Ezzel a címmel jelent meg írás a New York Times-ban. A cikk szerzője, Akhim elutazott Felcsútra, hogy maga csodálkozzon rá az épülő stadionra. Van is mire, a 4000 férőhelyes aréna egy mindössze 1800 fős faluban épül.

A cikket a 444.hu foglalta össze. Azt írják, Akhim Felcsúton azt látta, hogy a stadionépítés sok helyinek biztosított jó álláslehetőséget.

De egyesek még jobban jártak. Például a polgármester, Mészáros Lőrinc, aki gázszerelőből lett mára az ország egyik leggazdagabb embere. És nem mellesleg jó barátja Orbánnak. Az ő építtetőcége nyerte a legtöbbet a beruházással. Mészáros nem csak a magyar sajtóval nem áll szóba, a New York Times újságírójának sem kívánt nyilatkozni.

A cikk párhuzamba állítja azt, ami Felcsúton történik, mindazzal a változással, ami Magyarországon söpört végig a Fidesz 2010-es megválasztása óta. A kormány újraírta az alkotmányt, több száz törvényt hoztak, és közben oligarchákat hoztak helyzetbe.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Nem az a szégyen, hogy van egy megalomániás vezírünk, hanem, hogy a választók 2/3-ot adtak arra, hogy kiélje ezt a mániáját (is).
Túl sok szó esik Orbánról, pedig "nem jött volna létre" ha nem ilyen a magyar nép.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pisti271
Mi az hogy a faluba, egyenesen a miniszterelnök telkére épül.
Ő adta kölcsön ötven évre.
Kié lesz a stadion ha letelik az 50 év?
geo
Az hagyján, de azt rebesgetik hogy leváltja a cigányprímást a lakatoshitler!
geo
@csikknorisz: Ha kím akkó mírt nem fogta el a kímelhórítós?
renibébi
Na pont az amcsik dumálnak...
Csak a Jobbik !
magyarbakancs
1945 óta regnáló miniszter elnökök,pártitkárok,köztársasági elnökök nem használtak fel állami pénzt a hóbortjai finanszírozására.
Rákosi pajtás,Kádár elvtárs és Horn Gyulai is szeretett vadászni mégse élpitetett a családi telke mellé vadasparkot,hogy ott tudjon szarvasra ,vaddisznóra vadászni.
Hogy foroghatnak most ezek a párt vezérek a sírjukban,hogy ez nem jutott eszükbe.
Kérdezném a stadionban hány szék vagy széksorok épültek az elvett szolgálati nyugdíjból,rokkant nyugdíjból,utazási kedvezményekből,kőzgyógy elvonásból?
Mert ezekből a pénzekből épült Orbán úr játékszere.
dömdödöm
a falusi csávó olyan kezd lenni mint kadafi olaj nélkül .
Az is kitalált valami új államformát mint ez . Központosított hatalommal rendelkező tömegeket fanatizáló de nagyobb részét kirekesztő Magyar Népi Dzsamahiríja
dzurinda
@renibébi: Melyik része nem igaz a cikknek szerinted?
renibébi
@dzurinda: a Maszoposveledegyüttmégsemnyerünk... amcsi támogatása köztudott...
orbánt ugyanúgy utálom ahogy ti...
Csak a Jobbik !
alte trottel
@renibébi: Világos. A régi seggek már nem ízlenek őbébiségének, most huzivoniéra vagy rácuppanva. És tudod mit, uborka? százszor inkábbba hülye, bigott, önhitt és alacsony intellektusú usákok, mint господин Путин vagy az iráni ajatollahok!
tavaszi
!!!lleszarom...de vastagon a Timest...semmi de semmi közük hol-mit-ki-és mennyiér épít. ez a mi hazánk...söpörjön az ilyen ujság az összefosott ikertornyok helyén...nézd már ...még megszabják baszki...ha nem figyelünk...hogy mit építhetünk...mitöbb hogyan élhetünk,
Manhattan
Ez a stadion nem csak a hatalmának, hanem egoizmusának,é s gyengeelméjűségének is a szinonimája!
alte trottel
@tavaszi: Ritka ocsmány egy féreg vagy, te Tekercs!
dzurinda
@tavaszi: Nem szabnak meg semmit, csak írtak egy cikket arról, hogy a gazdád milyen fölösleges beruházásokat csinál az adófizetők pénzén. Gondolom, büszkén békemenetelsz arra a gondolatra, hogy hülyeségre költik el az adóforintjaidat, nemde?
nyanya001
" A kormány újraírta az alkotmányt, több száz törvényt hoztak, és közben oligarchákat hoztak helyzetbe. Az egykor kommunista-ellenes aktivista Orbán pedig éppen mostanában Vlagyimir Putyinnal fűzi szorosabbra a kapcsolatait. A kommunista időkben nem számított, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, csak az, hogy hűséges elvtárs vagy-e. Ma ugyanez van. Csak ma nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenned."

