Egy politikai kérdés miatt minden nyilvános működéstől eltiltották Cseh Péter Mihály katolikus papot, aki Youtube-videóbloggerként is tevékenykedik. 

A válasz.hu írta meg, hogy a pap legújabb videójában nyilvános kérdést intéz Orbán Viktor miniszterelnökhöz arról, hogy

kicsoda Habony Árpád.

A Pécsi Egyházmegye vezetése ezt nem nézte jó szemmel, és vizsgálatot indított az ügyben. Amíg ez le nem zárul, Cseh Pétert a papi működésétől eltiltották.

Az egyházmegye közleménye:

A Pécsi Egyházmegyében kisegítő lelkészi szolgálatot teljesítő Cseh Péter Mihály írott és elektronikus médiumokban, internetes közösségi oldalakon és blogokban huzamos ideje tevékenykedik. Emiatt püspökétől többször kapott szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően.

Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget, ezért az ügyben dr. Udvardy György megyéspüspök úr előzetes vizsgálatot indított, és a botrányok megelőzésére Cseh Péter Mihályt az eljárás idejére minden nyilvános papi működésétől a mai nappal eltiltotta. További tájékoztatást a vizsgálat lezárulta után tudunk adni.

Pécsi Egyházmegye”

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Ennyit a magyar katolikus egyház vezetéséről!
Csodálkozó
Habonyt kéne felfüggeszteni.
A nyakánál, jó szorosan.
szaboria1
Vajon a pápa erre mit mondana? A Pécsi egyházmegye pedig ne nyalizzon.
k.ati
Nagyon tetszik! Nagyon intelligens! Köszönjük, hogy helyettünk is feltette ismét ezt a kérdést, amit már sok millióan naponta felteszünk mindhiába egy olyan emberről, aki idős embereket gázol el a zebrán és még meg is üti az egyiket, aztán az adóhivatal is "rendben" találja a vagyoni helyzetét úgy, hogy nincs semmilyen legális jövedelme és bizalmasként meghatározza a mindennapi életünket.
alterego56
"Térdre csuhások"
Megyéspüspök úr elfelejtette kiknek is az ánuszát kényezteti.
nyanya001
Habony Orbán tanácsadója, így megilleti őt a védelem ez már csak természetes
a maffia bandának !
egyvandor
Az a szégyenletes ahogy a katolikus egyház magyar vezetői szerepet vállalnak a magyar politika alakításában. Az orbán seggéből ki kéne bújni és követni annak útmutatásait akire hivatkozva hülyítik a népet, garázdálkodnak és élnek mint marci hevesen. Ezekről egy másodpercre sem tudnám elképzelni hogy hinnének Istenben. Ezeknek ez csak megélhetési lehetőség.
Veleda
Na, egy életre elkapálta magát ez a kispap. Majd elteszik valahova az isten háta mögé és nem megy a ranglétrán előre egy fokot sem. Olyan kérdést tett föl, ami az ő számára tiltott téma. Bezzeg ha misét mondott volna az Orbán családért már a püspökségen ihatná a felszentelt bort.
Most én is megkívántam egy pohárral, de most ezért külön nem fogok imádkozni.
wagabund
egy pillanatra álljunk meg...ez a fiatalember miből merítette azt a hitet, hogy ha ő ír pár baráti szót Orbánnak, az válaszolni fog? Pláne Habonyról...tudhatná, hogy az nincs is..

