Magyarország még mindig a csoportos koronavírus-megbetegedések szakaszában van, nem lépett át a tömeges megbetegedések időszakába, de ez valószínűleg be fog következni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orvosprofesszorok véleménye is az, hogy a fertőzés nagy arányú megnövekedése nem kerülhető el, de a lassítása lehetséges – közölte a kormányfő, hozzátéve: azért kell lassítani a folyamatokat, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen befogadni a súlyos eseteket.

Ismertette:

a friss adatok szerint 85 beteg van az országban, közülük 6 súlyos, egy ember meghalt, heten meggyógyultak.

Orbán Viktor azt várja, hogy a jövő héten a betegellátással foglalkozó orvosi munkacsoport képes lesz egyértelműen megmondani, a különböző társadalmi csoportok fertőzés esetén körülbelül mire számíthatnak, így pedig kisebb lehet az emberek félelme.

Az azonban már most elmondható, hogy a legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek közül kerül majd ki – hívta fel a figyelmet, de megjegyezte, az immunhiányos gyermekeket is súlyosan érintheti a vírus.

A gyermekekkel kapcsolatban egyébként jelezte, azok a szülők, akik nem tudnak otthon maradni a gyermekükkel, beadhatják őket az iskolába. Ugyanez igaz az ügyeletre kijelölt óvodákra.

Közölte továbbá: jól döntött a kormány, amikor megfogadta járványügyi szakemberek tanácsát, és az intézkedéseket már a járvány korai szakaszában bevezette, így "a terjedés lassú". Abban azonban egyetértenek a matematikai modellekkel foglalkozók, hogy

lassítani ugyan tudják a vírus terjedését, de a végén a megbetegedések száma nagyjából ki fog egyenlítődni egész Európában.

Drámai helyzet, mint Olaszországban, abból állhat elő, ha gyorsan fut fel a megbetegedések száma, és összeomlik az egészségügyi ellátórendszer. Ez ellen az eszköz- és humánerőforrás-kapacitás megnövelésével, valamint a beérkező, intenzív ellátásra szorulók számának lassításával lehet védekezni; "mind a két dolgot egyszerre tesszük" – fejtette ki Orbán Viktor.

Megjegyezte: megnövelték az egészségügyben dolgozók számát, ám fel kell készülni arra, hogy köztük is lesznek megbetegedettek, de meg van tervezve, hogy a helyükre ekkor kik lépnek be.

Arról is beszélt, nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő a mostani fertőzési szinthez, de mivel nagyobbra készülnek, ezért többet kell vásárolni az eszközökből, mint amennyi az adott pillanatban szükséges. A tömeges járványra vonatkozóan van felhasználási sorrend is: először az egészségügyben dolgozóknak adnak majd maszkokat és eszközöket, majd a közbiztonságiaknak, azután pedig a közigazgatásban lévőknek – közölte.

Milliószám vannak maszkok Magyarországon, gyártanak is ilyeneket – például a börtönökben –, nyersanyagot is szereznek be, és a különböző típusú maszkok mindegyikéből vásárolnak – közölte.

 Nem kéregetünk, nem megyünk az unióhoz, magunkat látjuk el.

"Kiküldtem az összes portyázó emberemet”, ott vannak világszerte, és könnyítettük a közbeszerzési szabályokat is. „Kiterjesztettük a csápjainkat”.

"Pekingtől Sanghajig a repülőtereken ott vannak az embereink" – jelentette ki Orbán, hozzáfűzve: a védekezéshez szükséges pénz rendelkezésre áll.

„Mindenből van elegendő eszközünk a mostani fertőzési szinthez”. „De ha majd tömeges lesz a járvány”, addigra el kell érni, hogy „akkor mindenkinek jusson az eszközökből”.

Megjegyezte, egy virológus-munkacsoport dolgozik egy gyógyszermódosításon, hátha így gyorsabban megtalálható a megfelelő gyógyszer legalább a koronavírus-tünetek enyhítésére.

"A kollektív védekezést megszerveztük. (...) Ma egy védekezésre berendezett állapotban lévő közösség a magyarok közössége" – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: "van egy rendes katonai tervünk a védekezésre, felállt az ország a védekezés logikája szerint".

Akik külföldön kerültek bajba, azokról a külügyminisztérium gondoskodik, a határokat lezárták – csak humanitárius folyosók működnek –, elegendő számú katona és rendőr van, a tiszti növendékeket is mozgósították, a létfontosságú vállalatokhoz kirendelték a katonai törzseket, az orvosok beosztását elvégezték, a járványügyi kórházakat kijelölték, és épül is járványkórház – sorolta.

Orbán Viktor az idősekhez szólva hangsúlyozta: "nem arról van szó, hogy ők tehertétel vagy veszélyforrás lennének, hanem arról hogy ha a járvány tömegessé válik, akkor a legnagyobb bajba ők kerülnek majd, és mi aggódunk értük".

