A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) november 19-i döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9 milliárd 488 millió 200 ezer forint összegű bírságot szabott ki.

A GVH közleménye szerint a 2011. november 23-án indult eljárásban a versenyhivatal megállapította, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között jogsértést valósítottak meg azáltal, hogy a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat, és ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@vidi500: Ebbe a kartellbe nyugodtan beveheted a magyar bankokat, élükön az OTP-vel!
Két éve egy riporter boncolgatta annak okát, hogy az OTP Romániában miért adja 8,9 százalékos THM-el ugyanazt a szabadon felhasználású személyi kölcsönt, amit Magyarországon 34 százalékos THM-el lehet a lakosságnak hozzá jutnia?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Volt arról is szó, hogy akkor is büntetnek, ha áthárítják a bankok a terheket nem? Vagy az már régen volt?
F_Viktor
@Hellcat: Úgy emlékszem, hogy fenyegetőzés volt, miszerint nem háríthatják át a bankok az ügyfelekre a különadókat, de ez csak megtévesztő kommunikáció volt törvényben foglalt háttér nélkül, végül is Matolcsy és Varga is azzal nyugtatta a Zembereket, hogy a bankok közti versenyhelyzet meggátolja majd az árak emelkedését. Ez sem jött be Orbán gazdasági zsenijeinek.
Hellcat
@F_Viktor: Tudom én hogy csak halandzsa volt hiszen a bőrömön érzem az áthárítást...
vidi500
@F_Viktor: "Matolcsy és Varga is azzal nyugtatta a Zembereket, hogy a bankok közti versenyhelyzet meggátolja majd az árak emelkedését"

Már hogyan jött volna be ez az elképzelés, hiszen a Magyarországon lévő összes külföldi érdekeltségű bank 1, azaz egy kartellbe tartozik, ami éppen azt akadályozza meg, hogy ne alakulhasson ki versenyhelyzet közöttük.
F_Viktor
@vidi500: Ebbe a kartellbe nyugodtan beveheted a magyar bankokat, élükön az OTP-vel!
Két éve egy riporter boncolgatta annak okát, hogy az OTP Romániában miért adja 8,9 százalékos THM-el ugyanazt a szabadon felhasználású személyi kölcsönt, amit Magyarországon 34 százalékos THM-el lehet a lakosságnak hozzá jutnia?
F_Viktor
@F_Viktor: Megnéztem, az OTP jelenleg Romániában 5 éves futamidejű személyi kölcsönt 10,97%-12,79% THM között nyújt!
Magyarországon mennyi?
eberti
A bankok helyett úgyis mi fogunk fizetni.
Mindig az fizet,aki nem tudja másra hárítani a költségeket...
gabrella
Valahol láttam,hogy az otp minimálisat kapott a többihez képest, pedig a legarrogánsabb.
F_Viktor
@gabrella: Azt olvastam, hogy a legnagyobb bírságot az OTP kapta, Csányi máris azt nyilatkozta, bíróságon fog a döntés ellen felebezni.
gabrella
@F_Viktor: Bocsánat, igazad van az utolsó három nullát elnéztem.
vidi500
@F_Viktor: Persze, az OTP is bele tartozik, csak a neve magyar, tulajdonviszonyait tekintve már nem annyira. A takarékszövetkezetek lógnak ki a sorból.
JAJMÁR
A hátrányba került embereken ez már nem segít! :(
F_Viktor
@vidi500: Igazad van, de az OTP tulajdonosi körében van a legnagyobb magyar részvétel:
Államháztartás részét képező tulajdonos: 5,0%
Vezetők és alkalmazottak: 1,5%
OTP Bank Nyrt.: 1,3%
Egyéb hazai befektetők: 21,2%
Hazai tulajdon összesen:29,0%
Külföldi befektetők: 63,2%

