A 21 éves Ferenc Dávid 16 éves kora óta él az utcán, helyzete reménytelennek tűnt. Egy adományozója a Facebookon kért segítséget, és azóta a fiút több százan keresték fel – írja a Hir24.

"DXN Család, kérlek segítsetek!!! Ma délután személyesen is találkoztam a 21 éves Ferenc Dáviddal, aki családi okok miatt hajléktalanná vált, egy fűtetlen, üres trafóházban éjszakázik, és napközben a Szent István körút 17 sz alatti Spar áruház előtt tanyázik! Szívesen vállalna munkát! Kertész, kertépítésben van gyakorlata, minden megoldás fontos lehet számára! Nem iszik, értelmes jóravaló srácnak látszik!! Kérlek benneteket tegyünk meg közösen mindent, hogy esélyt adjunk számára egy jobb, és szebb jövő lehetőségére!" – ezzel a poszttal indult Ferenc Dávid története.

16 évesen halt meg az édesanyja, ezután inni kezdett, mivel nem tudta feldolgozni a történteket. A családja nem nézte jó szemmel a fiú életvitelét, ezért abban maradtak, hogy el kell költöznie otthonról. Kezdetben albérletben lakott, de egy rosszabb periódus után azt is ott kellett hagyni és az utcára kényszerült – számolt be a Hir24.

"Volt két zsák ruhám, azzal mentem be a szállóra. Másnap semmim nem volt, de szó szerint semmim, még a bakancsomat is elvitték" – meséli. Dávid a munkalehetőségekről is hasonlóan nyilatkozik: "A közmunka kihalásos alapon megy, lehetetlen bejutni. A hómunka az egyetlen, de hó nélkül nehéz..."

Ám mindez már a múlté, miután ugyanis egy rendszeres adományozója feltöltötte a Facebookra a történetét, a budapestiek megmozdultak, és rengetegen döntöttek úgy, hogy megpróbálnak segíteni. Az ismeretlen jóakarók ruhát, munkát, lakhatást ajánlottak neki.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Már a közmunkára sem lehet bejutni? Lassan ott tartunk, hogy fizetni kell, ha közmunkás akarsz lenni. De legyünk büszkék, hogy diplomás portások és kőművesek országa lettünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Örvendetes, hogy az emberekből nem halt ki a segíteni akarás !
human
Már a közmunkára sem lehet bejutni? Lassan ott tartunk, hogy fizetni kell, ha közmunkás akarsz lenni. De legyünk büszkék, hogy diplomás portások és kőművesek országa lettünk.
lóbabkonzerv
Örülök. Remélem tényleg nem iszik már és tud élni a lehetőséggel.
Vizual
Alakul ez ! Ilyen elrettentő példákkal próbálják azt súgalni, hogy nálunk gondoskodnak a szegényekről Én úgy látom, hogy a városon kívül. Hagy fagyjon meg. Elloptak mindenét. Hát nem csodálkozom. A szükség ! mert ugye tudjuk a XI. kerületi esetből, hogy ölni is képesek, mint mindenki más ha az érdeke úgy kívánja. Na ezt nevezik társadalom egyes rétegeinek lecsúszásának. Pontosan úgy mint a középosztálybeli aki szintén lefelé halad Pártunk és Kormányunk áldásos tevékenysége miatt.
Szóval, aki nem vak itt láthatja, hogy a társadalmat kell helyzetbe hozni. És majd akkor csökkenni fog a bűnözés. Úgy olvastam, hogy Pintér elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. Hát ott a Kriminalisztika tantárgy,(kriminológi ). ezzel foglakozik. Nézze meg már valaki, hogy hogyan lett ott diplomája !
lóbabkonzerv
@Vizual: Kedves Vizual, szerintem valamit félreértettél. Mi köze ahhoz a szociális hálónak, meg a társadalomnak, hogy valaki az iszákos életmódja miatt el kellett hogy költözzön otthonról?
levarosbukta
Azért a kedves kis család is megérne egy jó seggbe rúgást. Nem elég hogy bajban a gyerek még rúgjunk is bele egy jó nagyot.
lóbabkonzerv
Hát igen, én biztos mindent megtennék a gyerekemért, akár erőszakkal elvonóra is küldeném, de az utcára soha nem tenném ki. De én könnyen beszélek, soha nem volt vele bajom :) A másik oldalnak se lehet könnyű :(
Vizual
@lóbabkonzerv: Ha nem érted a szociális háló lényegét mit is magyarázzak. De tudod az emberekről való gondoskodás egy társadalomban fontos dolog. Éppen a társadalom érdekében. Tagjairól gondoskodik, munkát biztosi, eü. gondoskodik, iskolákat tart fenn, és iparkodik a társadalomból kiváltakat szinten tartani. Mert ha a gyereked iskolába jár, és ott van valaki aki tetves lesz, az megfertőzi a többi gyereket is.
De talán többen vannak olyanok akik a kilátástalanság miatt lettek iszákosak. mert azért látjuk, hogy a parlament is inkább röhög a vak komondoron, minthogy meggyógyítaná.
tetszik nem teszik, olvassál egy kis büntetőjogot annak szükségességét és a jog szerepét a társadalomban. Úgy 6 szemeszter.
kukac50
Legfontosabb minden esetben az emberség,a segítségre szorulónak és a segíteni akarónak egyaránt. Ez a fiú megérdemelte.
Vizual
@kukac50: Meg. Mint minden ember. mert mindenki olyan amilyen a környezete. Csak nagy akarta erővel tud kitörni valaki a mikró környezetéből.
joopapa
@lóbabkonzerv: Azt a traumát egy gyermeknek átélni mikor 16 évesen, az édesanyja meghal és ő rossz megoldást választ inni kezd a családja elkergeti! Az a korszak a legnehezebb az gyermekek akkor kezdenek lázadni és akkor puff egy ekkora trauma!!!" Mi köze ahhoz a szociális hálónak, meg a társadalomnak, hogy valaki az iszákos életmódja miatt el kellett hogy költözzön otthonról"? Az hogy még gyerek és most is csak 21 éves, neki kell még egy esély mert a sors kibabrált vele, és már megfizette a tanuló pénzt! Ne ítélj, hogy ne ítéltess!
Nakimaga
"jóakarók ruhát, munkát, lakhatást ajánlottak neki"
--kormánypárti mennyi van a jóakarók között ?
Január
@Vizual: Szépen megfogalmazta ezt Csokonai
"Hány jó ész lett vaddá,
Hogy nem mívelték?
Hány polgár búnyikká?
Hogy jóba nem nevelték!
Dudva lenne a dudvák
Közt az ananász:
Kanász marad akinek
A nevelője kanász. "
Vizual
Látom csipi egyesek szemét a szociális háló. Hát urak, ha azt veszem aki segít a fiúnak azt hívhatnánk Társadalomnak is,. és ugye a szociális hálót vette elő. Segít talpra állni neki. No ilyen fiatalember sok van. Hol súlyos, hol kevésbé súlyos állapotban. Nos az országban van x fő akik úgy élnek mint ahogy elkezdte ez a fiú. De ugye őket nem segíti senki. Kitiltják őket, hagy fagyjanak meg, elbontják a kunyhóikat hagy fagyjanak meg, nem engedik a kajaosztás és sorolhatnám. A fiúnak szerencséje volt. Ennyi. És a reakcióitok olyan Izaura szintű. Mert a mi társadalmunk beteg. Nagyon beteg.
@Január: Csokonai éppen arra a társadalmi igazságtalanságról ír, vette észre amiről itt bájcsevegünk. A FIDESZ pont ezt a fajta földhözragadtságot restaurálja és kényszerít bele téged is Január. Mert pontosan az iskolarendszerből dobták azokat a rendszer "búnyikká" nevel.
de ugyan ez a társadalmi kirekesztés jelentkezik kedvencem Villon pár sorában. Mert ő is búnyik.
-----------
"Francia vagyok Párizs városából,
mely lábam alatt a piszkos mélybe vész,
s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról,
és nyakamon érzem, hogy seggem mily nehéz.
----
No ! ezt is a jövőtöknek vehetitek ha marad ez a rendszer ! Azt azért látom, Csokonaihoz fingod sincs.
Desischado
Örülök, hogy legalább ennek a szegény fiúnak rendbejöttek a dolgai. Most már csak az országot kéne rendbehozni. Javaslom, hogy kezdjük egy kis sepregetéssel, áprilisban!
lóbabkonzerv
@Vizual: ha a kedvenced Villon, akkor bizonyára tudod, hogy ezt a siralomházban írta akasztásra várva (szerencsére kegyelmet kapott, de ezt akkor még nem tudta). Én is imádom Villont, de hogy jön ez ide? :D

