Az egész országban fokozott ellenőrzést rendelt el Balogh János országos rendőrfőkapitány – de jogvédők szerint erre nem ad keretet a jogszabály.

A rendőrség mostantól bárkit igazoltathat ok nélkül az egész országban – ez pedig törvényellenes lehet

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának kedden a rendőrség honlapjára feltett közleménye szerint Balogh János Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megye közigazgatási területére a közrend és a közbiztonság fenntartásáért, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzéséért, felderítéséért, illetve megszakításáért rendelte el a fokozott ellenőrzést április 30-áig.

Az országos rendőrfőkapitány korábban Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye területére rendelt hasonló intézkedést szeptember 6-áig.

A TASZ írja: A rendőrségi törvény úgy fogalmaz, hogy fokozott ellenőrzést “a közterület kijelölt részén” lehet elrendelni (lásd: 1994. évi XXXIV. törvény 30. § (1) bek.) A semmilyen konkrét indokolást nem tartalmazó határozat tehát az ország egész területét a közterület kijelölt részének tekinti – a szervezet szerint jogszabálysértően.

Arról, hogy mit jelent ez a döntés, itt olvashat bővebben.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
első lépés a tényleges rendőrállam felé! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
első lépés a tényleges rendőrállam felé! =))
Jozefina
Majd lesz ebből még rendkívüli állapot kihirdetése is, amikor ugyanis azt csinálnak amit akarnak. És lehet, hogy 2022-ben sem lesz e miatt választás!!!??
Nessy
@Béla333: Ez a törvény, amire hivatkoznak 2015-ben született!
Nessy
@RonaGyuri: Megyek a sarki kisboltba negyedkiló kenyérért, vihetem az összes igazolványt magammal! Értelme meg semmi!
jesz
szerintem migráncsokat keresnek, akik valahogy bejutottak valahol(nem délen a kerítésnél)
Béla333
@jesz: 20.12
Hol máshol, mint a kerítés alatt fúrt alagutakon keresztül...
Aki Én
@Shikari: könnyen ugatsz, magyar személyid sincs.
SystemError
@Shikari: Hülye, ennek mi köze az igazoltatáshoz? Képzeld rendszám is kell az autóra
Nessy
@Shikari:Különösen nyáron, csak a pénztárcával leszaladtál a sarokra valami apróságért! Ezért nem cipelt magával az ember szatyrot. Nekünk nőknek nem a nadrágzsebünkben van mindenünk. :-)))
SystemError
@Nessy: Mindig nála van hidd el. Szerinted hol tartja a David Hasselhoff testére montázsolt Orbán fejes képeit. Nyilván az ugyanilyen Bayeres mellett.
SystemError
@Pegero: Amúgy legalább te teszel bele energiát, hogy eladd. Kicsit alkotmányellenes, de esküszöm ez szellemes volt!:))) Szerintem te jó politikus lennél! Torgyánt is bírtam, legalább lehetett rajta röhögni:)
Nessy
@Pegero: Az biztos, hogy a személyimen lévő kép alapján legalább három bűnözőre hasonlítok! De a képet nézve is rám lehet fogni legalább két gyilkosságot, három bankrablást, sorozatos emberrablást, embercsempészést, és a 2015-s, meg a mostani menekült hullám megszervezését, elindítását.
Nessy
@Pegero: Még olyanabb! Nézzen oda, mondta az ügyintéző, aztán már kész is volt a kép. Még a hajam is alig látszik,egy elmosódott arc az egész. De miután korhatár nélküli, el leszünk egymással erre a kis időre. :-))
Nessy
@Pegero: Mondhatta volna szebben is kis lovag! Nem fogok oszlásnak indulni, mert minket már "tartósít a nátriumbenzoát!" ( Lackfi)
Egyébként is isa por és homu leszek.
nezelodo