Legnagyobb külföldi tulajdonos 8,89%-al a Rahimkulov testvérek (Magyarország leggazdagabb-, Oroszország 54. leggazdagabb embere, jelentős MOL részvénnyel is rendelkezik).
crow0131
Akkor lehet ezt a pénz munkahelyteremtésre fordítani. Gyerünk, gyerünk...
nemkati
@crow0131: Inkább kompenzációra kell majd fordítani, mert a bankok beszedik tőlünk a bírságot valamilyen formában. Így aztán nem csinál mást a pénz, csak körbejár.
kkalman
Ne legyen igazam, de nem kell két hónap, és a bankok jelentősen megemelik valamelyik a számlavezetéssel kapcsolatos díjat. Mi meg bólogatunk hozzá!
hajhagyma
@F_Viktor: az orbán gazdasági zseniei nem tudom hol szerezték a diplomájukat de nagyon nem értenek a dolgok rendjéhez ...Matolcsy meg egy " vili te nagyon hülye " kategoriába tartozik...de az ősszes FIDESZes is...borzalmas az az ámok futásuk amit a négy év alatt csináltak ,és ezt nevezik még ők siker politikának...megáll az ember esze !!!
szaboria1
Ez a hír is csak egy kis fellángolást hoz az elterelésre, mert minden bank megtámadta és bíróságra megy a választásokig ez is szépen elül.
rugacs
Bankokat megbüntetni nem nyerő, mert a bank rajtunk szedi be a bírságot és a pénz így csak körbeforog..
Kíváncsi lennék, hogy oldaná meg ezt egy ellenzéki politikus?
Most!
Mert azt tudjuk, hogy 2010 előtt odadobták az országot prédának nekik...ezt nyögjük most.
Tehát a kérdés: most hogyan oldanák meg okosan úgy, hogy az emberek is jól járjanak!
Vagy az már nem szempont?

Van itt egy csomó okos ember, ők is adhatnak ötleteket!

Mert kezd már unalmas lenni, hogy feldobódik egy téma, jön rá kritika ezer, így nem jó, úgy se jó, de hogy valójában hogy lenne jó, arról semmi!

Lássunk végre pár valamire való ötletet!
F_Viktor
@hajhagyma: Matolcsynál van tudás, egyetemi doktori fokozatot szerzett, Kádár pénzügyminisztériumában volt góré (lehet, ezért akarja újra a kommunizmust?).
Szerintem Orbán oltárán beáldozza szakmai hírnevét, csak, hogy kielégítse a Vezért :-)
stone
@eberti: Osztom a véleményedet!
Tehát, hogy tisztán lássunk: Ezt a pénzt a bankok ügyfelei fizetik, úgyhogy senki ne örüljön.
Más: Ezeket a pénzeket eddig a bankok visszajuttatták a gazdaságba, például hitelkihelyezés formájában - ergo, kevesebb hitelkihelyezés lesz, ráadásul magasabb lesz a THM, hiszen a banknak pótólni kell az állami lenyúlásokat. Ennyi.
rugacs
Ezeket a pénzeket? Milyen pénzeket?
Kevesebb hitelkihelyezés? A magán emberek mostanság nem rohannak hitelért, de a cégek sem tolonganak hitelekért (pl.pont a magas THM miatt, meg a kereslet csökkenése végett).
Tehát az állam ne büntesse a bankokat, hagyjon mindent úgy, ahogy van..
Felejtsük el a bankadót, a devizahiteleseket, minden maradjon úgy, ahogy...
Mi nyögjük a válságot, a bankok röhögnek a markukban...mivel a kereslet alacsony, befektetni, termelést növelni nem kell, nem lesznek új munkahelyek, bár a bank pénzénél lesz, nem lesz ki hitelt venne fel...

Végül is jó ötlet, ha már mi vesztesek vagyunk, legalább a bank járjon jól..., vagy ő se, hiszen a pénzét nem tudja kihelyezni magas kamatra..

Aztán majd lesz valahogy..választásig...

Aztán majd jön Bajnai a remek haditervével...mondta, hogy fájni fog...de ez kell az embereknek..hadd fájjon..
F_Viktor
@rugacs: @stone jól mondja! Bankok a cégeknek nem a lakossági THM-el adták a hitelt, hanem 5-10% között. Mellette kaptak fizetési kedvezményeket, olyanokat, hogy az első egy évben nem kellett fizetni, vagy X évig csak kamatot, vagy törzstőkét kellett fizetni.
Most sem kell csak a bankokat okolni, hogy nem hiteleznek, a vállalkozók sem mernek egy ilyen gazdasági környezetben beruházni, mikor minden bizonytalan, Orbánék egyik napról a másikra egy hét alatt belenyúlnak a gazdasági versenyhelyzetbe és saját komáikat hozzák előnyös helyzetbe, ezzel felrúgva a kapitalizmus alaptörvényét, a piacversenyt.
F_Viktor
@rugacs: Írod:
"Aztán majd jön Bajnai a remek haditervével...mondta, hogy fájni fog...de ez kell az embereknek..hadd fájjon.."

