Nem sokkal ezelőtt honlapján jelentette be az Uber, hogy július 24-én befejezik a magyarországi működésüket. A kormány kőkorszakot támogató, fejlődésellenes törvénykezésének köszönhetően így Budapest lesz az egyetlen olyan régiós nagyváros, ahol nem lesz elérhető az Uber. 1200 sofőr veszíti el a megélhetését.

Az Uber azt írta:

Sajnálattal tájékoztatunk, hogy az Uber 2016. július 24-én délben felfüggeszti uberX szolgáltatását Magyarországon.

Nagyon nehezen hoztuk meg ezt a döntést, de kénytelenek voltunk, mert a július 24-én életbe lépő törvény miatt az Uberező sofőrök elveszíthetik a jogosítványukat vagy az autójuk rendszámát, annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek és adót fizetnek. Ezek olyan kockázatok, amiknek az Uber egyetlen magyar alvállalkozó sofőrt sem szeretne kitenni.

Az Uber a kezdetektől hangsúlyozta, hogy szabálykövető és törvénytisztelő. Ez azt jelenti, hogy akkor is a törvény betartását választjuk, ha az rossz. Hiába tárgyalunk egy éve a döntéshozókkal és hiába teljesítették a sofőrök az adózással és engedélyezéssel kapcsolatos elvárásokat, a döntéshozók mégis egy tiltó, blokkoló törvényt fogadtak el.

Ez a jogszabály ellehetetleníti 1200 sofőr munkáját, veszélybe sodorja családjaik megélhetését, és bünteti a modern technológiát. Mindez szembemegy az Európai Bizottság állásfoglalásával és szembemegy más európai országok hozzáállásával is. Csak néhányat kiemelve Lengyelország, Lettország, Észtország, Ukrajna, Litvánia, Spanyolország vagy éppen Anglia úgy döntöttek, hogy a blokkolás helyett a sharing economy megfelelő szabályozását célozzák meg, hogy élen járók lehessenek a digitális gazdaságban. Magyarország sajnos nem így döntött.

Az Uber jelenleg 480 városban működik globálisan. A blokkolásról szóló magyar törvény a maga nemében a világon egyedülálló lesz és Budapestet az egyetlen olyan régiós nagyvárossá teszi, ahol nem lesz elérhető az Uber szolgáltatása.

Szeretnénk Neked megköszönni, hogy bizalmat szavaztál az Ubernek! Köszönjük a sok millió kilométert, a több százezer szállított utast, a jó sztorikat és a sok hasznos visszajelzést. Büszkék vagyunk arra, hogy 1200 embernek biztosítottunk kereseti lehetőséget, de ugyanakkor nagyon sajnáljuk, hogy ez most – külső okok miatt – veszélybe került. Hidd el, nem rajtunk múlott…

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Ez történik, amikor 1 bites szavazórobotok alkotják a parlamenti többséget, s szinte minden gombnyomással visszalökik az országot a múltba.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
"Csak néhányat kiemelve Lengyelország, Lettország, Észtország, Ukrajna, Litvánia, Spanyolország vagy éppen Anglia úgy döntöttek,"

Pont a legerősebbeket emlegetik.
Anglia pedig most válik ki az Unióból.

De miért nem Németországot, Franciaországot, Ausztriát...hozza példának???

Ügyes maszatolás.
Manhattan
Ez történik, amikor 1 bites szavazórobotok alkotják a parlamenti többséget, s szinte minden gombnyomással visszalökik az országot a múltba.
Hellcat
Akár hogy is nézzük ez bizony 1200 munkahely. gratula
eszegfu
Tulajdonképpen adózik az Uber, adóznak a gk.vezetők is (most már)...de nincs diszpécserközpontjuk... most ezért "blokkolják" a szolgáltatást (vagyis az internetes oldalakat + alkalmazásokat). Azt gondolom pont ez a lényeg benne az Uber oldaláról, hiszen a m.o-i képviselete 2-3 emberből áll, nincs semmi más adminisztráció... ez az egyetlen dolog, amiben különböznek a többi taxis társaságtól.
lópicigáspár
@Hellcat: Ismét lett néhány szavazójuk! :))
Bringás
Vagyis 1200 sumákolótól védték meg a taxisokat, akik minden szabályt betartanak és minden járulékot megfizetnek!
nezelodo
Na végre, csak a törvénytisztelő, szolid áron szolgáltató, a hiénáktól megtisztult taxisok maradnak a piacon! Még egy jó pont, a "nép akarata" teljesült, mert a dakoták félnek a taxisoktól!
nezelodo
@Bringás: Még maradt azért néhány adót nem fizető sumák akit elfelejtettek blokkolni: ott az a Thakbony, meg a kaszinós Endy, őket mikor mogyorózza meg az a bátor dakota vezér?
wagabund
..."Nem sokkal ezelőtt honlapján jelentette be az Uber, hogy július 24-én befejezik a magyarországi működésüket. "...

nakkérem...elérkezett a Kánaán...itt a nagyarcok bőségtálja..lehet válogatni, kaszálni...

