Tíz éven keresztül csináltam, belefáradtam. Maradhattam volna otthon, bízva abban, hogy egyszer tényleg jobb lesz. De belefáradtam és úgy döntöttem, hogy próbát teszek

- kezdi kemény hangú blogbejegyzését az az orvos, aki a hálapénz intézménye miatt hagyta el Magyarországot. A hivatását ezentúl Svédországban gyakorló férfi besokallt attól, hogy a betegek úgy képzelik, csak az odacsúsztatott boríték garantálja az orvos figyelmét.

Külföldre költöző magyar orvos: "kib...ottul beteg ez a rendszer"

Talán kevesen tudják, de az elmúlt 10-15 évben felnőtt egy olyan orvosgeneráció, amely megveti a hálapénzt. És ez a generáció kényelmetlenül érzi magát, amikor borítékot akarnak a zsebébe nyomni. Persze, kívülről jól hangzik, hogy valaki a képesítésének megfelelő munkát végezve – a fizetésén felül – rendszeresen kap valami mellékest és a legtöbb nem-orvos ismerősöm azt mondja, hogy ő biztosan elfogadná azt a pénzt, de nem ilyen egyszerű ez. Van képzettségem és munkám, a fizetésemből akarok megélni és nem a betegek által adott hálapénzből

- írja, és hozzáteszi azt is, a betegek sokszor megdöbbennek az elutasításon, és mindenképp igyekeznek ráerőltetni a pénzt.

Én pedig magyarázkodhattam, hogy nem azért nem fogadom el, mert nem akarok velük törődni. Hát micsoda borzalmas kép alakult ki az egészségügyről?! Milyen kib...ottul beteg ez a rendszer, ha egy beteg – hálapénz adása nélkül – nem érzi magát biztonságban!? Olyan embertől várunk fokozott törődést, akit egyértelműen a pénz motivál? 

- tette fel a kérdést, majd a folytatásban eloszlatja az illúziót az orvosok anyagi helyzetéről:

Néhány éve bementem az egyik bankba, hogy lakáshitelekről érdeklődjek. Bemutattam a fizetési kivonatomat és a pult mögött ülő hölgy kinevetett. Nem hitte el, hogy orvos létemre annyi a fizetésem…Több pénzt csak úgy tudok keresni, ha több ügyeletet vagy másodállást vállalok. Csináltam mindkettőt. Több pénzt kerestem, de rohadtul fárasztó volt és gyakorlatilag nem volt szabadidőm.  Alapvetően pesszimistán állok a külföldi munkához, de ha ebbe most nem kezdtek bele, akkor egész életemben a “Mi lett volna, ha…” kérdéssel emésztettem volna magam.

Végül azzal zárja:

A magyar egészségügyet csak a benne dolgozók elhivatottsága tartja egyben.Mert mindig lesz valaki, aki beugrik a másik helyett és elvisz néhány plusz-műszakot (hogy aztán káromkodjon az elmaradt túlóradíj miatt). Mert mindig lesz valaki, aki a havi nyolc ügyelete mellé bevállalja a kilencediket is. A magyar egészségügyet ez tartja életben és a vezetők – aljas módon – épp ezt használják ki.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Teljesen igaza van a dokinak. A helyeben viszont en nem vartam volna 10 evet hogy majd jobb lesz. Es meg mindig van lefele.
En 32 eves voltam mikor eljottem otthonrol, mar banom hogy tettem korabban, de igy se panaszkodom. Viszont latom akik most jonnek otthonrol, azok tobbnyire 20-es 25 ev kozottiek.
Demografiai es gazdasagi katasztrofaba viszi a fideSS az orszagot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
"besokallt attól, hogy a betegek úgy képzelik, csak az odacsúsztatott boríték garantálja az orvos figyelmét."
Tudja doktor,hogy azért képzeli a beteg ha ad pénz akkor jobban odafigyelnek rá.
Mert így is van ,de erre az orvos magatartása is rájátszik.
Miért érzem én is azt ha beteg vagyok pedig EÜ-ben dolgozom csak akkor foglalkoznak velem ha tejelek?
Válaszoljon rá doki!
justhpeter
"Mert mindig lesz valaki, aki a havi nyolc ügyelete mellé bevállalja a kilencediket is. A magyar egészségügyet ez tartja életben és a vezetők – aljas módon – épp ezt használják ki."

