Ferge Zsuzsa figyelmeztet a bajokra és az elhibázott kormányzati intézkedések ijesztő hatására. Nálunk az olyan kedvezmények, mint a gyed-extra, a családi adókedvezmény, a lakásépítés és -vásárlás emelkedő támogatása vitathatatlanul jobb helyzetbe hozták a középosztálybeli családokat, miközben a legszegényebbek megélhetése folyamatosan romlott. A családi pótlék és a szociális jellegű segélyek összege 2008 óta változatlan és jövőre sem emelkedik. Ezek a 30 ezer forint alatti támogatások idő közben elveszítették amúgy is rendkívül alacsony vásárlóerejük ötödét – emlékeztet az írás, hozzátéve, hogy ezeknek a felemás intézkedéseknek a hatására nálunk a társadalmi szakadék tovább nőtt...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: Mézike
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

128 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mézike
Vajon erre odafigyelnek ?
Nem merek véleményet nyílvánítani, mert tennap kitöröltek annyiért hogy szép neve van a késelőnek...
Mézike
Halló fideszes honfitársaim! Merre vagytok ilyenkor? Úgy szeretném ha megnyugtatnátok, hogy ebből a cikkből egy szó sem igaz.
Lepényleső
A fiatalokat az unio megoldja ,az öregeket az idő vasfoga,de ki lesz aki őket eltartja?
enslaved
@Mézike: Most nem akarok belemélyülni egy hosszabb beszélgetésbe, mert nem lenne már rá időm. Lefekvés jön rövidesen, félbe meg nem szeretném hagyni a témát, szóval csak később...Már ha akkor még érdekel itt valakit is.
nevemnick
@Mézike: elkezdtek inni a medve bőrére... :)
Mézike
@enslaved: Hogyne érdekelne!
De tedd meg nekem azt a szívességet hogy végig olvasod, megrágod, de ne úgy ahogy szoktad, és utána válaszolj. Gondold előbb végig azt is amit már párszor átbeszéltünk.
Jó?
Mézike
@nevemnick: Hoppá! Egy már megjelent. Csak altat és jön vissza.:-)
enslaved
@nevemnick: Nyugi, a Dom Pérignon csak holnap lesz nálunk kibontva...
kamazuka
@Mézike: Amit írtam ,kitöröltem.Te, tudod miért!
világlátó
Végigolvastam a mélyenszántó gondolatokat tartalmazó hozzászólásokat.
Én tudom hogy te mit gondolsz,arról, aki tudja hogy mit is akartam íni neki, de kitöröltem mert te tudod hogy miért.
Ferge Zsuzsa professzor asszony iránt érzett múlhatatlan tiszteletem azt parancsolja, hogy beszélgető partnerek hiányában én is kilépek ebből az üres térből.
kamazuka
De jó!!! saját hozzászólásomat tudom likeolni!
Ilyet?
kamazuka
Ha már szakadékról esett esik szó!Van fogalma valakinek,ez legyen körkérdés.Hogy, hogyan lehet szert tenni hazai munkahelyen szerzett adózott jövedelem mellett a kinti eus minimál és a ahazai itthon szerzett kereset külömbözetére?
enslaved
@kamazuka: Sima mezei munkásként sehogy. Viszont miért is ez a végcél?
1magyar
Durva volt mikor a havi aktív korúak támogatását, mely munkaalapú levették 28 ezerről 22 ezerre.
Dögöljön a szegénye.
kamazuka
@1magyar: Szerintem az a dúrva,hogy hagyva lett!
kkalman
Qurmányunk áldásos tevékenységének köszönhetően ez a szakadék még tovább fog mélyülni. Ferge Zsuzsa, minden tiszteletem mellett, jövőre ismét közzé teheti ezt a cikket. Csak az adatokat ne felejtse el kicserélni az aktuálisakra.
Sanyi2015
@Mézike: Én végigolvastam a cikket, de semmi konkrétumot nem találtam benne...
Az, hogy a társadalmi igazságosság indexe 4,73, ez semmit nem mond.
Értékelni akkor lehetne reálisan, ha ott lenne a 35 mutató és mellette a pontszámok, hiszen az hogy hány női képviselő van a parlamentbe, az én életemet például semmiben sem befolyásolja, viszont ebben a felmérésben 10 pontot jelent...
