A hamvakat is el kell temetni a jövőben, mégpedig 90 napon belül, illetve a temetőben sírkövet csak szakképzett személy állíthat – egyebek mellett ezt tartalmazza egy rendelet tervezete, amelyre a Napi.hu hívta fel a figyelmet.

A hamvakat a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni, vagy az eltemetésre kötelezett részére ki kell adni. Ha az eltemetésre kötelezett a hamvak elhelyezéséről nem gondoskodik, a hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál az urna temetési helyre történő elhelyezését.

A másik új szabály szerint a temetőben síremlék állítást olyan gazdálkodó szervezet végezhet, amely kőfaragó vagy műkőkészítő szakképesítéssel rendelkező, személyesen közreműködő taggal vagy alkalmazottal rendelkezik. Ha egyéni vállalkozó az illető, akkor neki, vagy pedig a segítő családtagjának kell kőfaragó vagy műkőkészítő szakképesítéssel rendelkeznie.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Here Potter
Mészáros Lőrincz Temetkezési vállalat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Törölt felhasználó
Már pedig engem a tengerbe fognak szórni és ebbe senki se ugasson bele. Majd akkor eltemet 5kg lisztet a családom.
Here Potter
Mészáros Lőrincz Temetkezési vállalat.
eugen4402
Nekem tetszik mindkét javaslat, évek óta nem találkoztam épeszű rendeletekkel. Csak szíveskedjenek betartani is, nem elég elfogadni és elrendelni.
Cefi
Változnak a hamvasztás szabályai.

Nekem mindegy. A viktorét fizetem. Persze csak a hamvasztás után. Mondjuk holnap.
Mobil123
De ki a hamvak birtokosa? Nem értem. Azt gondolnám hogy az aki kötelezett a temetésről gondoskodni. jajj de zavaros de attól még elmentek a picsába hogy még ebbe is beleugattok .
Here Potter
Porból lettem, porrá lettem aztán Állam bácsié lettem.
Törölt felhasználó
@Here Potter: 18:52 Lehet elfogyott a kokója Habonynak és most valami durvát próbálna most ki
Here Potter
@ziziplanet: Jesszus Körösztje! Minket akar felszívni?
Rózsika Hatházi
Basszus, a címet olvasva nekem is a mészáros lölö ugrott be elsőre. Hisz ő Magyarország első számú polihisztora. Pont a hamvasztáshoz, sírkőfaragáshoz, felállításhoz ne értene? :)))))
hemami
Azzal foglalkozhatnának inkább, hogy ne lehessen annyira drága a temetési költség, hogy sokaknak szinte megfizethetetlen és a sírok újra váltása szintén. Manapság meghalni is luxus.
feleselek
@Here Potter: Nem a lőrinc barát a kedvezményezett, hanem a semmilyen zsóti a temetkezést és a temetkezési vállalatokat felügyelő miniszter által benyujtott törvénymódositás. Vélhetően, kevesellték a temetkezésekből befolyt összeget, mivel egyre többen viszik haza a hamvakat, magán szórásra, vagy vizekben való elhelyezésre...
Here Potter
@feleselek: Erről van szó. Sajnos nagyon sok család csak úgy tudott spórolni, hogy hazavitte a hamvakat. Most hogy megtiltják, mi lesz? Börtönbe zárják az embereket ha a tiltás ellenére hazaviszik a hamvakat?
Veleda
Amiről ez a cikk nem szól: a jövőben tilos lesz az urnát hazavinni, tilos lesz a hamvakat szétszórni, folyóba szórni, avagy repülőről leszórni.
Mondjuk én a temetői elhelyezés híve vagyok, halottnak a temetőben a helye. A nappali szekrénysorban elhelyezett urna számomra morbid.
Sajnos, nagyon sok az "ott felejtett urna" amit a leszármazottak úgyis mondhatnám az örökösök nem visznek haza. Ezeket az urnákat az égetőből a temetkezési vállalathoz szállítják ki, viszont ők sem kötelezhetők a tárolásra. Az örökösök adják meg az elhunytnak a végtisztességet, ami mindenkinek megjár.
