Mint ismert, a napokban kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint jövő május 30-ig többnyelvű monográfiát kell kiadni a Kossuth-díjas tervező munkásságáról, és március 15-én meg kell nyitni egy róla szóló kiállítást is. Ez azonban még nem minden. A tervek szerint műemléki védelem alá vonnák a Makovecz-épületeket. Sőt, a minisztériumoknak át kell nézniük a hátrahagyott terveket is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek megvalósításra. Makovecz leggrandiózusabb, hosszú évekig tökéletesített budapesti terve a Felső-Krisztinavárosi "Szentek és Kárhozottak Temploma". Az Apor Vilmos térre megálmodott, katedrális méretű épület terve egy pályázatra készült még 2004-ben. Megvalósításának elsődleges és komoly akadálya az anyagiak hiánya volt; de a korábbi hírek szerint a katolikus egyháznak szüksége sincs igazán a kiszemelt területen egy ekkora épületre.

Forrás: penzcentrum.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tivoli
Javaslom, hogy vegyük meg inkább a barcelonai Familia Sagradát és ezentúl majd a madár nekünk fötyöl.
Vagy egyszerűen hozzuk fel a felcsúti stadiont an blok, építsünk hozzá 7 db tornyot, és voálá! Máris világhírűek leszünk, most már templomilag is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tivoli
Javaslom, hogy vegyük meg inkább a barcelonai Familia Sagradát és ezentúl majd a madár nekünk fötyöl.
Vagy egyszerűen hozzuk fel a felcsúti stadiont an blok, építsünk hozzá 7 db tornyot, és voálá! Máris világhírűek leszünk, most már templomilag is.
nemkati
Makovecz és 0rbán megalomániája szép párt alkot. Az a sors fintora, hogy ez a páros páratlan maradt. De szerencse a szerencsétlenségben, hogy Makovecz grandiózus tervei nem haltak meg vele, a páros páratlanul maradt tagja felvállalja (felvállaltatja a néppel) ezeknek a terveknek a megvalósítását. Hihetetlen szerencsések vagyunk, hogy feljött a mi napunk, 0rbán a mi urunk!
gala2cse
Ez az ember egy naggggggggyon jó fideszes volt. Javaslom még, hogy a katedrálisa köré építsünk stadionokat, egy-egy nemzeti trafikkal megbolondítva.
Sőt! Legyen kötelező a házasulandó pároknak az esküvőjük napján leróni tiszteletüket a katedrális előtt. (Copy by Moszkva, Vörös tér)
taglo
Egy bajszos német is akart egy ilyet építeni ,csak nem őt akarják utánozni az urak ?
Tootsy
Mert senki nem tudta, mi hianyzik meg nekunk. Hat ez! A Szent Istvan Bazilika snassz, a Matyas templom folyton tele van mindenfele fenykepezo japannal, hat persze, hogy legyen kotelezo megepiteni egyet! Aztan majd az a nehany diak, aki a hittant valasztotta, odamehet jutanyosan orat hallgatni,... Igy lehet megutaltatni egy embert: kotelezo legyen mindenhol ot e s a munkassagat latni, talan az uzeneteibol is be kell tanulni nehanyat az erettsegi vizsgara, ki tudja? Ezt sajnalja legjobban a csuti Maradona: hogy nem fejezheti be a kis maszek stadionjat Makovecs ur elgondolasa szerint, mert ugy egy kicsit dragabb lenne, es kevesbbe funkcionalis. De a magyarsagot azt rohadtul kifejezne, az tuti...:o((
silber13
Ami rajzot itt látok, szerintem erősen emlékeztet A. Gaudi Sagrada Familia terveire.
nyanya001
Egy olyan Tadzs Mahal mintájú kellene, de nem Budapestre, hanem
a felcsuti stadion mellé !
Tootsy
@Dr ATEISTA: Csak azert nem hagyhat hidegen, mert az adohatosag nem kerdezi, hogy mire koltheti a lovedat, igy ezek szerint boven fog jutni a klerikalis dolgokra is, ha hiszel Istenben, ha nem,...:o))
nemkati
@Dr ATEISTA: Csak amíg az adódat fel nem emelik hogy legyen rá pénz.
nusika
Dr ATEISTA
Ez engem éppen hidegen hagy...