Éppen az imént írtam máshová, hogy mi fáj/fájt és mennyire, bemásolom ide is, hogy lásd a számokat:

"Értem amit írsz, gondolom abban a tudatában van, hogy 3,5 év alatt a zemberek nyakába zúdult 2010-ben Bajnai 900 milliárdos megszorítása, mert Viktor ránk lőcsölte,

2011-2012-ben Matolcsy 2 000 milliárdos "nem megszorító" csomagja, idén pedig Varga 764 milliárdos költségvetést korrigáló adócsomagja.
+ Nem feledkezel meg a magánnyugdíjpénztár-tagoktól ellopott 3 000 milliárdos megtakarításától sem.
Ez összesen 6 664 milliárd Forint! Orbántól!
Leírom újra: 6 664 000 000 000 Forint!

Zárójelben megjegyzem, hogy az általatok máig kritizált Bokros csomag 1 380 milliárdba fájt, a 2009-es Bajnai által "nagyon fog fájni" megszorítás mindössze 400 milliárd Forint volt!
Érzed az arányokat???" Idézet vége.

De lehetne említeni a 30 000 elküldött közszolgát, a 150 000 rokkantnyuggert, a korengedményes nyuggereket, a munkanélküli segélytől megfosztottakat, a majd 50 000 elüldözött trafikost, a földönfutóvá tett gazdákat, a meglopott 2 millió magánnyugdíjpénztár-tagot... Reggelig lehetne sorolni...
vidi500
@F_Viktor: "ezzel felrúgva a kapitalizmus alaptörvényét, a piacversenyt."
Az már régen fel van rúgva. 25 éve más sem történik, mint a pénz diktatúrája.
F_Viktor
@vidi500: Nem osztom, s nem is kérek a szocialista bolsevista államkapitalizmusból.
vidi500
@F_Viktor: Nem mindegy? A pénz, vagy a politika diktatúrája? Egyik sem jobb a másiknál, csak a körítő szöveg a más.
F_Viktor
@vidi500: Maradjunk csak a demokráciánál :-)
coni
Jól megbünteti a kormány a vállalkozásokat és az egész gazdaságot a bankokon keresztül. A vállalti hitelezés szinte megszűnt, még a kamatmentes MNB hitelek kockázatát is magasnak tartja sok bank. A beruházási ráta már az amortizáció szintje alá esett.
Kérdés, hogy ki fogja eltartani a költségvetést ha növekszik az elbocsájtások száma a megszűnő KKV-k miatt és a nemzetközi tőke is elkerül bennünket?
F_Viktor
@coni: És mennyi KKV dobja be a törölközőt március 15-én, mikor 500 000-ről 3 millió Forintra kell felemelni a Kft.-k törzstőkéjét.
vidi500
@F_Viktor: "Maradjunk csak a demokráciánál :-)"
Éppen ez az! Ahol a pénz, illetve tőke diktatúráját éljük, az ugyanúgy nem demokrácia, mint ahogyan az átkos sem volt az, bármennyire is azt hangoztatják(ták) mindkettőben. 20 évet dolgoztam az átkosban, tudom, megéltem a saját bőrömön a különbséget a kettő között. Azért ma már én is a jelenlegit választom az átkos helyett, de nem mindenki van ezzel így, és jogosan.
rugacs
@F_Viktor: Ahhoz, hogy a megszámlálhatatlan hitelnek csak egy kis részét is vissza lehessen fizetni, valamiből ki kellett termelni..

Ezek a megszorítások valójában átcsoportosítások...Innen elvesz, oda visszaad...

Ez fáj az egyiknek, de jó a másiknak..így működik..

Olyan sosem lesz, hogy jó lesz mindenkinek...

Az viszont biztos, hogy a hiteleket vissza kell fizetni...és önerőből nem pedig újabb hitelből, mert az nem vezet sehova se...

