Az október 2-ai népszavazáson azok is leadhatják szavazatukat, akik a lakcímük szerintitől eltérő szavazókör területén tartózkodnak, például fekvőbeteg-intézményben vagy bentlakásos ellátó intézményben vannak, ehhez azonban át kell jelentkezniük, illetve mozgóurnát kell igényelniük – közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az MTI-vel.

A közlemény szerint annak, aki nem a lakcíme szerinti szavazókörben kívánja leadni szavazatát, át kell jelentkeznie az ellátó intézmény helye szerinti szavazókörbe.

A kórházakban fekvők is szavazhatnak

Az átjelentkezést a választást megelőző 2. napig, tehát szeptember 30-án 16 óráig lehet benyújtani a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodánál. Ezt be lehet nyújtani postai úton, személyesen vagy online formában is, a www.valasztas.hu oldalon.

Az átjelentkezéshez a természetes személyazonosítók (név, születési hely, idő, anyja neve) mellett a személyi azonosítót (korábbi személyi szám) is meg kell adni. A kérelemnek tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését is, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A helyi választási iroda a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt tartózkodási helye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. Felhívták a figyelmet arra, hogy kényelmi ok alapján nem lehet mozgóurnát kérni.

Annak tehát, aki azért kér mozgóurnát, mert nem a lakcíme szerinti szavazókörben kíván szavazni, át is kell jelentkeznie az ellátó intézmény címe szerinti szavazóköri névjegyzékbe, míg aki a saját szavazókörében kíván mozgóurnával szavazni, annak csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania.

Az érintett választópolgár a kérelmezett szavazókör névjegyzékébe való felvételt követően kérheti a mozgóurnát az átjelentkezés helye szerinti választási irodától a kórház, ellátó intézmény címe vagy a lakás helye szerint (akkor is, ha a saját szavazókörzetében van).

A mozgóurna iránti kérelemnek ugyancsak legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon – szeptember 30-án 16 óráig – kell benyújtani ahhoz a helyi választási irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében a választópolgár szerepel. A szavazás napján már csak a szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni mozgóurnát, a kérelmet vasárnap 15 óráig kell eljuttatni a szavazatszámláló bizottsághoz.

A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Senki sehol NE szavazzon!!! Mindenki maradjon otthon, vagy jó idő esetén menjen kirándulni!!! Inkább egy kör a felcsuti kisvasúton !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Feltéve, ha addig élve maradnak a magyar kórházakban !
eugen4402
Ez így demokrati-kusss!
Ha a temetőkben elfekvő társaik szavazhatnak, akkor a kórháziak voksa kettőt ér...
Clavigo
@eugen4402: Vagy előhúzzák a már tepsiben fekvőket is..
RonaGyuri
Milyen érdekes a Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) ezeddig ezt sohasem érezte kötelességének!!! =))
eugen4402
@Clavigo: Bizonyám..! Aki él- és mozog, annak nem-mel kell szavaznia!
Aki nem nem él- nem mozog, annak is...! Mert aki ellenszegül, azt megerőszakolják az iszlám harcosok (civilben és csoportosan, folytatólagosan...)
Nemzeti Rédióban most nyilatkozott Nárcisz-kutya, lelkesen kiáltotta a világ arcába: - "Korán reggel az elsők között fogok NEM-et mondani Brüsszelnek..!"
Zeta
Mindenkit aktivizálni kell,ha élő,ha holt!
aremy
és a proszektúrán fekvők is szavazhatnak?
Jozefina
Senki sehol NE szavazzon!!! Mindenki maradjon otthon, vagy jó idő esetén menjen kirándulni!!! Inkább egy kör a felcsuti kisvasúton !
eszegfu
Igaz is! Csak a szavazás lehetőségére tudok gondolni, amikor egy hozzátartozóm kórházban van! 2 óra az utazás a kórházig, "cuccokkal" tele: tisztaruha, ennivaló, innivaló...csak otthon ne felejtsem a körömvágó csipeszt, meg a kenőcsöt, amit a kórház "ajánlott". Aztán beteg lemosása, megetetése, szennyes ruha, edény összepakolása... orvossal, ápolókkal "kapcsolattartás"...indulás vissza. Mindezek közben a beteg "veri a tamtamot": miért nem vittem be a szavazóköri átjelentkezési lapot?! Ilyenkor csak a "hazám megvédére" tudok koncentrálni... olyan életszerü ez...nem?!
dr. prédikátor
Én meg aszondom,hogy akinek esze van az otthol marad és nekiáll bográcsozni meg sörözni!!!Főzni kell egy jó adag birkapörköltet!!A geci viktor szopkint meg had egye a somogyi rosseb!!!
Szókrakész
A patológián fekvők is az urnákhoz járulhatnak???
volvós
@Jozefina: 7:51

