Hiába várt az alkalmazottak egy része az első nagyobb fizetésre, ugyanannyit vitt haza, mint eddig. Néhol a cafetériát vonták meg a dolgozóktól – törvényesen – számolt be az RTL Híradója.

Máshol pedig súlyos szabálytalanságokról számolnak be szakszervezetek, többeket más munkakörbe soroltak át papíron, mint amiben továbbra is dolgoznak, hogy ne kelljen többet fizetni nekik.

A munkaerőpiaci államtitkár rendkívüli munkaügyi ellenőrzéseket ígér.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ez várható volt! Különösen az alig létező kis cégek nem bírják el a bérek és járulékok ilyen arányú emelését. Aki tud, az árat emel, aki nem az "trükközik"! Jelzem a Mészáros cégei sem járnak élen a bérfejlesztésben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Ez várható volt! Különösen az alig létező kis cégek nem bírják el a bérek és járulékok ilyen arányú emelését. Aki tud, az árat emel, aki nem az "trükközik"! Jelzem a Mészáros cégei sem járnak élen a bérfejlesztésben.
Györe-Juhasz Eva
Az alig létező kis cègben dolgozzon a tulaj,ha nem tudja megfizetni az alkalmazottat.
A szerencsétlen dolgozó nem azèrt jár oda,mert nincs jobb dolga.
Nagyon kíváncsi vagyok,hogy valóban lesznek-e
ellenőrzések.
Zeta
És itt le állt a nagy felzárkózás, a nyugati bérekhez.
A választásokig még lesz valami , nesze semmi fogd meg jól...
lusta
@Zeta: A választások előtt ismét jön majd egy nagy rezsicsökkentés. A birka magyart kilóra, mit kiolóra, dekára meg lehet venni és meg is veszik.
Nessy
@Györe-Juhasz Eva: Persze hogy lesznek, A kicsiknél. A nagy cégeknél, a haveroknál nem.
Györe-Juhasz Eva
@Nessy: Ott kéne kezdeni,de Ha még teszik is,nehogy már a drága sógor ,koma,jó barát ,
büntetést fizessen.
Az a gyanúm,hogy ezt is ,mint mindent megússzák.
Ès megint ki sz@pott ?
Equus
@Györe-Juhasz Eva: vállalkozóként az az elsődleges dolgod, h megőrizd a vállalkozás jövedelmezőségét. Egy vállalkozás nem népjóléti intézmény. Munkásként a munkaerődet árulod. A piac dönti el, mennyit ér. Nem éri meg dolgozni, nem kell. Lehet máshol munkát vállalni, ahol normális bért fizetnek. Sült galamb van - a mesékben. A valós világban hiába fogod tátani a szádat, nem fog belerepülni.
Hellcat
Na hát akkor ez eddig tartott kérem...biszem baszom fideszes intézkedés amit a biszem baszom munkáltatók meg is kerültek.
Györe-Juhasz Eva
@Equus: Nem mondod ? Voltam vállalkozó,tudom miről beszélek.
Nem mentem tönkre,de elèg volt.
A sült galambot annak ellenére,hogy szeretem,soha nem vártam,hogy a számba repüljön.
16 èves korom óta dolgozom,tanulni is munka mellett tudtam.
Igaz,mig gyes-en voltam,akkor valóban nem dolgoztam,DE mivel míg a nyugdíjakat rendszeresen emelik,addig a gyesre sz@rik mindenki,így azt sem tehettem még,hogy otthon maradjak vègig.
Szóval,amit nem tudsz,arról ne ítèlkezz.
kisrigó
Valóban, jobb lenne, ha többet keresnének az emberek, de itt megint a költségvetés jár jól, álszent módon azemberek segítésének hamis álarca mögé bújva! Adópolitika?! A munkaadónak lényegesen többe kerül a buli, mint amennyit megkap a munkavállaló.
Equus
@Györe-Juhasz Eva: Nem akartalak megbántani. A GYES-re nem volna szükség normális bérezés mellett, de vhogy a kétkeresős családmodell megmaradt a coclizmusból. Még Hitler tűzte ki célul azt a családmodellt, ami a Lajtától túlra most is érvényesül: elég egy kereső a családban és a gyerekek, a feleség tudjanak a férj fizetéséből megélni. Itt, Nyugat-Ázsiában ez nincs így. Nyilván Te is tudod, h Lajtán túl egy egédmunkás is simán viszi haza a nettó 2.000 €-ját, Mo-n 200 €-t kap a közmunkás... ez mindent megmagyaráz. Erre, Mo-n, a kényszer arra viszi a zembereket, h 1 kg kenyérért 1 órát adjanak az életükből... gyalázat.