Az nem lenne helyes, ha kötelező rendszabályokat hoznának az idősekre, ezt szeretné elkerülni, kérni viszont szabad: "arra kérem az idős embereket (...), maradjanak otthon".

Az önkormányzatok kötelesek ellátni az otthon maradó időseket – mondta.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Ócska hazug tróger, re mindenkiről azt hiszed olyan hülye mint az ócska birkáid? Nem kell kérni mert már intézkedtek és lényegében adtak! =))
Egyébként is te eddig összesen 2 milliárdot vettél elő erre! =)) A többit pl. bankoktól vetted el! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Ócska hazug tróger, re mindenkiről azt hiszed olyan hülye mint az ócska birkáid? Nem kell kérni mert már intézkedtek és lényegében adtak! =))
Egyébként is te eddig összesen 2 milliárdot vettél elő erre! =)) A többit pl. bankoktól vetted el! =))
Nessy
@RonaGyuri: Meg 16 milliárdot "fontosabb feladatokra" csoportosítottak át. Olyan szépek ezek a szövegek, de "a fele sem igaz". ( Régi Vágó műsor).
kereső
Nem, nem kéregetünk- csak elfogadjuk a csekélyke 200 milliárdot. Errő beszélj more, ne arról, hogy hajnalok hajnalán azért mész be munkahelyedre, hogy meg tudd áll-e még a határzárad? Érdekes egy mukkot nem mondasz soha a tényleges védekezésről- arról amit te =kormány teszel. Mert nem teszel semmi érdemlegeset, ami a járványt illeti. Adtál??? 2 milliárdot a tartalék alapból az eü-nek? Te adtad? Nem , azt is mi adtuk. Szeretném, ha a200 milliárddal az utolsó lukas két fillérig elszámolnál- mire költötted???A hadiállapotot meg szüntesd meg- mert ez nem az. Járvány ellen kéne védekezni, nem a fejedben lévő ellenség ellen.Hivd vissza a katonákat!!
Aki Én
@Nessy: 150 milliárd ( a publikus szám) meg a szünetmentes propagandára. Pedig ez a kórság pont a szektájára a legveszélyesebb.
kissé felnőttem
kérni sem kellett kaptál a 37 milliárdbol mert itt is megirták ne döngesd a semmit hogy magunkat látjuk el rajtad kivül itt még 9 millió él és akar is élni, veled vagy nélküled de akar.
Gauntlet
Ha eddig bárkinek nem lett volna tiszta:
Megőrült.
De hát sok is 13 év a hatalomban!
Nessy
@kissé felnőttem: Igazat mondott, "magukat ellátják"! A plebs meg oldja meg a problémáit!
csak úgy....
orbán, egy hataloméhes komédiás,-semmi más...
csak úgy....
most kéne a seggibe dugni az üres és fölösleges stadionjait,amit a magyarokkal böjtöltetett ki...
Eladott Ország
Te rohadt mocskos, gerinctelen , hazug és bűnöző és politikai prostituált cigány! Példátlan EU-s döntés a koronavírus miatt: Magyarország is hatalmas összegekhez jut.
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200314/peldatlan-eu-s-dontes-a-koronavirus-miatt-magyarorszag-is-hatalmas-osszegekhez-jut-419479
Eladott Ország
Észak-koreai TV - Magyarországi hírek 05. A végső győzelem! Az észak-koreai televízió új műsort indított "Magyarország Magazin" címmel, melyben az itthon zajló eseményeket mutatják be. A népes észak-koreai magyar kolóniának kedveskedve a híreket magyar feliratokkal is ellátják.
www.youtube.com/watch?v=xCFwXXSXnko&feature=youtu.be
human
"Nem kéregetünk" mondja a miniszterelnök akinek kiscsaládja EUs támogatások milliárdokkal van kitömve.
csak úgy....
ezt úgy is lehet értelmezni,hogy amit ad az eu. azt zsebretesszük,mint eddig is és miattatok nem fogunk koldulni,majd lesz valahogy...
csak úgy....
önellátó magyarország! audi,suzuki,bmw,mercedes,stb. és egy pitschára való üres stadion...
meg van ez a viktor gárgyulva.
tudode
Aha!
.
A kohéziós alap megmaradt részét felhasználhatnák a járvánnyal kapcsolatos kiadásokra, de már mindet kihelyezték mindenféle baromságra, hogy őfélesége betömje a az ácsingozók száját mint pl.
.
--- Tatán ötcsillagos szálloda épülhet az Öreg-tó partjára, a karsztvíz egy részét Komáromba vinnék
.
orszagszerte.atlatszo.hu/tatan-otcsillagos-szalloda-epulhet-az-oreg-to-partjara-a-karsztviz-egy-reszet-komaromba-vinnek/
.
--- Egy évet sem bírt a 3,3 milliárdért épült nagylaki elkerülő út, már foltozni kell
.
orszagszerte.atlatszo.hu/egy-evet-sem-birt-a-33-milliardert-epult-nagylaki-elkerulout-mar-foltozni-kell/
.
---- Kormánykedvenc építőipari cég kezdett neki a járványkórház építésének Kiskunhalason
.
orszagszerte.atlatszo.hu/kormanykedvenc-epitoipari-ceg-kezdett-neki-a-jarvanykorhaz-epitesenek-kiskunhalason/
.
A betonszarkofágok ezer milliárdjairól nem is szólva.
.
---- Őfélesége főkönyvelője az ATV-ben
.
www.atv.hu/videok/video-20200319-gazdasagi-intezkedesek-mire-eleg-a-kormany-csomagja
.
----- Gazdasági intézkedések:

