Rendeződött a helyzet, az olaszok két hajót küldenek, amik átveszik az Aquarius hajón található menekültek egy részét.

Rendeződött az Aquarius civil mentőhajó utasainak sorsa: a 629 migránst olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket – jelentette be kedden a hajót működtető SOS Méditerranée civil szervezet. Közben a legmagasabb szinten éles vita bontakozott ki Róma és Párizs között a hajó sorsáról, illetve a migránsok befogadásáról.

A mentőhajót üzemeltető egyik civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közölte, hogy Róma két hajót küld a térségbe. Ezek átveszik a Földközi-tengerből kimentett migránsok egy részét, majd az Aquariussal együtt elindulnak a spanyolországi Valenciába.

Az MSF kifogásolta, hogy a kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.

Madrid hétfőn felajánlotta: fogadja az Aquariust, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak területükön.

Humanitárius vészhelyzet előtt álltunk – jelentette ki Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes. Calvo reagálásra szólította fel az Európai Uniót, véleménye szerint a közösségi intézményeknek a kibocsátó országokban kell segítséget nyújtaniuk.

A probléma nemcsak Olaszországé vagy Görögországé, hanem az egész Európai Unióé – mondta korábban újságíróknak Josep Borrell külügyminiszter, aki szimbolikus gesztusnak nevezte az Aquarius hajó fogadását, amely szavai szerint Pedro Sánchez kormányfő személyes és közvetlen döntése volt. Mint mondta, a nemzetközi jog alapján Spanyolországnak ilyen esetben kötelessége segítséget nyújtani. Hangsúlyozta: rendkívüli helyzetről van szó, és nem tart attól, hogy a lépés ösztönzőleg hatna az illegális bevándorlásra.

A hajót Valencia kikötőjébe várják, amely mintegy 1500 kilométerre van jelenlegi tartózkodási helyétől.

Valencia mellett összesen mintegy 200 spanyol település ajánlott együttműködést az Aquariuson tartózkodók befogadásához – közölte a spanyol sajtó.

Emmanuel Macron francia államfő elítélte az olasz kormány "felelőtlenségét és cinizmusát", amiért nem fogadta a migránsokat szállító Aquariust – közölte Benjamin Griveaux kormányszóvivő. A francia elnök "fontosnak tartotta, hogy emlékeztessen a tengeri jogra", amely előírja, hogy "vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie".

Macron üdvözölte Spanyolország bátorságát, amiért végül felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust.

"Elfogadhatatlan az olasz kormány viselkedése, és ahogy politikai célokra használta fel (a helyzetet)" – mondta a kormányszóvivő.

Macron egyébként pénteken munkaebéden fogadja Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy előkészítsék az európai uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóját a migrációs helyzetről.

A kormányszóvivő elmondta: Franciaország nem volt tétlen az elmúlt 24 órában, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak. "De ez az irányvonal, amelyet kitűztünk és amelyet végig tartani fogunk" – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

"A hajó 25 tengeri mérföldre van a szíciliai partvidéktől és 27-re Máltától, tiszteletteljesen kérjük az olasz hatóságokat gondolják át álláspontjukat" – üzente az olasz vezetésnek Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Az olasz miniszterelnöki hivatal ezt követően közleményt bocsátott ki "megdöbbentőnek" nevezve a franciaországi kijelentéseket. A közlemény szerint "Itália nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket". A kormánypalota hangsúlyozta, hogy az olasz kormány soha nem hagyta magára az Aquariuson tartózkodókat, akiket az első pillanattól kezdve az olasz parti őrség hajói kísértek és segítettek. Olaszország felajánlotta, hogy a várandós nők, gyerekek és orvosi ellátásra szorulók leszállhassanak, a hajóról, de az Aquarius ezt elutasította, ami arra utal, hogy a hajón "nem volt vészhelyzet" – vélte az olasz fél. A közlemény megjegyezte, hogyt Málta nemet mondott az együttműködésre, Spanyolországból érkezett precedens nélküli szolidaritási gesztus.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollegájával, Horst Seehoferrel egyeztetett telefonon az európai migrációról – közölte a római belügyi tárca.

A közlemény szerint Salvini és Seehofer között teljes összhang mutatkozott, ami a biztonsági és migrációs politikát illeti. Róma és Berlin közös javaslatot készül bemutatni az EU állam- és kormányfőinek június végi találkozóján Európa külső határai védelmének biztosítására "további időhúzás nélkül" – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy az új olasz miniszterelnök nem engedi kikötni a migránsokat szállító hajókat. "Végre" – kommentálta a hírt, úgy értékelve: visszatért az eddig hiányzó akarat Olaszországban a tengeri határok megvédéséhez, ami változást hozhat az európai migrációs politikában. Egyúttal mindenben támogatásáról biztosította az új római kormányt.