Éppen ez a legrosszabb dolog, ami történik, mindenkit hidegen hagy minden.A megalómánia uralkodik!( ha hagyni fogjuk)
Tootsy
@Dr ATEISTA: Tudod, a nagyvezirt az sem erdekli, hogy a gyerekek nem hivok: attol meg be kell iratkozniuk vagy hittanra, vagy erkolcstanra, es a vicc az egeszben az, hogy csak erre a ket tantargyra nem lehet talalni megfelelo tanerot: vagy a katolikus pap exponalta mar magat valahogy - de az egyhaz biztos -, vagy a tanar nem felel meg a rendkivul szigoruan felalitott kovetelmenyeknek, es azert nem allhat a gyerekek ele, mint peldakep, aki tanitja is, ahogy el.
Tootsy
Van egy olyan erzesem, hogy a vezir BARMIRE es azonnal szazmilliokat ad, kizarolag a szegenyseg kezelesere nem szan egyetlen fillert sem, ezert nem jut a Peto Intezetre (illetve azt sejtjuk, hogy azert, mert az ingatlan paratlanul ertekes ott), de mintha suket es vak lenne, es egyszeruen nem hallana az emberek szavat az ehezesrol, szegenysegrol, egzisztencialis lecsuszasrol... Ugy gusztustalan, ahogy van...:o(
soljanka
"Szerinte franciát oktatni Trianon óta nem bocsánatos bűn, a hátsó sorba is ültette a kurzuson részt vevő megszeppent tanárt."
- és a többi résztvevő ezt hagyta?! Hát ez a tragikus, nem az, hogy Bánhegyi vakhitű mutyiszes.
Brother Louie
No és mi lesz a bejárat felett felmázolva: "Csuhások térdre, imához!"?

Remélem igen!
Brother Louie
@nyanya001: akkor meg kellene vennie a másik szomszéd telkét. De most vette meg a 6 milliós megtakarításából a 14 milliós telket a másik irányba.

Szemfényveszteni azért ő sem tud!
deviance
és mi lesz belőle? barokk stílusú ftc stadion
Csizmás Kond
Nézzetek körül nem csak itt hanem a világban, csak az marad fenn az utókornak ami pompás, ami szép és amit verejtékkel építettek.
Makovecz munkáit lehet értékelni vagy nem viszont sokkal értékállóbbak mint a betonelem és ha már valaki a művészetünkre kíváncsi akkor nem a panelt lássa ami egyáltalán nem a mi stílusunk.
furfang
Szerelmese vagyok Makovecz munkáinak. Nagyon sokat láttam belőlük, többek között a sevillai világkiállítás pavilonját is, ami lenyűgözte az akkori és későbbi látogatókat, és az andalúz örökség része lett. Ilyen építőművész nem sok született a világra mint Makovecz Imre, ezért amennyi munkáját sikerül anyagilag, és helyszín szempontjából biztosítani a jelenlegi és a soron következő kormányoknak, azt meg kell valósítani. A csodálók nem maradnak el, ami a hazai közönségen túl a külföldieket is vonzza majd.Budapestről nagyon hiányoznak a munkái.Természetesen átgondoltan, a környezetbe illő méretben, de ehhez ott vannak a tanítványai, és a ma még élő kiváló építészeink, akik majd eligazítanak a kérdésben.
Ha a kormány a kisszerű, a mindennel ami az elődökhöz, hagyományhoz, történelmi értékekhez köthetővel állandóan ellenkező,korlátolt észjárású emberekre hallgatna, akkor a szocreálon túl semmi nem épült volna Magyarországon. Ezzel az igénytelenséggel már a Kádár éra alatt is szakítottak többé-kevésbé. A legszebb az egészben, hogy ezek az emberek csodálják leginkább a külföld szépségeit, értékeit, hagyományait és hozzák nekünk példaként ! úgyhogy túl kell ezen lépni, és megépíteni, amit lehet.
bencemacska
@Csizmás Kond: Van még annyi erdő, ami ehhez kell?
Dr ATEISTA
@Tootsy: Az adóhatóságot semmi nem érdekli, csak az adó beszedése.
Hogyha valaki jelezni merészeli, hogy valahol sorozatosan nem kapott blokkot (nyugtát, számlát, ki ahogy nevezi) még őt b@cccák le a lábáról, miszerint nincs idejük minden bejelentést ellenőrizni.
gabrella
Nagyon szépek a munkái Makovecz Imrének, megérdemlik a dicséretet, a stadionok helyett inkább ezt építették volna meg!
Na meg a sok eltüntetett pénzek helyett!
Csizmás Kond
@bencemacska:
Ez nem idő kérdése hanem az ízlésé.
...ha meg arra gondoltál, hogy esetleg más győz a választáson akinek más az ízlése, azok esetleg építenek valami újabb üveghalat.
Meine Ehre heisst Treue
Tovább gondolva a történetet: orbáncosnak lehetne építeni egy piramist vagy mauzóleumot.
bencemacska
@Csizmás Kond: Hogy jön az én kérdésemhez az idő, az ízlés, a választások, meg az üveghal.