Mire elég a kormány csomagja?
.
www.atv.hu/videok/video-20200319-gazdasagi-intezkedesek-mire-eleg-a-kormany-csomagja
.
Járvány ügyek intézését át kellene adni annak aki ért hozzá, és nem össze, vissza lefetyel!
namihami
1. ""Nem kéregetünk""---mert önként adja az Unio a pénzt.
2. ""nem megyünk az Unio-hoz""--mert, ahogy eddig, most is házhoz hozza a pénzt
3. ""magunkat látjuk el!""--- ez volt utóbbi évek legigazabb és legőszintébb mondata, ami kijött a száján. Eddig is (10 éve) magukat látták el. Most miért tenne másként?
CsipkeRózsa
Miért is kéregetne, hiszen napokkal ezelőtt olvashattuk, hogy az EU-tól nagy pénzek érkeznek a koronavírusos károk rendezésére. Mi tudunk róla, Orbán nem értesült erről? :

propeller.hu/itthon/3512865-peldatlan-eu-dontes-koronavirus-miatt-magyarorszag-is-hatalmas?all#c2648196
csak úgy....
@CsipkeRózsa: az a fideszhívöknek másnapra, ki lett mosva a nyakukon lévö üregböl...
kereső
Azért én javasolnám, hogy a fidesses betegek vegyék igénybe a fútött gyepű , 791 milliárdot eddig felemésztő stadionok gyógyitó hatását, és ne az egészségügyet terheljék , ha gyógyulni vágynak.
csak úgy....
@kereső: be sem engednék oda a csordát,tudod mi pénzbe kerülne utánnuk a fertötlenítés? hamarosan kibújik a szög a zsákból...,persze, mire a tétóknak leesik,hogy viktor nem egy emberbarát,addigra ki is haltak mint a dinoszauruszok az üstökös után...
Béla333
Az a "magunkat látjuk el" megint tartalmaz igazságot: az Orbán és a Mészáros család biztos mindent megkap amit akar...
Esetleg még a Fideszesek is, a többi meg mehet a levesbe!
csak úgy....
@Mirabilis: orbán harcol..., mint Don Quijote a maga kreálta szélmalmok ellen.
mire a gügyéknek leesik ,hogy ...had ne soroljam,persze a sikariknak ez nem mond semmit,mert kapják a szeretetcsomagot . nem is értem,hogy a hibbantaktól és a külföldiektöl miért nem vonják meg a szavazati jogot!?
Giovanni Alba
Mintha valaki már mondta volna : Szűrni, szűrni, szűrni! Avagy : Tesztelni, tesztelni, tesztelni! Jómagam annyit tennék hozzá, hogy a tesztekkel kellene kiszűrni a megfertőződötteket és ŐKET elkülöníteni házi vagy hatósági karanténnel, nem pedig válogatás nélkül boldog-boldogtalant. Mi van amúgy azokkal, akiknek a munkájára feltétlenül szükség van? (nem röhög, nem politikusokról beszélek) Gondolok itt a közszolgáltatások, közművek dolgozóira, víz, gáz, villany, csatorna. Őket védik legalább annyira mint az Egy Élő Isten sleppjét?
csak úgy....
@Giovanni Alba: magyarországon csak a fideszelleneseket szürik ki...
SystemError
Majd amikor nem lerohadt kórházi intézményekben kell haldokló betegeket ellátni, majd akkor csináljunk önérzeti kérdést ebből. Meg akkor ha előtte nem hizlaltuk fel a holdudvart közvetlen elötte EU-s pénzen. Ha arra jó volt ez a pénz, akkor emberéletre is jó lesz! Ugyanis kedves miniszterelnők "úr" most az emberélet az első!
kissé felnőttem
lesz tej vagy inkább telj hatalom, álmodik a király fi? ébresszétek már fel hogy nem vezet sehová.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.