A külföldre menő orvosnak igaza van. Pontosan ezért kell meneszteni ezt a kormányt és az EÜ vezetését az álkeresztény tisztelendővel az élen.
36
Én az orvosokkal, legutóbb tavasszal jártam meg.
Privát rendelésre járok, tehát eleve fizetni kell mindenért. De, saját szakálra elmentem egy kardiológushoz, szív ultrahangot csináltatni-a magam megnyugtatása érdekében is és persze, hatással volt rám a médiából jövő biztatás is, hogy menjünk rendszeresen szűrésekre.
Na, visszamenve az orvosomhoz, kaptam is olyan flegmázást, hogy "minek mentem" el? És pont ahhoz a másik orvoshoz?
Szóval, azért az orvosok is, sokszor helytelenül állnak a dolgokhoz.
Hány szakmában és hívatásban tűri el a kuncsaft, hogy azt mondják neki, "minek?"
bakegya
Iigazat beszél-és jogos az igény-elvonják a KÖLTSÉGVETÉSBEN AZ EGÉSZSÉGÜGYRE KÖLTENDŐ HÁNYAD IGEN JELENTŐS RÉSZÉT..FOCIRA,STADIONOKRA VAN ,A BETEG AZ HALJON MEG,HA NEM TUD SEGÍTENI RAJTA AZ ORVOS...és nem tud segíteni az ember,mert nincs utánpótlás sem,de a feltételek is siralmasak.Magyarországot az orbán és maffiája halálra ítélte!!!-a még működő segítők se kivételek-innen el kell menni annak aki még elég fiatal ahhoz hogy újrakezdje az életét!!!
Zeta
@magyarbakancs: lehet hihetetlen , de nem minden esetben kell az orvosnak tejelni, hogy ellássa a feladatát , úgy ahogy kell!
Sajat példámat tudom említeni. Semmit sem adtam , még is mindenben segitett az orvosom, hogy elősegítse a gyógyulásomat!
MukiPIsti szabadstrandi jegyarus
Tejelni , kell ! Idegesek ,túlterheltek ,rengeteg a "felesleges"(?) adminisztráció amit a nyakukba varrtak .Ha átkerül a boríték megnyugszanak ,mosolygósra ,beszélgetősre negédesre váltanak és adnak nánány extra tanácsot is mit tégy hogy ne fordulj fel még
idejekorán . :-(((
szep napot
Orvos a beteghez: – Józsi bácsi, maga tette a tízezer forintost a zsebembe? – Én nem, doktor úr! – Na és miért nem?
VESZ-ÉSZ
Lószart mama,a doki azt hitte az állam bácsi INGYEN KITANÍTJA aztán egy jó kis hálapénzes álláshoz juthat,de nem jött be most nagy pofával köpköd mindenkire,és nem veszi észre mi is éjjel-nappal robotolunk azért,hogy az ilyenek tanulhassanak és a diplomájukkal elhúzzanak,például mosogatni .
wagabund
az a furcsa, - ezzel együtt felháborító-, hogy a hatalmat feltűnően nem zavarja az egészségügyből jövő panaszáradat...
nincs miniszteri szint, nincs pénz semmire, állandóan növekvő személyzethiány...

ebben mi is a jó?
Sziszifusz
@wagabund: 11:50
A jelenlegi magyar hatalmasságokat nemcsak az egészségügyből jövő panaszáradat nem zavarja, hanem sok minden más sem.
Ezeket csak a saját vagyonosodásuk és a hatalom megtartása érdekli.
1magyar
4-nél többet nem kell bemenni ügyelni, de ha nem fizetik ki akkor egyszer sem. Mit tudnak vele csinálni?
Kirúgják? Nincs helyette más.
prime777
@Sziszifusz: "A jelenlegi magyar hatalmasságokat nemcsak az egészségügyből jövő panaszáradat nem zavarja, hanem sok minden más sem.
Ezeket csak a saját vagyonosodásuk és a hatalom megtartása érdekli."

