A reklámadóról szóló hétfőn benyújtott törvénytervezet csak a nyitánya egy folyamatnak, a közösségi oldalakat is bevonnák az adózói körbe – mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a reklámadóról szóló törvényjavaslat előterjesztője kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormánypárti politikus úgy véli, hétfőn joggal vetették fel elemzők, hogy a beterjesztett javaslat alapján nehezen tudják bevonni az adózói körbe a közösségi szolgáltatókat, amelyek már a reklámbevételek nagyon nagy részét elviszik.

A Google pénzére is szemet vetettek

Példaként említette, hogy a politikusok is rendszeresen hirdetnek a Facebook-on, célzott hirdetések jelennek meg a Youtube-on, s látják, hogy "a Google-t milyen módon használják pénzért konkrét információk eljuttatására". Jelentős reklámbevételhez jutnak ezek a cégek, amely után sem áfa, sem társasági nyereségadó nem gazdagítja a magyar államkasszát – hangsúlyozta L. Simon László, hozzátéve: az online szerencsejáték problémánál látták azt, hogy ez a kérdés kezelhető.

A már az előző ciklusban is felvetett reklámadóról szóló javaslatot L. Simon László hétfőn terjesztett be a parlament elé. A tervezet különböző adósávokban határozza meg a reklámbevételek adóját, amelyeket fél milliárd forintos árbevételig 0 százalékos adó terhel, a 20 milliárd forintot meghaladókat azonban már 40 százalékos. A törvény már 2014-re is megállapítana adófizetési kötelezettséget.

Az ellehetetlenítés lehet a cél

Az érintett területen működő szakmai szövetségek és egyesületek közös közleményben egyöntetűen elutasították a reklámadó bevezetéséről szóló előterjesztést. Az RTL Magyarország szerint a reklámadó bevezetése durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely "az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól, és így a kormánytól való függetlenségét". A TV2 is tiltakozott a tervezet ellen, s egyúttal arra kérte a kormánypártokat, hogy álljanak el a reklámadó bevezetésétől.

L. Simon László a Kossuth Rádióban nonszensznek nevezte azt az érvelést, hogy emiatt az új adónem miatt lesznek veszteségesek bizonyos vállalatok. Egy-egy nagyobb cég most is folyamatosan milliárdos veszteséget termel, mégis talpon van – mondta.

L. Simon szerint a média = bulvárműsorok

A képviselő fontosnak nevezte, hogy ez egy olyan adónem lenne, amelyet nem tudnak áthárítani a nézőkre, illetve az olvasóközönségre. A nézők nem fizetnek a bulvárműsorok megnézése után – emelte ki, hozzátéve: annak kell adóznia, aki a bevételre szert tesz. L. Simon László szerint "senki nem gondolja komolyan", amikor egyes kereskedelmi tévék a legnépszerűbb, legnagyobb nézőközönséget vonzó műsoraik beszüntetésével riogatnak.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, megfordult a fejében az a lehetőség, hogy a reklámadóból származó bevételt "megcímkézzék". Példaként említette azt a korábbi kezdeményezést, hogy a pornográf kiadványokra kirótt adóból származó bevételt a kultúrába forgassák vissza.

Egy fél stadionnyi pénz a tét

L. Simon László kiemelte azt is, meglepte, hogy az adó bevezetéséből várható 8-10 milliárd forintos bevételt többen is "milyen hanyag eleganciával" kezelik, "mintha ez olyan kevés lenne". Az összes magyar állami múzeum éves költségvetési támogatása nem éri el ezt az összeget – mutatott rá.

A fideszes képviselő azt gondolja, most jó esély van arra, hogy ezt az új adónemet bevezessék. Hozzátette: arra nyitott, hogy a részletszabályokat finomítsák. Arra a kérdésre, hogy a 40 százalék lehet-e kevesebb, azt mondta ez egyeztetés kérdése.