Legalábbis nem a jólétbe..(a többségről beszélve)!

Tudod, én azt tartom a legnagyobb ocsmányságnak, hogy elődeink felvették és felélték a hiteleket, és most nekem, nekünk kell visszafizetni..., és sokan vagyunk olyanok, akik ebből a jólétből egy fikarcnyit sem kaptunk!!

Az pedig, hogy mely időben, kinek mennyire kellett megszorítani bennünket, az akkori eladósodásunknak függvénye volt..

És azt se felejtsd el, hogy ha kedvezett az ország megítélése az Uniónak, akkor kevésbé szálltak ránk, ha nem kedvezett (mint most), akkor rövidebb idő alatt többet kértek vissza..

Ettől függetlenül nem hiszem, hogy ki kéne nyalnunk az Unió hátsóját, mert nekem gyanús az egész, ahogy van...

És erre pont a Bokros megjegyzése keltette fel a figyelmemet...

És még valami...talán már nem emlékeztek arra, hogy r.váltás utáni időkben a bankok fűnek fának adtak óriási hiteleket, amiket sosem fizettek vissza...(lásd. Princz Gábor esete a BB-vel, vagy Agrobank..). Ez jókora kiesést, hiányt okozott a bankszektornak. Ezeket a hiányokat is most fizetjük MI vissza...!!

Hány cég vett fel több száz milliós hitelt, aztán csődöt jelentett és vitte a pénzt! Új céget alapított, aztán eljátszotta ugyanezt mégegyszer...Ha jól emlékszem, Bábolnán is volt ilyen...még a tévében is bent volt..

Ezeket szépen elfelejtjük, de a bankok nem felejtenek sosem...
rugacs
@F_Viktor: Minden kormány ideje alatt ez így szokott menni...ez alól egyik magyar kormány sem volt mentes...

Én is belenyúltam volna...

Szerinted az teljesen normális, hogy miközben a bankok okozták a válságot, egyedül ők azok, akik mentesülnek minden recesszió alól, míg a vétlenek fizetnek mindenért?!

Ez a világ rendje?

Emlékszem, 2009-ben egyik jobban, mint a másik, sírtak, hogy mekkora veszteségeik lesznek a válság miatt! Akkor kamatot emeltek, de kaptak az államtól vissza nem térítendő több száz milliós tőkeinjekciót (amit megint csak nekünk kell visszafizetni!), és 2010 elején mellüket döngetve közölték, hogy a válság ellenére is mekkora nyereséget sikerült elérniük!!

Na ez a pofátlanság netovábbja!!!

Én mindet, egytől-egyik a Dunába lőném őket!!! Jó, lehet, hogy nem oda, mert ilyen szeméttel, szarral nem szennyezném éltető folyónkat!!!
rugacs
@F_Viktor: Szerintem sokan lesznek!
Talán nem is ez lenne a megoldás, sokkal inkább az, hogy a vezetőket kellene kötelezni teljes anyagi felelősségre..
Talán...
SwordFish
Aki ez után orbánozik, annak teljesen elment az esze és csak a vak gyűlölet hajtja.

A bankokat ebben a témában védelmezni aljasság és butaság. Hogy melyik a rosszabb,
lehetne vitatni.

Aki a bankokat védelmezi vak orbángyűlöletében, annak elment az esze és már
sose tér vissza.

Ez a vízválasztó. Most már nem lehet a homokba dugni a fejeket.

Az igazságnak meg kell történnie. És igazság is fog szolgáltatódni.

És a bankok fizetni fognak.

Aki a bankokat védelmezi a magyar emberekkel szemben, csak mert utálja az Orbánt,
az egy aljas és buta hazaáruló féreg.

És ez akkor is igaz, ha fáj a pici lelkének, hogy kimondtam, de kimondtam, mert
ez az igazság.

A szembesítés mindig fájdalmas, igaz, gyurcsányisták? >:-))
F_Viktor
@rugacs: Írod:
"Ahhoz, hogy a megszámlálhatatlan hitelnek csak egy kis részét is vissza lehessen fizetni, valamiből ki kellett termelni.."