Szívemből szóltatok !
Manhattan
@tavaszi: Nagyon ciki miniszterelnökünk van, égő... de jó ha mindenki megtudja.
Manhattan
Így kell lejáratni az egész országot! Mi is megérdemeljük a gúnyos röhögést, amiért hagytuk idáig fajulni a beteg agyát. Sebaj, ha árvíz lesz, lesz fedél a károsultak felett. Figyeljétek meg, egyszer előhozakodik vele a zsebdiktátor!
coni
Nem az a szégyen, hogy van egy megalomániás vezírünk, hanem, hogy a választók 2/3-ot adtak arra, hogy kiélje ezt a mániáját (is).
Túl sok szó esik Orbánról, pedig "nem jött volna létre" ha nem ilyen a magyar nép.
stone_cola
Nincs is már olyan messze Nero színvonala. Szegény Stadler is így kezdte a libalegelőn...
A Tündik bündije
@tavaszi: Szerintem olvasd el újra. Senki nem szabott meg semmit, csupán vázolták a helyzetet.

Az ikertornyokat érintő megjegyzésedre csak azért nem reagálnék, mert az csúnya belső munka volt...
1magyar
50 év letelte után jogilag szerintem az egész stadion a tulajdonába kerül.
szöszmösz
@1magyar: A szabadságharcos fővezér vagyonbevallása rendben? Feltüntette a stadiont? :)
pbalage
@geo: tavaszinál ez komoly szokott lenni, még a vezérkaki is egy hatalmas építmény számára. :)
Pisti271
@szöszmösz: Szerintem nincs rendben.
A telek fel van tüntetve, de az építmény nincs.
(mondjuk azt nem tudom, mikor kerül rá egy épület a földhivatali nyilvántartásra,
de kizárt dolognak tartom, hogy úgy szerepeljen, 50 évre kölcsönadva)
1magyar
@szöszmösz: Múlkoriban volt egy ilyen vita, valami oktatási építményt húztak fel és a végén a telek tulajdonosának a tulajdonába került az állami pénzen felépített valami.
Dr. Felipe
@Manhattan: Mind igaz amit írtál de még kiegészíteném azzal hogy ez a stadion a magyar nép gyávaságának a szimbóluma is.
Ilyenre ugyanis még a legnagyobb diktátorok sem vetemedtek hogy stadiont építsenek a kertjükben mert tartottak a népharagtól.
kkalman
@Pisti271: Ha jól tudom, akkor a használatba vételi eljárás után. Az épület ekkor lesz a telek tulajdonosáé, függetlenül attól, hogy kölcsönadta-e, vagy sem. Ez ugyanolyan, mint az albérlet, ahol a lakás soha nem lesz a bérlőé, hanem mindig azé, aki kiadja albérletbe, azaz, a tulajdonosé.
Ha elkészül a stadion, érdekes lesz, szerepel-e majd Orbán vagyonnyilatkozatában. Elvileg be kellene írni neki, de biztos nem fogja, mert megteheti.
nemjoezigy
Ez van, pedig nem ezt érdemeljük!
A megalománia, az önkontroll hiánya diktátorrá tette ezt a ...!
Aki nem ért vele egyet, az mehet a csapatából.
Minél jobb viszonyba van vele valamelyik alattvalója, annál nagyobb bűnöző a szememben!
Remélem egyszer és az a lehető leghamarabb lesz, megkapják méltó büntetésüket.
petike
@Dr. Felipe: A szomszédban, a csúnya véget ért Csau is építtetett stadiont a faluja végébe.
Desischado
Örülök neki, hogy kint is egyre jobban kiismerik ezt a hatalommániás rablót!
karma1
@Pisti271: Hat majd a purdeke lesz 50 ev mulva, addigra talan kivaltjak a mostani pottyantos retyot is valami masra...:-))
karma1
@szöszmösz: 17.24-re: MINDET? (Mert nem csak Felcsuton epitkezik, hanem meg tobb helyen is...:-((
Dr. Felipe
@petike: Az igaz de ki is végezték. Itt viszont szemmel láthatóan nem tart bolseviktor elvtárs a nép haragjától.
bencemacska
@1magyar: És mit csinál vele száz évesen?
1magyar
@bencemacska: az örökösök nem száz évesek.
bencemacska
@1magyar: Igazad van, a fia is focista.

