Kiszelly Zoltán politológus és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint alaptalanok a választási rendszerrel szembeni kifogások, mert az ellenzék két országos választáson is elfogadta ezt a szisztémát, továbbá nincs olyan választási rendszer, amelyben ne nyert volna a Fidesz-KDNP pártszövetség.

"A Fidesz egységes tömböt tudott alkotni 2,8 millió szavazóval, az ellenzék felaprózódott" – elemzők szerint alaptalanok a választási rendszerrel szembeni kifogások

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kiszelly Zoltán az M1 aktuális csatornán vasárnap arról beszélt:

bár az ellenzékből gondolkodtak a választás bojkottján, de végül elvetették.

Megpróbáltak alkalmazkodni a választási szisztéma logikájához, ez a taktikai visszalépésekben, átszavazásokban nyilvánult meg, de nem sikerült nekik – tette hozzá.

A Fidesz egységes tömböt tudott alkotni 2,8 millió szavazóval, az ellenzék felaprózódott

- elemezte.

A szombati, új választásért tartott ellenzéki demonstrációról azt mondta: a magukat civilnek nevező aktivisták, "senki által meg nem választott civilek" le akarják cserélni az ellenzéki pártokat és politikusokat. Szerinte az a legfontosabb üzenete a tüntetésnek, hogy a "bukott ellenzéki politikusok és pártok" helyett ezek a civilek akarják egyben tartani ezt a szavazóbázist, amely viszont nem homogén tömeg.

Ifjabb Lomnici Zoltán a műsorban azt mondta: a tüntetés is egy rendkívül pregnáns példája annak, hogy milyen módon "virágzik" Magyarországon a demokrácia.

Hozzáfűzte:

nem a résztvevőket kell kritikával illetni, hanem a szervezőket, akik "valódi üzenetet nem tudtak átadni" és érdemi jogi megalapozottság nélkül követelnek újraszámlálást, új választásokat.

Hozzátette:

már a balliberális médiumok sem állítják, hogy csalás történt volna a választáson.

Kiszelly Zoltán megjegyezte: az ellenzéki politikusok is azt mondják, hogy "rendszerszintű csalás" nem történt, bármennyire is voltak anomáliák, mint a számítógépes rendszer leállása a túlzott igény miatt.

Ifjabb Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az egyéni körzetekben folyó versenyt nyerték meg a kormánypártok, hanem a listás eredmények is őket igazolják.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem ok nélkül lett egyfordulós a választás, és fizetik a kamupártokat!
Annak idején, ha a kisgazdák nem lépnek vissza a második a fordulóban, nincs 1. Orbán kormány. Ezt akarják elkerülni fordított esetben! Sikerült.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
relatív
Két hülye összeáll, és megmondja a tutut !

Ilyeneket mindenki tud mondani, indokolni, akik valamely szabályozást összeszkábálnak - a maguk érdekének biztosítására - és jól megmagyarázzák, hogy az milyen jól megvan csinálva !

