A költségvetés év végi technikai zárásával a kormány döntése nyomán 54 milliárd forint többletforrást kapnak az egyházi oktatási intézmények szerte az országban – jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós közölte: 60-70 településen több mint 120 intézmény újulhat meg az óvodáktól a középiskolákig.

Kifejtette: az egyházi jelenlét a köznevelésben ma Magyarországon 14 százalék, míg a magukat valamelyik egyházhoz tartozónak valló emberek aránya 55 százalék, vagyis az egyházi intézményekre óriási szükség van, ezt bizonyítja a hatalmas túljelentkezés is az ilyen intézmények esetében.

Soltész Miklós kiemelte: a mostani döntés eredményeként megújulhat több régi, nagy múlttal rendelkező intézmény is az ország számos pontján. Többnyire azok az intézmények juthatnak most támogatáshoz, amelyek az elmúlt években nem kaptak EU-forrást – tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az előző évek döntéseinek következtében az elmúlt öt évben az oktatásra fordított összegek folyamatosan nőttek, "2012 és 2017 között 1350 milliárdról 2000 milliárd forint fölé nőtt az oktatásra fordított állami kiadásoknak a mértéke". A magyar gazdaság erősödésének az oktatás is az egyik haszonélvezője – hangsúlyozta.

A korábbi, oktatást érintő döntésekre emlékeztetve kitért rá: a pedagógusok bére évről évre nő, hogy egy jó pedagógusnak ne kelljen az alacsony fizetés miatt elhagynia a pályát. Emellett béremelés várható a pedagógusok munkáját segítőknél is – fűzte hozzá.

Rétvári Bence továbbá arról is beszélt, hogy a dologi kiadások tekintetében is jelentős többlettel számolhatnak az iskolák, valamint az ingyenes tankönyvellátás rendszerének köszönhetően ma már a diákok 67 százaléka jut ingyenesen tankönyvhöz.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ideje volt ennek a pár Péterfillérnek, mert már arra se volt pénzük, hogy jó magyarokat és kereszt(y)én(y)eket neveljenek. Ez is csak arra lesz elég, hogy Rózsianyó néhány okosan elhelyezett nyilatkozattal még lejjebb legyen képes az oktatás (nem oktatók) szinvonalát taszítani. És mivel a Fidesz egy udvarias, mi több, nőbecsülő (haha) párt, ebben a Lézertesó aktív közreműködésére bízvást számíthat.
Tehát: Hajrá Költségvetés, hajrá egyházak. Csak így tovább és a PISA pedig le van ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Amennyiben tartanák az egyházi iskolák azt a szinvonalat, mint pl. a piaristák az átkosban, OK. Az a gond, hogy jelenleg a politika nagyon bele vau a dolgokba!
Nem lehetne Rétváryt szabadságra küldeni? Unalmas a napi győzelmi jelentése, ami olyan, mint a régi Vágó műsor. " Fele sem igaz"!
Equus
Pál György · Itt dolgozik: Magánvállalkozó
"a jó keresztény istenük húzza a faszára ezeket a férgeket! A kúnóféle intézménnyel megfojtják az állami iskolákat, közben tolják az egyháziakat.
Mit akarnak ezek a büdös görények? Végén még a pallosjogot is visszaadják az egyházi bíráskodással és bevezetik a paptagi robotot, 9-edet, kötelező misére mászkálást.
Ezerrel vissza a középkorba?

És még csodálkoznak, h aki teheti megy az országból a picsába."

Hát vmi ilyesmi... tobzódnak, vesztüket érezve.
namihami
Ideje volt ennek a pár Péterfillérnek, mert már arra se volt pénzük, hogy jó magyarokat és kereszt(y)én(y)eket neveljenek. Ez is csak arra lesz elég, hogy Rózsianyó néhány okosan elhelyezett nyilatkozattal még lejjebb legyen képes az oktatás (nem oktatók) szinvonalát taszítani. És mivel a Fidesz egy udvarias, mi több, nőbecsülő (haha) párt, ebben a Lézertesó aktív közreműködésére bízvást számíthat.
Tehát: Hajrá Költségvetés, hajrá egyházak. Csak így tovább és a PISA pedig le van ...
emerencia
"a magukat valamelyik egyházhoz tartozónak valló emberek aránya 55 százalék,"

Engem pl. nem kérdezett senki a vallási, ideológiai elkötelezettségemről de úgy tudom, hogy ez egy olyan adat ami nem tartozik a kormányra és a politikusokra, magánügy. Kb. annyi az igazságtartalma ennek az adatnak mint amikor egy pénzintézet un. nyugdíj "szakértője" biztosan állítja hasból, hogy sok év múlva a fizetéseknek konkrétan hány százaléka lesz a nyugdíj pl. 2030-ban. Teszi mindezt egy olyan országban, ahol a diktatórikus berendezkedés miatt csak két dolog biztos: az állandó bizonytalanság és tervezhetetlenség. Ennek (is) köszönhető a gazdasági versenyképességünk tragikus csökkenése.

