Állandóvá tennék a 14. havi nyugdíjat Lengyelországban azon törvénytervezet szerint, amelyet a varsói kormány keddi ülésén fogadtak el. A tervezet elfogadását Mateusz Morawiecki miniszterelnök erősítette meg az idősügyi politikáról szóló sajtóértekezletén.

Lengyelországban állandóvá akarják tenni a 14. havi nyugdíjat
Fotó: Pixabay

A kormányfő felidézte: a minimálnyugdíjjal egyenlő 14. havi nyugdíjat 2021 óta minden évben egyszeri járulékként fizették ki Lengyelországban, ezentúl azonban állandóvá tennék.

A még egyszeriként jóváhagyott idei 14. nyugdíjat bruttó 1588 zloty (130 600 forint) összegben fizetik ki augusztus végén, illetve szeptember elején azoknak, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb bruttó 2900 zlotynál (mintegy 238 600 forintnál). Az említett küszöb átlépése esetén arányosan alacsonyabb nyugdíj jár.

Morawiecki arra emlékeztetett, hogy Lengyelországban 2019-ben bevezették az évente folyósítandó 13. havi nyugdíjat. Annak összege szintén a minimálnyugdíjjal egyenlő, és minden nyugdíjasnak teljes összegben jár, függetlenül attól, milyen magas a havi járandósága.

A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy márciustól rekordmagas szinten, 14,8 százalékkal igazították ki az alapnyugdíjakat, és tavaly óta 2500 zlotyig (206 ezer forint) a nyugdíjak adómentesek.

Forrás: mti.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
Na ez az, amit mi SOHA nem fogunk megélni!!!

Példát vehetne róluk DRÁGA kormányunk!!!:DDD
lusta
Drága propi, a legfontosabbat elfelejtetted negírni. A lengyeleknél jönnek a választások és a pisorkik hatalmas osztogatásba kezdtek.
Péter2
@lusta: Ott is megy a propaganda , rendes nyugdíjat kell adni , aztán nem kell sem a 13. és a 14. sem , gondolom a 2 plusz hó nyugdíj összegénél azért évente többet vesztenek a nyugdíjasok nem véletlen az osztogatás , nálunk azért vesztenek , mert a fidesz 2012-ben megszüntette a szocik által bevezetett svájci index alapú nyugdíjelszámolást , ami infláció követő volt , most meg annyit ad a fidesz amennyit akar , de a svájci index elszámolásához közelébe sincsen a mai nyugdíjelszámolás , így vannak Mo-n is átverve a nyugdíjasok ,2002-2010 -évekhez képest !
Nessy
Ami azt illeti, 2010-ben a választás előtt Orbán Viktor is ígért 14. havi nyugdíjat, aztán még a "dübörgő gazdaság" mellett is 10 év múlva adták vissza a felfüggesztett 13. havit. Most viszont remek hivatkozási alap a költségvetés hiányára az "inflációt követő" (de csak messziről követő,) nyugdíjemelés, és a 13. havi nyugdíj!
Sámannus
Keves híveim a zúrban. Nem a hónapok a korlárok, hanem az összegek értéke! A csüngőhasú is ezért hazugság mániában szenved, mert úgy adja el a tizen harmadik havi nyugdíjat, hogy annak vásárlóértéke a 2009-s töredéke. Lévén figíelmenkívúl hagyva a forint árfolyam, az ibfláció és az áfa. Vegyük ezt figyelembe, ami azt jelenti, hogy három havonta kapja vissza a csúngőhasú a nyugdíjjamat, tehát ez négyhavi minusz A forintgyengítés a vásárlóértékre hat Ez is kb 40% minusz.Így durván kijön, hogy a nyugdíjj az év elsőfelének kiadásait képes fedezni, a másik fele kihullik a nyuggerkosárból. Amikor a fidesznyik pipískék a lószart csipegetve a tizenharmadikhavi nyugdíj elvonását emlegetik a lószaron, tulajdonképpen az ótödik hatodik havi nyugdíjjat hadoválják vásárlóértékben, eltüntetve még gondolatát is annak, hogy az igazság odaát van náluk csak a gazság terem meg.
tothjani
Nálunk ezt 2025 végén jelentik be, annyi megjegyzéssel, hogy az "ellenzék" el akarja törölni a 13. havit is.
Eladott Ország
A csúti geci is igérte ezt anno, egy választási tv vitában, de az már régen vot! Itt is sereghajtók vagyunk már az EU-ban meg mindenben.
Eladott Ország
@Emmersson71: ma, 18:54 ♦ Van! "Tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső, a Tny. 6.§ (4) bekezdése szerinti ellátásban részesül. (A Tny. 6.§ (4) bekezdés szerinti ellátások: saját jogú, illetve hozzátartozói jogon szerzett mezőgazdasági szövetkezeti járadék, mezőgazdasági szakszövetkezeti járadék, növelt összegű járadék.)"
Emmersson71
@Eladott Ország: Nem nyugdíj, hanem fizetés!
Eladott Ország
@Emmersson71: ma, 07:39 ♦ Az Alaptörvény szerint nem jár a NYUGDÍJ sem és a TB sem! Most már semmi semmi sem jár a jobbágyoknak, legfeljebb csak a pofájuk!
www.youtube.com/watch?v=Euym_puyZ0g
ómió
Nálunk az efftársak a 13. havit is lenyulták!
Bástya Béla Elvtárs
Görögország ebbe rokkant bele! December vége 13. havi, Húsvét 14. havi!
Eladott Ország
ú@ómió: ma, 09:05 ♠ Nem nyúlták le az "efftársak a 13. havit", csak a román bűnöző és politikai prostituált szélhámos cigányod 12 évig nem adott egy huncut petákot sem, holott az ugatta, hogy szágult a gazdaság, mi vagyunk Európa motorja, meg szar a fingban vagy fordítva, de akkor nem tudott volna még többet lopni, a nyomorult szarházi rohadék!
ómió
@Eladott Ország: Már a nyugdíjlenyulásotokat is a "Zorbánra" hazudnád, bolsiék fajkreténje!? Azt az 1 havit, sokaktól 2 havit!? Be ne sokallj, ám, a hazudozással! Ti a nyugdíjlenyulás mellett még az ország államcsődbe-döntéséről (tudod: az elkúrtukotokról!) is elhíresültetek, "elfelejtetted"!? Államcsőddel - amit "hagyatékoltatok" - a nyakán ki tudja visszaállítani azonnal a tetvesbolsi fajtád által ellopottakat, fajgörény efftárs!? Ne a lopómániátokat hazudd másra, hanem ezt hazudd meg nekünk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.