Na, akkor szegény rendőröknek ki lesz adva, hogy minél több polgárt ellenőrizzenek, aztán csak lesz köztük fertőzött, akinek a betegségét okkal, ok nélkül maguk adjak tovább, elősegíthetve a járvány kiteljesítését. Aztán majd később talán elmagyarázza valaki a vezérnek a játékelmélet azon passzusát, miszerint hány személyi irat átadásra, (hány kézfogásra), van egy fertőzött, általa sosem látott, és senkinek tartott, (mert annyit ér amennyije van, de koronavírusa lehet, hogy lesz) embertől.
Gratulálok az operatív törzs zseniális járványügyi szakembereinek az átgondolt intézkedéshez! Remélem azért nem lesz egy gyorsan terjedő, még virulensebb koronavírus törzs elnevezve a legszorgalmasabb talpas rendőrről, "Kovács III Józsiról"!
Pálinkás Pál
Mit is mondtam jó pár nappal ezelőtt??? mire jó ez a korona cirkusz??? lesz kijárási tilalom...bárkit indoklás nélkül ki lehet vonni a forgalomból karantén címén...stb...elkezdődött???
justhpeter
Kormány- és Pintér szintű rendőri vezetéstől mit várhatunk ? Kb sejtjük, hogy ehhez a rendelethez nincs elég rendőr, ezt viszont a vezetés még nem érte fel ésszel. Mindezek mellett megjegyzem, hogy az elmúlt időben több alkalommal voltam ellenőrizve - két alkalommal fújni is kellett - de a rendőrök maximális kúturaltsággal tették a dolgukat, semmi konfliktus nem volt mivel minden papírom rendben volt és nem iszom alkoholt.
1magyar
Ezt már hamarabb is megtehették volna a sok gyanús, nem magyarul okostelefonozó emberrel.
Még tegnap az utcán is láttam párat.
SystemError
@Shikari: Gontoltam, hogy annyira érted meg a problémát, mint a közügyeket. Nem baj, ha jobban értenéd nem lennél alkalmas a feladatodra
KisGenyo2
Hát ezek a rendőrök. Legalább felsoroltak volna kivételnek pár zsákfalut, ahová csak akkor mennek, ha hívják őket. Így már nem lenne egész országos és a TASZ ügyvédjeinek cerkája sem állhatna annyira.
Amúgy meg gyanú esetén eddig is lehetett bárkit, bárhol, bármikor. A gyanú meg milyen fogalom már jogilag? XD
kokopelli
@RonaGyuri: Majd aszonygyák a kíberek,hogy a "Carlos Juniort"-t keresik! A "főrendőr et." még emlékezhet a
történetre,amin egész Európa röhögött!! (;-))
Nessy
Meg lehet mindent szokni! Azért, ha a piacról hazafelé a banyatankkal leülök egy padra, ma még az arra járó polgárőr, közterületes, azt kérdezi segíthet e, nem vagyok e rosszul. Ezt mindig szépen megköszönöm! Ez a fajta figyelem köszönetet érdemel.
SystemError
@Shikari: Jó lenne mi egész nap nyuggereket riogatni gondtalanul majomkodva. :)
ómió
"Liberalizmusban" már a felszámolása folyna, nem ám, hogy "igazoltasson"!
csak úgy....
@Shikari: ...meg nem tosszák a vízhordó lyányt!
szomorkodva tapasztalom tibim,hogy mára sem letté okosabb.
balos
@csak úgy...: Akkor nem itt rontaná a "statisztikát",hanem a prosti srácoknál!Itt jobb a zsé!Nyelni a sok szart ahhoz nyomor kell,mert ö egy nyomor forgató!
SystemError
@Shikari: Jól látod, kútra járáshoz kell fasz, ami neked nincs nyuggeres:)
sokanvagyunk
Eddig sem mérlegelhettem hogy van-e oka megállítani engem a rendőrnek - próbáltam volna eddig is stopposnak nézni őket.
Aki Én
@Shikari: 07:07 A fidesz-média több száz elvesztett sajtóperére gondolsz?
SystemError
@Aki Én: Szerintem csak arra gondol, hogy vajon fizetik-e a korona mellett a tevékenységét tovább. Szerintem nem...:)
kakaósbögre
lófaszt nem volt így.72 órára még elő is állíthatnak,minden különösebb ok nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.