Nyílt levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a külföldről hazatérő fiatal kutatókat támogató Lendület-program nyerteseinek, akik – szintén nyílt levélben – néhány napja arra kérték a kormányfőt, hogy állítsa le az MTA átalakítását – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miniszterelnöknek címzett, fiatal kutatók által küldött levélben azt írták, a Lendület-program segítette őket abban, hogy külföldről hazatérve, vagy a programnak köszönhetően itthon maradva megszerzett tudásukat itthon kamatoztassák, és Magyarországon folytathassák tudományos karrierjüket.

A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül

- áll a levélben. Ezért a kutatók azt kérték, függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának "rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát."

Orbán Viktor válaszában – melyet személyes honlapján tettek közzé – az áll:

Levelüket olvasva az a benyomás alakult ki bennem, hogy azonos fundamentumon állunk: mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük. Ugyanakkor az is a dolgok rendjéhez tartozik, hogy adott problémákat olykor más nézőpontból, eltérő megközelítésből lát a tudós társadalom és másként a kormány. Éppen ezért fontos, hogy az egymással való párbeszéd során ne félinformációk irányítsanak minket, hanem az a közös cél, hogy munkánk révén egyszerre növeljük a magyar tudomány hírnevét és Magyarország versenyképességét.

A kormányfő szerint az vitán felül áll, hogy "a körülöttünk zajló változások ma olyan kihívásokat támasztanak, amelyek megoldásában a tudomány kiemelt szerepet játszhat. Egyetérthetünk abban is, hogy Magyarországon a tudományos munka feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen.

A nemzetközi innovációs rangsorok sajnos azt mutatják, hogy hazánk az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet, érdekérvényesítő képességünk a jelentős tudományos és innovációs források megszerzésében acélosabb is lehetne. Ezért egy felelős kormánynak itt cselekednie kell" – szögezte le a miniszterelnök.

Számunkra az látszik mindebből világosan, hogy a hazai ipar hozzáadott értékének növelése úgy lehetséges, ha kutatóintézeteink is összpontosítják erőforrásaikat az alapkutatások és az innováció területén egyaránt. Arra pedig, hogy mennyire olajozottan működhet egy olyan rendszer, ahol a kutatók egy-egy jól körülhatárolható kutatási témára kapnak állami támogatást, ma Magyarországon a Lendület-kutatócsoportok jelentik a legjobb példát

- írta.

Orbán Viktor emlékeztetett: a kormány 2018. október 4-én úgy határozott, hogy a források emelése mellett felülvizsgálja a teljes struktúra működését, ennek részeként az akadémiai kutatóintézeti hálózatot is. "A cél az, hogy akárcsak az egyetemek átalakításánál, úgy a kutatás-fejlesztés területén is egy optimális, adminisztratív kötöttségektől mentes, de felelősségteljesebb és átláthatóbban működő rendszer jöjjön létre. Érték tehát nem veszhet el, és a tudományos kutatás szabadsága sem sérülhet" – fogalmazott a miniszterelnök.

Remélem, hogy az új működési elvekről mihamarabb megkezdődik a konstruktív párbeszéd. A kormány képviseletében Palkovics László miniszter úr készen áll a tárgyalások folytatására

- zárta válaszlevelét Orbán Viktor.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Sose hazudik, most is a javainkat keresi.

Már a javát már megtalálta.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Sose hazudik, most is a javainkat keresi.

Már a javát már megtalálta.
Nessy
@Peller Anikó: Vannak már Orbánnak "kutató intézetei"! A zsebünkben kutatnak!
Nessy
persze! Az emberek javára, a maguk hasznára!!!
polar450
""Mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük"

Aha! Akkor nem pofáztatok volna bele at MTA ügyeibe, nem kezdők ők sem, a kozigazgatás, az igazságszolgáltatás, a bűnüldözés után már a tudományt is elmebajosok irnyítanák?
Takarodjatok az MTA-tól!
Genyók!
cikicakk55
Jelenleg azt keresi ez az 1G,hogy milyen hasznot lehet még kicsikarni,kisajtolni a Magyar tudományos életből. Fikarcnyit nem érdekli őket a Magyar kutatók esze és tudása,inkább az,hogyan lehetne a fiatal tudósokat minél kevesebb pénzből minél jobban kihasználni.Az egy pillanatig sem aggasztja,hogy egyetlen egy magyar tudós fiatalnak a kisujjában több tudás van,mint a jelenlegi kormány vezetőinek agyában.
tudode
Szóval a ZEMBEREK érdekében kutatómelót végeznek, csak hát a ZSIBIZÉSTŐL ha az orruk előtt lenne a MEGOLDÁS akkor sem találnák a fél országot, akik HARAPDÁLJÁK az ajtófélfát, jó ha nem FAGYTAK oda a kihűlt kályháHOZ/hezl!
.
Pld.:
.
g7.hu/penz/20180505/meszaros-lorinc-csendben-bevallotta-hogy-dollarmilliardos/
.
Skolcso csasz!!!
Sámannus
Aki a szaros focistákat jobban megfizeti, az nem őszinte, és csak időre játszik azért hablatyol.
Grafix69
Azzal magyarázta Palkovics Toka és malac fej az mta basztatását és anyagi függőségét a Fidesz-től , hogy idézem " Teljesítmény alapú finanszírozást akarnak megvalósítani " ott fent fitymaszéknál . Nos azért megkérdezném , hogy milyen mérő rendszert szándékoznak bevezetni annak mérésére mikor egy tudományos kísérlet végeredménye megszületik . Egyszerűbben fogalmazva , mi alapján döntik el a párt vezetők , hogy melyik tudományos munkába van nagyobb tudományos teljesítmény bele adva . Gondolom Krajczer miniszter megtalálja a magyarok eredetét valahol Timbuktuban pár milliárdért , na az lesz ám az igazi teljesítmény , esetleg Petőfi Sándor földi maradványai megvannak már?
bencemacska
Mi már régen tudjuk, hogy a javainkat keresed, de nem adjuk.
Hozzá ne merj nyúlni a párnacihához, mert nagyon a mancsodra csapok!
kereső
A javainkat lopjátok kilencedik éve.A javunkat meg nem találjátok-szerintem nem is keresitek. Nyelvbicsaklás volt is, az MTA javaira gondoltál- eu-s pénz, ingatlan vagyon- tiborcznak tetszett meg az épület, vagy egyenesen neked?
bencemacska
@kereső: ma17:53
Akadémia marad az továbbra is. Ott lesz a futball akadémiák felügyelete, a "Nagy Nemzeti Futball Akadémiák Szövetsége". Rövidítve: NAGYFASZ.
justhpeter
Írásba adott gátlástalan hazudozás. Akj nem így látja, gondolkodjon el arról miért ennyire sürgős.
nevemnick
Rájöttek, hogy Arogáns Toncsika, mint ,,társfeltaláló" milliókat kaszál évente, így mindegyik betársulna egy-két világot megrengető találmányba.