Lehet, hogy trónörökösként tartják számon?
libelle
@tavaszi: és miböl épiti azokat amiket épit? közpénzböl!!! EU- pénzböl te [email protected]. a kórházak meg patkányfészkek az orvosnak pedig nyomhatod a zsozsót ha nem akarsz megdögleni . te tényleg idegbeteg vagy. grázból irogatsz ide?
verőce21
Valakinek a telkére épített építmény egy bizonyos idő (itt 50 év) után, szerződés szerint általában a telektulajdonos birtokába szokott kerülni.(maradványértéken) Én már több ilyet is építtettem.
A maradványértéket úgy állapítják meg, hogy az addig kifizetett bérleti díjakból és építményértékből marad-e hátralék a beszerzési értékhez képest. De évi 4%-os avultsággal számolva a stadion könyv szerinti értéke 50 év múlva 0. azaz: nulla, még ha közben felújítások is történnek.
(Ennél kicsit bonyolultabb a számítás, de röviden, egyszerűen akartam leírni, mert lehet, hogy a lejárat előtti utolsó évben felújítják.)
hetöndöe
Rajtunk röhög a fél világ,hogy egy hibbant diktátort a saját nyakunkra szavaztunk 2014-ben!
JAJMÁR
Egyáltalán hogy kerülhet egy magántelekre állami felépítmény? Miért nem sajátította ki az állam? (Ez lenne normális.) Ez a bérlés nem életszerű, mert mégis mennyiért, vagy ingyér kölcsönbe?
Stadiont magántelekre? Ilyen a világon nincs sehol. Bár 50 év múlva csak akadálni fog azon a telken a romhalmaz :(
verőce21
@JAJMÁR: (20:43) Már a kérdés is rosszul van megfogalmazva: "...hogy kerülhet egy magántelekre állami felépítmény?" - mert nem állami, egy magánalapítvány építtette a stadiont.

"A magyar fővárostól, Budapesttől 40 kilométerre nyugatra fekvő felcsúti labdarúgó utánpótlás-nevelő központot a legendás névadó, Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-én avatták fel ünnepélyesen az UEFA-elnök küldöttének és futballhírességeknek a jelenlétében, akkor vette fel az Akadémia a legismertebb magyar nevét, a Puskás-család engedélye és azóta is élő támogatása révén. Az Akadémia alapítója, a Felcsútról származó és a faluban ma is sok időt töltő Orbán Viktor, ...aki mindig is közismert volt futballszeretetéről, s ma is igazolt labdarúgója a Felcsút SE-nek, ahol már gyerekkorában is futballozott."

www.pfla.hu/images/tarsadalmi_szerepvallalas.jpg

"Azt hiszem, ha mindezekkel készen leszünk, Európa legnagyobb labdarúgó utánpótlásképző centruma jön létre Felcsúton! - mondta Mészáros Lőrinc, az akadémiát működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, Felcsút 2010-ben megválasztott polgármestere."
geo
@verőce21: Két hét és avatják a stadiont!
JAJMÁR
@verőce21: 12:12 (Érdekes számsor :))
Igaz, tévedtem, de annyit hallani, hogy stadionra ide milliárdok, meg oda, egyértelmű volt számomra, hogy nagyrészt ez is állami pénzből épül.
A kiigazítást köszönöm, azonnal beírtam a google-ba, hogy miből épül a felcsúti stadion? Íme az első találat:

atlatszo.blog.hu/2013/08/14/felcsuti_stadion_nem_csak_maganadomanybol_epul

Szóval a kérdésem helyesen: - Miért építtet egy alapítvány sok milliárdért stadiont bérelt telekre? Amikor nyilvánvaló, hogy meg tudná vásárolni. Miért adományoznak ennyit egy rövidtávú befektetésre magán?vagyonokból?

"Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos" - de legalábbis szaga van !Remélem megbocsátja Shakespeare, hogy ide beírtam a sorait.
verőce21
@JAJMÁR: Az emberek szeretnek adakozni. Sokkal rosszabb célokra is gyűjtést szerveznek, csak kérni kell és "dőlalé".
Na látod, "...2012-ben 15 milliárd forint folyt be a focicsapatokhoz TAO-ból, ebből 2,8 milliárd Felcsútra került" - kár annyira tüzet fújni erre az egyre.
bakegya
Az eszköz és "embertelen" egészségügyünkre és szociális intézményes hálózatra érdekeltebben adakozhatni mintha senkinek se lenne kedve-a kurmánynak végképpen nem.
SPORTOSAN LÁTVÁNYOS DILIJE ORBÁNNAK!
hattorihanna
@JAJMÁR: Azért nem mert:Az Állam Én vagyok! Mármint Viktorunk.Ezt illene tudnod,nehogy baj legyen belőle,tessék szorgosan ismételni.
hattorihanna
@verőce21: De még mennyire hogy szeretnek!Teszik ezt nap mint nap,elsőként mikor a fizujukból adakoznak mingyá 37%-ot.Ha még ezek után kedvük szottyan bármi másra,annak 27%-a ismét megy állambácsinak merő szeretetből.Ne röhögtess már.Az a mi pénzünk,a Magyaroké és ő döntött róla egy személyben.
kisvirág85
Ha ennyi pénz van ebben az országban, hogy erre is telik (nem beszélve a többi stadionról), akkor miért az a nagy siránkozás az elmúlt 8 év miatt?
Amit azonban innen evidens lenne megvalósítani, az az egészségügy, oktatás rendbetétele - mert akkor arra is illene költeni!!
Mellesleg ki fogja az üzemeltetést Felcsúton finanszírozni? Mert egy dolog a drága pénzen felépített stadion, a másik viszont, hogy a működésnek is jelentős költségei lesznek! Vagy azt is folyamatosan a közösből kell biztosítani??? Lehet kitalálni újabb különadókat...
libelle
@hetöndöe: Tegnap volt az arte tv-adón egy szuper riport. Természetesen kikröl, az ugynevezett "unortodox" politikusokról. Ezekhez tartozik orbán is. Sajnálatos, hogy hivei nem nézték ezt a müsört. Nagyon szépen elmagyarázta orbán, hogy milyen ez a nemzet. Ennek egy erös vezetöre van szüksége mert hozzászokott már a kádár korszakban. Ezenkivül különbözö megszólalásai mélyre engednek tekinteni. Vagyis arról, hogy mit tart ö ténylegesen erröl a namzetröl. Egy a lényeg, hogy ö legyen hatalmon és a személyes hatalma neki nagyon fontos. Ezt elmondta minden arcpirulás nélkül
human
@JAJMÁR: Ne hagyd már magad megvezetni. Állami pénzből építették a stadiont. Erre is a fidesz hozott törvényt. A cégek a társasági adó egy részét így nem az államnak fizethetik be, hanem egy tömegsportot támogathatnak belőle.
Olvasd el ezt a cikket. A diagram jól mutatja, hogy felcsút mellett másra alig adakoztak a cégek.
atlatszo.hu/2012/12/06/tao-penzek-184-millio-forint-jutott-egy-bennfentes-alapitvanynak/
atlatszo.hu/2012/10/08/tao-penzek-ii-felcsut-az-abszolut-nyertes/

És felmerül az igény, hogy összehasonlítsuk az állami megrendeléseket kapott cégek listáját a felcsúti stadiont támogató cégek listájával. Lenne vajon egyezés? Gyanítom, hogy bőven.
human
@kisvirág85: Hogy megy a finanszírozás? Erre is a fideszes TAO rendszer ad választ. Ha támogatod felcsútot, akkor kapsz állami megrendelést, amiből mégjobban tudod támogatni felcsútot. Az adófizetőknek meg az a dolguk, hogy legyen elég állami pénz azoknak a cégeknek, akik támogatni fogják felcsútot. Ki van ez találva és a törvényeket is életbe léptették már az első hullámban.
human
@libelle: Tusnádfürdőn is nyíltabban beszélt, mint itthon. Ott meg azt mondta el, hogy bizonyos magyar cégeket meg akar erősíteni, hogy azok nemzetközileg is megállják a helyüket. Ez persze kamu. Ezzel akarta magyarázni, hogy Simicskáék miért nyergesvontatóval hordják a százmilliárdokat haza az állami építkezésekről.
silber13
@tavaszi: Pátját ritkító bunkó vagy, olyan igazi fityiszes, aki még az életkorát sem tudja!És notorius hazudozó!
JAJMÁR
@human: @hattorihanna: Nem ám véletlenül tettem én be azt a szép Shakespeare idézetet: "Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos" :) a verőce21-nek.
Nem olyan könnyű engem megvezetni :) Hát persze, hogy mindenki tudja honnan megy oda a pénz, akármilyen útvonalon és bármilyen címen :) Ráadásul "Valami bűzlik Dániában", hogy Shakespeare-nél maradjak :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.