Nem mi őrültünk meg, a jelenlegi washingtoni politikában szinte félhivatalos lapnak számító Breitbart News oldalán jelent meg csütörtökön egy cikk, amelynek címe nem kevesebbet állít, mint hogy 

Obama volt tisztviselője puccsot javasol Trump ellen

Ez lehetne egy álhír a sok közül, de nem az, hiszen a Breitbartnak oroszlánrésze volt Donald Trump elnökké választásában, volt vezérigazgatója Steve Bannon pedig ma az elnök főtanácsadója, sőt, egyes vélemények szerint gyakorlatilag ő maga az elnök. 

Tényleg katonai puccs készül Trump ellen?Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Na de honnan vették a puccs ötletét?

Olvasták a tekintélyes Foreign Policy egyik blogján. Még hétfőn jelent meg az ismert külpolitikai elemző Rosa Brooks írása, „3 út, hogy megszabaduljunk Trump elnöktől 2020 előtt” címmel. Brooks korábban tanácsadói és koordinátori posztot viselt a Pentagonban, illetve partnere a liberálisként számon tartott New America alapítványnak (a kuratóriumban ott ül maga Soros György is!), a konzervatív kommentátorok szerint ő az Obama-adminisztráció egyik legveszélyesebb alakja volt.

Tényleg katonai puccs készül Trump ellen?Rosa Brooks – fotó: law.georgetown.edu

Impeachment?

Mit ír Brooks? Felvázol négy lehetőséget Trump leváltására. Az első az, hogy kivárják 2020-at és mást választanak meg helyette, de ez messze van még. A második az impeachment nevű eljárás, amelyben a kongresszus megfosztja hivatalától a „hazaárulást, hivatali visszaélést vagy más bűncselekményt vagy vétséget” elkövető elnököt. Erre leghamarabb 2018 végén lesz lehetőség, már ha demokrata többséget választanak a képviselőházba. 

Az alelnök közbelép? 

A harmadik lehetőség az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazása. Ez egy furcsa eljárás, amelyben az alelnök – arra hivatkozva, hogy az elnök nem képes ellátni hivatalából adódó kötelezettségeit – átveszi a hatalmat. Ehhez az kellene, hogy Mike Pence alelnöknek legyenek ilyen irányú ambíciói, de Brooks szerint biztosan vannak. És ő ugyan elég kemény konzervatív, klímaváltozás-tagadó és miegymás, de legalább nem igazi őrült – írja a szerző. 

Lehetséges a puccs?

Az utolsó pont igazán síkos terep, próbáljuk szó szerint visszaadni a tételmondatot:

A negyedik lehetőség az, amire mostanáig azt mondtam volna, elképzelhetetlen az Amerikai Egyesült Államokban: a katonai puccs, vagy legalábbis az, hogy a katonai vezetők megtagadják bizonyos parancsok végrehajtását.

Látszik tehát, hogy Brooks a Breitbart állításával szemben nem javasol puccsot, csak elméleti lehetőségét veti fel. Meg is jegyzi, hogy a katonaság feletti civil kontroll olyan alapelv, amire okkal lehet büszke az Egyesült Államok. Trump viszont annyira szeszélyes és kiszámíthatatlan, hogy bizonyos esetekben nem lehet kizárni a parancsmegtagadást., Ezeket elég szemléletesen írja le:

Készüljenek Mexikó megszállására, holnap! 

Kezdjék el összegyűjteni a muszlim amerikaiakat és Guantánamóra küldeni őket! 

Most megleckéztetem Kínát – néhány atombombával!

Lehetetlennek hangzik, írja Brooks, de arra jut. hogy a katonai vezetők az ország és az alkotmány, nem pedig az elnök védelmére esküdtek fel. „Életemben először el tudom képzelni valós forgatókönyvként, hogy magas rangú katonatisztek azt mondják az elnöknek: Nem, uram, ezt nem tesszük meg!” – írja Brooks.

Mi az a Breitbart News? 