A fideszt kizárólag csak is az érdekelte, mindig is.
A pénz és a hatalom.
Láttam Orbánon régebben is,hogy az fájt neki ,hogy nem ő lophatott.
Nem ő ült ott a kondérnál ,és nem ő mondhatta meg a frankót.
Az állandó békétlensége ,és a baloldal összes ügyének folytonos megtorpedózása teljesen megmutatta azt,hogy nem az embereknek akar ő jót ,hanem csak hatalomra akar kerülni - bármi áron.
Lehet ,hogy tehetséges politikus - bár Gyurcsány felmosta vele a padlót ,viszont a beszélőkéjét - mert csak ennyi a tudása ,baromi rossz dolgokra használja.
Ráadásul szerzett maga mellé 2 millió olyan magyart ,akik a legaljai lehettek anno is a társadalomnak.
Tehetségtelen pitiáner dolgozni nem akarók,akik a hátad mögött összesúgtak ,hogy ennek milyen jól mehet,biztosan komcsi.
De körülbelül ennyi jutott el a tudatukig ,ha megláttak egy sikeres embert.
Na az ilyen szarházi gyűlölködő senkikre tudott építeni ,és ez a haza, általánosságban mindig tele volt az ilyen megalkuvó "aladárokkal".
quadrocopter
@szep napot: Műtét után a doki megnézi betegét a kórteremben.
- Hogy vagyunk, hogy vagyunk Béla bácsi?
- Köszön doktor úr, hálás vagyok, hogy rendbe hozta a lábam, érzem a javulást.
- Ne nekem köszönje Béla bá' hanem az erős szervezetének,hogy legyőzte a fertőzést.
- De jó hogy tetszik mondani, már majdnem odaadtam magának ezt a vastag borítékot!.
Yoda69
Teljesen igaza van a dokinak. A helyeben viszont en nem vartam volna 10 evet hogy majd jobb lesz. Es meg mindig van lefele.
En 32 eves voltam mikor eljottem otthonrol, mar banom hogy tettem korabban, de igy se panaszkodom. Viszont latom akik most jonnek otthonrol, azok tobbnyire 20-es 25 ev kozottiek.
Demografiai es gazdasagi katasztrofaba viszi a fideSS az orszagot.
Nessy
Ami azt illeti ez a jelenlegi kormányzat is a mi pénzünkön tanult, de sajnos ők itthon maradtak.
A tevékenységüket meg inkább ne minősítsük.
Viszont roppant ügyesen tudnak költséget csökkenteni. Dotálni akarják a kevesebb labor vizsgálatot, lehetőség van a magán praxis igénybevételére, ergo, ha van pénzed, vagy VIP ellátott vagy,
meggyógyulsz, ha nincs, bizz az anyatermészetbe.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/03/25/az-elhazudott-rendszervaltas-tukre/
Az elhazudott rendszerváltás tükre.Ne felejtsük el, mindennek következtében tömeges elvándorlás indulhat meg Magyarországról, ez a legnagyobb veszély, ami ma bennünket fenyeget (…). Mert a legjobb erőink fognak először itt hagyni bennünket, a legjobb erőink. Először elmennek az orvosaink, akik már mennek, a kutatóink, aztán jönnek a mérnökeink, aztán jönnek a képzett szakmunkásaink, és itt maradunk mi, akik nem akarunk, vagy nem tudunk elmenni innen Magyarországról. És akkor kinek a munkája fogja ezt az országot a felszín felett tartani? A szociális válság azt jelenti, hogy Magyarország újra a Kelet felé sodródik
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/07/03/ne-ments-meg-minket-mert-beledoglunk/
Ne ments meg minket, mert beledöglünk.A vezér állapota folyamatosan súlyosbodik. Valószínűleg már annyi orvos ment el ebből az országból, hogy egyszerűen nincs megfelelő szakember a kormány környékén, az elszabadult demagóg pedig teljes erőből rombol maga körül. Mára virradóra feltöltődött őkelme a pártja közösségi oldalára, hogy szóljon a rajongókhoz ezen a borongós reggelen.Egy olyan országban, ahonnan munkavállalók százezrei menekültek már el és további százezrek csomagolnak jelenleg is, ahol nincs mobilitás, mert bérlakások helyett a meglévő épületek emeleteit óhajtja visszabontani a kormány, ahol nincs elég munkavállaló, nincs elég cukrász, pék, bolti eladó, villanyszerelő, orvos, nővér, gyógypedagógus, fodrász, pincér.
human
Középiskolában dolgoztam. Azt a pár csavart mi vettük meg saját zsebből ha valamit fel kellett szerelni. De a tanár is a saját projektorát hozta be, hogy legyen. A portást kiküldték kunyerálni koszorút, ha meghalt egy régi tanár és még lehetne sorolni, hogy mitől működött és működik még az aminek elvileg már nem kellene.
maci0427
Politika mentesen megközelítve, az orvosok valójában soha nem voltak agyonfizetve ! Vannak Laborosok - Röntgenesek - Patológusok - stb. akik majdnem Soha a közelébe sem jutottak a Hálapénznek ! Ugyanakkor a Nőgyógyászoknak már ezelőtt évtizedekkel,de főleg mostanában nagyon fut a szekér,már - már pofátlanul -szemét módon százezreket elkérnek egy szülésért és nem elégednének meg pár tízezerrel , vagy "ingyen" elvégezve azt,ami a kötelessége ! A másik meg az,hogy akik Orvosi egyetemre akarnak menni és akartak menni a rendszerváltás óta, azoknak tisztában kellett volna lenni az Orvosi fizetésekkel és ha ezt kevesellték,akkor keressenek jobban fizető szakmát ! De basszus, az nem járja, hogy Magyarországon jelentkeznek és tanulnak az Orvosi egyetemen és vagy azonnal, vagy pár év múlva lelépnek szidva a magyarországi Orvosi Fizetéseket és szarba hagyva a betegeket,a kórházat,az orvosi rendelőket ! Minden tiszteletem azoknak az orvosoknak,akik Magyarországon maradtak és maradnak és itthon gyógyítják lelkiismeretesen a betegeket ! Hogy vannak ilyen,meg olyan orvosok,az meg más kérdés,de a Többség lelkiismeretesen gyógyít vagy legalábbis megpróbálja ezért a szar fizetésért ! Mondjuk egy Orvos Fizetése több mindenből tevődik össze és több mindentől függ !
1magyar
Most már fizetnek az egyetemért a gyerekek, ill. a szülők. Szíve joga elmenni ha akar.
De a probléma az,hogy a politikusok jobban keresnek következmények nélkül.
1magyar
@Nessy: NA az nagy pofátlanság, hogy a vérvételeket akarják csökkenteni. Ez a legegyszerűbb szűrővizsgálat. Hülye volt aki ezt kitalálta.
feco fero
Kitérdekel a 10 éved húzzál le 48 évet napi 12 16. Órát dolgozzál és utána reklamáljal
Arról nem is beszélve hogy amikor elmész nyugdíjba megállapítanak neked a 48 éve ért 38 évet és mindemellé 75 000 Ft nyugdíjat
De te nyugodtan lépjél le az ilyen emberekre ebbe az országba nincs j szükség húzzál el a büdös picsába de úgy hogy vissza se gyere
sasamdar
Órabérek: orvos < kőműves, asztalos, villanyszerelő, klímaszerelő
Mi ér többet, az egészséged vagy a széked?
Aki ezen dilemmázik nem volt még beteg igazábol.,,,,, de majd lesz! És tudni fogja a választ egyből.
Súlyosan el van kúrva ez!
Desischado
Ez az egészségügy valódi arca. Igaza van a doktor úrnak. Szomorú, hogy idejutottunk. Meg kellene reformálni az egészségügyet, de orbánék csak a lopással vannak elfoglalva. Szégyen, hogy itt tartunk!
emerencia
@maci0427: Te legalább megpróbáltad több oldalról megvilágítani a kérdést. Az orvosok között is van ezerféle sorsú és mentalitású ember. Én azokra sem haragszom akik elmentek mert benne van a pakliban, hogy a kinti tapasztalataikat idővel talán újra itthon is fogják hasznosítani. Az itthonmaradottakat pedig azért becsülöm, mert lehetőségeik függvényében rendíthetetlenül megpróbálják életben tartani a betegeket és az egészségügyet valahogy.

