A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szerint egy "olyan titkos információgyűjtéshez felhasználható, képi megfigyelőrendszer" készül, amely nagy földrajzi területet fed le.

Komoly problémái vannak Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének, Péterfi Attilának a héten beterjesztett – és a szokásos módon salátatörvénybe rejtett – belügyi tárgyú törvénymódosítással, amely szorosabb megfigyelés alá vonná az állampolgárokat – írja a HVG.

A Belügyminisztérium által a kormány elé terjeszett tervezetről eddig is tudható volt, hogy erősen kihat az állampolgárok személyes adataira, azok kezelésére. Központi adattároló szervezetre bíznák például a különféle szervek által készített kép- és hangfelvételeket, azokat egységesen kezelnék, nemzetbiztonsági, bűnüldözési indokra hivatkozva onnan ki is kérhetnék azokat.

Péterfalvi állásfoglalásában azonban ennél is súlyosabb problémákról beszél. 

Titkos megfigyelőrendszert épít állampolgárai ellenőrzésére a magyar kormány

Fő problémája a tervezettel, hogy az szinte automatizálná a hozzáférést az egyes hatóságok (pl. közútkezelő, közterület-fenntartó, rendőrség) által készített felvételekhez, amivel "az egyenként történő megkeresések mellőzhetők" – írja Péterfalvi a tervezet alapján. Miközben a jogalkotó úgy mutatja be a jogszabályt, mintha az nem hozna lényeges változást az adatvédelemmel kapcsolatos jogi helyzetben.

Ha ez átmegy, minden adat szabad prédává válik az állami szervek számára

Jelenleg egyenként kell az ilyen adatokért folyamodni, dokumentumokkal alátámasztva, hogy a kért adat szükséges az adott szervezet törvényben rögzített feladatainak ellátásához. Az új törvénytervezet szerint azonban ezentúl egy általános, keretjellegű engedély alapján mindenféle adatot megkaphatnak az állami szervek. Ez pedig nem garantálja sem az egyes adatfelhasználások dokumentálását, sem az adatfelhasználás utólagos ellenőrzésének lehetőségét.

Az adatigénylő szervezetek a tervezet alapján nemcsak utólag igényelhetik a már elkészült kép- és hangfelvételt, hanem folyamatosan, egyidejűleg is megfigyelhetik a központba továbbított felvételeket. Sőt, az általános keretjellegű engedély alapján a jövőben elkészülő felvételekhez is hozzáférést szerezhetnek – írja Péterfalvi.

Miután a különböző adatgyűjtő szervek felvételeit közös rendszerbe fűzik, és a hozzáférést is megkönnyítik, a NAIH elnöke szerint "létrejön egy olyan titkos információgyűjtéshez felhasználható, képi megfigyelőrendszer", amely nagy földrajzi területet fed le.

Mindezek miatt Péterfalvi Attila úgy látja, hogy a tervezet életbelépése a személyes adatok védelméhez való jog "további korlátozását" eredményezi. Ezért a következő két kiegészítést javasolja a szöveghez:

1. az adatfelhasználó minden egyes esetben külön azonosíthatóan dokumentálja, miért kérte ki az adatot, illetve hogy kérelme az adatok milyen körére vonatkozik;

2. a NAIH hivatalból ellenőrizhesse az adatok felhasználását.

Emellett javasolja, hogy egyes helyeken (pl. templomok, szavazóhelyiségek közelében, politikai gyűléseken) rögzített adatok felhasználásának szabjanak további feltételeket a törvényben.

A törvénytervezet egyik furcsa passzusa azt is előírja, hogy a szállásadók készítsenek fénymásolatot(!) vendégeik személyazonosító okmányáról. Péterfalvi ezt a tervezet szövege alapján nem látja indokoltnak.