Pellegrini úgy vélte: nemet kell mondani arra, hogy európai pénzből drága mentőrendszert építsenek ki, hogy mindenki, aki vízre száll, számíthat rá, hogy kimentik és automatikusan az EU területére szállítják. Meg kell határozni, mi lesz azokkal, akik illegálisan, a tengeren át akarnak Európába jutni – közölte. Hozzátette: az olasz reakció (amely megtiltotta a hajó kikötését) csak a kezdet volt, a külső határvédelem megerősítésére van szükség.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nem szartunk a kútba, csak a kávájára. Onnan piszkáltuk bele. Ok, jöhet a következő adag a gyagyás Európába.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Nem lett volna egyszerűbb egyenesen Hamburgba vinni őket? Kínlódjanak azok, akik szeretettel várják őket!
wagabund
naugye ugye hogy van szívük ezeknek a taljánoknak...pénzt paripát fegyvert nem kímélve segítenek a migráncsoknak, hogy bejussanak ejrópába..azt még valamiért nem akarják tudni, hogy hiába viszik a spanyolokhoz a bevándorlókat, azok, ha akarnak, pik-pak átmennek az olaszokhoz.

...mert a spanyolok kedvesen átsegítik őket...
Peller Anikó
Nem szartunk a kútba, csak a kávájára. Onnan piszkáltuk bele. Ok, jöhet a következő adag a gyagyás Európába.
SystemError
Na igen! Ezt pofázom mindig, hogy attól, hogy nem várjuk szeretettel őket, még nem kell retkes náciként viselkedni... Valószínűleg Orbán gratulációja után rájöttek, hogy milyen bandához fogják hasnlitani őket..
wagabund
@Peller Anikó: tökéletes hasonlat...amúgy, a hírek szerint jönnek is...méghozzá sokan, és elszántan..
Pálinkás Pál
Macron: "vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie".
Nos hol volt a vészhelyzet??? Tudomásom szerint egy libsik által üzemeltetett hajón vannak biztonságban..
Pálinkás Pál
@Pálinkás Pál: és még hozzátenném,ahol kihalászták a szemetet,ahhoz biztos valamelyik afrikai kikötő volt legközelebb...,hogy is van ez csigaevő francia??
Peller Anikó
@SystemError: Ok, és hány millió kecskefejő befogadása/betódulása után lennél náci Te nemnáci?

Mert ha engeded akkor jön a következő hajó amit szintén ki kell menteni és ehhez egész Afrika sorban áll.

Ha mondjuk 100 milliót már beengedtél? Vagy talán 500 milliót?

Esetleg mind az 1000 milliót?
tulipan
@Pálinkás Pál: Na, akkor ezt MEGINT sok hűhó semmiért? NEM FOGADJáK B???
tulipan
Csak éppen elszállítják?? Hogy is van ez???
Pálinkás Pál
@tulipan: Semmi kifogásom a szállításuk ellen,vissza ,ahonnan jöttek...és vihetné a hajó a teféle libsiket is,nem sírna Európa utánatok!!!
sokanvagyunk
A francba... mintha a francosoknak is lenne arrafelé partszakaszuk, nem is távolabb - persze "folyamatosan egyeztetni" mások kárára és osztani az észt könnyebb.
verőce21
Be kell szállítani az összes analfabétát Európába! Mert itt nagy hiány van kecskepásztorokból. Nagy hiány van még muszlimokból, arabokból és négerekből is.
Tiszta szerencse nekünk, hogy útnak indult ez a néhányszáz vállalkozókedvű feketeafrikai.
Úgy 100-150 milliót tudna fogadni belőlük a nyílt társadalom, ha beledöglenénk is.
wagabund
aki hallgatja a híreket, akkor az hallahtta, bizony több hajó is úton van Olaszország felé...

és ezrek várnak a következő hajóra a Líbiai parton
tulipan
@Pálinkás Pál: Na ja, mert a Teféle aljas nácikat jól megköpköddnék!
Pálinkás Pál
@tulipan: Ez a ti bajotok seggfejek,amikor nem tudtok cáfolni,csak a nácizás marad!!!De attól az még igaz hogy leáldozóban a "szines" világotok!!!
36
Úgy tűnik, Spanyolország még nincs tele migránssal. Most majd pár hét alatt, az is tele lesz. A cél egyértelmű.
Megterhelni a nemzetgazdaságokat az óriási szociális kiadásokkal és-ahogy Dzsordzsi bácsi utalt már rá, vegyenek fel még több hitelt az államok-lehetőleg Dzsordzsi bácsitól és a bankoktól(Rottschild, Rockefeller, stb.) akiket képvisel.
Ja, ha majd nem tudják visszafizetni a hitelt,-mert nem fogják tudni,- akkor akár darabokban is, de rekvirálják Európát.