asszem ez csak próba volt, mi történik, ha elmegy a falig? és milyen kemény a fal? nekirontott, és most megtudta...szólhattak volna neki, hogy ő csak egy pap...ez nem jogosította fel arra az öntelt hitre, hogy aki Istennek barátja, annak könnyű az üdvözülés...most fájdalmasan kiderült, hogy ő nem barátja...
papa.49
Azért kíváncsi lennék a Ferenc Pápa véleményére ez ügyben...
vadnarancs
A többi pappal mi lesz püspök uram, akik a fidesz szekerét tolják nyilvánosan a mise alatt is?
sokanvagyunk
A püspök elárulta magát - ő ismeri... a dörgést. :)
sziha
Udvardy egy nagy farok. Nem veletlenul lett melto utodja mayermiskanak. Legalabb a pecsi puspok maradjon meg foldesurnak, ha mar a tobbinek nem megy. Az ilyenek miatt fordul el mar minden ember nem csak az Egyhaztol, de a vallastol is.
nezelodo
Basszus, ezek olyanok mint a Zorbán, saját törvényeiket sem tartják be. A Dél-Alföldön meg azért szorult egy köztiszteletben megőszült pap, mert nem volt hajlandó a félisten polgármestert másodszor, és harmadszor is a katolikus templomban megesketni. Helyette a dalos madár püspöke celebrálta a törvénytelen egyházi esküvőt, közmegelégedésre. Persze nézhette volna az a vaskalapos pap a dolog jó oldalát, mert a polgi rövid idő alatt három családot is alapított, és legalább nem sumákban pottyantotta a gyerekeket, mint egyik megboldogult, neves párttársa.
justhpeter
Veres pispek óta tudjuk, hogy "a jó papnyalja legjobban a politika seggét". Ez a magyar egyházi tétel most sem lett megcáfolva. Azt gondolom, Udvardy pispek sokkal többet ártott a saját egyházának mint a szóban forgó papnak. Erdő bíboros úr pedig csak siránkozzon tovább azon, miért fogynak a templomlátogatók. Nem fogja elhinni, de azért mert az "alkalmas" papjai erkölcsi értelemben a hívek mögött kullognak nagyon messzire. Szerintem is bajban vannak a magyar "vezető" történelmi egyházak. A reformátusok egy Balog miniszter miatt pirulhatnak, a katolikus egyház tagjai pedig püspökei miatt szégyenkezhetnek. Biztos vagyok benne, hogy az Istennek ehhez semmi köze.
simmering73
Igen látom a problémát. A kérdés lett rossul feltéve. Így kellett volna: kiaf@szom habony árpád?
jolibaba
Szegény atya,,, nem tudta, hogy a vezírt nem lehet kérdezni szent és sérthetetlen jobbkezéről?
Kérje meg Semjént, az ott ül Orbán mellett... hátha annak válaszol. -bár az sem biztos!
világlátó
Úgy látszik, bár erről még nem olvastam elemző értékelést, hogy Baranya ebben a kérdésben is az utolsók között van.Persze egy Mayer Mihály után a hívők népes tábora vak buzgalommal omlik Udvardy püspök lábai elé. A jobbak már nem omlanak, hanem kivonják magukat az ájtatos és nagyon sokszor álszent liturgia alól. A bizalom hiánya miatt ezen nincs mit csodálkozni.
Ez a fiatal pap pedig választ akar. Kell neki a válasz, mert ha nem kapja meg, oda a hite. No nem istenben, de az ország miniszterelnökében.Neki IS fontos, hogy alkalmas-e, érdemes-e
méltó-e Orbán Viktor az ország vezetésére, István királyunk maradék hagyatékának megőrzésére.Ez az ő számára fontos. Az én számomra is az.Ő a szószékről, minden nap azt kellene süvöltse a hívők fölé, hogy bízzanak Istenben és imádkozzanak azért, hogy az ország, Mária országa a helyes úton, az igaz úton megmaradhasson.De nem tudja megtenni, mert úgy érzi, Habony maga a sátán Orbán Viktor mellett.Hogy így van - e ezt ő maga sem tudja, azért kérdez.Püspöke eltiltotta a hivatásától, mert kétségei vannak a fiatal papnak. Nekem is kétségeim vannak. Fel kell tételezzük, ez a fiú nem egy buta gyerek, nem egy szemtelen, tiszteletlen és fegyelmezetlen fiatal, hanem egy gondolkodó fiatal ember aki elsősorban Isten szolgája, aztán az országa szolgája. Igen, az országé és nem a miniszterelnöké. Óvni, megvédeni szeretné a miniszterelnököt, nem támadni. A hit és hatalombuzgó elöljárója, félve a számonkéréstől inkább letiltja fiatal papját, semmint bátorítsa az igazság, a tisztesség, a becsület és a szeretet állandó érvényesítésére, gyakorlására.Az álságos tekintélytisztelet már csak ilyen.Ismerős ez a jelenség. Minden zárt , katonai jellegű közösség ezen áll és bukik. A tekintélytiszteleten, ha kiérdemelte az elöljáró azt, ha nem..Sajnálom ezt a fiatal papot, mert kizárják, kirekesztik, megtagadják a hajbókoló ostobák, isten megtévedt bárányaként majd más pályát kell választania. A többi pedig szenvedjen képmutatása, gyávasága, megalkuvásáért.
műanyag
Gyalázat!
Amúgy a kérdés jogos.