,,Érték tehát nem veszhet el..."
Aki Én
@Pegero: Többnyire nem is azzal van a gond, amit mond, habár beszédeinek túlnyomó része zavaros, kettős, megosztó.
A gond az, amit tesz.
Ostoba pedig te vagy :)
Nem kicsit, nagyon...
kissé felnőttem
ki az szerinted aki ezt az esti mesét elhiszi kinőttük ám kissé ébredezzél fel
tulipan
@Pegero: Na persze, KÖZTUDOTTAN, mindenre ez a HITŰ narancsnyik érv!
relatív
Ezek a címben emlegetett " magyar emberek javát " meg IS találták, és jól zsebre rakták !!!

Csak reménykedhetünk, hogy lesz lehetőségünk visszavenni AZT !
tudode
@tulipan: .
Igen felháborító az is, hogy az IQ huszárhoz került a "régi csibészek" egyikének a cucca is:
.
--- Mészáros Lőrincé lett Simicska teljes cégbirodalma
.
index.hu/belfold/2019/02/22/meszaros-lorinc-simicska-lajos-gazdasagi-versenyhivatal-tranzakcio/
.
Hogy ezek a GYENGE KÉPESSÉGŰ "csuti" haverok milyen ESZTELENÜL ugrálnak annak a hátán, ill. az ORSZÁG HÁTÁN, aki KÉPTELEN VOLT/VAN ellenállni a kísértésnek, amelyről tanúbizonyságot is tett még 2005-ben!
papa.49
Azt már régen tudjuk, hogy a JAVAINKAT AKARJÁTOK,, ez már nem újság !!!
Nessy
A magyar emberek "javára"? Frászt! A maguk hasznára!
bencemacska
@Grafix69: február 12, 17:49
"..mi alapján döntik el a párt vezetők , hogy melyik tudományos munkába van nagyobb tudományos teljesítmény bele adva ."
Majd meglátod, hogy a Kádár rendszer fél-analfabéta párttitkárai - akik ilyen esetekben döntöttek - ministráns fiúk voltak a mai garnitúrához képest!
Nessy
@bencemacska: A döntéshez nem szakmai ismeret, tudás, hanem politikai tisztánlátás szükségeltetik! Ergo lesz rá jelölt bőven!
papa.49
@Nessy: Ezek meg a ,,tisztán látás,, a csuti valagától egyebet nem látnak )))))))))))))))
kokopelli
@Peller Anikó: akkor a feleségét lehet "javas-asszonynak" hívni? (;-))
Sámannus
Mert a javát akarjátok ellopni, ha rosszul tévedek.
RonaGyuri
@Sámannus: nem tévedsz, de nem csak akarják, ezt is ellopják! =))
dr. prédikátor
O1G! te csak ne keresd a javaimat mert eltöröm a kezedet ha hozzá érsz!!!
tulipan
@Pegero: Aki meg a narancsos rinocérosszal bármiben is egyetért, az egyszerűen csonthülye!!!
tulipan
@Pegero: Te, csonthülye önálló gondolkodásra képtlen!
Neked tetszik, amit időragasztgatsz??? Nekem a te hülyeséged szorakoztató!!!
www.youtube.com/watch?v=o0WLw2MiXNk
tulipan
@Pegero: Ez a Te asztalod, ajánlom próbálkozzál te, két narancsos segg köztöt! :)
arcmás
Havasi Bertalan fog először áldozatul esni a bántalmazásnak.
Valószínűleg egy rozsdás vascsővel fogják bántani - mert megérdemli a nyálgép kis geci.
tulipan
Pegero: Megértem, ha ilyen sötét lennék, mint Te,bizonyára én is igy lennék, de mivel, szerencsére, nem vagyok olyan, mint Te, csak jókat rötyögni tudok rajtad!!!

www.youtube.com/watch?v=o0WLw2MiXNk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.