sem kedveltem meg.
nezelodo
Ja és nem szeretném, ha az unokáimat ilyen elvakult vadbarmok "nevelnék".
világlátó
@nemkati: Tökéletesen igazad van. Én azt tanultam egykor hogy az oktatás és a nevelés két egymástól elválaszthatatlan fogalom gazdag tartalommal, kimeríthetetlen forrással, amihez az internet úgy jött, mint egy falat kenyér. A hittan az én időmben a katolikus plébánia hivatal által , délután szervezett óra szerű foglalkozás volt, amikor is a kis katekizmus jól megszerkesztett tárgyköreit és azok sokszor meseszerű témáit töltötte belénk a tisztelendő úr.
A motiváció a testi fenyítés, / a haj két újjal összecsípése és annak felfelé húzása volt / és a dícséret és a jutalom volt, azaz kaptunk egy kis szentképet.De hogy kik a reformátusok, az evangélikusok, az izraeliták, a nazarénusok , arról semmit nem tudtunk.A világvallásokról már felnőtt koromban kezdtem megismerkedni és ez a megismerési folyamat még sokáig kell tartson ahhoz, hogy az alapvető kérdésekkel megismerkedjem.Nem a hittannal és az erkölcsi neveléssel van baj, hanem a hitélettel, az erkölccsel. Amilyen a felnőttek erkölcse és hitélete, olyan lesz az utódoké is.De a dilettánsoknak ezt hiába mondjuk. Balogh miniszter úr ezt tudja.
Desischado
Nagyon tudnék neki örülni! Aki akar higgyen, de ne erőltessék a gyerekere! Különben is egy ilyen aljas, embertelen, hazug, tolvaj banda nekem ne papoljon az erkölcsről, meg a hitről!
Borsodi
Nem kell erőltetni az iskolákban,javasolnám,hogy az erkölcsről és a hitről a fidesz politikusokat oktassák.
nezelodo
@Borsodi: A javaslatoddal ellentétben megérheted, hogy a Brüsszelben egerésző zsíros lobonchajú belőtt hippi fogja a gyerekeinket erkölcsre oktatni.
1magyar
Jehova, muszlim, és egyéb hittanórák is vannak?
Bringás
@micfild: Szerintem a keresztény értékrend állandó!
simmering73
Lehet fellocsolni szentelt vízel a kdmps bagázst. Boltnyitás után még ez is.
Dr plágium
Úgy gondolom, hogy azok akik szeretnék ha hittanra oktatnák a gyermekeiket forduljanak az egyházhoz. A templomban megkapják a megfelelő oktatást. Legyen ez független, önkéntes, és ne szerepeljen a bizonyítványban.
világlátó
Néhány évvel ezelőtt, / akkor még nem csak gyermetegen naív, de nagyon botor is voltam / felkerestem papunkat egy kis beszélgetésre. Valahogy a módszertanra terelődött a szó. Azt találtam mondani, hogy az aranyozott puttók és a barokk sajátos szépsége között valahol megrekedt a liturgia. Elismerően szóltam a gitárzenés,gyerekek által előadott templomi énekekről, mert ahogy láttam a gyerekek ezt szívesen tették. A gyermekkorban a szereplési vágy természetes és támogatni való. De a többi évszázados szokásokra mozdulatokra és hajszál pontos cselekvésre épített szentmise mindig ugyanaz.Azt is elismerem, hogy minden mondatnak jelentősége, külön jelentése van. Ahogy a szavak , kifejezések többször egymás utáni ismétlésének is.Talán a mise " szent beszéde " az, ami aktualizált, összhangba hozott, erőltetett összehasonlítása a biblia egyes fejezetei, egyes bekezdéseivel, az apostolok leveleivel, azok tanulságaival. Öreg barátom természetesen tudatlanságomat hozta fel mentségemre. Nekem, az önkritika után is maradtak kétségeim. Ugyan nem kérdeztem ki a rendszeresen templomjáró ismerőseimet erről, de azért gyakran kapom rajta őket azon, hogy bizony nagyon keveset tudnak a keresztény egyház történetéből, a hazai történelmi egyházak kialakulásáról, a vallásháborúkról, a reformáció történetéről, a korabeli pápák viselt dolgairól, Vatikánról, a hazai szerzetesrendek történetéről és még sok , érdekes egyháztörténeti eseményről.Jámbor , egyszerű, templomjáró emberek, idősek, középkorúak és fiatalok.Nem túlzás talán, ha azt mondom, kapaszkodó egy stacionárius fogódzóhoz, ami kiállta az idők próbáját, állta a sarat minden történelmi és politikai formációban.Az erkölcsi normák ABC.-je még akkor is, ha a kapzsiság, az irigység, az intrika, a kűzdelem az egyházi karrierért, a püspöki süvegért, és az evilági élvezetekért kezdetektől jelen volt.A világtörténelem legnagyobb irodalmi alkotása mégis a Biblia .
