Magyarország elemi nemzeti érdekének nevezte a paksi atomerőmű működtetését és bővítését Orbán Viktor miniszterelnök, szerinte ugyanis ennek hiányában az áram ára meredeken emelkedne.

"Olcsó áram egyenlő Paks" – fogalmazott a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéssel összefüggésben.

Orbán: meg fogjuk valósítani a paksi beruházást

"Megyünk tovább előre. Magyarországon az olcsó áram első számú előfeltétele, hogy Paks működjön" – mondta Orbán Viktor, kijelentve: a magyar kormány meg fogja valósítani a paksi beruházást.

Quaestor-ügyben a miniszterelnök azt közölte: az Alkotmánybíróság döntése alapján nem általános kártérítésben kell gondolkodni, hanem a pontos elszámolás rendszerét kell kidolgozni.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
"És ha még azután is bírálják Paks 2-t, akkor orosz atomerőművet kell építeni Lovasberénybe, és ha még akkor is, akkor Bicskére!"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
"És ha még azután is bírálják Paks 2-t, akkor orosz atomerőművet kell építeni Lovasberénybe, és ha még akkor is, akkor Bicskére!"
nyanya001
Magyarországon az olcsó áram első számú előfeltétele, hogy Paks működjön" – mondta Orbán Viktor.
Ez mind szép, de a 3 ezermilliárdos beruházás kölcsönt vissza is kell
fizetni ezt minek az árába fogják beépíteni ?
Januártól 33 % az élelmiszer ÁFA !
Mi következik ???
magyarbakancs
@zöldszem: Ezt a szép mesekönyvet ne rontsad el ilyen randa képpel.
magyarbakancs
Meg kell minden beruházásnak épülni Magyarországon mert különben nem tudnának belőle lopni azok kik közel vannak a tűzhöz.
eszegfu
Igazából nem értem ezt a "elemi nemzeti érdek"-et. Ilyeneket olvastam: M.o. vill.energia felhasználásának 40 %-a saját termelésü, tehát a 60 %-ot vásárolnunk kell. A 4 reaktor a megtermelt össz. mennyiség 20 %-át (!!) azaz a felhasználásnak csak a 8 %-át termeli Paks... ha jól számoltam. 2017-ben leállitanak 2 reaktor, akkor már csak 4 % lesz...majd 2025-től - az uj blokk felépitéséig -- "kiesik" a termelésből 8 év!! Jelenleg a világpiacon szinte eladhatatlan a vill.enegria, de az is tény, hogy akár 1-2 , vagy 5 év mulva hiány lesz és akkor magasabb lesz az ára. Ez valóban "függőség", de az uj blokk megépitésével max. "visszaáll" az arány: felhasználásunk 40 %-át fedezi saját termelésünk. Azt meg nem hiszem el, hogy olcsó áramot termel majd! Hiszen egy termék árában benne kell, hogy legyen a termelő üzem megépitése és az esetleges javitások költsége is időarányosan, sőt még a hitel kamata is!
solidedge
A beruházásig Orbánnak hatalmon kell maradni, akkor van értelme ennek a kijelentésnek. A Dunagate után körvonalazódik a Paksgate és elképzelhető, hogy Orbán exminiszter gyakori vendége lesz a bíróságoknak.
human
B+ Orbán az azért nem egy kisvasút Felcsúton. Atomerőmű cseszd meg. Ezzel nem lehet játszani. Hogy lesz olcsó áram, ha az a terv, hogy felélitek a megsemmisítésre szánt tartalékot is? A gyerekem majd újabb adót fizet, hogy legyen akkor majd pénz rá? A hitelt pedig kamatostól ki kell fizetni.
A világ a zöld energia felhasználása felé halad, de Orbánnak ezzel is szembe kell menni. Szélerőművek, napenergia, fúziós erőmű a jövő. Az energiatárolás is egyre korszerűsödik.
cs.n.
Persze mondott még sok mást is, de semmi olyat, amit ne mondana el naponta ötvenszer. Az interjú legérdekesebb része a fagiforos hasonlat volt, de az is csak azért, mert aztán módosította aszpirinre.
Hellcat
Nemkéne...nagyon nem kéne...Egy atomerőműről beszélünk baszki meg egy kuuurva nagy orosz hitelről. Komolyan amihez eddig a fidesz nyúlt az szarrá változott...qrbán a magyar anti-midasz. Ne erőltessük ezt.
kutyahűség
Viktorka, nem hiszem. Maximum magánzsebből.
kutyahűség
@leszúrt rittberger: Az lesz a legjobb. A legközelebbi földrengés nem 2,1 -es lesz, hanem 6-os, és szeva Magyarország! Fukusima-II. :(
coni
Bájos amikor egy jogász egy 10 ezer milliárdos energetikai beruházást megtérülési és hatástanulmány helyett politikai lózungokkal támaszt alá. Attól, hogy építenek egy újabb "hungarikumot" még nem lesz drágább az áram a nemzetközi piacokon.
Szókrakész
Az angolok most kezdik építeni egy újabb, eddig legnagyobb atomerőművüket.
Tessék ez ellen is zöldenergiázni!