Mondjuk engem az is érdekelne, miért pont ezt a fiút emelték ki (aminek egyébként örülök, hogy neki talán sikerül felemelkedni). Mert vannak rajta kívül még ezren, akik még csak nem is alkoholisták, nem árvák, csak az egyetlen hibájuk az, hogy rossz helyre születtek, mondjuk a putriba, a nyomor bölcsőjébe... ahonnan esélyük sincs kitörni. Konkrétan rákérdezve: ha tegyük fel egy fekete romagyerek lenne, akkor is ilyen nagy lenne az összefogás? :)
lenhardtibolya
Jó tudni, hogy léteznek segítőkész emberek, és van, akin még lehet segíteni... Remélem, ennek a srácnak egyenesbe jön az élete. Ehhez persze neki is tennie kell, nemcsak elfogadni az ajándékokat...
Vizual
@lóbabkonzerv: Na ugye ! Mondtam, hogy csak beszéltek és szart sem értetek ebből. Szép dolog, hogy olvasol Lóbabkonzerv, de talán ha értenél is belőle valamit. De ha nem megy ne erőltesd ! Vagy kezd elölről !
Január
@Vizual: Milyen jogon osztod Te itt az észt? Ki vagyTe, mi vagy Te?
Csak nem érintetnek érzed Magad?
"Dudva lenne a dudvák
Közt az ananász:
Kanász marad akinek
A nevelője kanász. "
Vizual
@Január: Látom neked még az sem megy. De ha igy gondolod annak az lehet az oka, hogy nekem van belőle, veled ellentétben.
DogAdventures
@Vizual: Ne kövessük az ösvényt, bármerre vezet. Inkább arra menjünk, amerre nem vezet ösvény. És hagyjunk nyomot.
JAJMÁR
Remélem a fiú érti, hogy ez kivételes helyzet, a facebook nem mindenható!.
A legértékesebb adomány a munka, és a lakhatás, mert minden csoda 3 napig tart, és az adományozók el fognak maradni :(
Jó lenne hallani a fiúról egy év múlva újra.
Vizual
@Január: Nem érted ? A szociális háló lényegét sem érted. Úgy, hogy ebben a kommentben - 22:19 - ne oszd az észt !
Vizual
@lóbabkonzerv: azt írtam, hogy a jövőjüknek vehetik Villon szavait. Csak igy irodalmibb volt, ha már Csokonaira hivatkozott, egy más kor, más emberére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.