A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt” – számolt be róla a Transtelex.

Novák Katalin ismét diplomáciai incidenst okozott Romániában, kiverte a biztosítékot a székely himnusz a román külügynél
Kép: Facebook/Novák Katalin

Vasárnapi közleménye értelmében a külügy kifogásolja Novák Katalin „nyilvános üzeneteit” , beleértve a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétetteket is. Novák szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke.

2016-ban több román politikai párt olyan törvénymódosítási javaslatot terjesztett be, mely megtiltotta volna a himnusz előadását vagy lejátszását bármilyen körülmények között Románia területén. 

Novák előző, nagykárolyi látogatása sem volt feszültségmentes, sőt már tavaly, első köztársasági elnökként tett magánlátogatása is kiütötte a biztosítékot a román külügynél.

Novák Katalin a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú után meglátogatta a csíksomlyói kegytemplomot, majd vasárnap Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán és a Szilvássy Caroláról elnevezett idősotthon átadó ünnepségén vett részt.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
--megérdemlik...minek engedték egyáltalán be ezt a fidesz szajhát...???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ESCOBAR
"Novák Katalin ... kiverte..."
Kb. ennyit ér az egész cikk! Persze a román külügy is megéri a pénzét!!!
Pálinkás Pál
--megérdemlik...minek engedték egyáltalán be ezt a fidesz szajhát...???
Nyírfa
Mikor tiltjátok ki végre a hazátokban agitáló, pöffeszkedő, uszító magyar politikusokat?
nemkati
A románok felfoghatnák már végre, hogyha egy területen ezer éve élnek magyar nyelvet beszélő népek, és ez a terület ha nem is folyamarosan, de a történelem folyamán leginkább Magyarországhoz (a Magyar Királysághoz) tartozott, és az elvesztése idején keletkezett himnuszt az ott élő magyarok a mai napig éneklik, akkor ahhoz nekik joguk van. Az egész világ érzi, hogy a 100 éve történt elcsatolás nem volt teljesen jogszerű, az ott élő népek akaratát senki nem kérdezte meg. Tehát soha nem lehet kizárni, hogy egyszer még valamikor történhet valamilyen rehabilitáció. Persze direkt nem kell hergelni a románokat, hiszen hivatalosan Erdély hozzájuk tartozik, és fenyegetésnek veszik - joggal - ha valaki a visszacsatolásra utalgat. De egyelőre ilyen veszély nem fenyegeti Romániát.
simmering73
Ezzel a nacionalista, soviniszta, irredenta csürhével csak a baj van.
ómió
Jaj, de "óvják a lopott holmijukat" ezek a szőröstalpúék!
frank
Hajrá Magyarok !
Bátran Elnökasszony ! Egyre szimpatikusabban politizál.
MINDENKI A PUSKÁSA ARÉNÁBA JÚNIUSBAN.!!!
frank
@Pálinkás Pál: Anyád te kibaszott bolsi.
lusta
@nemkati: Hát nem egészen. Szapolyaitól a kiegyezésig az erdélyieké. Az I. vh. előtt a Magyar Királyság területén a magyarság kisebbségben volt.
nemkati
@simmering73: A csürhével mindig. De belegondoltál már, hogy milyen lehet magyarként Romániában élni?

Nekem anyai ágon minden ősöm onnan származik. Gyerekkoromban rengeteg sírást hallgattam, hogy elveszett a hazájuk. Azt mesélték, a magyar és a román kisemberek jól megvoltak egymással, a politika volt az, ami viszályt tudott szítani. Ezek szerint semmi nem változott. Akiket onnan toloncoltak ide vagonokban, már senki sem él. De az utódok ma is siratják Erdélyt.
nemkati
@lusta: "Szapolyaitól a kiegyezésig az erdélyieké." Úgy érted, hogy Erdély az Erdélyi Fejedelemségé volt? Na igen. Vagyis magyaroké.

" Az I. vh. előtt a Magyar Királyság területén a magyarság kisebbségben volt." Persze, mert Trianon után vagy tömegesen kitelepítették a magyarokat, vagy önként elmenekültek.
grincss
Mire jó ez az ostoba 3,14csa, mert arra nem, amire kinevezték?
Semmire!
csak úgy....
érdekes,hogy az erdélyi magyarokról,mióta 0rbánékra szavaznak, azóta a benszülött magyarok is gyülölettel nyilatkoznak,nem csak a románok..., talán bennük is lehet némi kehe.
Nyírfa
@nemkati: @lusta: Az autonómiát tartom a legideálisabb megoldásnak. Erdély mindig is függetlenségre törekedett, nem akart az anyaországba olvadni. Különben is, kissé sántít ez az anyaország megjelölés, ugyanis soha nem voltunk szervesen összetartozóak.
Nyírfa
@nemkati: 10.09