Ha ott jön egy katasztrófa, akkor Európa mennyi szennyet kap majd, tudva, hogy mindig az Atlanti óceán felől jönnek az áramlatok, az időjárási ...?
Fukusima óta a radioaktív felhő már 2x kerülte meg az északi féltekét.
USA nyugati partjainál 12000-rel megugrott az éves rákos elhalálozások száma.
Egyre nagyobb a radioaktív szennyezett "vizpaca" a Csendes óceánon, a mag még mindig izzik és "fúrja", égeti bele magát a földkéregbe ...

Lehet ez ellen is ágaskodni. Ne csak Magyarországot szidjuk már állandóan!
Jozefina
Valaki kiszámolta már, hogy a Paksra szánt horror összegből mennyi energiát nyerhetnénk vizeinkből, a nap energiából, a szél energiából, stb::: Ráadául ezek nem veszélyesek. Ha Paks egyszer bajba kerül, akkor nemcsak Magyarország, de fél Európa is bajban lesz.
human
@Szókrakész: De ez a mi pénzünk és a mi földünk.
eszegfu
@cs.n.: 9:10 Ez most komoly: végighallhattad az interjut... na meg a fagifor az aszpirinnel?!
human
@Jozefina: A fogyasztókat és a fejlesztőket ugye pont a minél energiatakarékos beruházás felé kellene terelni. Ezzel szemben Orbán azt akarja, hogy fogyasszunk ugyanúgy tovább, sőt ha már olcsóbb akkor még többet. Ezzel növeljük a környezetszennyezést.
human
De szerintem itt az olcsóbb energia, csak fedő sztori. Valójában itt az sokezermillárdos költés a lényeg.
eszegfu
@human: 14:33 ...+ a mi miniszterelnökünk, aki Paks II-re nem kapott felhatalmazást!:(
F_Viktor
@eszegfu: Írod:
"Igazából nem értem ezt a "elemi nemzeti érdek"-et."

Orbán mondataiban a "nemzeti" szót mindig ki kell cserélni "fityeszes haverok"-ra, úgy már érthetők a beszédei.

Írod:
"...2017-ben leállitanak 2 reaktor..."

A régebben üzembe állított két blokk üzemidejét 2012-ben 2032, illetve 2034 év végéig meghosszabbították, s jövőre ugyanígy meghosszabbítják a 3-as és 4-es blokk esetében is.

Írod:
"Azt meg nem hiszem el, hogy olcsó áramot termel majd!"

Természetesen őrült drága lesz.
Jelenleg Paks 1 kWh áramot 11 forintból állít elő. Szabadpiaci ár jelenleg 16 forint.
A németek 2025-re 1 kWh óra ZÖLD villamosenergiára 8-9 forintot prognóziálnak.

