A NAV adóslistáján több mint félezer ügyvéd, ügyvédi iroda szerepel. A hvg.hu cikke szerint még az ügyvédi kamara elnöke is elhűlt a szám hallatán, ami minimum kínos, míg mások szerint morálisan aggályos.

A lap figyelmét egy céges ügyekkel, behajtással foglalkozó, névtelenséget kérő forrás hívta fel arra, hogy megsokasodtak az ügyvédek az adót vagy adó módjára behajtható járulékot meg nem fizető, és ezért végrehajtási eljárás alá vontak listáján.

Az említett szám azokra vonatkozik, akiknek a cégnevében szerepel az ügyvéd vagy ügyvédi kifejezés, utóbbiak az ügyvédi irodák, vagyis számszerűen ennél jóval több érintett lehet. Több ügyvédet is megkérdeztek, a vélemények pedig igencsak eltérőek voltak: egyik oldalon az „ők is emberek”-típusú vélekedés, miszerint ugyanúgy belecsúszhatnak egy adótartozásba, míg mások szerint több mint ciki, mert mégiscsak a jogszabályoknak való megfelelésről szól a hivatásuk.

A hvg.hu azt írja, a lista azért érdekes, mert több nagynevű ügyvédi iroda, illetve komoly ügyeket bonyolító ügyvéd is szerepel rajta – mondta több forrásunk is, akik végignézték a listát, amely nagyjából egy hét alatt 10 újabb névvel bővült mostanra. Két adóst is kerestünk, de elzárkóztak a nyilatkozattól, egy harmadik, nagynevű iroda névadó ügyvédje pedig azt mondta, az elnevezés nem őket takarja, hanem egy családtag külön praxisát.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Szegény ügyvédkék, a betevőre se fussa, ám tudok olyanról, aki csendben, háttérben, átlagos megbízásokkal éli sanyarú mindennapjait, semmi luxus, semmi új autó, majd nyáron 1-2 hónapot eltölt Ausztráliában ( itthon akkor hideg van) vagy ázsiai országban, az USA-ban és a jelek szerint nem kajajegyekkel fizet !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Szegény ügyvédkék, a betevőre se fussa, ám tudok olyanról, aki csendben, háttérben, átlagos megbízásokkal éli sanyarú mindennapjait, semmi luxus, semmi új autó, majd nyáron 1-2 hónapot eltölt Ausztráliában ( itthon akkor hideg van) vagy ázsiai országban, az USA-ban és a jelek szerint nem kajajegyekkel fizet !
papa.49
,,Szegény,, ügyvédek, ha lesz 5 percem, még sajnálni is fogom őket...
Feraj49
Szerintem nem véletlenül hozták azt a törvényt,hogy a saját vagyonával felel csak valaki. Ügyvédnek ilyen nincs,hát akkor miből fizessen. Ja és miből teleik a hosszú hetekig tartó üdülésre,a " velnes" hétvégékre .Hát abból amit nem fizetett be.Van ismerős ügyvédem aki 2 millió forintból vitte el a családját Amerikába egy hétre.Közben az ügyvédi díjjak elég magasak,az "egyszerű" /közmunka /fizetésekhez viszonyítva.
nezelodo
Le kell foglalni a húszéves Trabantjukat, Wartburgukat, hogy megtérüljön az adóhátralék.
Nem csoda hogy a foglalkozásuk megnevezése mára már súlyos pejoratív tartalmat hordoz.
human
Én hülye meg sajt kis koszos 2000 forintos tartozásom miatt aggódtam.
karma1
Nem is ertem, hogy ezen mi a felhaborito? Ki allitotta, hogy az ugyvedek a becsulet es a sziklaszilard jellem kepviseloi? SENKI! Akik egy poltpetit, egy sesztakot nem penderitenek ki a sajat soraikbol, hanem meg vedik is, sot, sesztak vezeto politikus lehet , akkor ki es mire veri a nyalat?

Itt az igazsagot mar regota senki nem kepviseli, az ugyvedek arra valok, hogy a sok simlis politikusnak hatulrol sugjanak, uzleti tanacsokat adjanak , kiskapukat talaljanak a torvenyeken...

Ha a NAV-ban dul a korrupcio, akkor miert is kene oda befizetni barkinek is barmit, hiszen a befizetesek nem a torvenyek es a tisztesseges uzletmenet utan tortennek, hanem a sogorsag-komasag- jobaratsag alapjan, es kinek minel nagyobb vagyona van, annal nagyobb vedettseget elvez, annal tamadhatatlanabb, annal vizsgalhatatlanabb, lasd rogan, meszaros, szijjarto, lazar es meg egy csomo szeltolo...
Persze, ahol a torvenyeket hamis diplomaval, vagy aluliskolazottsaggal hozzak a nem ratermett szemelyek, akkor miert varnank el, hogy a ravasz ugyvedek csipobol tuljarjanak ezeknek azon a keves eszen?
Romlott vezetes, adocsalasra kenyszeritett, kiszipolyozott vallalkozok, kozmunkasok, nyugdijasok, korrupt hivatalok, hivatalnokokkal, menekulo invesztorok, a kozpenzekben konyekig vajkalo MNB-vezeto, ellopott nemzeti vagyon - mirol is beszelunk akkor?
Strong
Egyre többen csinálják ezt. Ugyanis minimális a jegybanki alapkamat, így -mégha egyszer ki is fizetik, akkor is csak minimálissal kell többet rendezni...