"Nem a fegyver a lényeg, hanem az adósság, a hitel".
2 perc 51 másodpercben összefoglalva a lényeg és megnézhető a YouTube-on részlet, A bűn árfolyama című filmből.
De érdemes az egész filmet megnézni és átgondolni!
back up
Az Ausztrálok csinálták jól: kaja, pia, és vissza a feladóhoz.
Az egész világon nem volt olyan, hogy fegyvertelen emberek kóricálnak szanaszét a világban, és a beilleszkedés garanciája nélkül szétcsesznek más társadalmakat - akár még az adott társasalom lakosait is egymásnak ugrasztva.

Én simán beperelném Amerikát nemzetközi bíróságon, mert a demokráciaexportjával indította el azt a folyamatot, aminek most Európa issza meg a levét.
Átküldeni hozzájuk az összes menekültet, plusz qrva sok milliárd kártérítés megfizetése!
verőce21
A gyűlölet prófétái: Marx és Soros
Nyílt sisakkal kell harcolni Soros György és az ő "hadserege” ellen, ki kell mondani: ők bevándorlást akarnak, az ideológiai motivációjuk pedig egy multikulturális Európa, ugyanis nem szeretik a keresztény Európa hagyományait, és azt gondolják, ha összekevernek bennünket más, színes néppekkel, akkor Európa élhetőbb lesz. Azért akarják tönkretenni Európát, mert abból nagy profitot remélnek, a pénzügyi spekulánsok már csak ilyenek.

A fenti gondolatokkal, adja magát az összehasonlítás, hogy Soros György tulajdonképpen nem más, mint Karl Marx XXI. századi reinkarnációja. Marx a Kommunista kiáltványával (1848) az addigi társadalmi rendet akarta erőszakosan megdönteni.
Soros a nyílt társadalom elméletével továbbment, még banki hitelekkel is támogatja a muszlimok segélyezését!
SystemError
@Peller Anikó: Nézd, nekem a "kecskefejő" indítás az pont elég, ahhoz, hogy tudjam felesleges erre bármit válaszolni vagy belemenni. Akik éltek olyan közegben vagy anyagi körülmények között azok jobban meg szokták válogatni a szavaikat, mint mondjuk egy elkényeztetett kis valaki, aki félti szaros kis életét a még soha nem látott valakiktől. Ezzel nincs is semmi bajom, de mit kell kecskefejőzni??? Pont erről beszélek, hogy ez egy annyira szánalmas és egyszerű emberi tulajdonság, hogy csak úgy lehet valaki szemébe mondani, ha nem akarok tőle semmi, ha a megutáljuk. nyilván a legtöbb bírka így működik, különben nem ezt tolná a fidesz Őszintén szólva tőled többet vártam és nem arról beszélek, jöjjenek vagy ne, hanem arról, hogy emberek maradjunk-e vagy nem Nagyon régen nem volt komoly háború ebben a világban, nyilván a mi életünkben még lesz minden jel erre utal. remélem majd fordított esetben is tartod magad az elveidhez és az elutasítás után még jónéven veszed majd, ahogy a prolik kereplőkkel aláznak és vernek meg mindenhol Arról nem is beszélve, ha ezt a háborúban kiirtott családodat szídva teszik. Gondolom mi sem lesz természetesebb nem? :) Tudom, hogy nem foglak meggyőzni és annak ellenére, hogy ezzel kezdtem, hogy tudom is, hogy semmi értelme. Talán annyi van, hogy ha ennyire imádod magadat, hogy azonnal utálod, akit nem is ismersz és lehet mondani bármit, de abban semlehetsz biztos, hogy akit lekecskefejőztél, annak nem egy hete mészárolták le a gyerekeit. Az én szemeben sokkal erősebb az az ember, aki a másik szemébe nézve, emberi nyelven mondja azt, hogy ne gyere ide, mint akinek csak gyűlölködve megy... képzeld amúgy én sem tartom ezt jónak több szempontból sem. úgy válaszolj erre, ha nem személyeskedés vagy vagy támadás lesz belőle...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.