Nézzük a feltételezett Paks II-t:
A nyilvánosságra került, MVM számára készült elemzés azt tartalmazza, hogy 2 000 milliárd forintos beruházási költség esetén – amennyiben azt az állami energiacég a saját forrásaiból finanszírozza, vagyis nem orosz, kamatos hitelből! – 22 forintra jönne ki az új reaktorokban a termelői áramár kWh-ként.
Ez 3 000 milliárd forintnál 33 forintos áramárat feltételez!

Tehát van a jelenlegi 16 forintos piaci ár, a jövőbeni 8-9 forintos zöld energiaár, szemben a paksi minimális 33 forintos árral.
S hol van még a vízlépcsők megépítése, vagy az atom-hulladéktároló kialakítása???

Ezért nem lesz soha megépítve a két új blokk!
F_Viktor
@human: Igen, az a jövő. De még pár évtizedet várni kell, hogy üzemszerűen működjenek szerte a világban.
eugen4402
Nade Hölgyeim - Uraim, egyetlen "alapvető nemzeti" érdek számít:
Aki az üzletet bonyolítja, annak x % jutalék jár, a többi mind, mind részletkérdés, jóízű borsó-hányás a falra...:-(((
human
@F_Viktor: Igaz, de addig is lehet pótolni az energiát alternatív energiával, vagy vásárolni.
eszegfu
@F_Viktor: 14:44 Én itt valóban a "nemzeti érdekre" gondoltam... azaz, hogy lehetőség szerint függetlenitsük magunkat az energiahordozók tekintetében. Ezt akkor lehetne látni, ha a felhasználás 40 %-ánál többet lenne képes M.o. termelni a Paks II. megépitésével. Kösz. a számokat... én sehol sem találtam rá, bizonyára rosszul kerestem, igy csak a "paraszti" logikából indultam ki. Az is igaz, ha jelenlegi 16 Ft-os piaci ár 2025-ig emelkedhet, viszont a paksi 33 Ft is mai ár, tehát ez is nőni fog. Aszódi Attila Paks kormánybiztosa nov. 17-i nyilatkozata szerint, ha 2025-re a mai 40-ről nem megy fel 55 EUR-ra a vill.energia ára (sajnos nem derül ki, hogy milyen egységre: kW, vagy mi?), akkor RÁFIZETÉS LESZ MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB M.O-I BERUHÁZÁSA... hát ez valami gyönyörü O.V. "meg fogjuk valósitani a paksi beruházást" mondatával párhuzamosan!!! Mégis mit gondol: óvodában van és most pont a "dackorszakában", vagy M.o. miniszterelnöke?!:(((
F_Viktor
@human: Ezt írtam én is, a jelenlegi 16 forintos piaci árral (ami a két blokk beüzemelésekor le fog esni 8-9 forintra!) szemben a hazug rezsi rizsával alátámasztva minimum 33 forintos áramért harcolnak a mélymagyarjaink.
De mese a 3 ezer milliárdos ár, sokkal többe kerülne a bővítés ha valaha is megvalósulna.
F_Viktor
@eszegfu: Írod:
"ha 2025-re a mai 40-ről nem megy fel 55 EUR-ra a vill.energia ára (sajnos nem derül ki, hogy milyen egységre: kW, vagy mi?), akkor RÁFIZETÉS LESZ MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB M.O-I BERUHÁZÁSA"

Ezek az árak MWh-ra vonatkoznak.
Igen, ráfizetéses lesz, ez támasztja alá a szlovákiai Mohovcei Atomerőmű esete is, amelynek építése folyamatosan késik, és költsége az eredetileg 1,75 milliárd eurós költségvetést is jóval meghaladta: a projekt most lépte át a 3,25 milliárd eurót. Jelenleg azért áll minden, mert a ROSATOM (ismerős a név?) 65 euró/MWh garantált átvételi árat kért az erőműben termelendő áram után, ami jóval magasabb, mint a JELENLEGI piaci ár.