A jogos kérdést kicsit átfogalmazva:
Ki a f@zom az a drogos kurvázó erkölcsileg lealjasult erőszaktevő Habonyi, hogy neki ebben az országban mindent lehet - és kitől kapja a fizetését, és miért?
műanyag
Pokémon go helytett legyen Habony go.
Keresd Habony-t - interaktívan.
Ha megtaláltad, csinálj vele, amit akarsz.
Egy nem létező (mélygyökér, mélygeci) ember eltüntetése, az semmi - meg sem történt.
műanyag
Ha megtaláltad, zárd gömbbe, aztán rúgd fel a Holdig.
babp1982
Újabb bizonyíték,hogy itt nem demokrácia van,hanem annak az ellenkezője!
Rohadjon meg a fidess az összes vezetőjével és szavazójával együtt!
Jozefina
A szent háború!!! "Baszódjál meg KDNP..." A bíboros úrnak talán meg kéne szólalnia!!! Neki a hugával is van probléma, aki a Katolikus Egyetem Rektora és teljhatalmat gyakorol, nem megfelelő végzettsége ellenére!!!
Bízom benne, hogy Ferenc Pápa előbb elítéli, mint Erdű úr!!!
A kérdező papnak, meg sok sikert kívánok. Szerintem megtalálja a módját, hogy hírdese az igéjét. Vagány papnak tűnik.
Nil
A bíboros urakat és püspököket kellene eltiltani a működéstől. Minél gyorsabban.
Csizmás Kond
...az sem tetszik senkinek ha a pap politizál és amint látszik az sem ha azt nem engedik...mintha annyira a lelkén viselnék a vallást egyesek...
lampa laz
Ez 1 gucciruhába bújt sátán, aki legalább akkora befolyással bír orbán felett, mint Raszputyin a cári család felett.
nezelodo
"Nem tetszik, ha a pap politizál" Volt idő amikor tetszett a püspökök jelentés részének, egyként sorakoztak fel az egykori villamos kalauzból lett "állami püspök" mögé békepapnak. Egy barátom a teológiát végezve, panaszkodott az állandósult beszervezési kísérletek miatt, és emiatt a püspökéhez fordult. Azután sose vegzálta a III/III tartótisztje, mintha elvágták volna! Hogy tudta az a kiváló egyházfi elintézni?
A rendszerváltás után egy lelkes dunántúli fiatal pap elkezdett kutakodni a békapapi intézmény után. Hallott valaki azóta róla? Na ennyit az egyházi lelki vezetőkről...
Január
Van amikor a kérdések is sértőek a hatalom számára. Így volt ez mindig. A "hatalom" a helyi
hatalmasságokat is jelenti.
nemfideszes
Engem inkább az érdekelne vajon mit tudhat ez a szélhámos, mármint az idős emberek rugdosásán kívül, hogy ennyire védi a hatalom. Végül is ki vezeti ezt az országot a csuti vagy a "gucci"?
nyanya001
Habonyt is fel kellene függgeszteni úgy 10 percre...
Lackó50
Hááát röviden ennyit a demokratikus szólásszabadságról. Én Cseh Péter mellett állok és ne sajnálja, ha ebből az álszent egyházból kitiltották. Istent az ilyen egyház közbenjárása nélkül is lehet szolgálni. Sőt. Csak így érdemes. Az ilyen emberek nem isten szolgái, csak a hatalom a fontos nekik. Nem tudom milyen idősek, de még talán emlékezhetnének a régi Rákosi rendszerre, mikor pártunk és kormányunk az apáca rendek betiltásával és az állandó megfigyelésükkel kicsit ellehetetlenítette a működésüket. Akkor figyelték, hogy kik járnak a templomba és ha lehetett meg is büntették érte. Akkor nekik hogy esett ez a kirekesztés?? Most, hogy hatalomhoz jutottak, ők akarják átvenni szeretett vezetőnk, Rákosi elvtárs stílusát?? Hol van a keresztényi szeretet és megbocsátás? Az igazán hívőket még a terror se tudta eltántorítani, viszont ennek a megalkuvó egyháznak a politikai pálya fontosabb, mint a hívők szeretete és megbecsülése, akkor bátran folytassák a politizálást és amit az évszázadok nem tudtak elérni, ők majd kinevelik a jövő ateista társadalmát. Vagy az a céljuk, hogy a keresztény hitet lecseréljék a muszlim hitre? Szép emberbaráti cselekedet az is, ha segítjük a mohamedánokat, hogy átvehessék a hatalmat.
kkalman
Udvardy püspök bele illik az Orbán seggét nyalók sorába. Nem véletlenül lett a Mayer Mihály utódja.
Cseh Péter Mihálynak meg sok sikert az életben, még akkor is ha komolyabb következménye is lesz a mindenki érdeklődésére számot tartó kérdésének. Végre nem csak elfásult, a mindenkori hatalmat feltétel nélkül kiszolgáló papokat lehet látni, hallani, hanem olyanokat is, akik mernek kételkedni elöljáróik tévedhetetlenségében. Végre egy pap, aki kimegy az emberek közé, és nem csak azt várja, hogy azok menjenek hozzá a templomba.

