Idén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére – mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője vasárnap, amikor átadták az intézmény 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét.

A miniszter elmondta, a fejlesztések eredményeként olyan – megújult gép- és informatikai parkkal felszerelt, új tömbbel kiegészülő – onkodiagnosztikai komplexum jön létre, amely jelentősen csökkenti a betegek számára a várakozási időt, és mindenben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Az emberminiszter azt mondja, milliárdokat költenek az onkológiai intézetre

Kiemelte, hogy a most átadott berendezés nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az első ilyen eszköz állami intézményben.

Balog Zoltán a rákellenes világnapon tartott eseményen hangsúlyozta, hogy napjainkban a nem fertőző krónikus betegségek, köztük a vezető haláloknak számító rák jelenti a legnagyobb kihívást az egészségügyben, utóbbi évente 80 ezernél több megbetegedésért és mintegy 33 ezer halálozásért felelős.

Ez az összes halálozás több mint egynegyede, és "uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben", tette hozzá kiemelve, hogy a visszaszorítás legfontosabb eszköze a szűrés, valamint az azon való részvétel arányának emelése. E téren Balog Zoltán szerint "nem jók" a számok, hiszen az emlőszűrésen a potenciális érintettek 40-50, a méhnyakszűrésen 30 százaléka vesz részt, ugyanakkor a kormányzat célja e mutatók 70 százalékig emelése, "ami nagyon sok életet megmenthet".

A korábbi évek kormányzati intézkedéseiről szólva a miniszter kiemelte: bevezették a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus (HPV) elleni ingyenes, önkéntes oltást, továbbá a "14 napos szabályt", amely alapján a közfinanszírozott ellátásban a képalkotó vizsgálatokat ennyi időn belül kell elvégezni daganat gyanúja esetén. Emellett bevonták a védőnőket a méhnyakrák-szűrés szervezésébe, és az előző két évben 15 nagy értékű innovatív gyógyszert vettek fel a támogatási listára.

Balog Zoltán emlékeztetett, hogy az Egészséges Budapest program tíz éves futamideje alatt a kormányzat 700 milliárd forintot tervez fejlesztésekre.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a tárca egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt: 2012-ig évről évre emelkedett az onkológiai okú halálozások száma, azóta ezt a trendet sikerült megállítani, amiben szerepe van a nemdohányzók védelméről vagy a népegészségügyi termékadóról szóló törvénynek, a HPV elleni oltásnak és a "14 napos szabálynak".

Azt gondolom, hogy ez mind kevés volt, mert 2010-hez képest csak ebben az évben már 60 milliárd forinttal többet költünk onkológiai ellátásra – fogalmazott az államtitkár, a nyolc évvel ezelőtti, 138 milliárdos és az idei, 200 milliárd feletti összeget állítva szembe egymással.

Hozzátette: ez idő alatt kicserélték a besugárzó eszközök kétharmadát-háromnegyedét, így a korábbinál sokkal pontosabb, kevesebb mellékhatással, szövődménnyel dolgozó eszközzel gyógyíthatnak a szakemberek.

Hangsúlyozta: az onkológiai okú halálesetek számának stagnálása helyett "azzal lehetünk elégedettek, ha elkezd csökkenni" ez a mutató.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az eseményen arról beszélt: a tavalyi adatok szerint Magyarországon száz halálozásból 26-ért felelős daganatos megbetegedés; az EU-n belül Szlovénia 32-es mutatója a legrosszabb, de a magyar szint feletti arányt produkált Hollandia, Írország és Dánia is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Csak rá kell nézni, egyből látszik rajta, hogy hazudik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Csak rá kell nézni, egyből látszik rajta, hogy hazudik!
Eladott Ország
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--XnH7AtMX--/w_1160/76NUPGdoNvAIEW8ds.jpeg
Újabb 37 milliárd focira. Mészáros Lőrinc horvát csapatának otthonába, Eszékre is benyomnak 1 milliárd forintot. Úgy látom hogy súlyán van az egészségügy, te tetűláda, betanított esztergályos, seggfej. Húzzatok el a picsába!
kissé felnőttem
stadionra meg 1000 ennyit eszement hazugság de odamehet kezeltetni magát aztán megtapasztalja,hogy éppen ugy jár mint a korábbiban
Sámannus
Nagyokos ilyen gépet egy kisvárosban is átadhat egy polgármester, és nem kell a lopással mögé bújni.
justhpeter
Az is hülye, aki ennek az öreg hazudozónak bármit elhisz.
Peller Anikó
A majomminiszter állítja, milliárdokat vonunk el a stadiomok építése elől a nyomorult intézetetek miatt. A szeretvetisztelt minimiszterúr (vár)palotájának építkezése is akadozik emiatt és a kulfoldieknek szánt kedveskedésre is kevesebb jut pedig a nyakunkon a választás.