A szlovákoknál van ész, de mi(?) ragaszkodunk a 106 euró/MWh árhoz!!!
Akkor ki is a hülye?
human
@eszegfu: Orbán erőből politizálása látható abban, hogy már csak ezért is lesz Paks2. Ahogy a vasárnapi zárvatartást is ráerőszakolta az országra annak ellenére, hogy még Varga Mihály is ellenezte (eleinte aztán elmondták neki mi a véleménye). De a felcsúti kisvasútra is azt mondta, hogy minél többen ellenzik annál hosszabbra fogja építeni. Ez az a pont, mikor már a realitás talajától rugaszkodik el az akinek hatalmat adtak a kezébe és az megrészegítette.
eszegfu
@F_Viktor: 15:55 Hát bizony én lehetek a "hülye", mert nem értem! De ez még "elmenne", mert nem vagyok szakember, sőt nem vagyok M.o. egyik vezetője, minisztere sem... de ha a Paks II. miniszteri biztosa, akit O.V. bizott meg és valóban szakember... akkor talán O.V-nek is min. gondolkodóba kellene esnie... nem?! A szlovák erőmüről nem tudtam, de megnézem, kösz.!
eszegfu
@human: 16:00 Ezt érzem én is! De ha ugy legbelül átgondolja a dolgokat, neki is tudnia kell: ez az erőszakos politizálás fenntartható egy darabig... de 1x, kiszámithatatlan ok és idő nélkül, szinte csak egy ici-pici dolog miatt robban az egész... mint az "i"-re a pont. Hasonlóan a családi tragédiákhoz: feszült a légkör és a "kérlek add ide a papucsomat" mondatra kirobban a veszekedés, ami esetleg az egyik fél életébe kerül...:((
F_Viktor
@eszegfu: Pontosan mit nem értesz? :-))
Ezt még Orbán is érti, a számok az MVM-nek készült tanulmányból vannak, aminek Orbánhoz is el kellett jutnia.
eszegfu
@F_Viktor: 19:36 Igazából értem... csak a 15-55 hsz-dben irtad "akkor ki is a hülye"... erre irtam, hogy én, mert nem értem O.V. hozzáállását. Nem fogalmaztam pontosan... bocs.!:))
human
@eszegfu: Orbán is tudja szerintem, de valóban, mintha kénytelen lenne Paks2-t meglépni.
Az egész lényege, hogy valamiért nagyon fontos, hogy minél hamarabb bele legyen ölve az a 3-4-5-6 ezer milliárd Paks2-be. Ezt próbálja Orbán ideologizálni. És mivel elég erőltetett az egész, ezért senki sem érti, hogy mit miért tesznek. Például, hogy lehet, hogy Orbán titokban kimegy tárgyalni Putyinnal és egy Paks2-vel jön haza. Miért titkosítanak évtizedekre olyan költségvetési adatokat, amiket nem is kellene titkosítani? Miért építik meg az erőművet 16 évvel hamarabb, mint indokolt lenne??? Szóval itt valami más van a háttérben, mint az áramellátás. Ezért érthetetlen az egész és Orbán nem is fogja a nép orrára kötni.
JAJMÁR
A csak is mindig mindent szakmai módon intéző és pályáztató, elosztó, magyar állam külügyminisztere épp azt magyarázza, hogy a gaz unió politikai döntést hozott a Paks2 -vel kapcsolatban.
(fölháborító!)
eszegfu
@human: 19:51 Mondhatom: zavarbaejtőek a kérdéseid... Bárcsak tudná valaki is a válaszokat, mégha nem is mindenre... de 1-2 dologra! Nekem "csak" az érthetetlen: mi ebben az "üzlet" O.V-nek?! Miért csak az oroszok, hogy még ideológiát is gyárt hozzá!?
Sajnos valóban inkább a "zsebre" dolgozást látom ebben, mint az igazi "nemzeti" érdeket.:(
human
@eszegfu: Bokrosnak volt erről egy elmélete. Valahogy finanszírozni kell az országot, mert amit eddig Orbán csinált az csak kamu. Gyakorlatilag állami beruházásokkal tartja szinten a GDP-t és az államháztartási hiányt. Paks 2 lehetőséget adhat egy pénzügyi manőverre, amit az EU nem engedélyezne, mert az tiltott finanszírozás. De az oroszok pajtások lennének a dologban és tartanák is a szájukat.
F_Viktor
@human: Írod:
"Miért építik meg az erőművet 16 évvel hamarabb, mint indokolt lenne???"