A 2012-ben meghalt Andrew Breitbart által alapított médiacsoport az Alt Rightnak nevezett új jobboldal egyik legfontosabb orgánuma, mondhatni alapköve. Kritikusai szerint egyszerűen szélsőséges, nőellenes és rasszista (az antiszemitizmus vádja is fel szokott merülni, de tekintélyes republikánus zsidók szerint ez nem igaz). A saját szempontjából jól vegyíti a hangulatkeltést az oknyomozó munkával, így elég nagy befolyásra tett szert. A kezdetektől Trump mögé állta  kampányban.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Nem lepődnék meg...ez a vadbarom alig lépett hivatalba de már elbaszott egy csomó mindent.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
a demokraták olyanok, mint a fidesz: nem tudnak veszíteni...
Csizmás Kond
...amíg a zsidóknak kedvez addig nem kell puccstól tartania.
Katalina62
Hát Trump azért nem csak a demokratáknál kezdi kihúzni a gyufát!
Hellcat
Nem lepődnék meg...ez a vadbarom alig lépett hivatalba de már elbaszott egy csomó mindent.
papa.49
@Hellcat: Már ,,reszelik a golyót,, neki, ott ez a divat...
nezelodo
Muszlimok összegyűjtése? Volt már ilyenre példa, amikor hadba lépett Japán az USA ellen. Táborokba gyűjtötték az ott élő japánokat. Érdekes módon ennek ellenére igen nagy számban jelentkeztek az internáltak önkéntes katonai szolgálatra az amerikai hadseregbe.
Ha pedig megelégelik ennek a különös viselkedésű fazonnak az országlását, találnak majd hozzá illő módszert a kiiktatására, igaz nem biztos hogy törvényes, és visszafordítható lesz.
Peller Anikó
5. lehetőség: befogjátok a pofátokat és eltűritek a győztes kormányzását.

a. megszállja mexikót? Tegye. Úgylehet még örülnének is neki a mexikánok, hogy amerikához csatolják őket.

b. összetereli az iszlamádokat? Hát ezért választották meg a bogárkát. Ideje büntetni a 911-et.

c. kínára atomot? Jó, várjuk meg mit tesz. Remélhetőleg a szája jár.

Az obama még az utolsó hetében is csapatokat küldött az oroszok szomszédságába, ez sokkal nagyobb fenyegetés volt mint holmi szófosás. Remélem az.
not me
Én személy szerint egy péklapáttal basznám arcon ezt a gecit.
Ha nincs péklapát, nem bántanám mással, mert egy péklapáttal arconbaszásra van tervezve ez az undorító arc
Persze megint nem a külsőség, az arc a fontos (sokan azt hiszik, hogy amikor valaki a külsőséget támadja, akkor felületesen ítél meg embereket, de erről szó nincs, mert a belsőtől, a belbecstelenségtől undorodik az emberfia, amit a külsőségek gyalázásában fogalmaz meg), hanem vérprimitív viselkedés, az erkölcsi hulladék lét,

Szóval, hol lehet kapni ma Magyarországon egy fából durván (baltával) faragott péklapátot?
not me
A faragatlan jellemet faragatlanul arcon baszni egy faragatlan péklapáttal. - ez minden vágyam (na jó, nem, mert nem vagyok ennyire egyszerű a látszat ellenére)
36
Nem is rossz ötlet. Csak úgy kell kivitelezni, mint Törökországban. Trump leszámolhatna a sok erőszakos, veszíteni nem tudó ellenzékivel. Nem lenne üres az a sok FEMA tábor.
nezelodo
@Peller Anikó: Azért tekintsd át a balti államok sorsát a nagyhatalmak árnyékában! Az oroszok a németekkel szövetségben mindent megtettek a bekebelezésükre. Finnország sorsa sem érdekelte az oroszt, amikor neki terület és kikötő kellett a hajdani Leningrád szomszédságában. Putyintól ma sem érzik biztonságban magukat, és talán látják Ukrajna sorsát is. A lengyelek sem hisznek nekik, és minden okuk megvan rá. Ja és annak fényében, hogy behódolt a kormányunk az oroszoknak, vajon hogyan alakul a történelmi lengyel-magyar barátság?
wagabund
az semmi! hallotta a tisztelt publikum, hogy Kuwait is beutazási tilalmat rendelt el a yenkikhez hasonlóan?. Oda sem juthatnak be(nem kapnak vízumot) azon kulturált országok állampolgárai, akik terroristákat termelnek, képeznek, bújtatnak, pénzelnek.,
(déli rádióhír)
itt tartunk.
Peller Anikó
@nezelodo: igazad van, a putyinka nem kifejezetten megbízható, bizonyára hülyét csinál a mi köpcösünkből.