Arról meg nemis beszélve, hogy a hebridákon landoló bankszámlákra is alig csorog valamicske billiárd.
Equus
balog páter! Remélem kipróbálod a rettenetes nagy vívmányodat, kényszerből, ezzel az ondódi-szűccel és anyátokkal együtt minél előbb
silber13
Ezt az ájtatos vándorköszörűst a toledói vasszűz tegye magáévá!
Eladott Ország
@Peller Anikó: civilhetes.net/mennyibe-is-kerul-nekunk-orban-rezidenciaja-a-varban
A folyamatosan duzzadó projektet és emelkedő költségeket szemlélve egyes elemzők nem tartják lehetetlennek, hogy végül 1000 milliárd forintot is elérheti a kormány budavári kalandja.
Miért is kell kiköltözni a parlamentből ? Az eredetileg is arra épült. Mi lesz a 400 parlament védelmezővel, megmarad, és másik 400 lesz a várban , külön vár rendőrség és parancsnokság, netán beléptető rendszer, uram bocsáss vénaszkenner a Bécsi kapunál ? Minek vásároltak 400 éles lőszert, vállról vetőket ezt már a várvédelemre ?
human
Te grincs! Előbb vond már le belőle amit elloptok és a nettó számot mond be!
papa.49
Bolondbalog EZT MÉG TE SE HISZED EL !!! A testtartásán látszik hogy ő is tudja hazugság az egész !!!
Eladott Ország
Remélhetőleg nem az történik, hogy 100 százalékban uniós forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel veri a kormány a mellét, teljes egészében uniós forrásból vásárolt berendezéseket adnak át az urak, miközben ugyanezek az urak teljes erőből pocskondiázzák az Európai Uniót. Mert az nem annyira lenne szép dolog. Sőt, ronda dolog lenne. És hazug is.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/onko.png
maszk
Ennek a gecinek meg kell halnia - MOST.
Jövök érted...

Hol is van a geciügyi miniszterségnek a székháza, ahol megjelenik néha ez a pedofil Balog?
Éjjel nappal ott leszek, és amikor eljön az idő, lecsapok.
maszk
Balog, ismerem Sátánt, és az ő követőit is, vagyis ismerlek téged.
Vágod, te bumburnyák?
silber13
@Eladott Ország: Mit gondolsz, milyen forrásokra tudnának támaszkodni? Kis sarkítással, ebek harmincadjára jutott az ország,,néhány rabló lovag és azok szintén rabló hordái tették és teszik tönkre az országot.
maszk
Ne mutogass az ujjaddal, te pedofil geci - neked véged, baszd meg !!!
Peller Anikó
@Eladott Ország: 11:50, A 400 parlamentet őrző töklámpának 400 éles lőszar? És mi van ha némelyik nem találja őket "otthon" a munkahelyen? És akkor a tisztségviselőknek mi jut? Azoknak nem jár éles lószar? De.
quadrocopter
Pösze-Paraszt harangozó előadtra az Orbán-kötelezőt! Sunyi tetű!
volvós
te görény csuhás !! Eszedbe sem jut, hogy az EU finanszírozta az Onkológiai
milliós beruházásokat...igaz, ez a te agyadhoz túl magas labda..
cikicakk55
Ez az elfuserált pap már megint hazudik. Átadtak egy gépet,amit az Uniótól kaptatok gecik! Tényleg leboruljunk a lába elé és megköszönjük,hogy nem adták el és vettek helyette még egy stadionra való helyet? Még is mivel,mennyivel lett a vidék kisegítve? Az az egy gép úgy le lesz terhelve,hogy egy év alatt bedobja az unalmast. Ilyenből Ausztriában például minden városban van. A rák elleni gyógyszerért mennyit kell a körzetorvosoknak könyörögni az OEP felé? Erről miért nem beszél az Atya! Arról miért nem beszél,hogy ha nagy nehezen még is megkapja a beteg,akkor annyiba kerül,hogy a többi gyógyszerére már nem is futja. Állítólag van rajta még így is támogatás,de próbáljon Ő kijönni 55.000 ft-os nyugdíjból,úgy,hogy csak a rák elleni gyógyszere elviszi a felét. A kezelésekért,meg heti 3x kell utazni oda vissza 25-km-t és kiadni 1500ft-ot? Igaz,valamennyit vissza adnak az önkormányzatnál,ha van ideje és kedve a rákos betegnek sorba várni 1-2 órát. Remélem része lesz benne,hogy megtudja milyen az rákosnak lenni.Még azoknak is borzasztó,akik megkapnak hozzá minden támogatást.Nem szokásom másnak rosszat kívánni,nem is tettem eddig,de ez a görény megérdemli. Nekem és a gyerekeimnek sem vigasz,hogy majd a Jóisten megbünteti. Attól még a beteg családtag nem támad fel.
papa.49
Erre mit lehet mondani csak egyet CIGÁNY SZOKÁS !!!
maszk
Ismerem Sátánt, és a követőit is mind - így ismerlek téged is, Balog !!!
Azt hiszed, mert elszálltam, már nem tudom mit beszélek?
Pont azért szálltam el, mert túl sok a gyalázat, és már undorodom tőletek - ti gyalázatos gazemberek.