A baj az írás értelmezésével, tanításával, a megélésével van. Szerintem
sentinel216
Az uralkodó és családja mindig úgy választ vallást, ahogyan az érdekük megkívánja.

"Orozz osztályt, hazudj hazát,
válaszd a győző igazát!
Válassz vallást, évente mást!
Tégy hitvallást, írj vallomást!
Ha kell jó törzs, vén proli ős?
- légy mai hős: te győzd, - de győzz!
Ki megy elől? Ki ül felül?
Akárkiken: - mindig felül!
Akárkik közt: - mindig elől!
Törtess hát, törj, csalj és pörölj.
Ha kell: könyök; ha kell – ököl,
tőr és pöröly; s ha kell …- te ölj!
Egész világ, ha összedől,
mindent felrúgj magad elől!
A föld kihűlt üszkére ülj,
- csak Te! csak Te kerülj felül!"

Váci Mihály, Bitangok ( részlet )
36
@világlátó: Azt én is megkérdeztem már a plébánosunktól, hogy létezik az, hogy a katolikus egyház évszázadokon át fenn tudott maradni, ha annyi rossz dolgot tett? A válasza ez volt nagyjából: Ha csak a földi "személyzeten" múlt volna, már rég nem lenne.

A gitáros miséket én is szerettem, csak sajnos feloszlottak nálunk, a kis zenekar tagjai felnőttek és mindenki ment az iskola és a munkahely után. De verselni azért szeretnek a maiak. Tavaj adventben, nagyon szép és meghitt szombat estéket rendeztek az ovisok és a kisiskolások a szabadtéri betlehemnél a plébános meghívott a közeli zene iskolából tanárokat, akik bent a templomban pedig, hegedű és orgona koncertel örvendeztettek meg bennünket. Jöttek helyi lakosok, osztrákok, németek. Összehozta az embereket.
világlátó
@36: Nincs is ezzel semmi baj. Minden bizonnyal kevesebb rosszat hallanak ott az emberek, gyerekek. Csak mindenki maradjon a saját helyén és tegye ott a dolgát hibátlanul.