Megvetem viszont mindazokat a döntéshozókat a betegeket elzavaró névtelen fehérköppenyes cerberuszoktól, a rendszert hűségesen saját zsebre kihasználó orvosokon át a minden embertelenségre képes politikai, gazdasági döntéshozókig, akik kisujjukat sem mozdítják érdemben a magyar lakosságot érintő emberi életeket, sorsokat, életminőséget veszélyeztető jelenségek ellen.
magyarbakancs
@Zeta: Kivétel erősíti a szabályt.
36 éve dolgozom mint ápoló de egy kezemen megtudnám számolni menyi tisztességes orvost láttam.
Eleinte mind megváltja a világot aztán mind meg kurvul.
Hidd el nekem.
magyarbakancs
@36: Egy ismerősöm daganatos beteg ,az egyik agyament leírta,hogy áttéte van minden orvos tovább írta a diagnózist.
Elmentem vele egy ismerősömhöz ,hogy vizsgálja meg papírt nem adtuk oda ,és lás csodát nem azt állapította meg.
Most a dokik mit vizsgál engem vagy a leletet?
36
@magyarbakancs: Nagy lelki súly alól szabadítottad fel a beteg ismerősöd. Továbbá, -amennyire tudom- a kezelés módját is teljesen megváltoztatta az áttétek hiánya.