Még hozzá tennék egy kérdést: Miért volt szükség olyan szerződésre, hogy már 2014-ben, vagyis már a tavalyi évben le kell kezdenie az országnak törleszteni az orosz hitelt?
Bár sejthető, hogy az EU lassú reagálására apelláltak Orbánék.
human
@F_Viktor: Nagyot kért Putyintól, aki nem hülye és megkéri az árát.
F_Viktor
@human: Ki az ötlet szerzője, azt még nem tudhatjuk, de amelyik nagyobbat szakít le a magyar emberektől, az az értelmi szerző. Előbb utóbb kiderül minden, nagyon várom már azt a napot.
Desischado
@Hellcat: Anti Midasz, ezen behaltam! Tökéletes a hasonlatod. Ez egy erőmű, és atomtemetőt csinálhat az országból az elemek tárolása, ha nem szakszerűen tárolják. Valamint a gigahitel évtizedekre eladósít, és az oroszok markába juttat bennünket. Azt hiszed érdekli ez ezt a férget? Fenét, csak a lé a lényeg, az, hogy mennyit tudnak belőle ellopni, a feneketlen zsebükbe! Ez bőven kimeríti a hazaárulás fogalmát!
gyuszipapa587
Ennek az idióta Orbánnak nem lehet el magyarázni hogy a természetes elemekből sokkal olcsóbb az energia elő állítása !!!
Mobil123
@F_Viktor: 20:23 Gondolod megérjük? Nem hiszem, de talán még az unokánk sem.
eszegfu
@human: 20:10 Ugy látszik, Bokrosra ez ügyben nem figyeltem! De jó, hogy Te emlékszel rá! Hajlok rá, hogy ez a jó feltevés...igy érthetőbb Paks II. Ez egyben számomra egy "ráutaló magatartás", hogy ennyi ideig kormányon akarnak maradni... ennyire biztosak a dolgukban?! (2025-ig 2x lesz választás) Hát én a "kardomba dőlök"!:(
libellle
@eszegfu: Már most is az eggyik legdrágább villamosenergia a magyar. Jóval de jóval olcsóbban lehetne az Europai piacon vásárolni. Amennyiben megépitik azt a szörnyüséget akkor az ára szinte megfizethetettlenné válik a megtermelt energiának. Szélenergia Napenergia van több alternativa.
libellle
@Szókrakész: Aha, most akkor nem lessz semmi baj Magyarországon mert Anglia ís épit és az USA-ban mennyi az uj rákos megbetegedés. Ez Magyarországon kizárható, mert orbán mondta. Vagyis nem értem, hogy mit keres a magyar uj katasztrofában az USA?
eszegfu
@libellle: 11:27 Sajnos én is hasonló következtetéseket vontam le! Az adatokat nem én számoltam ki, nem is én találtam ki... szinte minden tanulmány, irás erről szól!
nevemnick
...ha beledöglünk azért is... (Na ugye...)
Szókrakész
@libellle 11:31:
Csak annyit, ha már kritizálunk akkor mindenkit.