Államilag irányított hazugságözönben élünk!

Borzasztó, hogy emiatt a kamuadat miatt nem valósulhat meg az ideológiailag semleges oktatás. Sokan már csak egyházi iskolába tudják járatni a gyermeküket mert más nincs a környéken pedig egy demokráciában az államnak kötelessége erről gondoskodni. Úgy látszik az orbáni illiberáciában már ezt is felrúgták.
Csizmás Kond
Ma már a legegyszerübb halandó is tudja, hogy a vallásnak és az egyházi iskoláknak nem föltétlen van köze egymáshoz. Az egyházi iskolába járó gyerek szülei nem föltétlen kell ugyanazon vallás tagjai legyenek...és ezt mi sem bizonyítja jobban mint néhány Nobel díjasunk, akik más vallásuk ellenére keresztény iskolába jártak és tanultak, szereztek felkészültséget a további sikereikhez.
soljanka
A család dolga a nevelés, a bölcsi-ovié a fejlesztés, az iskoláé az oktatás.

A hitgyakorlás pedig egy meghitt, individuális dolog. (Kellene, hogy legyen)
Nessy
Van vidéki ismerősöm, ahol a gyerek nem megy vasárnap a szüleivel együtt misére, kap egy szekundát hittanból és kipredikálják.
Némelyik plébános kicsit túllihegi a dolgot!
glorianna
@Nessy: Az átkosban volt három katolikus középiskola (Pannonhalma, Győr és Vác), ahová igencsak kemény válogatással jutottak be gyerekek - a tanerőket pedig sokszoros szűrés alapján gyűjtötték gyakorlatilag a világ minden tájáról. Manapság mindenütt van / lehet katolikus egyházi iskola, bárki beiratkozhat, főleg, ha elég szaporán hányja magára a keresztet, a tanerőknél pedig a minimális (törvényben előírt) követelményeken túl legfeljebb a vasárnapi misehallgatás jelent "pluszt".
Egyébként lehetne valamivel jobb színvonaluk, mint a sima állami iskoláké, ugyanis:
1. megválogathatják, kit vesznek fel (igaz, nem mindenütt, amelyik településen az egyetlen iskola került egyházi fenntartásba, ott köteles minden helybéli gyereket felvenni - az egy másik kérdés, hogy akkor a szülők és gyerekek világnézeti szabadságával mi van...)
2. kb. kétszer több állami pénzt kapnak + egyéb bevételük is van, amit - ellentétben az állami iskolákkal - nem vesznek el tőlük. (pl. terem bérbeadás - ha az egyházi iskola adja bérbe, akkor a bérleti díj az övé, ha állami iskola adja bérbe, akkor az a KLIK-é :S).
Equus
@Csizmás Kond: Mondanál egy nem zsidó "magyar" Nobel-díjast, Szentgyörgyin kívül? És egy olyat is, aki Mo-n végezte mukásságát...
Equus
@glorianna: az ÁFÁ-t kihagytad... :(
Eladott Ország
Azért arra emlékezni szükséges, hogy az egyházi nevelési­ , oktatási, felsőoktatási, stb. intézmények költségvetési finanszírozása az állami intézményekre vonatkozó általános szabályok alapján, azokkal azonos mértékben történik.
Merthogy maga az egyház egyebek mellett adófizetői forintokból működik, amely kötelezővé
tett támogatás legjobb tudomásom szerint még nem veszítette el közpénz jellegét. Az egyházba továbbá nemcsak annak hívei, hanem mindegy egyes adófizető polgár is pumpálja az ő adóforintjait. Jelzem még egyszer: ha akarja, ha nem. Ezek az egyházi fenntartású iskolák következésképpen olyan pedagógusok adóforintjaiból is működnek, akik adott esetben – nem egyházi iskolában oktató társaikhoz hasonlóan ­nem annyira elégedettek a magyar oktatási rendszer jelen állapotával.
Az egyház politikai szerepvállalása káros, ártalmas és itt az újabb bizonyíték
arra, hogy ennek soha nincs vége. Mert a (katolikus) egyház szerepvállalása kimerül a kormány célkitűzéseinek szervilis képviseletében, ennek az egészségtelen, bűzös középkori
szemétdombnak a fenntartásában. A katolikus egyház a magát zsibbasztóan kereszténynek
nevező kormánnyal összeborulva a kussoló hívek és elkötelezett alattvalók kinevelésén
munkálkodik. Ahelyett, hogy azon fáradozna, ami a dolga lenne: az elesettek támogatása,
felkarolása és a hívő emberek alázatos szolgálata.
Hofipisti
Ez az év végi "alamizsna" a felsőoktatás éves költségvetésének egyharmada!!!
lusta
Ez az 54 milliárd egyébként a hívők és nem hívők pénze. Mellesleg, 54 milliárd nem kevés pénz és hogyan lehetséges egy felelősen gazdálkodó országban csak úgy találni feleslegesen kóválygó lovettát, ami a felsőoktatási összeg egyharmada?