Ne adj 5leteket,ezek képesek még a felcsúti játékvonatra
is beszerelni egy szavazóurnát,
és aki szavaz ( nemmel ) az ingyen utazhat !!
volvós
Van eszük (?) ezeknek a NVI programozóknak, aki kórházban van,
és súlyos beteg, azzal aláiratják a szavazócédulát, ha netalán már olyan
stádiumban van, hogy már nem tud írni, helyette a fideszes Növérke
fogja behúzni az X-et... " Szójaleves, szójafasírt, szójaNövérnek,
hogy befostam ! " ( By Hofi G. )
human
"Nagyon könnyű visszaélni a beteg emberek szavazati jogával"
propeller.hu/itthon/3243500-nagyon-konnyu-visszaelni-beteg-emberek-szavazati-jogaval#v1702348

"A hasonló esetek elkerülésére a TASZ azt tanácsolja: mindenki kérjen engedélyt a rokonától a választási irodától kapott levelei felbontásához, és figyelje a postaforgalmát, ha pedig rokona egy kérelemre válaszul kap levelet a választási irodától, akkor kérdezzen rá, hogy valóban ő kérte-e."
Perwool
Édes Istenem, de szánalmas! Egy kemoterápiás végső stádiumban levő rákosbeteg szavazatára is szüksége van Orbánnak?!"Köpnömkő"
Remélem az egyébként közügyektől eltiltott börtöntöltelékek is szavazhatnak!
human
@Jozefina: A felcsúti kisvasutat csak akkor vállalnám, ha rendőrnő motoz meg :)
Macskaszem
Halottak is szavazhatnak, akkor betegek naná, hogy szavazhatnak.
nemfideszes
@Macskaszem: Ahogy mondod. Szentendrén egy temetkezési vállalat bejárata felett is kint van a kormányzati molinó.:)
Bár lehet, hogy ezen inkább sírni kéne...
vonotok
És ki dönti majd el, hogy a beteg tudatában van arról, hogy mire is fog szavazni?,, Esetleg a az a kezelő orvos aki retteg, hogy megtarthassa az állását??,
De ha ezt a logikát követjük, javallom a Fidesznek a korbonctan osztály. Találnak még érvényes igazolványokat amit hasznosíthatnak.
A belem forog ennyi szennytől !
Desischado
Nekem ma jött meg a boríték, mellé két riogató firkálmány, és kapaszkodjatok feleim: két hűtőmágnest is kaptunk fideszes logóval. Mondanom sem kell, minden ment a kukába! Két sz@ros vacak mágnesért nem adom el a józan eszem és a becsületem, hogy ennek a mocsok parazitának a szekerét toljam!
eugen4402
Egyszer "ez lesz a veszted Fidesz..." - meglátod!
Ha most "törvénybe pikkelyezed", hogy minden NEM-szavazat érvényes, előbb-utóbb arról szavaz majd az ország: AKARJA-e, hogy a Fidesz tovább folytassa, vagy vezessen már bárki más, mindegy ki, csak ezek ne..!???
Félhetsz "bátran", mert sok NEM-szavazatot jósolok, és mind érvényes lesz. :-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.