Fotó: a NAIH weboldala

Címlapkép: Pixabay / Succo

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Szép volt Viktor! Hitler kollégád elsírná magát a gyönyörűségtől.
Még a besúgóhálózat megerősítése van hátra és itt a Kánaán.
De, ami késik-nem múlik.
Fidesz-fanok, mi a véleményetek erről (is)? Jön a spiclivilág? Előre a segédházmesterek és nyilasbérencek útján és a haza fényre derül...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Szép volt Viktor! Hitler kollégád elsírná magát a gyönyörűségtől.
Még a besúgóhálózat megerősítése van hátra és itt a Kánaán.
De, ami késik-nem múlik.
Fidesz-fanok, mi a véleményetek erről (is)? Jön a spiclivilág? Előre a segédházmesterek és nyilasbérencek útján és a haza fényre derül...
Donáld Tramp
Az ellenőrzésre már van más. Úgy hívják Internet.
ila51
jajj annak , aki nem mosta meg a fogát mákos tészta után
Donáld Tramp
Pontosabban, elektronikus lábnyom. Már mind a 'rendszerben' vagyunk. Mi ebben az új ?
cikicakk55
Na megint egy Kádár rendszeri téma. Újra megjelennek a III/III-as ügynökök,de hívhatjuk KGB-nek is.
Fradigege
Engem aztán megfigyelhetnek. A zsírmore akkor is zsidócigány marad nekem, ha nincs megfigyelő rendszer. Erről senki sem tehet, hogy 0 munkával miniszterelnök lett és a Soros-ösztöndíj után az iskolapadból a parlamenti ülések közé csússzant. Sima parazita az ilyen. Ingyenélő, politikusi karrierista.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/04/pa.jpg
Közben kilóg a csupasz seggünk a lukas gatyából, de azért megy az urizálás.
Péterfalvi Attilának ezzel szemben van neki szép új BMW-je egyedi rendszámmal. Csak a rendszám 435 ezer forintba került. Péterfalvi szerint egy fillérbe sem, vagyis az adófizetőknek nem, de annyira jó reklám a NAIH-nak. Szóval nekem fura most ez a bátor kiállás, már amennyiben ezt így kell értelmezni. Fura, de azért örülök neki. Csak így tovább, elnök úr! Csak így tovább. Vagy valami. Nehogy úgy járjunk veled is, minta legfőbb ügyésszel, aki már megvett a fidesz kilóra, mint egy hízott libát.
papa.49
Ki kell ezeket nyírni mint a papírkutyát, oszt. jónapot !!!
quadrocopter
Gecisztáni totalitária! Az tudható volt, hogy az elmehibbant tetű diktatúrát épít, de mivel elég sokan figyelik a mocskosságait, ezért óvatosan!