L. Simon László szerint törvényjavaslatának tárgyalása nyáron kezdődhet el a parlamentben. Legkésőbb ősszel ezt a kérdést le kell zárni – tette hozzá.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Bánkódnak, hogy nehezen tudják a közösségi oldalakat is bevonni az adózásban?
A vagyonnyilatkozatukat a NAV mikor fogja összevetni az adóbevallásukkal és a valósággal? Gyanítom, hogy a nyilatkozat-bevallás-valóság hármas köszönő viszonyban sincs egymással.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Bánkódnak, hogy nehezen tudják a közösségi oldalakat is bevonni az adózásban?
A vagyonnyilatkozatukat a NAV mikor fogja összevetni az adóbevallásukkal és a valósággal? Gyanítom, hogy a nyilatkozat-bevallás-valóság hármas köszönő viszonyban sincs egymással.
nyanya001
Ez persze magával hozza az internet előfizetésdíjának
a megemelését !
Igazából nem egy jelentős tétel a bevételi oldalon de akit és amit csak lehet,
ez a bitang kormány mindenkit ellehetetlenít aki nem
szolgálja a mocskos politikáját !
Mert a haveri média megkapja valami úton módon a többletkiadást !
nezelodo
@Hellcat: Hogy mondhatsz ilyent a soha nem látott adócsökkentő kormányról!
postamester
Annyira belelendülnek, hogy a végén még
az Nemzeti Adóhivatalt is megadóztatják !!!
Hellcat
@nezelodo: Még a végén megbüntetik a propit miattam bakker...oda kell figyelni a számra mert a qrbáni diktatúra turbó cenzúra fokozatba kapcsolt...
Senara
Állítólag tesóját is megadóztatta rendesen .
Don Quijote
Nesze neked rezsicsökkentés fidióták!!!
Fradigege
Ha majd 47 ezerből éldegélnek, akkor azt adztassanak meg amit akarnak. De így. A cigány vezető hozta be a nyakunkra ezt a cigány mentalitást, kultúrát. Mindenre adóztatnak. Az ingyen élésüket biztosítják be. Az pedig cigány. A fidesz cigány.
bakegya
@postamester: éppen ez a legnagyobb probléma,hogy adózik a NAV-DE CSAK A FITYISS -KDNP-nak-CSAKKKK ezen dolgozik a vicctor-ha van ideje két meccs és az ismerd meg Földünk legszebb országait vállalkozás közt.
Pálinkafőző Rézüst
Ezeket vajon elevenszülő lény hozta a világra???
csikknorisz
"A nézők nem fizetnek a bulvárműsorok megnézése után"
Hogyne fizetnének. Még azok is fizetnek, akik nem nézik. A reklámozó beépíti a reklámköltséget a termékek, szolgáltatások árába, azt pedig a zemberek fizetik ki, nem a pénzfáról szüretelik ezt sem.
Bástya Elvtárs
Nem értem! Reklámozni csak hivatalosan lehet, tehát számlát kap a megrendelő, melynek 27 % ÁFA tartalma is van, s a fennmaradó rész eredményt képez az adott vállalkozásban, mely ugyanúgy adóköteles...
Akkor?!
human
Hát kíváncsi leszek a végére. Vagy 20-30%-os áremelkedés lesz, vagy silányodni fog a műsorok minősége.
bakegya
@Hellcat: kufárok-ráadásul hülye kufárok-akik egy előterjesztést képtelenek úgy megírni,hogy abban megalapozott tényfeltáró egyeztetéseknek bármi nyoma lenne.Vagy most csak "A MÉDIABIRODALOM VISSZAVÁG"című történet következik?-mondjuk a szaharán nem sok babér termett eddig se a nézőknek se kultúra se demokratikus tőbbpártot megszólaltató rendszerben.Csakkkk a fidess.
Nem zavarja zorrbánt hogy csakkk indulati kormányintézkedésekkel hova lehet juttatni egy társadalmat?-szándékosan nem nemzetkalapolok mert az egy vicc hogy minden szociológiai meggondolás nékül nyakonöntik Kelet-közel és a fél,de lehet hogy az egész világot a keresztyén köntösbe öltöztetett nacionalizmussal kirakott - erőszakszervezet orbánbuldózerrel-szégyenlem hogy ősmagyar családból jöttem.Megyek is mert még kiveszik a kezemből a munkát is!
qxy
Megadóztatod ám a jó DAM DARAMDARAM! ! !
Miért nem volt cápa a magzat vizébe az olyan embernek akinek csak azon jár az esze hogy lehet a néppel kibaszni? ? ?
coyote3
Qrvára kell a pénz, már most gondolkodnak, hogy lehet a lyukakat a költségvetésen betömködni...
joopapa
"Példaként említette, hogy a politikusok is rendszeresen hirdetnek a Facebook-on", na ez az igazi probléma hogy ellenzéki politikusok is hirdethetnek a neten ezt kellene valahogy megakadályozni! A hozzászólások cenzúrázása csak az előjáték volt!
Pisti271
Azt azért megnézném, mikor a Google leperkálja az árbevételének
40%-át a magyar kormánynak. :)
nyanya001
Piacgazdaság helyett adóra adóra halmoz és
erre mondja Orbán, hogy " Magyarország jobban teljesít " ???

