Az IDEA Intézet felmérése szerint csökken a Fidesz népszerűsége a választópolgárok között, az ellenzék támogatottsága viszont növekedik.

Az IDEA Intézet február 26-28. (vagyis a vásárhelyi időközi választás után közvetlenül) készített 1000 fős, reprezentatív felmérést, az atv.hu cikke szerint a közvélemény-kutatás azt hozta ki, hogy olvad a Fidesz népszerűsége a januári adatokhoz képest.

Felmérés: olvad a Fidesz népszerűsége

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormánypárt támogatottsága a biztos szavazók körében januárban még 33, míg a teljes lakosság körében 40 százalékon állt, ám február végén ez 31 és 36 százalékra csökkent.

A Jobbik támogatása a biztos szavazók körében a januári 17 százalékról 19-re emelkedett februárban (teljes népesség körében marad februárban is a januári 14 százalék).

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a biztos szavazóknál a januári 12-ről 13 százalékra nőtt, ám a teljes lakosság körében megmaradt februárban is az előző hónapi 8 százalékos támogatottság.

Az MSZP-Párbeszéd a biztos szavazók körében a januári 10 százalékról február végén 13 százalékra tudta növelni a támogatását, de a teljes lakosság körében ugyanúgy változatlanul 8 százalékon állnak, mint a DK.

Az LMP-t a teljes lakosság 5 százaléka támogatta mind januárban és februárban. A biztos szavazók közt a támogatottság a januári 6 százalékról február végére 8 százalékra nőtt.

"Csökkent viszont a támogatottsága az Együttnek: a teljes népesség körében januárban 2 százalékon állt a párt, február végén 1 százalékon. A biztos szavazó pártválasztók körében a januári 3 százalékhoz képest a kutatás készítésekor 1 százalékot ért el. A Momentum támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban: a teljes népességnek továbbra is 1, míg a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka támogatja" – olvasható az atv.hu cikkében.

Az egészségügy az egyik legfontosabb téma

Az IDEA Intézet arról is megkérdezte a felmérés résztvevőit, hogy mennyire követik a február közepén hivatalosan is elindult kampányt. 15 százalékuk egyáltalán nem követi azt, 40 százalék viszont nagyon is követi.

A felmérésből az is kiderült, a választók leginkább az egészségügyet tekintik annak a területnek, ami a pártválasztásnál a legfontosabb lehet. 

"Nem meglepő módon azt illetően, hogy a megkérdezettek mely témát tartják leginkább annak, amelyről a politikusok kommunikálnak, a bevándorlás végzett az élen, a megkérdezettek 40 százaléka gondolja úgy, hogy ez a politikusok fő kampánytémája. Ez a szám minden valószínűség szerint nem független attól, hogy a kormányzati kommunikáció folyamatosan ezt jelöli ki vezető napirendi témának, és a médiatúlsúly miatt a választók is ezt a témát „érzik” úgy, mint amelyről a kelleténél több szó esik – lévén csak 8 százaléka gondolja annak a területnek, amely a legfontosabb téma lenne a pártválasztásra nézve.

A pártok közötti összefogás témája iránt sem sokkal nagyobb az érdeklődés (megkérdezettek 7 százaléka jelölte meg a leginkább fontosnak), a korrupciót viszont 17 százalékuk, majd ezt követi a bérek kérdése (11%). Hozzá kell tenni a korrupció esetében a megkérdezettek is úgy látják, hogy a politikusok a „súlyának megfelelően” kezelik a témát. Ugyanakkor sem az oktatás, sem a munkaerő kivándorlása, sem a nyugdíjak nem tartoznak azon témák közé, amelyek a megkérdezettek szerint azok lennének, amelyet fontosnak ítélnek a pártválasztásnál" – olvasható a cikkben.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Az Eliosz úgy meg a Hódmezővásárhelyi szavazás igen gyomron találta a Fideszt.
És igen az embereknek tele lett a cipője ezekkel a tolvajokkal.
Migránsozáson ,és a gyűlölet keltésen,a társadalom rétegek végig sértésén kívül semmihez sem értenek.
Az EU-tól nem jönne napi 2 milliárd forint lehúzhatnák a redőnyt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
Az Eliosz úgy meg a Hódmezővásárhelyi szavazás igen gyomron találta a Fideszt.
És igen az embereknek tele lett a cipője ezekkel a tolvajokkal.
Migránsozáson ,és a gyűlölet keltésen,a társadalom rétegek végig sértésén kívül semmihez sem értenek.
Az EU-tól nem jönne napi 2 milliárd forint lehúzhatnák a redőnyt.
bencemacska
Sajnos ez a mérés nagyon közel van a Hmv-i választáshoz, még az eufória hatása érződik.
Pár nap múlva már stabilabbá válik!
Várjuk a további ,éréseket!
colibri
instantboldogsag.cafeblog.hu/2018/03/10/a-kommentekbol-kiderul-nagy-az-eselye-a-fidesznek/ = a másik oldal szemszögéből így látják. Node, kérdem én, hány kommentelő van, aki tévedésből sem jár a kormányfő oldalára? Nyilván sokkal többen vannak, akik máshol kommentelnek.
vladimir putin
Ez itt egy népszerű sláger feldolgozása:

(Ugye Elios még?)
www.youtube.com/watch?v=IcZt-YYsGvo

zseniális.
Yeromos
Hát nálam nem olvadt egy cseppet sem, pont annyi mint négy éve NULLA.
cs.n.
"A kormánypárt támogatottsága a biztos szavazók körében januárban még 33, míg a teljes lakosság körében 40 százalékon állt"

Fordítva, mindig a teljes lakosságra kivetített szám az alacsonyabb.
Hellcat
Olvad...mindezt úgy hogy az ügyeikből alig látszik ki valami...szinte teljes médiauralom mellett és úgy hogy a Polt is minent elkaszál...a jéghegy csúcsa jut el az emberekhez és még így is csökkenget a fidesz népszerűsége...normál helyzetben már rács mögött ülne mind.
Eladott Ország
A fideszes elsöprő fölényéről és behozhatatlan előnyéről szóló, mindenhonnan felbugyogó híradásokkal, közvéleménykutatási adatokkal - lásd nézőpon, századvég(bél) - szemben igenis legyőzhető a Fidesz. Vagy ha ez nem is, de az mindenképpen, hogy a kisebbség nem többség.
szep napot
Ha az ellenzek egy iranyba evezne akkor talan 2022-ben levalthatnak Vityat.
Sámannus
Ez nem felmérés ez csak sima néphülyítés.
Sokan kell menni szavazni oszt jó napot eftársak.
herczeg0210
Nem olvadni kellene, hanem fogyni, tetemesen, mert ez még most is sok!
evacica
@Shikari: Álmodik a nyomor! Te viszont lassan a zárt osztályra!
advocat
Csak kétmillió agymosottat kellene meggyőzni! Vegyék már észre hol élnek. Persze nekik jól jön a 12 000.- , meg a nyuggernek a 10.000.- Böske. És imádjuk Viktort. Igaz közben a rezsicsökkentésel elvettek legalább 70.000.-ret. De azért gondol ránk Viktor. Mert ezt a pénzt a saját vagyonából (800.000.-) adta? Gondolkodjatok. De ehhez agy is kellene.
Levendula
@Eladott Ország: mészarost nem látom köztük...
lusta
@advocat: Azt nehéz lesz. Ellenben a maradék 6 milliót igen. Emelje már fel a négy betűjét és battyogjon el a szavazófülkéig.
bencemacska
@Eladott Ország: március 12, 16:23
Gratula, ez jóóóóó!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.