Ha válaszolni akarsz (amit megköszönök!), arra válaszolj, amit kérdeztem !
Most olvastam valahol: "kevesebb bor, több szóda", neked is ezt javaslom!
miazavalami
@Meine Ehre heisst Treue: bebalzsamozni hamvas testét, és egy sziámi macskát mellé...:-)
Mobil123
@gala2cse: Basszus Nekem is az első gondolatom a Vörös tér volt!! :-)))
miazavalami
@bencemacska: :-))
Cicus józan. Ilyen a "természete" ! :-)
Csizmás Kond
@bencemacska: ..huba...erdő helyett időt olvastam...és nem a bor az oka...:)
qxy
Tudtam! ! már csak ez hiányzik! ! tudtam én! És minden szegény akinek nincs mit enni, nincs munkája , lakása, mert ki tették, nincs nyugdíja, meg a többi ,
MEHET ODA IMÁDKOZNI ! ! ! ! !
Az ég szippantsa fel ezeket az okos embereket.
bundi
@furfang: @Csizmás Kond: hupsz. Gondolom erről beszélgettek két korsó sör között a húsvét szigetek őslakosaival is.
öcsi55
Micsoda?Egy fedett stadiont is építeni akarnak?
bencemacska
@öcsi55: Az alcsúti stadion is Makovecz terv szerint épül! ( De ismereteim szerint nem fedett.)
bretagne
Biztos, nincs igazam, de én ha már meghallom Makevecz nevét, rosszul vagyok.
Elismerem, hogy szépek, de nekem mégsem tetszik. De azt is tudom, hogy másnak viszont igen. Nekem egyformának tűnnek.
gabrella
@bretagne: Az az előnye ami a hátránya,hogy sok a fa benne.
scandináv
Ez csak a monumentalitásra törekvés szándéka lenne.
Mobil123
@furfang: Teljesen egyetértek Veled!! de annyival kiegészítenélek ha nem haragszol meg:"és megépíteni, amit lehet." és ha van miből! (bocsi, de fontos tényező a pénz ami most igen csak kevés szerintem egyenlőre)
Január
A Makovecz iroda által tervezett lakóházak is műemlékek lesznek?
Az egyik ismerősömnek az Ő irodája tervezte a lakóházát, na nem olyan monumentális, mint a katedrálisa, de nagyon szép, nem hivalkodó, lakható igazán egyedi ház.
Igaz nem két fillérbe került.
bretagne
@gabrella: Nekem a fa nem hátrány, ha jól van ellátva tűzbiztos anyaggal. Egyformák nekem. Tudom, hogy egy művésznek viselni kell a kezenyomát. De ennyire?
Szvetlana
Azt olvasom ki a cikkből, :E szerint jövő május 30-ig többnyelvű monográfiát kell kiadni a Kossuth-díjas tervező munkásságáról, és március 15-én meg kell nyitni egy róla szóló kiállítást is.
Tehát a hangsúly a Makovecz örökségen van, nem a katedrálison. Miután az egyház jelezte is, hogy nincs szükségük egy ilyen monumentális épületre, fölösleges is megépíteni.
Nem ismerem a Felső Krisztina várost, de ha a kormány ragaszkodik egy M, stílusú épülethez, akkor lehetne építeni egy közintézményt, vagy olyan épületet, aminek funkciója van, erre szüksége van ennek a városrésznek.
@furfang: 12.19 -re
egyetértek veled ebben a kommentedben.
Dr. Felipe
Hát ilyen kecskeszar alakú katedrális még pont nincs Budapesten úgyhogy ahogy Fletó mondaná - "Hajrá, csináljuk meg"
Ha kész van, utána jöhet egy hatalmas piramis a felcsuti királyok völgyében.
Szvetlana
@furfang: Akkor ezt most bőbeszédűen, de kitárgyaltuk:))
furfang
@Mobil123: Egyet értünk, ezért írtam azt, hogy amennyit sikerül anyagilag és helyszín szempontjából biztosítani, és nem csak ez a kormány, hanem a továbbiak is. És örüljünk, hogy a család ( felteszem Makovecz szándéka szerint is) itthon kívánja tartani, és gondozni csodálatos hagyatékát. A napokban jártunk a Hősök terén csak úgy, a gyönyörű időben. Fantasztikusan szép az a kompozíció, amit a tér építészetileg nyújt.Schickedanz Albert csodásat alkotott. Kellenek ezek a szépségek, nekünk elsősorban, de az idelátogatókat is ez vonzza. Ilyenek Makovecz munkái is, és ilyen lesz a jövőre elkészülő Várkert Bazár is.