Az orvosok, különös emberek. Hozzám a sors, nagyon sok orvost közel hozott. Én nem kerestem őket, de valahogy társaságban, vagy páciensként találkozva velük, mindíg közvetlenné válnak velem. Pedig, előtte sosem találkoztunk.(Lehet, hogy hívatást tévesztettem:)) Amikor megnyílnak ezek az emberek, döbbenet hogy mit mutat az életük. Válások, amolyan minden mindegy érzés-talán az élet végessége az emberi test beható ismerete és a halállal való gyakori találkozás miatt, gúny, elhidegült gyerekek, akár trágárság, káros szenvedélyek.
Szép dolog a klasszikus orvos koncepciója, a hófehér, vasalt köppenyben, akiről még a baktérium is lepattan, de a valóságban, nagyon-nagyon mások.
maci0427
@emerencia: ---- Köszike,aranyos vagy ! És így állok a Politikához is !
simmering73
Magenheim doki ritka kivétel, ezért minden tiszteletem az övé. A gyakorlat sajnos továbbra is az, hogy elvárják az orvosok a hálapénzt. Sajnos idén több rokonom és ismerősöm is orvosok kezébe került és a tapasztalat nem igazolja a távozó dokit.
magyarbakancs
@36: Tényleg szélsőségesek vagyunk tudunk bosszankodni,káromkodni,és nagyon sajnálni is.
Ez a munkát csak valami mázzal lehet elviselni.
Ami segít lepergetni a tragédiát az élet elmúláskor, sikerül kijátszani az életet istennek képzeljük magunkat de ha nem akkor meg egy porszem vagy csak.
36
@magyarbakancs: Egyébként én, tisztelem az orvosokat(is). Azonkívül, hogy van ez a lét, nem lét című drámai bukéja a dolognak. Szerintem, azért, hogy tudós emberek legyenek, szinte-bocsánat, de "hülyére" tanulják magukat. Azért az az egyetem, nem akármi. Úgyhogy már a kezdeteknél kialakul ott valami furcsa életfelfogás.
magyarbakancs
@36: Igaz tanulni sokat kell de ez nem elég ,kell rátermettség, és valami kreativitás is.
Amit nem lehet megtanulni az iskola padba.
Nem szeretnék senkit megsérteni de 10 orvos közül 8 kókler.
36
@magyarbakancs: Akkor ott, az orvos képzésben is baj van.
eszegfu
@magyarbakancs: "...kell rátermettség, és valami kreativitás is..." Nekem is ez a véleményem...és ez akár igaz minden szakmára: az életben ritkán fordul elő olyan, amit a "nagykönyvből" megtanult... ez csak egy biztos támpont, melyből kiindulva némi kreativitással rájön akár arra, hogy mi baja lehet a betegnek, vagy akár képes egy kicsi, nem derékszögü sarokba szekrényt késziteni. A "kóklerek" arányát pedig Te biztosan jobban tudhatod.
magyarbakancs
@eszegfu: Köszönöm a megerősítésedet.
wagabund
némi párhuzam fellelhető:
- tegnap hallottam, egy volt bkv-s buszvezető telefonált Norvégiából...aszonta odament buszvezetőnek(többedmagával), mert az ottani tanulóidő alatt is nyolcszázezer forintnak megfeleő pénzt kap kézbe. Aki már önállóan utasokat visz, az lényegesen többet. Aztán még ecsetelte a (jobb)munkakörülményeket is..
ennek fényében figyelem a buszvezető-felvételre buzdító bkv-hirdetéseket. (nemrég még elbocsájtások voltak)

a franc sem érti ezt a bolond világot.
kukac50
Ha fele pénzt költenék a kórházak dolgozóira és felszerelésére mint a stadionokra és amit ellopnak nem kellene elmenni embereknek külföldre a megélhetés és a jobb munkakörülmények miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.