És még1x: nem akartalak megbántani, bocsi.
quadrocopter
A rajongótábort növelő intézkedések eddig mindig visszaütöttek valahol, mert "Magyarország erősödik"! Minden intézkedésük mögött hatalmas sunyítás és hazugság található!
1magyar
A járulékok csökkentésével lehet csak valódi fizetésemelés, mert azt a kisebbek is tudják fizetni,illetve könnyebben lenne valaki mikrovállalkozó.
Na meg a sok szir-szar variálás is a trükközéseknek felel meg, mert azt csak a rafináltabbak tudják jól kijátszani.
szaboria1
Tagnapi tapasztalatom kimentem a kisboltba új eladók jöttek és az árak nagyon elszaladtak a kenyér 50.-ft lett drágább a tojás 10db 450.-ft. ennyi volt karácsonykor is. A zacskós tejnek is marad az ára. A szomszédom menye is azért ment el mert nem emelték a fizetését.
Ma reggeli reklám a kormány tett róla emelkedjenek a fizetések más hírekben viszont sokan nem kapták meg. Mert trükköznek a munkaadók.
szép új világ
A fizetést lehet rendeletileg emelni, a termelékenységet, a GDP-t nem! Ki lehet plakátolni, hogy Mo. erősödik - annak ellenére, hogy valójában csak erőlködik. Véleményem szerint csak az infláció fog növekedni.
Aki Én
Gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés, járulék és adócsökkentések, tehát érdemi szakmunka helyett az ilyen látszatintézkedések ide vezetnek. A legutóbbi minimálbér emelést is 46 %-nak kommunikálták, de valójában csupán 14 %-kal jelentett többet, mert ott a járulékokat közel duplájára emelték. Magyarul a nagy propaganda szöveg mögött valójában járulék és adóemelés volt.
Ezért van az, hogy itt a propagandának külön minisztériuma van.
eszegfu
Csak ugy elvileg... a garantált bér (161 eFt/hó) középfoku végzettséget igénylő munkakörökben jár... ha valaki "iparitanuló"-ként szakmát tanul, akkor pl. egy általános ürlapon az iskoláihoz nem irhat középfokut, csak a 8 általánost, mivel ez nem minősül középfoku képzettségnek. A törvény sem definiálja, hogy a szakmunkás egy középfoku végzettség... de most "lecsapnak"! A másik: világos, hogy az alkalmazottak minél több bért szeretnének kapni -- ebben nincs is hiba --, de kérdezem: ha vállalkozó valaki, akkor a járulék alapja miért 161 eFt 112,5x-e, azaz 181.125 Ft, mely után fizeti a 22 % szoc. hozzájárulást, illetve a 161 eFt 1,5x-es, azaz 241.500 Ft után a 8,5 %-os eg.bizt.?! Ilyen megkülönböztetés után nem lehet csodálkozni, ha a vállalkozó igyekszik "trükközni".
36
Van jó és rossz tapasztalatom is. Kereskedelemmel is foglalkozó, gép iparra specializálódott, kis vállalkozásban, emelkedtek a fizetések. Nem is kicsit. Havi 30 ezerrel. Leépítés nem volt.
Élelmiszer kiskereskedő viszont, inkább elbocsájtott egy alkalmazottat és boltot zárt be, hogy növelni tudja a béreket. De, legalább a tulaj is beállt dolgozni.

A magyar kereskedő és tulajdonos, először a saját jólétét nézi,-nem enged az életszínvonalából- azután az alkalmazottét. Mindenesetre, nem könnyű a szitu.
KisGenyo2
@Nessy: Hiába jelzed, ott biztosan nem lesz munkaügyi ellenőrzés. Nem kell a cégeinél dolgozni, át kell menni máshoz. Még akkor is ha másik országban van... ;-)
Gordiusz
A kereskedelemben a multik nem tesznek különbséget a szakképzet és a szaképzetlen minimálbér között, mivel az ő állításuk szerint: "A munkakör betölthető szakképzetlenül (érettségivel)" , így sajnos a szakképzett munkaerő is minimálbért kap és nem szakképzett minimálbért! Nos ezt a kaput igazán bezárhatnák!
Györe-Juhasz Eva
@Equus: Sajnos így van,csak ha belegondolok,hogy esetleg a napi kenyèr mennyisége nem 1 kg...,ès akkor mèg hol van a rezsi ès a többi.Szègyen ès gyalázat,a közmunkás nem azèrt lett közmunkás,mert nem akar dolgozni,mivel akkor nem ott gályázna sz@rèrt-h@gyèrt,hanem valószínűleg nem talál munkát,ha lenne is a vidèkre nincs szükség,nem kell rèszleteznem,hogy mièrt nem.
Tanfolyam? Mivel vègzettsègem van,+12 èv ügyintézői munka,nem lehetett ,mert szerintük a 12 èv szakmának számít,szerintem gyakorlat.Sajnos ez van.
Ès nincs semmi gond,nem sèrtettèl meg,mivel nem tudhattad az èletem
vadsanca
@Nessy: Igazad van. De mi van akkor, ha trűkközés után még árat is emelnek? Márpedig ezt sokan meglépik. Ez az egycsapásra két legyet efektus.
vadsanca
Még valami. Mi az, hogy átminősítik a dolgozót? Talán fönököt csinálnak belóle? Persze, hogy nem.
Ezek szerint felesleges volt iskolába járni és szakmát tanulni, ha segéd-, il.betanított melósként kell dolgozni.
A következő lépés a szakmunkásképző intézetek bezárása lesz. De eljön az idő amikor az orvosok is ápolókká válnak, mert az ápolókból beteghordók lesznek.
Van mág néhány hasonló terület.
Equus
@Györe-Juhasz Eva: tx