De ugye nem tartod túl nagy arcátlanságnak ha elsősorban nem a balti esetleg a baltás államok érdekeit tartanám szem előtt. Az ukrán helyzet kialakulásában jó nagy szerepe van az ukránoknak is, mert a keleti, jórészt oroszlakta területek hovatartozásáról érdemes lett volna megkérdezni az ottlakókat is, főleg ha az alternatíva egy romboló, öldöklő háború.
nezelodo
@Horizont: Én is ezt pedzegettem, ő is a saját hatalmánál nagyobb hatalom érdekkörébe piszkált bele a pletykák szerint.
papa.49
@Horizont: Hát kétségeim vannak a képességeit illetően, igazi ,,elefánt a porcelán boltban,, stílusban politizál, és egy határon túl ezt ott se tolerálják, és jön a megváltó golyó, meg az ,,elmismásoló bizottság,,oszt. jónapot...
nezelodo
@Horizont: szombat 19:17. Biztos, hogy nem százas ez sem, mert ha politikus lenne, csendben, módszeres politikával elérhetné nagyjából ugyanezt. Csakhogy az efféléknek szüksége van a napi fényezésre, öndicséretre, folytonos megerősítésre, hogy ő a legjobb és mindenben legyőz másokat. Lételemük a folytonos konfrontáció, és ha nehéz ellenfélre akad, elbújik előle, akkor már nem fontos a harc. Mintha ismerős lenne valahonnan...
papa.49
@Horizont: @nezelodo: A csuti gnóm szokása ez)))))))))
verőce21
Republikánus többség van minden hatalmi poszton, belső puccs nem fenyegetheti.
A világpolgárok elégedetlensége és sajtói a fenyegetőbbek.
Ördögvadász
És miért is kellene Trumpot megpuccsolni?
verőce21
@nyanya001: "A Pentagon legdrágább programjában ez volt az eddigi legalacsonyabb ár." - csak nem lopták el a többit ott is a "liberális demokraták"? :)
evacica
@Horizont: De sajnos a magyarok nem ilyen tökösek!
evacica
Az amerikaiak úgy jártak Truppal mint mi Orbánnal! Jól befürödtek, de azoknak legalább van eszük és megállítják, vagy elzavarják! Szörnyű, hogy ez a pojáca vezeti a világ egyik leghatalmasabb országát! Csak ne történjen semmi komoly baj, mert egy ilyen önelégült pojáca bármire képes.
Peller Anikó
@evacica: Honnan veszed ezt a marhaságot? Az amcsik nem jártak úgy trumppal, semmi esetre sem. Ő nem lopta el az országot, sem a fél országot, sem az egész országot.

Nem tudják elzavarni, mert éppen most választották meg. Őt akarták, ő lett az elnök, mit nem értesz? Megnyerte a választást komprende?

Őt ha nem tetszik majd nem választják újra ellentétben velünk, baromországgal, akik még negyedszer is újraválasztjuk őkelmét. Na akkor ki a hülye?

Csak ne történjen semmi komoly baj (a számunkra), látod ezzel lehet egyetérteni.
terlasz
@verőce21: Azt mondod, hogy mindenki lop? Náluk a liberális demokraták, nálunk pedig az illiberális áldemokraták O. maffiavezér vezetésével?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.