@namihami: - a csorda megfigyelő hálózata már most is működik, a megbízható csordatagok feladata a környezetükben felmért Orbán-ellenes csoportokról jelentés adása! Ugyanez a feladatuk a csordán belül is, egyfajta KGB működik a karámban, megelőzendő a különvélemények és lézadások burjánzását!
Kubatovval indult, csakhogy az nyilvánosságra került, ezért a megbízhatóbbakból alakítottak ki egy infórmációs gyűjtöhelyet. Minden nyilvántartási adat a mancsukban van, hisz önkormányzati, hatósági csicskákról van szó és a bizonyítottan csordaimádó magánnyomozó irodák is bedolgoznak nekik, vastagon megfizetve, a technikai hátteret pedig a pintéri AvH biztosítja, hogy ne kínai piacos technika álljon csak a rendelkezésükre.
Nem véletlenül vásáröltattak be a szolgáltatókkal Huawey modemeket, melyek már alapban mikrofonként is használhatók, tehát el kell felejteni a lakásokba, irodákba történő titkos behatolást a poloskák telepítése céljából.
Bűnözői módszerek közül ismert az autók indításgátló és központizár rádófrekvenciás kódjának a megszerzése, akár bevűsárló közpöontok parkolóban, akár, amikor kiúllsz a garázsból, at utcán, de bárhol, ahol nyitod és 9indítod az autódat. Ezt követően gyerekjáték már nyugdíjas volt NbH-s technikus általi GPS nyomkövető és egyben lehallgató betelepítése a kocsidba, rákötve az akkura, hogy állandó áramforrása legyen! Mobilról meghívják a cuccost és máris hallgatják, mi hangzik el a kocsiban! (kémcentrum.hu. ha érdekel a technika)
És csodálkozol, hogy senki nem követ, de 10 percen belül Budapesten is megtalálják az autódat!
wagabund
Kormány?pfff.. ...a szembeszomszédasszony...az igen! az pontosan megmondja mikor mentem el, milyen ruhában, mikor jöttem vissza, stb..
...Valamelyik nap megszopattam, mert kifordítottam a dzsekimet, és úgy jöttem haza...telefonált is a nejemnek...
na?...az a megfigyelés...nem amit a kormány végez...
justhpeter
Minden hasonló rendszer bukása is így kezdődött.
tudode
És a,MAFFIAKORMÁNYT ki ellenőrzi?
Netán a Jóisten, mert minden szervet kiheréltek, és megfélemlítettek.
Még Izraelben sem lehet vigéckedni, CSAK Magyarországon lehet visszaélni mindennel???
.
24.hu/kulfold/2017/08/03/korrupcioval-vadoljak-az-izraeli-miniszterelnokot/
.
Mi folyik itt???
Lackó50
Nem tudom ki emlékszik Madács "Ember tragédiája" c művének a "falanszter" epizódjára. Lassan eljutunk odáig. Már a következő lépés, hogy mindenkinek a lakásába kötelezően felszerelik a kamerákat és aki eltakarja, az azonnal gyorsított eljárással 2 év börtön. Ha káromkodik valaki, az azonnali pénz büntetés. (A kormány bírálása félév felfüggesztett - súlyosabb esetben már jönnek is érted.) Ezt a témát már egy amerikai filmben is feldolgozták. Ott már a karba beültetett chippekkel játszadoznak. Ennek kicsit fejlettebb változatát már a csecsemőkbe bele lehetne ültetni a kötelező védőoltásokkal és aztán ...
Ezek nekem ne mondják, hogy örüljek annak, hogy szabad országban élhetek, mert ez már minden, csak nem SZABAD:
kissé felnőttem
ez a mai trend lesz e tavasz lesz e még nyár örökké semmi sem fáj: azt énekelte a német alles géht ist for über alles géht ist forbáj és utánna ??? padlássöprés kastélybeszolgáltatósdi államositásdi ajjaj kitart ez az átok ugy 2085-ig aggályra semmi ok csak az nem marad aki a főldet megművelje!
wagabund
@Lackó50: aki iránt érdeklődik a hatalom, annak már úgyis megoldott a megfigyelése...ilyen technikai környezetben egy kezdő ügynöknek ez csak ujjgyakorlat
Foxley
Valaki túl sok "Célszemély" sorozatot nézett.
Desischado
A jó curva édesanyátok! Tiszta Észak Korea leszünk, beköszönt az Orwell-i világ, ha ezt tűrjük!
RonaGyuri
Attika te ezt végig gondutad?

Fenntartásait jelezte az adatvédelmi hatóság a nemrég beterjesztett belügyi tárgyú törvénymódosítással kapcsolatban

