A kormány a gyerekvállalást ösztönző életkezdési támogatást és a Start-számla nyitását a nem Magyarországon élő gyerekekre is kiterjesztené.

A kormány a gyermekvállalást ösztönző akcióterv részeként az életkezdési támogatást és a Start-számla nyitás lehetőségét a nem Magyarországon élő magyar gyermekekre is ki kívánja terjeszteni.

A fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztésével kapcsolatos törvénymódosításokra a javaslatot a kormány benyújtott a a parlamentnek, elfogadás esetén a változások 2018. január elsején lépnének hatályba.

A törvény hatálya kibővül a 2017. június 30. napja után született, Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező, magyar állampolgárságú vagy a kettős állampolgárságot el nem ismerő országokban élő, magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekekre.

A javaslat szerint a 2005. december 31. után született belföldi gyermeket és a 2017. június 30. után született külföldi gyermeket önálló életkezdéséhez életkezdési támogatás illeti meg.

Belföldi gyermeknek határozza meg a jogszabály a Magyarország területén élő magyar állampolgárt a 18. életévének betöltése napjáig.

Külföldi gyermeknek tekinti a jogszabály a Magyarország területén kívül élő, a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt anyakönyvi szerv által anyakönyvezett magyar állampolgárt 18. életévének betöltése napjáig, illetve az olyan nem magyar állampolgárságú személyt a 18. életéve betöltésének napjáig, aki a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott "Magyar igazolvánnyal" rendelkezik, feltéve, hogy a lakóhelye szerinti szomszédos állam joga szerint a magyar állampolgárság felvétele a lakóhelye szerinti szomszédos állam állampolgárságától való megfosztással jár.

A határon túli magyar gyerekekre is kiterjesztenék az életkezdési támogatást

Fotó: pixabay.com CCO

A javaslat rendelkezik a Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező jogosultak esetén a Start-értékpapírszámla nyitás módjáról és a nyitáshoz szükséges dokumentumokról, nyilatkozatokról.

Ennek értelmében Start-értékpapírszámlát a külföldi gyermekek részére szüleik, hozzátartozóik – a belföldi gyermekekkel azonos módon – a kincstári irodákban, kirendeltségeken nyithatnak.

A 2017. július 1. előtt született külföldi gyermekek számára – az életkezdési támogatásra nem jogosult belföldi gyermekekkel azonos módon – a szülő, hozzátartozó 25 ezer forint befizetésével nyithatja meg az értékpapírszámlát.

A 2017. június 30. után született külföldi gyermekek esetén ez a befizetés nem szükséges, tekintettel arra, hogy a szülő, hozzátartozó kérelme alapján a kincstár által a gyermek számára életkezdési letéti számlán elhelyezett életkezdési támogatás a Start-értékpapírszámla nyitásakor arra átvezetésre kerül.