" " Az I. vh. előtt a Magyar Királyság területén a magyarság kisebbségben volt." Persze, mert Trianon után vagy tömegesen kitelepítették a magyarokat, vagy önként elmenekültek. "

Kati, ez nem stimmel.
jesz
dögunalom lenne az élete román külügynek, ha nem lennének magyarok...így legalább pezseg minden...sőt...
lusta
@grincss: A bölcs grics felgyógyulván most téved. Köztársaság nélküli köztársasági elnöknek nevezték ki. Arra pont jó.
balos
@Nyírfa: Pedig a geci erre tette fel a 2/3át!
balos
@Nyírfa: A nemkati féle nemzethy besorozott pichák nyomják a fideSSes mantrát,mert attól bizsereg a nunciusuk!
Nyírfa
@lusta: 11.09

Látod, erre a csavarra eddig nem gondoltam: hogy direkte köztársaság nélküli köztársasági elnöknek nevezték ki. :)
Oszt' jó napot.
Macskaszem
@Nyírfa: Sőt már Köztársasági Elnöki Hivatal sics, mert átnevezték Sándor-palotának. Úgyhogy az van, hogy a Kató valaminek az elnöke. Leginkább orbánnak.
Nyírfa
@balos: 11.13

Nyomatékosan felkérek minden ellenzéki , vagy egyszerűen csak értelmes kommenttársunkat, hogy, mielőtt billentyűt ragadnak, olvassák is el azokat a beírásokat, amelyeket kritizálni készülnek!
Az mégiscsak agyrém, hogy olyanokat gyalázzon, vádoljon bárki is közülünk, akik évek óta írják ezen a fórumon a véleményüket, a velünk, ellenzékiekkel megegyező vagy jobbító szándékú gondolataikat.
Kurvára únom, és elítélem ezt a romboló figyelmetlenséget!
Nyírfa
@Macskaszem: 11.21

Jogos, Katalin nem több mint Orbán egy titkárnője. Lám, elő is léptettem, mert eddig ő volt a takarítónőőőőő! :))
Miközben lassan már véresen komoly az itthoni helyzet, nem lehet komolyan venni sem Sándor-.palota asszonyt , sem kolostormalacot, sem toporzékot, sem tompikát...tovább is van, mondjam még?
vacsi
Nemigen fogja fel, hogy az ilyen kiszólásokkal az erdélyi magyarok életét nehezíti. A románok meg röhögnek a markukba.
Macskaszem
@vacsi: Hadd érezzék csak fidesz büdös lehelletét. Legalább leszoknak arról, hogy a nyakunkra szavazzák orbánt.
csak úgy....
@Maccska: miért is szavazna ránk a nép,te buta kecsketoszó?!
román az anyád és a kecskével kamatyoló kuka kölke! :)
Havanagi
@nemkati: Akkor is pontosan olyan hazaárulók vezették országot,mint most, a nép,az istenadta akkor is birka volt, erre azt mondanám,hogy amit megfőztek azt etették meg a magyarokkal.Nix ugri-bugri.Mindennek következménye van.Lehet még kisebb ez az ország,ha sokáig garázdálkodik a NER.
balos
@Nyírfa: Ez a "CÍM" mára köztársasegg álnokká lett!
csak úgy....
eccer ez a kati is úgy fog járni külhonba mint ferenc-ferdinánd,akit leszarajevózott a gavrilo princip...
Nyírfa
@balos: 14.59

Sajnos, igen.
Ha beláttad, hogy igazságtalan voltál @nemkati:-val, biztatlak, kövesd meg.
balos
@nemkati: Azt írták kövesselek meg!Hát szerintem arra még ujabb ezer éves Vármegyei fideSSes urak után sem!Sajnos a "magyar" világ életében seggdörzsölő volt,köszönhetően az uraik 99% miatt!Szóval amíg gyásznótával ünnepeljük a faszságunkat nincs kinek miért követ adni a hozzá szólalására!
Nyírfa
@balos: 17,44