www.youtube.com/watch?v=5CPwKm_4eqk
teuton
@Csizmás Kond: Kicsit -nagyon- keversz-kavarsz... Mit keres az a sok pap az allami vezetesben? Ki kene öket rugni azonnal az egyhazbol! Vagy a politikabol! A szoszekröl vagy misen hirdetett politika az rendben van? Amikor a pap telefonon felhivja a nyajat, hogy a fideszre szavazzon, az rendben van? Ez a kispap egyebkent nem politizal, hanem kimondja azt, ami az emberek többseget erdekli. Nagy különbseg!!!
Csizmás Kond
@teuton: ...hogy mit keres ott ?...szerintem joga van bárkinek ott lenni ahol akar ha az nem törvénybeütköző
...csak az a helyzet a te felfogásoddal, hogy nem tudsz a kommunista löketből kivakarózni ahol csak a pártnak szabadott mindenütt jelen lenni...hát ez a nagy baj.
teuton
@Csizmás Kond: ??? Kommunistazol? A demokraciarol valojaban fogalmad sincs! A demokraciak laicidsztikusak, tehat semmi köze az egyhazaknak az allamhoz/politikahoz! A MAGANVELEMENYET barki nyilvanosan elmondhatja, kritizalhat is, de te ezt összekevered a mocskolodassal. Mert ugye az a demokraciakban törvenysertö. Nemetorszagban 141 hazkutatas volt a heten szelsöjobb/neonaci internetes mocskolodoknal, es mar születtek jogerös iteletek is! Pl. 3000 euro büntetes (+ per- es ügyvedi költseg!) mert az illetö azt irta, a menekültek golyot erdemelnenek... Na ezert mersz te is meg a bringas csak nev nevkül mocskolodni! Egyebkent a demokraciakban is vannak VOLT papok akik a politikaban aktivak, csak annyi különbseggel, hogy minden egyhazi posztjukrol lemondtak, mert az nem összeegyeztethetö a politikaval. Mondom a DEMOKRACIAKBAN! Mert Magyarorszag ugye messze nem demokracia, hanem illiberalis diktatura...
kukac50
Minden papot fel kellene függeszteni lámpavasra aki a politikát a Fideszt prédikálja a templomban! Isten házába nem illik agitálni kire szavazzanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.