Amúgy ezt egy önkormányzati dolgozó ajánlotta adófizetés előtt, mondván: "Részletfizetés nincs, viszont szinte kamatokat sem tudnak érvényesíteni, mert hát ugye a mértékadó - a jegybanki alapkamat" Tehát bármikor fizetem akkor is ugyanannyi...
wagabund
hmmm... ezek a tartozások az ügyfeleknek adott számlák után befizetndő járulékokból jöttek össze? ugye?
Január
@wagabund: Ezt csak a NAV tudná megmondani pontosan. Lényeg az, hogy a NAV szerint hátralékuk van, amit valamilyen ok miatt nem fizetnek meg.

Nekem az tetszik az egészben, de nagyon, hogy elismerik, hogy " mégiscsak a jogszabályoknak való megfelelésről szól a hivatásuk." Miért várják el, milyen alapon, - ha ők sem tartják be a törvényeket, - hogy a mezei állampolgár jogkövető legyen?

Persze, ha arra gondolunk, hogy a suszternek rossz cipője van, ennek analógjára pedig az ügyvédeknek pedig jogsértésük. Tisztelet a kivételnek.
karma1
@wagabund: Hat, ha a szamlaadasi kotelezettseget nezzuk, akkor igen, viszont akkor mar AFA bevallasuk sincs? Mi utan igenylik vissza az AFA-jukat, es az osszes mas adot hogyan is fizetik be? Hiszen mindennek hatarideje van!! (Erdekes lenne megtudni, hogy mikor is jutott erre a megallapitasra ennek a szosszenetnek az iroja? A kotelezo eves jovedelemadobevallas ELOTT vagy UTAN? Mert ha elotte, akkor nincs akkora baj, de ha utana!?...:o(((((
Levendula
Nekünk még ügyvéd nem adott számlát. Sem nyugtát. Sem blokkot. Sem elismervényt. Sem semmit.
Január
@Levendula: Ebből telik a nyári vakációra a Holland Antillákon.
freemanpetya
Miért zaklatnák őket, amikor - szerintem - segítenek az ingatlanvégrehajtásokban? Sok lakás kézen-közön így megy el, meg náluk köt ki. A szegény gyerekes családok meg menjenek a híd alá. Jogi machinátorok, a fele rendesen írni, olvasni sem tud, nem hogy beszélni. Tiszta Mexikó ez. A nagytiszteletű zorrókkal együtt, akiknek nagy része már rég sitten kellene csücsüljön.
szolmekkoj
Nem ciki mert tudjuk hogy a joggal foglalkozók a legnagyobb zsiványok a világon.
wagabund
@Levendula: 11.17:

khmm... nekünk sem.
keresztapa
@Január: Valahogy nem jön össze a tisztelet az ügyvédek iránt, mivel a foglalkozásukból eredően nem törvényt védenek hanem ügyet. Az ügy pedig egy fél részéről biztos hogy törvény kikerülését célozza meg, amire kell ügyvédet fizetni, erre valók a sztárügyvédek.
Knapp75
Valóban jobban megéri a NAV-nak tartozni, mint bárki másnak (banknak, uzsorásnak, más magánszemélynek), ilyen alacsony alapkamatnál nem sürgős a visszafizetés, de ez nem csak az ügyvédek esetében igaz.
szolmekkoj
Egy nagy busafejű végrehajtó is fent volt a listán évekig. Sőt úgy végrehajtott a busafejű másoknál és vette el mások ingatlanát pár százezres tartozás miatt, hogy mindezalatt neki 30 millás tartozása volt az apehnál/navnál. Na persze busafejűnél a kutya sem akart végrehajtani. A rágcsáló azóta is munkálkodik. Könnyű így gazdagodni és így könnyen ki lehet fosztani másokat. A törvények csak ránk vonatkoznak, a plebszre.
szolmekkoj
Így akartam és így érthetőbb is: a busafejű rágcsáló azóta is munkálkodik.
mate03
@keresztapa: Az ügyvédi hivatás,már csak ilyen! Ha egy nagyobb ügyben,egy hangyányi esélyt lát,a per megnyerésére elvállalja, és törvényes vagy félig törvénytelen eszközökkel,megpróbálja megnyerni a pert! Amióta törvények vannak,így működik és így is fog működni!Az ügyvédi adócsalásban nem hiszek,mert minden per dokumentálva van!
szöszmösz
Mellesleg megjegyzem megkaptuk orbán söralátét adó bevallási nyomtatványát. Kb. 40 oldal, és 1 kg. Mivel bikfa nyelv, apró, sűrű, csupa jogszabály és hivatkozás egyéb jogszabályokra 3 heti olvasmány, fél év,ha olvasó naplót is kell vezetni róla. Kitölteni nem tudom, azért majd fizetek :)
Desischado
Bezzeg ha én próbálnék nem befizetni mondjuk vagy 3 000 ft-ot, rögtön a nyakamon lenne a nav! Szuper, ami ebben az Abszurdisztánban folyik!
kisangyalom13
Kedveseim ezek már a korrupció legnagyobb trükközői, akik terepjáróval közlekednek!
KSH-szerint hány ügyvédnek nincs autója, és gyalog vagy tömegközlekedéssel jár dolgozni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.