Na igen az adóbevezetések terén világelső !
És a lenyúlásokba meg a mutyizásokba is !
mekkelek
Ez nonszensz. Kezdjenek el magukon spórolni az újabb és újabb adók kitalálása helyett, meglátnák mennyi pénzt meg lehetne takarítani.
Persze kinyírni, kicsinálni mindent és mindenkit aki nem fekszik le nekik, ennyi az egésznek a lényege. Aki jól viselkedik kap zsíros "magyarország jobban teljesít" "üzenjük brüsszelnek" stb. kormány/fidesz/vezír fényezõ megrendeléseket, a többinek pedig halál...
ggaborx
Nem értem a felháborodást. A szavazók döntő többsége pontosan ezt szeretné, hiszen adott még 4 évet a fidesznek a korábbi hasonló húzások után. Egy demokráciában pedig jó lenne végre felfogni, hogy a többség akarata számít semmi más. Még akkor is, ha a többség segghülye. A hibát a többségben, nem pedig a kormányban kell keresni. Ez utóbbi csak azt csinálja amire felhatalmazást kapott.
Pisti271
@ggaborx: Bocs, de ez nem a többség.
Az akkor lenne, ha több mint 50% támogatná.
Ez a legnagyobb kisebbség, ami rákényszeríti akaratát a többségre.
m.macskosz
@human: tegnap, 15:02
"...v agy silányodni fog a műsorok minősége."
Milyen műsorok?
Milyen minőség?
Hová silányodna tovább?
Ember nem olyan gyors a távirányító kezelésében,
mint én, mégis beleszaladok egy maunika sóba, egy győzikébe,
egy celebek kefélnek, sütnek, főznek című szarba!
nezelodo
@Pisti271: Na arra én is befizetek, ha a dakotéknak sikerülne megfejni a Googlet!!
kamazuka
Támogatom,és boldogan fizetek majd adót,de rögtön csak azután,hogy biztosítják az egészséges ivóvizet Somogy-megyében Zimány nevü településen másfél éve megy a huzavona,hogy a csőrendszer meg ez meg az,pedig csak a tisztító szer adagolására kellene különös figyelmet fordítani,nem utolsó sorban,hogy a település ivóvíz ellátása egy állattartó telepen történik.Szóval fizetek adót de csak ez után!
qxy
Azt hiszem ha rám bíznák az állam kasszát, Nagyon sok politikus beadná a fölmondást
48 ezer,- ennyi ha meg kevesli, meg kérdezném.- Miért is? ? Na el lehet ballagni ha nem elég.
pityuka
@human: "...vagy silányodni fog a műsorok minősége."
Ne haragudj, de ez a hét vicce volt. Minőség? Hol? Silányodni? Hova?
human
@pityuka: több lesz a betelefonálós valóságshow pl.
asztmás
ha onnan nézem , hogy ez nem a kisembert fogja érinteni, akkor akármég jó is lehet az ötlet. hiszem Marinéninek sem internete sem googl-ja nincsen , nem "csetel", nem "szörfözik a neten "éjszakákon át. 2696 Ft mobilinternetem van . mennyivel emelkedhet?? Teszem fel duplájára legroszabb esetben. egyéni döntés kérdése kell -e nekem utána annyiér, vagy sem. ha korsó sörben mérem , nem vészes . ha a azt nézem hogy az üzemanyag hol tart, és még hol tarthat , akkor azt mondom , inkább reklám adó,mint 412 Ft benzin. Bonyolult a világ . Jó lenne tudni más országok ezt hogy csinálják , hol van még reklámadó, és ott milyen mértékű
rugacs
Adott 1 rekord magas államadósság, melynek 9/10-ét - de lehet, hogy 99/100-át az ellenzéknek köszönhetjük, akik most itt lázadnak minden új adónem bevezetése ellen.
Ha nem lennének új adónemek, fizethetnénk a saját pénztárcánkból fletó meg a többi suta jólétét. Hogy fleto felbruttósított minimálbér után fizettetett adót a haldokló kisvállalkozásokkal (azzal a 200 ezerrel) senkit sem érdekelt. De az itteniek lázadnak a bankadó, a reklámadó, a média adó ellen, azok ellen, akiknél a fizetések 7 vagy 8 számjegyűek. Minőségről beszéltek, miközben a TV2-nél (is) egy film úgy kezdődik, hogy 5 perc, aztán negyedóra reklám, aztán 15 perc film és 20 reklám. Egy félórás filmből így lesz másfél órás. Régebben gyűjtöttem a humoros, jópofa reklámokat, a mostaniakon inkább sírni tudnék. Ha a minőséget vennénk alapul, már 20 évet késett az adó és mértékét legalább a duplájára emelném!
asztmás
@rugacs: ennyire nem akartam belemenni,de tökkéletesen igazad van.
asztmás
@nezelodo: elbuknád a fogadást, ha a bankadó símán működik,akkor egy googl gondolod majd ellenáll? nem éri meg neki, ellenállni. maradjunk ennyiben.
rugacs
@mekkelek: Milyen többinek? Szóval már ott tartunk, hogy ha a milliárdosokat megadóztatják, belehalnak?
Persze rekord kölcsönt felvenni nem bűn, de milliárdos bevételt megadóztatni igen?!
Te nyilván a médiában vagy műsorszórásban leledzel és félted a milliós fizetésed. De ha te nem kapnál csak fél millát (amibe azért még talán te sem halnál bele), akkor az, aki most 47 ezerből kénytelen vegetálni, kaphatna egy normális fizetést! Mert az ő munkájuk is ér annyit, mert ha ők nem szednék fel utánad a szemetet, belefulladnál(nánk)! Nem hiszem, hogy egy bemondó (7 számjegyes fizetéssel) többet tenne az országért, mint az, aki a mocskot eltakarítja 47 ezerért! Ráadásul az utóbbira sokkal kevesebb az önkéntes (!!) jelentkező, mint az elsőre.
Akkor melyik a hiány szakma?!
Törölt felhasználó
L Simon a polihisztor, grafikus, költő, reklámszakember és persze szakpolitikus.
verőce21
Menjenek napozni a blogolók, mert a szoli egészségtelen. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.