Egy 300 forintos budiforradalmár elmagyarázhatná.
justhpeter
Ezt az 55%-ot valószínű olyan fogyatékosok számították ki mint Harrach, Rétvári, Rubovszky bácsi, vagyis semmi köze nincs az igazsághoz. De ha már annyian vallásosak, tartsák el ők az iskoláikat.
quadrocopter
Bravó! A világi iskolák meg koldulják össze a lét, ha eszköz kell az oktatáshoz!
Csizmás Kond
@Horizont: Azért nem kell mert egy katolikus iskolába más vallású szülő id adhatja a gyerekét tanulni akár zsidó akár református vagy hitgyülis...a református iskolákkal szintén ez a helyzet.
...a zsidó iskolákban nem tudom hogy van de pl a hitgyülis Német Sándor iskolába is mehet más vallású...és egyikben sem kötelező a szülőnek füzetecskével miséére járni.
...te hol tájékozódtál ??...gondolom a szomszédasszonyodnál...:)
Csizmás Kond
@Equus: Lénárd Fülöp...Békésy György...
Amúgy nem azt firtattam, hogy hol volt valakinek alkalma tudóssá válni, hanem hol kezdte és miként az iskoláit.
verőce21
"...több mint 120 intézmény újulhat meg az óvodáktól a középiskolákig" -
a cigányok elől menekülnek most a diákok az egyházi iskolákba. Az államnak költeni kell ezekre az iskolákra is emiatt, mert egyre több ott a diák.
Csizmás Kond
@Horizont: ...na ne mond...és mikor jártál te misére ???...:))))...tehát marad a szomszédasszonyhírforrás...:))
Csizmás Kond
@Horizont: ...szerintem az már rég áll...:))
és épp ezt mondom csak az egymástól hallott pletyóból informálódsz...
na de mikor is jártál utoljára misére ?
Nessy
ma misére menni az esetek jó részében egyenlő a régi szabad pártnappal. A szentbeszéd egyre inkább pártpropaganda. Tisztelet a kivételnek! Választások előtt meg teljesen nyiltan kampányoltak 2010-ben és 2014-ben is, Nem lesz ez másképp 2018-ban sem.
Remekül el tudják magyarázni, hogy a keresztényi könyörület miért nem vonatkozik a migráncsokra. Dicsőség mennyben az Istennek és a Földön Orbánnak! ( Eredetileg "jó akaratú embernek"!)
Eladott Ország
Ha jól sejtem, azt a hirtelen megtalált 54 milliárd forintot az adófizetők nagyvonalúskodták
össze. Jelenleg az ország oktatási intézményeinek 14 százaléka egyházi fenntartású. A többi, nem egyházi suli is kap pénzt? Nem? Miért nem? Tehát most az van, hogy az állami iskolába járó gyerekek szülei összedobtak egy rohadtul nagy összeget az egyházi suliba járó gyerekek javára?
Ha akarják, ha nem. Milyen alapon diszkriminálják az állami iskolába járó gyerekeket?
Egyszerűen vérforraló az a nyílt pofátlanság, ami ebben az országban zajlik. Most nem fogom
felsorolni, honnan hiányzik ez a pénz, elmondtuk ezerszer. Azt azonban feltétlenül el fogom
mondani, hogy mit gondolok én erről.
Azt gondolom, hogy ráfordultunk a választásra. A kormány – ami azonos a Fidesz nevű párttal és ez pedig azonos az Orbán nevű őrülettel – felvásárolja az egyházat. A mindenki pénzéből tömi a perselyt, mert marhára kell a misén elmondott kortesbeszéd, a híveknek az eligazítás, amit a pap fog elmondani. Az egyházi iskolák szülőértekezletein kell az a kis kötetlen beszélgetés, hogy kire is kéne szavazni. A templom ajtajára, hirdetőtáblájára, vagy a franc tudja hová kitűzött tacepao. Mert csak a Fidesz!
Itsuka Nakimaga
Nem inkább az egyházaknak kellene támogatni a lerohadt állami iskolákat?
Aki Én
Nincs semmi bajom az egyházi iskolákkal. Viszont olyanra is ,,tanít", amit több ezer év alatt senki nem bizonyított.
Csizmás Kond
@Horizont: én is szabin vagyok...mitől félsz ?
Csizmás Kond
@Horizont: ...nyugdíjas ?...remélem leszek...de addig is még néha dolgoznom kell...:))
...és semmilyen vámpír nem vagyok...
Itsuka Nakimaga
@Horizont: De igen! Azaz államiakat az államnak (pontosabban: az adófizetőknek) kell támogatni, sőt: fenntartani és üzemeltetni, az egyháziakat viszont az egyházakra kellene hagyni!
Csizmás Kond
@Horizont: ...pedig úgy látom, hogy ha hozzászólok sokkal többet írsz, mint amikor nem vagyok...vagyis inkább több energiát kapsz ...:))
Csizmás Kond
@Horizont: ...elgondolom mi lenne ha találkoznánk...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.