A tervezet a jogosultak körének bővítésén túl tartalmaz egyéb, többségében adatszolgáltatási eljáráshoz kapcsolódó egyértelműsítő és egyszerűsítő módosításokat is.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Azt basszátok ti szájba aki kiszart benneteket erre a nyomorult világra, itthon minden fasza mi tetvek !!!
A kórházban a szülészeten nincs CSECSEMŐ MÉRLEG régen volt mérték az újszülötteket szoptatás előtt után már nincs rá keret !!!
De a tótoknak az ukránoknak, a románoknak megint kedvezményt akartok adni NAGYON RÁFOGTOK TI ERRE BASZNI !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Azt basszátok ti szájba aki kiszart benneteket erre a nyomorult világra, itthon minden fasza mi tetvek !!!
A kórházban a szülészeten nincs CSECSEMŐ MÉRLEG régen volt mérték az újszülötteket szoptatás előtt után már nincs rá keret !!!
De a tótoknak az ukránoknak, a románoknak megint kedvezményt akartok adni NAGYON RÁFOGTOK TI ERRE BASZNI !!!
Peller Anikó
@papa.49: hát kedvezni kell nekik, mert a nyakunkon a választás és kelleni fognak a kulfoldi szavazatok. Ezek már most is kettőt érnek, de mire szavazni kell (kulfoldinek , ide!!!) addigra tízet érnek de lehet százat.
nevemnick
Egyszer össze kellene adni, hogy a mi adóforintjainkból mennyi került a narancsos banda jóvoltjából az ,,igaz" magyarok boldogulására.
Ja, és onnan vissza a magánzsebekbe...
quadrocopter
Következő kedvezményezettek az üzbég-magyarok, a kaukázusi magyarok, az örmény-magyarok, az ujgur-magyarok, az alaszkai magyarok és a pápua-új guineai magyarok!
Nessy
Tessék mondani az itthoni "magyar gyerekek" családi pótlékját mikor emelik? Vagy azok nem igazi magyarok??? Tök mindegy hányan szavaznak kintről, hiszen annyit mondanak, amennyit nem szégyellnek,miután nem ellenőrizhető ki, kinek a nevében hány levelet küldött.
Nessy
@quadrocopter: A Sziriusziakról ne feledkezz meg! nem tudom a piréz - magyarok már kértek állampolgárságot, vagy nekik Letelepedési kötvényt kell venni?
papa.49
@Nessy: A valóságos számot megszorozzák úgy 1000, vagy 10000 ahogy a 2/3 kell majd !!!
justhpeter
Ez csak egy az ellenőrizhetetlen tolvajlások közül. Semmi más célja nincs, mint az aljas szavazatvásárlás. A Nyugat-Európában dolgozó magyarok gyerekeire is kiterjesztik ?
nevemnick
@quadrocopter: na, meg az ősmagyar dakotáknak is járna valami... :D
papa.49
@nevemnick: Igen ott a Gangesz parton is járna nekik !!!
Ennek a dakotának meg itt járjon a kötél már nagyon rászolgált !!!
peterkelemen
A Kambodzsában élő 10 magyar gyermekre is kérem a kiterjesztését. Aljas gazemberek Orbánék! Azok voltak, azok maradtak és azok is maradnak mindhalálig.
human
A szegedi kórházban meg bevásárló kocsiban tolják a gyerekeket, mert nincs normális kocsi. És lehetne még említeni mikor a sebész gyöngy helyett nadrággombbal zárják a sebész fonalat. És még ki tudja hány praktikát kell kitalálnia egy magyar orvosnak, hogy ellássa a magyar betegeket.
www.netextra.hu/wp-content/uploads/image/A-SZEGEDI-K%C3%93RH%C3%81ZBAN-BEV%C3%81S%C3%81R.jpg
emerencia
@human: Sokan nem tudják, hogy a bevásárló kocsiból nagyon könnyen kieshet a gyerek. Én már láttam ilyet...
dr. prédikátor
@quadrocopter: Kihagytad a huszi tuszi magyarokat, qa földön kívűli magyarokat,a kannibál magyarokat !!!
emerencia
Itt a "bizonyíték" hogy orbán "összejátszik" a demokratikus ellenzékkel. Ezzel a húzásával ugyanis a DK-nak szerez sok-sok belmagyar szavazatot, hiszen ők azok akik a külhoniakkal kapcsolatos kérdésben a leghatározottabban képviselik a kormánnyal szembeni ellenvéleményüket. :-))))))))))))))
1magyar
Ahelyett, hogy a migránsoknak adnák ezt a pénzt - felháborító!:)
eszegfu
@bakcsubakka: tegnap 21:28 Sajnálom... esetleg, ha "megnyugodtál" és átgondoltad szivesen várlak/várunk vissza...
eszegfu