Az előttem szóló sok demagóg beírásra csak annyit, hogy ha lelkileg képtelenek ráhangolódni, akkor nézzék az anyagi oldalát, többet hoz a konyhára, mint amennyit visz, úgyhogy nem fognak ráfizetni.
GeoCravker
Ha az egyháznak van rá pénze, akkor építse meg. Elvégre olyan ugyan, mint a többi Makovecz templom szteroidos változata, de legyen. A többi se csunya.
Az Apor Vilmos térre ugyan nem tudom minek. Aki a buszvégállomás miatt jár arra az legfeljebb a menetrendhez imádkozik. A temetőbelieknek már mindegy. Aki lentről megy fölfele, az elintézi a Krisztinában vagy a Városmajorban.
De ha az egyháznak köl, akkor építtessék meg. Ám jelenleg úgy tűnik az egyháznak sem kell.
bakegya
Vigaszdíj a jobbiknak,ajándék a klerikálisoknak,nehogy rájuk szavazzanak az zemberek!
kkalman
Építsen a kormány katedrálist és minden egyebet, amit Makovecz tervezett. Idáig rendben is volnánk, de...!
Lakóhelyem szűkebb és tágabb környezetében is van Makovecz alkotás. Megkopva, kívülről úgy néz ki, mint aminek nincs gazdája. Ez különösen igaz a fa szerkezetekre. Idegen forgalmi látványosságként inkább rombolva a település hírnevét, mintsem építve azt.
Nem elég megépíteni ezeket az építészeti műalkotásokat, később is odafigyelést igényelnek, ha nem szeretnénk, hogy az adott település szégyene váljon belőle. ehhez csak három dolog kell, pénz, pénz és megint pénz.
sport50
azért lássuk be,ha nem lett volna akkora vezérrajongó akkor most ez nem lenne kérdés!!!
furfang
@sport50: Azért lássuk be, hogy ez buta hozzászólás volt részedről. Nagyszerű dolog a sport, de van még a világon más is kívüle, ami kivívja emberek elismerését! Ilyen például a művészet. Kár állandóan politikát erőltetni bele.
mátmar
Amíg a Makovecz csak az építészettel foglalkozott nagyon tiszteltem! Amikor elkezdett politizálni nagyon megutáltam! Ő lenne a FideSS első szentje?
lenhardtibolya
@bretagne: Makovecz csodálatos épületeket tervezett és épített. Nagyon furcsa, hogyha ezek bárkinek is "rosszullétet" okoznak. Valószínűleg nem Makoveczben keresendő a hiba...
lenhardtibolya
Lehet, hogy ezen az oldalon nem mindenki kedveli Makovecz épületeit, de én bizony nagyon örülnék, ha felépülne ez a gyönyörű katedrális! Ha Makovecz épületeit látom, mindig jó kedvem lesz, mert ezeknek az épületeknek lelkük van. Sajnálom, ha ezt nem mindenki érzi/érti...
Kaya Ibrahim
A Makovecz Imre által tervezett építmények csak beáznak és rohadnak ...
(van erre bőven példa kishazánkban és azon túl is)

nem csodálom, hogy szívinfarktust kapott amikor rájött, hogy a vörösiszap
károsultak minden beérkezett adományait ki is lopta el...
bretagne
@lenhardtibolya: Ne mondjál véleményt, én sem teszem.
Hellcat
Valamiért Hitler "Dicsőség Csarnoka" jutott erről eszembe...
gabrella
@Kaya Ibrahim: Azt elsziszem,hogy az ezer helyen megtört épület beázik és rohad!
Tényleg nem praktikusak, csak szépek.
lenhardtibolya
@bretagne: Ha van véleményem bármiről is, akkor én nem szoktam hallgatni. Elnézést, hogyha ezzel vétek bárki/bármi ellen.
bretagne
@lenhardtibolya: Jól van, részemről befejezve.
sport50
@furfang: mondj már egy művészt,vagy akár kit,aki 2010-től kapott elismerést,és nem volt fideszes-kdnps!!!és igen is van benne politika...
m.macskosz
@Brother Louie: 2013. október 20., 11:44
:-)
furfang
@sport50: Csak úgy kapásból Tokody Ilona mesterművész lett az Operában, pedig a botrányával kezdődött az igazgató váltás ha jól emlékszem, az Omega, a Csík zenekar, Hobo, ezek nem fideszesek. Én inkább azt mondanám, hogy azok kapnak végre, akik a szoclibek alatt nem voltak a pikszisben, holott letettek az asztalra nem is keveset.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.