Mindent tudok a múltról, a jelenről, a jövőről.
Hogy szenvedek?
A mindent tudás nem mentesít a szenvedéstől, te seggfej!
Mindig úgy kezdtem a bemutatkozásomat, hogy egyszerű vagyok, mint a faék - de már nem!
Ti vagytok egyszerűek, mint a faék!

Mindent tudok - múltról, jelenről, jövőről, Istenről, Jézusról, Sátánról, halálon túli életről - vagyis mindenről, ami számít.

Egyszerűen nincs semmid, amivel támadhatnál, beszólhatnál.
A jövőben mi lesz?
Te próbálod szétcseszni az egész világot, és én leszek az, aki próbálja megvédeni.
Nem hiszed? - senkit nem érdekel, hogy te mit hiszel (rosszul)!

Tudod, a lovak szügyig gázolnak majd a vérben...
Kérlek, ne mond nekem, és ne áltasd magad abban a tévhitben, hogy én nem tudom miről beszélek...

Én mindig tudom, hogy miről beszélek (ez az én átkom - nem akarom tudni, mégis tudom!).
Macskaszem
Olyan ez, mint Tyukodon a 11 kilátó, amelyeket 264 uniós millióból építettek. Megépítették a töredékéből, a szemfüles építők jól jártak.
Onkológiai berendezéseket is csak azért vettek, mert arra kaptak pénzt, és valakik bizonyára nagyot kaszáltak rajta. Rákgyógyszerre viszont nem adott az Unio pénzt, ezért nem lehet alkalmazni a leghatásosabbat, legkorszerűbbet, hanem csakis a legolcsóbbat.
maszk
Pl ezzel az emberszörnnyel én fogok szemben állni.
Mit ígérhetek?
Csúnya lesz.

Ötödik pecsét felnyitása csúnya lesz!

Eddig nem volt fegyverem, és pusztítottam, most képzeld el, hogy lett egy késem, és ezzel milyen pusztítást fogok elkövetni...

Szeretem a Smith&Wesson-omat- megláttam és megszerettem.
Bocsánat!
maszk
Szeretlek Smith& Wesson.
Az a sok férfi, és mindegyik azt akarja...
Borsodi
www.youtube.com/watch?v=1fFic5JVoh8 Ez egy hazudozó!Putnokon az uszoda alapkövénél szakadó esőben adtak a diákok neki műsort.Azóta át is vették pedig,nem volt el készülve át vették, és másnap már be is zárták [ Elszivárog a víz] Sokra mentek a Putnokiak az uszodával is.
papa.49
@Borsodi: Na most erre mit lehet mondani, megépült, megépült, lehet használni NEM, akkor szerintem cigány szokás szerint ,,minőségi gányolás ,, történt csupán !!!
papa.49
Remélem rátok is sor fog kerülni a köteleknél bolondbalog !!!
Lackó50
És most ezt el kell hinnem??? Vagy ez is csak az üres kormány propaganda része? Miszerint minden hétre kell egy jó hyír az egészségügyről?
Borsodi
@papa.49: Igen gányolni tudnak,eddig bármit csináltak újítottak fel,már az átadáskor nem felelt meg.átvették.,majd mentek a közmunkások befejezni javitani. talán már működik az uszoda is.Építenek rombolnak ezért tartunk itt.
Desischado
Te mocsok hazug féreg, hazudj például Koller Kata és Fábián Juli, meg az ég tudja hány áldozatnak, akik még élhetnének, ha nem volna ilyen gyászos a helyzet!
kukac50
Kezelésekre betegekre gyógyszerekre költsenek Mag arra,ha a háziorvos indokoltnak lát egy röngent vagy egy Ct vizsgálatot elküldhesse a betegeket vizsgálatokra,ne kelljen hónapokat várni még szakorvos fogadja újabb időpont újabb várakozás már súlyos a helyzet mire meg van az eredmény.
papa.49
@kukac50: Na de a ki nem mondott cél, hátha beledöglik a delikvens a várakozás alatt, NEM KERÜL TÖBBÉ PÉNZBE !!!
quadrocopter
@durbincs: Zavarodott vagy csicska! Nem volt ma "betevő" a koszos szádban? Gatyákat már áttúrtad "minivirslik"után? Még szeded a Calgont?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.