Annyi eszük azért lehetne, hogy a számtalan kifogás mentén okoskodnának, de nem, csak a maguk elképzelését súlykolják monotonan !
csipetke
Az egyik a Századvéges,a másik a CÖF-ös.Ja,hogy szerintük alaptalanok a választási rendszerrel kapcsolatos kifogások?Még jó.Ők a fidesz segge-végei.Azt mondja,hogy nincs olyan választási rendszer,amelyben ne a fidesz nyert volna.Dehogynem.Egy tisztességes választási rendszer,amit nem a fidesz sufnituningolt össze.A mostanit sajnos az ellenzék két választáson is megszavazta.Ezért szívunk most.
papa.49
Ifjú Lomnici miért is pucoltatok el Martfűről a Boldoggal együtt ezerrel mikor itt voltatok kampányolni, a biztonságiaktól oda se lehet hozzájuk férni ???
Te is hazug vagy ,int minden fütyiszes !!!
human
Olyan szempontból volt jó ez a választás, hogy ha ebből nem értik meg az ellenzéki pártok és az ellenzék, hogy miről szól a fidesz választási rendszere akkor semmiből.
A választási csalásokról annyit, hogy a független elemzők szerint sem volt rendszerszintű csalás a választás lebonyolításában. Egy-egy esetben lehettek csalások. Az Ukrajnából utaztatott szavazók esetét is ki lehetne vizsgálni.
Bár a lebonyolításban rendszerszintű csalás nem volt a lebonyolításban, de joggal mondhatjuk hogy a fidesz olyan mértékű média és pénzügyi előnnyel rendelkezett végig amivel az ellenzék nem tudta felvenni a versenyt. A kampányban a pártoknak elvileg egy adott összegből kellett volna kampányolniuk. A fidesz számára gyakorlatilag ott volt a teljes államkincstár, hogy finanszírozzák a kampányt. A köztelevízió éveken át kizárólag a fidesznek kampányolt. Mint kiderült a kampányban még a közalkalmazottakat is felhasználták, holott ez tilos. De a közmunkások is megkapták a maguk részét a szórólapozásban, ami szintén ingyen munka volt a fidesznek.
Szerintem ezt a választást tényleg nem most csalta el a fidesz, hanem már évekkel ezelőtt.
Újraszámlálást van értelme követelni, hisz a szerverleállástól kezdve, a tájékoztatás elmaradásán át a választási körzetekben tapasztalt bénázásokig ezer sebből vérzett az egész választás.
advocat
Megjegyzem a közmunka is nagy vonzerő, hogy a Fideszre szavazzanak. Meg jó olyan cégnél dolgozni akiknek fideszes vezetői/tulajdonosai, de legalább is erős szimpatizánsai vannak. Stb, stb.
Egyébként az ukrán belbiztonság nem érdeklődött, hogy miért van magyar állampolgárságuk? Mert nem lehet. Vagy ennyit érnek? Akkor meg fogják be a szájukat.
peterkelemen
A választási bizottság tagja Tímea kitálalt – Döbbenet, de tényleg csalás volt a választás! >>> olkt.hu/rendkivuli-hir-a-valasztasi-bizottsag-tagja-timea-kitalalt-dobbenet-de-tenyleg-csalas-volt-a-valasztas/
--------------------------
A választási csalásról 13+1 pontban, egy informatikus szemével >>> kolozsvaros.com/2018/04/12/a-valasztasi-csalasrol-131-pontban-egy-informatikus-szemevel/
--------------------------
Orbánék elcsalták a választásokat is! Szervezetten szállították Ukrajnából a szavazókat. Ez csak a tömeges csalások egy kis része >>> www.youtube.com/watch?v=4AWQTyTd1rY
--------------------------
Így működik egy valódi demokrácia és jogállam: "Az osztrák alkotmánybíróság érvénytelenítette az elnökválasztás eredményét. A szabálytalan szavazatszámlálás miatt kell megismételni." 24.hu/kulfold/2016/07/01/ausztriaban-uj-elnokvalasztast-kell-kiirni/
--------------------------
Súlyos problémákat és visszaéléseket neveztek meg az EBESZ választási megfigyelői 168ora.hu/itthon/sulyos-problemakat-es-visszaeleseket-neveztek-meg-az-ebesz-valasztasi-megfigyeloi-148087
--------------------------
Nessy
Nem ok nélkül lett egyfordulós a választás, és fizetik a kamupártokat!
Annak idején, ha a kisgazdák nem lépnek vissza a második a fordulóban, nincs 1. Orbán kormány. Ezt akarják elkerülni fordított esetben! Sikerült.
rdos
Egy "politológus" és egy "alkotmányjogász", valamint 2,5 millió "fideszjobbágy" szerint minden a legnagyobb rendben volt. :-( Ha ez a rend, akkor az a szomorú hírem van, hogy a rend megváltoztatása rendetlenséggel fog járni. Ugyanis választáson 2. alkalommal is jól láthatóan nem lehetett ezt a rendet egy másik rendre cserélni. :-(