Ami úgy általában a dolgokat illeti... véleményem szerint (az én különbejáratú véleményem, lehet osztani és ellentmondani) ennek az "állam" nevű izének újból neki kellene futni. Le kellene az élősködő piócákat takarítani, a jót, az okosat megtartani, a férgesét lesöpörni.

Mire is gondolok?

Kell-e 140 fős településnek önálló önkormányzat? Kell-e egy 10.000 fős kisvárosnak polgármester, alpolgármesterek, főjegyző, két helyettessel, külön titkárságokkal? Kell-e ennyi istenverte, rohadt szabályozás a szokásjog keretbe foglalása helyett? Kell-e minden tyúk tojását számon tartani és adókötelessé tenni? Kell-e 4 évet várni, míg egy aljas, féreg képviselő leteszi a mandátumát, h felelősségre lehessen vonni? Kell-e a képviselői érinthetetlenség? Kell-e fizetés a papoknak a közösből?

Kell, és legyen kötelező, támogatni a gyengébbet, az elesetteket, de nem feltétel nélkül. Kell az idősekről gondoskodni, feltétel nélkül. Kell a gyerekek képzését segíteni, szabadságra, tudásra nevelni, feltétel nélkül. Kell irtani mindent, ami másoknak ártani szándékozik, fajra, nemre, vallásra tekintet nélkül.

Vmi ilyesmi...

És még 1x: nem akartalak megbántani, és örülök, h vmi szinten megismerhettelek.
nyanya001
Nincs fedezete a megemelt minimálbérnek a kistelepüléseken, és emiatt ezer falu mehet tönkre az Önkormányzatok Szövetsége szerint. A nagyvárosokat a bérfeszültség állítja kihívás elé, némelyek a cafetéria egy részének készpénzesítéséből remélhetnek alapbéremelést. Az Önkormányzatok Szövetsége szerint, minden felelősség a kormányt terheli. A munkaerőpiaci államtitkár azt ígéri, kivizsgálják a helyzetet, és ha szükséges, lépni fognak.
rtl.hu/rtlklub/hirek/falun-nincs-penz-beremelesre?utm_source=Facebook&utm_medium=Hirado&utm_campaign=post

Ezek a szarháziak egy béremelést sem tudnak tisztességesen megalkotni
ennyi hülye Európában nincs mint a ebbe a tetves kormányba.
nyanya001
Amihez ezek hozzányúlnak az szarrá válik!
Nessy
Ez az egész béremelés a kóbor apácák megtévesztése!
Emelik 15 - 25 % a bért, és adnak ellentételezésül 5 % járulék csökkentést. magyarul, Vegyél 5 kg kenyeret, de csak 1 kilóra adok pénzt a bevásárlónak! Ez is olyan, mint rezsicsökkentés. Csökkenti a lakosságit ( persze nem olyan arányban, mint a világ piaci ár!) de emeli, illetve nem csökkenti a közületeknek!
Megmpndta évekkel ezelőtt O.V., hogy a költségvetésnek minden fillérre szüksége van. Persze nem arra, amire kellene, hanem értelmetlen presztízs beruházásokra, MNB alapítványokra, pár haver milliárdossá tételére. Kilóg a fenekünk, a nadrágból, de olimpiát kell rendezni.Vizes VB.-t, ami már az eredeti tervezet négyszeresénél tart, és még nincs kész. Elhiszi valaki, hogy a Várba költözés annyi lesz jövőre, mint az eredeti terv? Lesz itt olyan infláció, hogy kapkodjuk a fejünket. Majd keresnek pár kis céget bűnbaknak a béremelés elmaradásáért, ott példát statuálnak, és passz!
De hát "ezt akarják a zemberek!"
aremy
@vadsanca: ez olyan mint az áfa csökkentés.
aremy
@Gordiusz: csak az érettségi az milyen szakma?
nyanya001
@Gordiusz: Éppen tegnap volt egy multinál felvételizni egy családtagom
karbantartónak és a szakmunkás bért kapja meg + cafetéria.
nyanya001
@Nessy: Így igaz, a kis és középvállalkozások fognak ebbe belerokkanni !
Lepényleső
Borítékolható volt,s a borítékot a volán tálcán adta?
Gordiusz
@aremy: Olvasd el rendesen: érettségivel= szakképzetlen.
aremy
@Gordiusz: kösz de én is erre gondoltam és ezért feszegettem a szakmai mibenlétét az érettséginek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.