A hvg.hu információi szerint „Komoly problémái vannak az adatvédelmi hatóság elnökének a nemrég beterjesztett belügyi tárgyú törvénymódosítással, amely szorosabb megfigyelés alá vonná az állampolgárokat.”. Sőt kemény szavakat is használt: „Péterfalvi Attila úgy látja, hogy a tervezet életbelépése a személyes adatok védelméhez való jog további korlátozását eredményezi. ”.
Mond Attika olvastál te újságot: „A venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés elmozdította hivatalából Luisa Ortega Díaz főügyészt, mert a legfelsőbb bíróság elegendő bizonyítékot talált perbe fogására” azt követően, hogy a „legfőbb ügyész vizsgálatot indított a választási csalások miatt”! =))
elnyomott
@Foxley: - nekem is pont ez a sorozat jutott eszembe. És lám, a jövőnkről szól, méghozzá a közeli jövőről...
quadrocopter
@Foxley: Nem árt, ha tájékozódsz a tárgyban és utána alkotsz véleményt! A neten mindent megtalálsz!
papa.49
@wagabund: Egy ilyen ,,szomszédasszony,, kész Isten csapása )))))
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/07/25/a-fasiszta-rendszerek-es-a-mai-magyarorszag-osszehasonlitasa/
A fasiszta rendszerek és a mai Magyarország összehasonlítása.
Olyan országban élünk, ahol nyílt háborús retorika zajlik, ahol teljesen nyílt, agresszív és
cinikus, ellenséges viszonyban él és dolgozik a kormány lényegében mindenkivel szemben, kül-, és belföldön, immár magukat a magyarokat is beleértve, mindenki ellenség. A kiváltságosokra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, bennünket pedig nevetséges törvények, szabályok, testületek, és szervezetek figyelnek, üldöznek, ellenőriznek, körülvesznek és fenyegetnek. Mellesleg horror pénzért, és horror pénz konstans elbirtoklása mellett. Teljesen egyértelmű szándék az ország elszigetelése, még függőbbé tétele egy új gazdához, a már kinevelt gazdasági, jogi, politikai és minden szintű hatalom megtartása bármilyen feltételek mellett. A hatalom birtoklásáról élet-halál kérdésként történő kommunikáció (legutóbb a tusványosi beszédben) nem azt feltételezi, hogy a jelenlegi kurzus egy sima választási vereséget elismerne és levonulna a térképről. Merjük kimondani az üzenet valódi értelmét, békés szándékkal és békés formában nem lesz kormányváltás. Nem én mondom, nekem mondják, megint aláhúznám. Mindenki adjon számot a saját értékeiről, adjon számot arról, mi fontos, és mi megengedhető neki az életben. És aztán cselekedjen aszerint. Hogy a tükörbe és a gyerekek szemébe tudjon nézni.
wagabund
@papa.49: hát az..de megértem...harminc éve nem mosta meg a hátát senki...a leskelődés nem akkora öröm, de már majdnem.
Csizmás Kond
Fölösleges rinyálni, úgy is folyamatosan megfigyelnek mindenütt, benzinkútnál, áruházban mindenütt...és azokat magánemberek végzik...mégsem háborog miatta senki...pedig azokkal élnek vissza a leginkább.
papa.49
@wagabund: És ha meglepnéd egy extra funkciós vibrivel, ami még a hátát is megmosná ???
wagabund
@papa.49: hát az a helyzet, hogy bottal sem merném megpiszkálni...de más sem...
papa.49
@wagabund: Hú akkor nagyon ronda lehet, vagy boszorkányos...
Eladott Ország
@justhpeter: Minél jobban üvölt a propaganda, annál nagyobb a szar.
kokopelli
Ismerős?..,mert volt már ilyen? Átmenet a "Weimarer Republikból" egy másik formába!
A régi vicc alapján. "A Télapóra várva a Gestapó jön!"...vagy most a "Sanyapó"? :--((
nem tibi
A tenorizmus ellenes harc árnyékában mindent meg lehet csinálni .
Később majd elmagyarázzk hogy pont érted volt .
wagabund
@Csizmás Kond: az emberek nem is sejtik, hogy áruázban, plázában egyéb forgalmas helyen(is) van arcfelismerő rendszer..és még néhány kütyü.

tudomásul kell vennünk, hogy aki csak vásárolni megy, vagy bámészkodni, azzal nem törődnek..

mekkora volt a felháborodás, hogy az új rendőrségi radar belát az utastérbe is..aztán? már leszarjuk..

így megy ez.(persze ahol nem jó, hogy működött a kamera, ott bizony éppen elromlott)
wagabund
@nem tibi: ó istenem...ez a magyarázat a legjobb...ez melengeti a szívemet..
quadrocopter
Sztálin ekvtárs csettintett! Ez igen, vengerek!
kukac50
Nagyon be vannak szarva,ha már erre vetemednek! Aljasság!
Eladott Ország
Jön a 85 évre titkosított olajozottan Sanyapó, a télapó helyett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.