Akinek nincs pénze síremléket állítani, fakereszttel is jelölheti a sírt. A nagyszüleim sírján kopjafák vannak. Azon a vidéken ez nem ritka szokás.
Eriksson
Miután vége lett a temetői búcsúztatásnak, a szomszédom hóna alá kapta felesége urnáját, hogy "gyere Bözsi, otthon már várnak", majd berakta a kis Polszki hátsó ülésére és elhajtott.
A bácsikám meg saját kertjébe lett eltemetve egy hatalmas rózsabokor tövébe.
Vajon miért kell a törvény erejével beleszólni a család önrendelkezésébe, ha rokonukról maguk kedve szerint méltóképpen akarnak elbúcsúzni, emlékét megörökíteni?
papa.49
@Eriksson: Azért mert ez is egy lépcső a ,,totálisan ellenőrzött,, társadalom felé, amit a hazugovics megteremteni szeretne!!!
Eriksson
@papa.49: Érteném én csak azt nem, hogy mit kell ellenőrizni hamvakon. Azokból nem lesz már walking dead.
Clavigo
@Here Potter: Hozzá tenném még a ""nemzethy " szót...
Clavigo
@Here Potter: Remélem szólnak neki,,,hogy új project van készülőben...Tudjon róla,,ha nyer,,,vagy valami ilyesmi.. :) :)
papa.49
@Eriksson: Erre csak azt tudom felhozni ,,Szép új világ,,...
feleselek
Ez az egész, csak a pénzről szól! Eddig a legolcsóbb hamvasztás+ urna 80000 ft körül megoldható volt. A kötelező urnaelhelyezéssel ez kb200-250 ezerre emelkedik...!Őrület
CsipkeRózsa
Érdekes, a sírkőállításhoz szakvégzettség szükséges, egy ország vezetéséhez miért nem?
papa.49
Na de most tegyük fel adva van egy átlagos magyar család, ahol van 2,3 gyermek akik iskolába járnak, a szülők dolgoznak mindketten és nem közmunkán, hanem ,,rendes bérért,, és meghal az egyik nagyszülő, aki már esetleg nyugdíjas is volt, na nem 100 ezrekkel hanem 1 száz ezerrel!!!
Akkor hogyan fogják kigazdálkodni a temetkezési költséget, megmondom SEHOGY mert nem lesz rá lehetőségük!!!
Mobil123
@Clavigo: Nyugi! Már meg is nyerte a "pályázatot" .
feleselek
@ziziplanet: És fizetnek érte 200 000 ft-ot...
Here Potter
@Eriksson: Ilyen gyorsan változik a világ. A mai fiatalok csak bámulnak ha elmondjuk nekik, hogy mi volt az a virrasztás, a halotti tor, amikor feladták az utolsó kenetet. Teljesen máshogy bántunk az elhunyt családtagjainkkal.
Eriksson
@Here Potter: Ez bizony így van. Le kell tudni mielőbb a kellemetlen procedúrát, inkább fizet, csak ne kelljen szembesülni egy temetés érzelmi részével.
Azért vidéken kicsit tartja magát még a hagyomány, de már ott se nagyon. Voltam olyan temetésen, ahol katolikus pap vezényelt urnás temetést. Bevallom, kicsit furcsa volt.
emerencia
A nagybátyám bemosós temetése nagyon tetszett a szüleimnek. Kérésükre ők is így lettek eltemetve. Aggok voltak mindhárman, vallásos nevelésben részesültek de már sok-sok évtizede nem gyakorolták a vallásukat. Mindkét szülőm temetésére én írtam a beszédet és én is mondtam el. Szívből jött, néhányan megdicsértek érte. (Még ez a fajta temetés sem volt olcsó számunkra.) A helyi temetkezési vállalat viszont édesapám temetésén nem állt a helyzet magaslatán. Elfelejtettek zenét szolgáltatni (reklamálásunkra később visszafizették ennek költségét) és zavaró építési munkálatok folytak a temetés alatt. Én nem szeretnék szertartást (temetést) magamnak. (Mármint a hamvaimnak.) Ha a szüleimnek volt joga szabadon megválasztani, hogy hogyan búcsúztassuk el őket, nekem miért nem lesz? Miért kell az államnak még ebbe is beleszólni? Miért nem hagynak bennünket szabadon élni/halni?
papa.49
@emerencia: Azért mert a hazugovics nem szolgálni akarja a népet, mint ahogy a titulusa mondja, hanem URALKODNI RAJTA!!! ,, Szép új világ,, majd ők eldöntik lehet-e gyereked, élhetsz-e azzal akivel te akarsz, később még azt is ók döntik el, hogy egyáltalán élhetsz-e!!!