Nemcsak azt nem értetted meg, amit Kati írt, de azt sem, amit én. Az ő nevében nem utasíthatom vissza a neki szánt , minden alapot nélkülöző gyalázkodásodat, de a magam nevében, igen!
Németh István
Lehet szövegelni és dumálni faszságokat! Erdély nem az az autonóm terület amelyen vigécked-hetünk! az más kérdés, hogy arománok ott basszák meg a kurva anyjukat ahol vannak! De a trianoni határozatot hozók is!
A magánemberi eljárása egy dolog a zöldfülükémnek, mert ha színre lép és nyilvános beszédet mond nem "CSAK" magyar, hanem államelnök és ennek van diplomáciai előírásai! Tanulni-tanúlni-tanúlni >> már Lenin elvtárs is megmondta!
nemkati
@Nyírfa: ma 10:55
Én így tudom, nekem ezt mondták.
nemkati
@balos: ma 11:13
Mi a problémád azzal, amit írtam?
Nyírfa
@nemkati: 19.02

A @lusta:-nak adott válaszodban időbelil eltérés van. Ő az I. világháború előtti időszak állapotát jellemzte, amit te a Trianon utánival indokoltad.
nemkati
@Nyírfa: Ja, én a II.-nak néztem. :)
Nyírfa
@nemkati: tegnap, 22.29

Van ez így. :)
telegdilaci
@Pálinkás Pál: Miért kell nekünk konfrontálódni mindenkivel, a Magyar politikusokat,kitiltanám Romániából folyamatosan a X@RT-keverik amikor hívatlanúl megjelennek!
telegdilaci
@KisTehen:Ezt a baromságot el is hiszed,nem a Románok jöttek ide ez a Köztársaság nélkűli köztársasági Elnöknek nevezett Orbán bábja provokálta ki amikor azt énekelte hogy ne hagy elveszni Erdélyt, Ennyi,látom sok Embernél működik a Fideszes agymosó propaganda!!
ómió
@KisTehen: Ebben is azonosak! Végtére is tetübolsi mindkettő!
libellle
@nemkati: Az egész világ érzi, hogy Magyarország egy Nacionalista ország. Az az ország mindig, mindenkivel diplomáciai konfliktusba kerül. Szomszéd országokkal szemben területkövetelései vannak. Ja a serbektöl nem mert azok ruskik és a ruskik a lelki-és szivbéli barati annak az orszagnak.Gondolom a nemetek is ordibálhatnának az elveszitett területek után. Nem teszik, persze vannak örökös tegnapiak de mindenkivel békében élünk. Természetesen nem is erdemes belegondolni, hogy mi is történne amennyiben egy mini ország mint a Magyar tullépné a csak diplomáciai konfliktust. Definitiv megszünne létezni.
balos
@frank: Remélem rátok szakad a gecivel teli műszar!
balos
@Nyírfa: Nem baj!Ahol a megválasztott szemét banda gyilkolászhat büntetlenül ott az én véleményem legfeljebb a falra hányt borsónak tűnik!Ahonnan én jöttem ott nem szóban hanem tettben fejezték ki a nem tetszésüket a langyosra sikeredett "itéletek" miatt,főleg,ha az a történelem meghamisítására vezet!A magyar soha nem volt nemzet,mert olyan volt,mintha összeeresztettek volna 100 különböző "állatot" és meglátjuk mi lesz belőlük!Hát ez lett vármegye és ispán a XX. században!Ahol bayerek és stb vezethetnek félre ott nekem is megengedett,hogy pongyola legyek!Ráadásul én megdolgoztam a nyugger életemért,nem úgy mint a politikából megélő trógerek!
Nessy
Régmúlt időkőn merengeni,mond mit ér? 100 éve történteken se sokat. Úgy mellékesen jelenleg jobb helyzetben vannak, mint mi. Nekünk ideszavazzak Orbánt és várják a pénzt. Mi meg csodálkozunk, hogy ilyen látogatás után nem igazán szeretik a magyar kisebbséget.
Nyírfa
@balos: Nem, @balos: , ne engedd meg magadnak, hogy pongyola legyél, mert az a félreértések, tévedések, hibák tárházává válik! Hogy legyen élhetőbb, igazabb a társadalmunk, ha engedünk a színvonalból arra hivatkozva, hogy, amit szabad a kisökörnek, azt szabad Jupiternek is? Szabad, miért is ne lenne az, csak akkor Jupiterből is kisökör lesz,
A többiben egyet értek.
balos
@Nyírfa: Ennyi barom között néha ökörködni is kell,ha a pusztai barom erre ugrik!Szeretem cukkolni a barmokat,mert hátha az ormos intézetben hozzák anyagilag helyre!Agyilag ez lehetetlen!
Néro2
Az ablakpucolás jobban megy veresné.
fityma krotáliával a füledben.
Mondjuk inkább zongorázzál vagy nézzél filmeket a házi mozidban az is kurvasokba volt de leg-alább nem járatsz le.
Vagy menjél elődöddel horgászni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.