Azoknak akik ennek örülnek üzenem, addig is míg ez a "rend" van érvényben a "fideszjobbágyoknak" ugyan az lesz a jutalma, mint a hajdani ellenzéknek a büntetése. :-( Így van ez rendjén? :-(
rdos
Azért van itt még egy "apróság". A logfile titka. Új informatikai rendszer helyett a régit használták, aminek a naplófil-ja nem tartozik ránk választókra? Miért nem? Ott van az eb elhantolva. Ha a gyanú igaz, az ordenáré nagy csalás. Tulajdonképpen világraszóló nagy csalás. :-(

ahaza.blog.hu/2018/04/14/valasztasi_csalast_gyanit_az_informatikus#comments

Plusz a listás töredék szavazatok elosztásának módja is furcsa, illetve csak ismeretlen. Alábbi videó végén, ami amúgy a fityisz felé lejtő pályát taglalja.

olkt.hu/elore-lezsirozva-video/
Desischado
Ezek a "szakértők" a fidesz emberei. Ordas nagy csalás történt, hiába is mondják az ellenkezőjét. Ezért kell az új választást kiharcolni!
csipetke
@human: 20:38 A fidesz több,mint 800 milliárd ft-ot költött a kampányára. Dühítő,hogy ennyi pénzt elsz@rhattak,amikor a gyerekeknek akadozik a kötelezö oltások beadása,mert nincs oltóanyag.A hír tv-ben egy vízügyes szakember magyarázta,hogy hogyan lehetne megoldani az árvizeket-belvizeket.Azt mondja,7-8 milliárd ft-ból meg lehetne oldani országosan.Vagyis a fidesz kampányköltségének a töredékéből,vagy kevesebb,mint egy fél stadion árából meg lehetne oldani a vízügyet,amivel évtizedek óta szenvedünk.Stb,stb,stb.Nem is érdemes mérgelődni,az ember csak felhúzza magát.
papa.49
@csipetke: Arról se feledkezzünk el 2010. ben már folyt ez a munka, csak a fütyisz LEÁLLÍTOTTA !!!
A szocik elkezdték az un árvízi tározók építését, amikkel megoldott volna ez a probléma !!!
JAJMÁR
Ezek inkább Szagértők! Semmit se jelent a véleményük.
RonaGyuri
elemzők??? Ne már: Kiszelly Zoltán politológus és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász ???
Peller Anikó
Ámberek, nem történt itten semmlyén csálás. A fidesz.
Nessy
@RonaGyuri: Lényeg, hogy a politikai tisztánlátást ne homályosítsa el sem tény, sem szakértelem!
advocat
A törvény jónak tűnik. úgy jogilag. Nincs benne kirekesztés, vallási-faji megkülönböztetés, vagyoni helyzet, stb. Csak ahogy azt megcsinálják. És ami lesz belőle. No az a gond. Mert az egyéni körzetekben "illene" kétfordulós. Mert ott a régi példa. Szegény Józsi bátyánkat is megszívatták. Ez a hála. Mert utána már senki nem vette komolyan. Úgy járt mint Soros. Előbb a támogatás, utána már "megálltak a saját lábukon".
Eladott Ország
start.hubzilla.org/page/doc/az+%C3%A9vsz%C3%A1zad+csal%C3%A1sa+-+avagy+hogyan+vezess%C3%BCnk+egy+eg%C3%A9sz+orsz%C3%A1got+az+orr%C3%A1n%C3%A1l+fogva
Az évszázad csalása - avagy hogyan vezessünk egy egész országot az orránál fogva.
Igy nézne ki a magyar országyűlés a mostani választások után egy alkotmányos választási rendszer szerint:
Fidesz 105 (a fidesznek most 29-cel több képviselője van!)
Jobbik 40 (a jobbiknak 15-tel kevesebb képviselője van)
MSZP 26 (az MSZP-nek 6-tal kevesebb képviselője van)
LMP 14 (az LMP-nek 6-tal kevesebb képviselője van)
DK 11 (a DK-nak 2-vel kevesebb képviselője van)
Ehhez jön még 3 képviselő (Független, Együtt, MNOÖ)
= 199
A fidesz kormány két seggnyalója ,Kiszelly Zoltánt és ifjabb Lomnici Zoltán Én nem értem, hogy az ilyen közpénzből hizlalt, magukat entellektüelnek és tudományos tótumfaktumoknak tartó szellemi prostituáltakba, akik pár millióért az anyjukat is eladnák, hogy nem szorul annyi szégyenérzet, és befognák azt a büdös kormányfelszopó orgánumukat, és maradnának csendben? Értem, hogy ma már mindenre magasról szarnak és az ilyen Kiszelly-féléket azért tartják, hogy áltudományos magyarázatokat adjanak a nyilvánvaló korrupcióra és valamennyi kormányzati döntés indokoltságát szájba rágják a senki által nem olvasott blogjaikon, de könyörgöm, ilyen mélyre hogy lehet süllyedni? És aztán meg nem értett zseniként picsogni hogy lehet?
tudode
Eső után KÖPÖNYEG ez az egész felhajtás, hogy ez a hibás, az a hibás .. E L E M Z É S!
.
Akkor, amikor a .. V Á L A S Z T Á S I.. T Ö R V É N Y .. alapja EGY KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN .. un. alaptörvény! Akit érdekel .. k ö z n y e l v e n .. is megfogalmazta annak összebuherálásakor KIM LANE
.
----Budapesten támadta az alaptörvényt az amerikai professzor
mno.hu/belfold/budapesten-tamadta-az-alaptorvenyt-az-amerikai-professzor-1047682