A múlt idő alapján arra következtetek, hogy ezzel a jelenlegi kormány IMF hitel visszafizetésére gondolsz? Igen esetén tévedsz. Termelés, gazdasági növekedés szinte semmi, a februári és az e heti, keddi USD államkötvények kibocsájtása is (3,25 + 2 = 5,25 milliárd USD!!) az IMF hitel értelmetlen visszafizetésének hozadéka. Februárban 5,37%-ra, kedden 5,95% kamattal adtuk el. Több, mint 3%-os felárral váltottunk ki egy hitelt!! Igaz, ebbe nem szól bele senki, nem ellenőrzi negyedévente senki, hogy mire, vagyis ki(k)re költjük. Mert az IMF stadionok építésére nem ad hitelt!

Írod:
"Ezek a megszorítások valójában átcsoportosítások...Innen elvesz, oda visszaad...
Ez fáj az egyiknek, de jó a másiknak..így működik.."

Itt lép képbe az igazságos elosztás...
10%-nak adunk, azt, amit a többi 80%-tól elveszünk? Máshol ez nem így működik...

Írod:
"Tudod, én azt tartom a legnagyobb ocsmányságnak, hogy elődeink felvették és felélték a hiteleket, és most nekem, nekünk kell visszafizetni..., és sokan vagyunk olyanok, akik ebből a jólétből egy fikarcnyit sem kaptunk!!"

Most mi van? Forint alapú kötvénykibocsájtás 3,5 éve két havonta, USD alapú pedig már 3 esetben volt.
Ezeket ki fogja visszafizetni 3, 5, 7, 10, 15 év múlva? S hová lettek ezek a pénzek elköltve? Mert a zemberek 80%-a jólétére, mert a zemberek nem azt tapasztalják.

Írod:
"És azt se felejtsd el, hogy ha kedvezett az ország megítélése az Uniónak, akkor kevésbé szálltak ránk, ha nem kedvezett (mint most), akkor rövidebb idő alatt többet kértek vissza.."

Ezt a "rászállást" és, hogy "többet kértek vissza", nem értem.
Az EU-s csatlakozáskor aláírt szerződéseket, alapelveket be kell tartani, ha azokat nem sértjük, akkor nincs "rászállás".
Vissza pedig nem kérnek, ha megfelelően használjuk fel a kapott pénzt (mert mi kapunk, vagyis többet kapunk, mint befizetünk)...
F_Viktor
@rugacs: folyt...

Vissza pedig nem kérnek, ha megfelelően használjuk fel a kapott pénzt (mert mi kapunk, vagyis többet kapunk, mint befizetünk). Azt, hogy mire kapunk, mire lehet felhasználni, azt az EP-ben ülő sok magyar képviselő is megszavazza.

Írod:
"Szerinted az teljesen normális, hogy miközben a bankok okozták a válságot, egyedül ők azok, akik mentesülnek minden recesszió alól, míg a vétlenek fizetnek mindenért?!
Ez a világ rendje?"

Számolj, mennyit fizettek már itt, Magyarországon vissza? Most nem hajlandóak lenyelni a tranzakciós (adót) illetéket.

Igen, ez a világ rendje. Nézd meg a világon a többi kormány mennyi pénzt ölt a megmentésükbe?! Nem jó-pofira mentették meg a bankokat a csődtől. Ezzel védték meg a betéteseket, valamint saját gazdaságukat. Matolcsy ezt másképpen gondolta, ezzel legalább 10-15 éves hátrányba taszította a magyar gazdaságot csak a környező országokkal szemben.

Írod:
"Emlékszem, 2009-ben egyik jobban, mint a másik, sírtak, hogy mekkora veszteségeik lesznek a válság miatt! Akkor kamatot emeltek, de kaptak az államtól vissza nem térítendő több száz milliós tőkeinjekciót "

Mit tudsz? Tudtommal a külföldi anyabankok fedezték a veszteségeket, emeltek tőkét Magyarországon.
F_Viktor
@SwordFish: Írod:
"Aki ez után orbánozik, annak teljesen elment az esze és csak a vak gyűlölet hajtja."

Aki ez után védi Orbánt, az szellemi fogyatékos, a világ működéséből semmit nem ért, szellemi képessége csak annyira terjed, hogy a kormány hazugságait befogadja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.