Sajnos nem ez van. A vidéken ahol a városokba való feláramlás mindennapos dráma, ott egy jó közösség adhat marasztaló erőt, de látjuk, tudjuk, ez kevés. Megélhetést, sőt boldogulást is kellene adjon.Ha jól megy a gazdálkodó embernek, jól megy a falunak is, a kultúrotthonnak is, iskolának, óvodának is, de a templomnak is.Ha ez igaz, akkor a falvak kisvárosok egyházközségei miért nem hallatják a hangjukat? A vidékfejlesztés humán oldalának komoly érdekérvényesítői lehetnének. A falusi kisvárosi közösségek széthullása is súlyos lelki gondja a vidéknek.Ezek a problémák a hazai politikai élet mindennapos problémáivá lettek.Ha ezt képtelen felismerni, megfogalmazni a kormány, az országgyűlés, akkor hirdessenek új nemzetgyűlést, ahol ott a városi a falusi lakos, ott van mindenki aki képviselheti a vidéki embereket.Tartson egy hétig akár ez a konferencia, legyen szekciós és plenáris, majd újra előről mindaddig, amíg mindenki több kevesebb megelégedésére kialakulna egy " Hogyan éljünk itt ebben az országban, mi magyarok " vízió, egy abból kialakuló stratégia és feladatok a kisebb, nagyobb közösségeknek. Az országgyűlési képviselőlk, a kormány tagjai meg menjenek le öszödre és értékeljék az elmúlt 26 évet.Nem fidesz kongresszusra gondoltam, bár lesznek ott kb.ötszázan így is.Persze sokunknak sokféle elképzelése lehet arról miképpen kezdhetnénk új életet itt a Kárpát medencében.Azt is hallom lelki füleimmel, hogy ezt a népet mégegyszer vidéki életmódra fogni lehetetlen. Én ezzel nem értek egyet. Ma már a kapa helyett olyan kisgépek vannak, amivel más a munka terhe.A gyümölcs, zöldség termesztés öko. - bio technológiája is más munkafeladatokkal jár mint valamikor, az állattenyésztés korabeli piszka, mocska sem jellemző, a piacra termelés a logisztika is vonzó lehet a fiatal lányok és fiúk számára. De ezért
világlátó
tenni kell. A vidéket újra kell éleszteni. A vidék termékei számára itthon is piacot kell teremteni. A vidéki embert előbbre kell tenni a rangsorban, mint a nyugat - európai kereskedelmi multik árukészletét. Azon importőröket le kell állítani, akik titkos utakon, hamis okmányokkal külföldi ellenőrizetlen élelmiszer alapanyagot, félkészterméket lopnak az országba.Tojás, tej, húsáru, fűszernövények, borok ezer hektó számra, ami egy alaplé, amihez aroma adalékokat kevernek itt és elárasztják ezzel az olcsó lőrével az áruházakat, no meg a méregdrága lőrével a gazdagoknak.Tegye az ország érdekelté a vidéket a minőségi termék előállításra, támogassa a piacra jutását, hogy több szempontból is versenytársa legyen a külföldről behozott árunak. Így majd csökken a behozott árú mennyisége, mégsem kellett kitiltani, mert az EU...stb.Ha a saját kormányunk és annak óriásira nőtt intézményrendszere nem védi meg az ország népének érdekeit, ugyan ki fogja azt megtenni.
Az EU.-ból élni annyit jelent, ha a forrás elapad, meg kell halni.Amikor a vidék mint felesleges ruhadarab a szemétre kerül, hamarosan követi a város is.Ma a Teréz körúton járó kelő embernek, az autópályán Frankfurt felé autózó vállalati gazdasági igazgatónak nem az jár a fejében, hogy mi történik a hazai falvakban élőkkel, a májusi eső jelentőségével, a szárazságban sínylődő kukorica táblákkal.Ezeket a gondolatokat nem is engedi a felszínre a reklámáradat az új lakásokról, autókról, ékszerekről, pénzről, a rezsicsökkentésről és a reformok működéséről, meg a vár rekonstrukcióról, a miniszterelnök úr felcsúti birtokairól várbeli rezidenciájáról, meg arról mennyi pénzt kell fizetnünk egy - egy nem befogadott menekült miatt az Eu. megfelelő szervezetének. Ez úgy rossz ahogy van, ez az ország így egyszerre több színtéren is tönkremegy. Nem kell ehhez politikatudományi diploma.
világlátó
@sentinel216: Köszönjük , ez többet mond minden kényszerű agyalgásunknál.
zöldszem
Ezen az oktatáson, már az imádság sem segít!
36
@világlátó: Egy közeli faluban a polgármester, a település forráshiányát és a munkanélküliséget azzal akarta enyhíteni, hogy zöldséget kezdett termesztetni az önkormányzat területén. Eredmény. Beérett a termés és ellopták a cigók a következő faluból. Méhészetbe fogott. Az időjárás tönkretette, vagy csekély a siker. Alma ültetvényt hozott létre, kiválló almalevet készített. Eredmény. Nem kerülhet bolti forgalomba. Az biztos, hogy bármennyire is küzdelmes, a föld lehet a kis települések egyetlen reménye.