Nem egészen 10 menekült gyerek 1 hetes öcsényi üdültetése -- nem állami pénzen! -- ellen a helyi lakosság ellenállását helyesli O.V... most meg kiterjeszti a kormány "a gyermekvállalást ösztönző akciótervét" a külföldön élő magyar gyerekekre?! Miért is kell ösztönözni a külföldön élőket gyermekvállalásra?! Egyáltalán mi közünk az ottani "szaporulathoz"?! Szerintem ez szinte nyilt támogatás, hogy O.V. megtarthassa hatalmát! Persze ez is "visszamenőleges", hiszen a 2005.dec.31. után született gyermekek után is "jár"!
Pálinkás Pál
Az összes rohadék aki az ilyen rendelkezéseket támogatja,megérdemelni hogy kormányváltás után lámpavason lógjon!!! És nincs határon túli magyar,csak büdös román,ukrán stb!!!
iluminati
@papa.49: Valahol olvastam, hogy az itteni gyerekek azért nem kaptak védőoltást mert nem hiánycikk hanem a kormány azt mondta "drága"
Valamint az egyetemre való bejutást sikerült lecsökkenteni "Szilárd" megyőződése szerint nincs okos emberekre szükség az a kormánynak nem jó...ez egy belső levél volt ami kiszivárgott.
emerencia
@eszegfu: Ő is hiányozni fog de Eugen4402 már nagyon régen hiányzik.
emerencia
@iluminati: A kádár érában is keveseknek adatott, hogy bejussanak a felsőoktatásba de legalább akkoriban középfokon igyekeztek a színvonalat megtartani.
papa.49
@emerencia: Tényleg nem tudtok róla valamit, még régen a Stoppon beszélgettünk először kedveltem a megszólalásait, valamikor a nyáron írta hogy beteg, remélem nem azért hallgat amire gondolok...
papa.49
@eszegfu: Kösz, most nagyon elszomorodtam, a lájk neked szól, nem a hírnek.
,,Kedves öreg barátom legyen könnyű neked a föld,,
Részvétem a családnak.
namihami
Vajon mit tudnak még a pénzszórás céljából kitalálni?
Egyszer egy kommentelőnk azt írta, hogy a Fidesz kormányzása fantáziátlan. Valóban?
Sámannus
A munka alapú társadalom meg le van sz@rva.
Helyette van fütyisz budiforradalom alapú, mindegy mibe kerül, majd választás után megtudjuk..
CsipkeRózsa
@bakcsubakka: Ezek a gondolataid már bennem is érnek egy ideje.
CsipkeRózsa
Ki hallott olyan intézkedésről, hogy a határon túli magyarok után itthon is kiterjesztenek valamilyen támogatást?
Cicamama55
@bakcsubakka: Örülök, hogy csak itt maradtál! :) Hasonló cipőben jártam a közelmúltban én is, aztán egy-két kommentelő lelkesítése csodát tett velem is!
egyvandor
Itthon működik, hogy már ellenőrizhetetlen felhasználásra is telik?
Tök jók ezek a külföldre juttatott pénzek. Ember legyen a talpán aki törvényes úton utána tud járni.
egyvandor
@papa.49: "tótoknak az ukránoknak, a románoknak"Ha csak azoknak. Nehezen hihető hogy nem egy behatárolhatatlan szűk csoport zsebeli be az összeget.
egyvandor
@Peller Anikó: Választói levelek feladásának lebonyolítására. Ha valódiak is a szavazatok, gondolom nem az ellenzék szimpatizánsait buzdítják a levelek feladására.
kokopelli
@peterkelemen: ...meg azon szülőknek is ,akik némethonban esetleg dolgoznak,
és a minimálórabért kapják,(2-szer 8,84 €),amíg a nagyi vigyáz a gerekekre, vagy
oviban vannak! Gyorsan a harmadikat is,mert hogy vissza nem jönnek az biztos! ;--)
papa.49
@egyvandor: Nézd én az országok szerinti népességet írtam, mert lehet valaki magyar származású ha Romániában él az bizony román állampolgár, ezt hiába akarják bemagyarázni nekünk !!!
Abban is igazad van vélhetően a saját emberei kapják a lét aki aztán majd buzdítják a szavazásra a többieket !!!
eszegfu
@bakcsubakka: tegnap 17:45 Csak Magadnak köszönheted...
eszegfu
@CsipkeRózsa: tegnap 18:13 Azt hiszem sok itteni "ellenzéki" foglalkozott ezzel a gondolattal... én is. De kb. 1 heti "pihenő" után -- csak olvastam, de nem irtam véleményt -- rájöttem, hogy ezt a kicsi ellenállásomat, amit ugyan az érintettek nem olvasnak és semmilyen hatással nincs az országra -- nem "gyürheti" le egy embertársam sem... ez legalább az enyém marad...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.