nemsokára észrevehető lesz a versenynélküliségből eredő hozzáállás...

szerintem
TAdam
@Bringás: Nem Bukarestről van szó, hanem Budapestről. Itthon a taxisok a sumákolók. Plusz jobban le is húznak a semmiért, továbbá én még egy taxistól sem kaptam itthon se számlát se nyugtát, csak ha külön kértem akkor is csak nagy duzzogva. Erről ennyit. B*szodjon meg a fidesz ismételten!
Nil
Egy köhögő bolha emlegeti a minden szabályt betartó taxisokat.
Nevet a vakbelem- nekem még van.
Nil
Ezek a taxisok nem olyan gerincesek mint anno akik a taxisblokádot csinálták.
SAjnálom azokat akiknek csak a "szabályokat betartó" taxisok maradtak
petike
@Eriksson: Talán kellene értelmezni a szöveget, mielőtt ideböffented a fideSSvalagból előhúzott mellébeszélést.
orbanisztánban az uberX működött, ami a franciáknál most is működhet.
Szókrakész
És az uber hány taxis megélhetését tette tönkre?
Mert azért nem minden taxis hiéna.
Aki azt állítja, hogy mind az, az hazudik, vagy Gyurcsány csicska.
vadsanca
Már megint ez a szembeköpősdi! Rendszerváltáskor nem a piaci versenyt helyezték előtérbe?
Akkor most vissza térünk az állami rendszerhez? Ezek szerint mégis a múlt rendszer gazdasági rendszere volt a jó? Vagy most mi van?
Ha az Uber meg tudta csinálni az olcsóbb tarifa-rendszert a brutális adózás mellet, akkor a Taxi miért nem? Nem kellet volna tarifa-emelésért harcolniuk, akkor talán nagyobb haszonra tettek volna szert. Nem irigylem a taxisokat, már a semmittevés miatt sem. De valószínű ez kényelmes állás. A hely ismereten kívül nem tudom kell-e még más szakmai tudás? Bár ezen a téren a GPS komoly segítség! A pénzügyi részét meg a könyvelők csinálják meg. Ezen kívül az átlag ember is ismeri az etikett szabályait. Nem kell hozzá A,B,C-és jogsi. Valaha ezt nevezték "Hivatásos-vezetői engedély"-nek.
feleselek
Volt ennél már nagyobb elbocsájtás, vagy más szóval dolgozók ezreinek kirugása, amikor a játéktermeket megszüntették 35 ezer embert bocsájtottak el azért, hogy a vajna fiú, aki leosztja a zsozsót kapja meg, adózási kötelettségek nélkül az összes játéktermet...
De magyarországon nincs korrupcióóóó!!!
human
Varga Mihály: Magyarországon minden vállalkozásnak be kell tartania törvényeinket. És nem röhögte el magát.
Desischado
Gratulálok a fidesznek, teremtettek 1200 lehetséges közmunkást. ez aztán a király, igaz, orbán szopkin?
kamazuka
Az UBER fennmarad,nem kell berezelni.Nagy távolságra,ez már 200 km-t is jelenthet,csakis UBER-el utazom.Embernek hatalma nincs e földön,hogy ha UBER-el akarok utazni,azt megtíltsa.Nincs késés,se vomatpótló busz,se átszállás.
Pontos,megbízható, gyors.
Kiszámítható,anyagilag nem húz le,
Ha már szarúl, alúlfinanszírozott a bérszínvonalam,hadd döntsem el én,hogy egy maffiát támogatok,vagy mindjárt egyszerre kettőt!S ha már lehet válogatni,akár hármat is!
Bástya Béla Elvtárs
Át lehet menni Ukrajnába... Ott örülnének nekik?!
petike
@Eriksson:" Az európai szabályozók alapvetően az UberPop nevű szolgáltatást vegzálták, amit Magyarországon soha nem is vezettek be. Ez az "eredeti" Uber, ahol engedéllyel nem rendelkező, teljesen alkalmi sofőrök fuvaroznak.
Ezzel szemben a nálunk futó, most felfüggesztett UberX, illetve a szintén csak nyugaton elérhető, magasabb minőségű szolgáltatást garantáló UberBlack esetében már törekedtek arra, hogy engedéllyel rendelkező sofőrök, engedéllyel rendelkező kocsikkal fuvarozzanak."
Ezt abból a szövegből másoltam, amit ide linkeltél.
Megint csak ajánlani tudom az értő olvasást. Bár ezt már nem követelik meg manapság, elég, ha a címet elolvasod.
Szókrakész
@petike: Nem pizza ez, hogy sonkás vagy szalámis legyen!!!

Mi az hogy van a pop és az x verzió?!?!?!
Tehát eleve sumákolnak, eleve a csalás az alapgondolat.
Mangu
@Manhattan: Emlékszel a rendszerváltásra? Ha igen, akkor most mi a bajod?
egyvandor
Végre megszűnik a taxis hiénák konkurenciája és fellendül az ipar. Ha lehet ezentúl sem fogok taxival járni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.