De, az idősek meghalnak. Velük hal a tudás is. A fiatalok közül keveseket érdekel sajnos a gazdálkodás. A többiek, gazdasági, államigazgatási, ilyen olyan manegernek tanulnak. Szóval, csak a "tiszta" munka és a város, mert az amúgy is olyan szórakoztató. Szerintük a falu unalmas. Azt nem, vagy csak kényszerűen látják be egy idő múlva, hogy a városban minden pénzüket lenyúlják, az albérlet és a "szórakoztató" dolgok. Pedig, aki ma villanyszerelő, víz gáz szerelő, stb. szakmában ambíciózus, annak egész nap csöng a telefonja és sikeres tud lenni.
zöldszem
A gyerekeket, nem hitre kell nevelni, hanem embereknek.
nemkati
@1magyar: Kollégám éppen ma mesélte, hogy most beiratta a gyereket az ovodába, és megkérdezték, akarja-e, hogy hittan oktatásban részesüljön? (köszönte szépen, nem kérte) Megkérdeztem, hogy milyen vallásoktatásokat lehetett választani? Azt mondta, katolikus és református, mert ez a két oktató áll rendelkezésre. Ha megnézem, Magyarországon ma hány (csak elfogadott) egyház van, hát az is 26, de az öt világvallás sem kettő.

Magyarország alaptörvénye (fujj)
VII. cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

-----
Tehát a gyerekeinknek az állami intézményekben, a kötelezővé tett óvodai elhelyezést is beleértve, bármilyen vallási oktatást kérhetünk és kaphatunk, ha az a vallás katolikus, vagy református. :DDDD
kukac50
Erkölcstant kell a parlamentbe tanítani napi 8 órában!
A diákok a tanáraiktól szüleiktől megtanulják.
Orbán bandája ezt nem tanulta.Sajnos!
nemkati
@kukac50: Na most mondd meg, egy a Fidesz-erkölcsöket valló, vagy azokat elfogadó erkölcstan-oktató miket tanít a gyerekeknek? Azt, hogy a rájuk bízott pénzt osszák szét a haverjaik, rokonaik között, és ha valaki rákérdez, hogy ez meg már hogy, akkor nyugodtan hazudják le a csillagokat is az égről?
kukac50
A Fideszeseknek kellene tanulni,hátha nem hazudoznának annyit.@nemkati:
Antibácsi
Pedig, most a muszlim invázió alatt - nagyon kéne. Aliberlizmus kiégett, hitehagyott embereket termelt. Az iszlám emberinek olyan a hit, mint a levegővétel. Jó lenne észhez térni.
Aki ezt vitatja, az hazudik, vagy téved. A szellemileg kiüresedett Európa alkalmas a magukat felsőbbrendűnek tartó muszlim tömegek területfoglalására -
Európában jelenleg mindenki azt hisz, amit akar, és általában senki nem hisz semmit. Ez ideális terep az iszlám számára, hogy bejöjjön”- mondta Márfi Gyula, aki szerint egyetlen földrész sem maradhat fenn sokáig erős ideológia nélkül. Szerinte látni, és komolyan kellene már venni azt, hogy a migrációnak a végső célja Európa iszlamizációja.

„Speidl Bianka iszlámszakértő nemrég számolt be arról, hogy egy londoni iszlámról szóló konferencián egy amerikai muszlim professzor bocsánatot kért a terrorcselekményekért, melyekkel lejáratják az iszlámot. A jelenlevő igen nagyszámú muszlim egyetemista válaszul kifütyülte. Ezen érdemes elgondolkodni”- elevenítette fel Márfi.
www.vehir.hu/cikk/33817-veszpremi-ersek-a-migracionak-nem-okai-celjai-vannak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.