2012. január 31., kedd 19:59
"""Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásában."""
.
Tehát .. I N G O V Á N Y O S .. talajon billegünk azzal, hogy EBBEN A KONSTRUKCIÓBAN, v miben, akár nyugdíjáig .. s z ó r a k á z h a t u n k .. DICSŐ VEZÉRÜNK viktoriánus fordulásain!
.
csipetke
@tudode: 12:05 Az ellenzék se szólhat,mert a fidesz által tákolt választási törvényre ők is rábólintottak.Nem volt köztük egy sem,aki ezt átlátta volna?Mert ezek csak kihalni fognak a parlamentből.Nem véletlen,hogy orbán olimpiát akar 2032-re.Ez addig akar itt ülni a nyakunkon?Csak nehogy úgy járjon,mint Ceaucescu
csipetke
@png: 8:44 Azt írja,hogy a szám nem található
tudode
@csipetke: .
Azt nem tudom, hogy RÁBÓLINTOTTAK-E az ellenzéki pártok erre az ARÁNYTALAN VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYRE, de az bizonyos, hogy Gyurcsány frakció alakítása pezsgőbbé teszi a plenáris üléseket, mivel nála jobban .. S E N K I .. N E M.. L.Á T J A .. Á T .. az állam működését,és azt, hogy HASZNOS DOLOG bármely KÖZJOGI TISZTSÉGET viselőnek az un. s z o l g á l a t i.. ú t ... betartása, amelyet egyszemélyi vezetőként KIVÍVOTT SAJÁT MAGÁNAK az örök ellenfele, nem tudva azt, hogy MIKOR ELJÖN MAJD AZ IDEJE, mekkora teher/felelősség terheli a VÁLLTÖMŐJÉT, mivel az un. pártalaptörvénye nudli!
papa.49
Ez a ,,szavazó tömb,, PÉNZEN VETT NÉPSZERŰSÉG nem egyéb !!!
Eladott Ország
Ellenzék csak demokráciában létezik, diktatúrának nincs ellenzéke…A fidesz tehát úgy kapott kétharmadot, hogy a listán nem érte el az 50 százalékot: ez az egységes tömb, a fidesz matek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.