Amúgy csak adaléknak, hogy az USA atomlobbi mennyire nem akarja a zöldenergiákat.
14 ezernél több szélgenerátor áll és rozsdásodik Kaliforniában, Texasban, Új-Mexicoban.

Itt nem az a gondja nyugatnak, hogy épül, hanem, hogy nem ők építik.
Szókrakész
@libellle 11:27:

Stratégiailag egyik se megoldás.
A nyugat egy esetleges balhé esetén lekapcsolhatja az országot a hálózatról.
Akkor itt semmi nincs. Igaz ez érvényes az orosz fűtőanyagra is.
Alternatív energiák(nap, szél) csak kiegészítő.
Az időjárásfegyverekkel (HAARP,...) itt, vagy bárhol olyan állapotokat hoznak létre, amilyet csak akarnak.
Lehet hetekig felhős esős idő, napenergia kilőve, vagy totál szélcsendes idő, szélenergia detto.
Már most tudott, hogy aki 2025-re uralja az időjárást, az uralja a földet. Ha akarják árvizet, földrengést, szárazságot...hozhatnak létre bármikor.
A másik pedig az, hogy nem rakhatod tele az országot szélgenerátorral.
Mellette nem is csapolhatod meg a végtelenségig az elektromágneses mezőt se.
Akkor borul a bili, a Föld energetikai egyensúlya, és abból még nagyobb katasztrófák jöhetnek.
Ahogy a gravitációs mezőt se lehetne a végtelenségig.
Rengeteg ilyen tanulmány is van, nem csak az ilyen vagy olyan lobbiké.
libellle
@Szókrakész: Olvass a napenergiáról és megfogod látni, hogy az agodalmaidra nincs ok. Az atom az egy szagtalan és általában csendes szörnyü halál.
Yoda69
"Megyünk tovább előre. Neki a falnak" – mondta Orbán Viktor
eszegfu
@Szókrakész: 13:26 2. mondatodhoz csak annyit: jelenleg is ott tartunk, hogy egy "esetleges balhé"-nál lekapcsolhatják a hálózatot... ugyanis M.o. vill.energia felhasználásának 60 %-át külföldről vesszük. Ha megépülne a Paks II. az arány akkor is ez lenne, mert már 2017-ben le kellene állitani 2 reaktor, amit nyilván addig nem állitanak le. Tehát u.ugy nem tudjuk magunkat függetleniteni az import áramtól, mint most + még az oroszoktól is függünk.
herczeg0210
És ha támadják a kisvasutat akkor tovább kell építeni Paksig és aztán Moszkváig!
F_Viktor
@Szókrakész: Írod:
"Amúgy csak adaléknak, hogy az USA atomlobbi mennyire nem akarja a zöldenergiákat.
14 ezernél több szélgenerátor áll és rozsdásodik Kaliforniában, Texasban, Új-Mexicoban."

Van az 140 ezer is, mivel USA-ben már 250 éve hasznosítják a szél erejét!

Kína és Amerika rendelkezik a két legnagyobb parti szél energiateleppel a világon!
Amerikában 2006-ban még csak 80 percenként helyeztek üzembe egy-egy napelemes rendszert. Ma 1,5 percenként!!
Amerika 2 éve lépte át a napelemekkel termelt energiában a 15GW-ot. Ezt eddig csak Németországnak, Japánnak és Kínának sikerült.
Amerikában már nem csak a háztetőkre telepítik a napelemrendszereket, hanem immár crowdsourcing megoldásokat alkalmaznak.
A First Solar fejleszti a világ legnagyobb, 2GW-os naperőművét.

Vagyis nagyon is játszik Amerikában is a megújuló energia kihasználása!
F_Viktor
@libellle: Írod:
"Olvass a napenergiáról és megfogod látni, hogy az agodalmaidra nincs ok."

@Szókrakész: még szószerint sem tudja értelmezni a megújuló energiát :-)
Közben a Gazprom hazug propagandáját tette magáévá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.