Na ebben a korban már nem kívánok élni!!!
Nessy
@papa.49: valamikor azt hallottuk az idősektől: De jó lenne fiatalnak lenni!
Most nem igazán hallani. Én nem szeretnék ma fiatal lenni! Nem szeretnék választani, hogy itthon maradok, és nyomorgok, vagy elhagyom a hazámat, szüleimet,barátaimat, hogy ember módjára éljek.
Egyébként szórjanak szét, hiszen "isa por és homu vogmuk".
magyarbakancs
Mi köze a politikának hozza,hogy valaki a szerettei hamvait hol tárolja?
Ismerek olyat ki az udvarába helyezte szülei hamvait.
Rendes kolumbáriumot készített és abban temette el a hozzátartozóját az udvarán.
kissé felnőttem
Kenhetik a hajukra attól a mi jövedelmünk nem lesz tőbb, de félmillát meg na szégyen a kitalálókra hitelre ? KELL már meghalni ? na keresek
egy lepedőt meg egy atomvillanást aztán huzok a temetőbe hiteltelenként. eddig a legolcsóbb 220. 000.
HUN Ft .volt. a 2017- nyugdijemelésből basszus nem futja ám.
PÉNZBEHAJTÁSI Formáció De az óceán is messzi , ott legalább a cápa jóllakna velem egyszer legaláb kapna 70 kiló de gerinceset (pártsemlegeset)
Ja igen majd a család.És MÉG itt ? élned ? halnod Kell? kezdem rosszul érezi magam
justhpeter
Ahogy én látom, a kormány tele van félkegyelművel, akiknek a legkárosabb ideája, hogy nekik mindenbe bele kell szólniuk. Ezért nem elég nekik, hogy az életünket szabályozni akarják, a halálunkkal kapcsolatban is szeretnének rendelkezni. természetesen magasan leszarom a kötelező temetést, mert ha a gyerekeknek nem lesz rá pénzük úgyis a kdnp-nek kell majd adni rá a közösből. Legalább kevesebbet visznek majd haza belőle.
aremy
@Here Potter: csak nem ki túrta a győzikét?ja ő csak a koporsós
Here Potter
@aremy: Az édesapja az, nem tudom viszi-e még a boltot. Pléhkoporsókat gyártott az öreg, meg urnákat.
eugen4402
Ez még egy viszonylag épeszű módosítás. Azt is beleírhatták volna, hogy hamvasztást is csak engedéllyel rendelkező krematórium végezhet, a házilagos elégetést a törvény szigorúan bünteti...
papa.49
@Nessy: Nincs jövőjük a mai fiataloknak itthon esetleg ha beállnak hajbókolni a fütyiszbe, de ugye erre nem mindenki képes, azok akiknek ez nem megy szedik a sátorfájukat és elmennek nyugatra, én teljesen megtudom őket érteni...
Még hozzáteszem várom, hogy a lányomék mikor mondják meg, hogy ők is szárnyra kelnek, két diplomás ember, itthon nem tud ötről a hatra jutni, az albérlet mellett esélyük sincs hogy legyen saját lakásuk...
vikorso
@papa.49: orbán ráhelnak nincsenek ilyen gondjai, megállnak a saját lábadon, immár 6. éve
1magyar
Egy vázányi hamu marad belőlünk, eü. kockázata sincs a dolognak.
papa.49
Mi a biztosíték, hogy a megkapott hamu, a hozzádtartozóé???
Semmi biztosíték nincs csak hihetsz benne...
panellproli
Ezek mindenből pénzt akarnak lenyúlni,ha már nincs élő bőr, akkor a halotti hamvakból. Mindenki tudja aki érintett, hogy a vállalkozása csak úgy marad talpon, ha bizonyos százalékát leosztja a rabló bandának

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.