Mézike
@Sanyi2015: Itt arról van szó hogy egyre nagyobb különbség van a gazdagok, illetve a szegények közt.
Sanyi2015
@Mézike: Igen, de ezt erre a felmérésre alapozza, engem a részletek érdekelnének.
Az, hogy ki gazdag és ki szegény azt nagyon nehéz megválaszolni, hol a határ? ( és most vedd külön a milliárdosokat, ők eddig is voltak , ezután is lesznek).
Mi alapján számolják a szegénységet?
Múltkor, amikor ez volt a téma, a környezetemben körbekérdeztem, hogy hátha valakinél végeztek ilyen felmérést, de senki sem hallott róla.
Rendre bedobnak számokat, de a valóságtartalma megkérdőjelezhető!
Mézike
@Sanyi2015: Szerintem szegény az akinek mindennapi megélhetési gondjai vannak. A középosztály az akiknek van kevés félretett pénze. A gazdag az akinek sokkal több van.
A milliárdosokról nem beszélünk.
Az Orbán kormány rendeletei mind a gazdag réteg , még gazdagabbá válását, a szegényebb réteg, még szegényebbé válását idézte elő.
Sanyi2015
@Mézike: Ez rendben van, ezzel egyetértek, de ki határozza meg a számokat.
Bemondják, hogy 3 millió szegény, de mi alapján?
Nincs felmérve, ami van azt is nagyon sok minden torzítja.
Hogy csak egy példát mondjak:
A statisztikai hivatal valószínűleg a bejelentett jövedelmek alapján határozza meg, mivel más felmérést nem csinál.
Azt is tudjuk, hogy a közalkalmazotti és köztisztviselői dolgozókon kívűl a maszek világban az emberek 50-60 %a minimálbérre van bejelentve, a többit zsebbe kapja.
Tehát aki például pincérként 2-300 ezret is megkeres borravalóval együtt, az is csak 110 ezer forinton szerepel ezekben a statisztikákban.
Arról nem is beszélve, hogy a külföldön dolgozók is nulla forint bevétellel szerepelnek, ami szintén torzítja a számokat.
Én nem vitatom, hogy sok a szegény ember, de közel sem akkora a számuk, mint amiről beszélnek.
Mézike
@Sanyi2015: A külföldön dolgozók nem szerepelhetnek 0 forinttal, mert ha bejelentett munkahellyel rendelkeznek haza is adóznak,
Az sem mindegy hol pincér . A maszek világ jobbára idény munkát jelent.
Nem tudom te az ország melyik részén élsz. Én szabolcsban. Itt nem kell nagyítóval keresni a szegényeket. A közmunka nem javít a helyzeten. Velem is dolgozik több közmunkás. havonta 51 ezret kapnak kézhez. Ha van gyerek akkor havi 10 ezerrel többet. Nagyobb adókedvezményt nem tudnak igénybe venni, mert nincs akkora jövedelmük. Ha egy családban az egyik szülő közmunkás, a másik semmilyen segélyt, támogatást, sőt még közmunkát sem kaphat. Ezek a családok gyereket, gyerekeket nevelnek. Szerintem ők már szegények. Függetlenül attól hogy a gyerek ingyen étkezik . Én úgy gondolom ha egy család a bevételből a rezsin és a minimális szükségletein kívűl másra nem tud költeni az már szegény. A kisnyugdíjasain sem javítják a statisztikát...
karma1
@Sanyi2015:NEM voltak milliardosok, ne probalj meg csusztatni! Egyeduli milliardoskent megemlitheto talan Demjan Sandor es Csanyi... Aztan hosszu nema csond, az olyanok, mint Simicska, meszaros, vajna, flier, rogan, meg a tobbi szeltolo kizarolag az utolso 5 evben jottek fel erre a listara.
Es ha eszrevetted, a szegenyseg-gazdagsag kerdeset megoldottak egy elegans tollvonassal: Magyarorszagon 2015-tol kezdve nem lesz statisztikailag megallapithato, hogy ki a szegeny, mert akkor nagyon gyorsan kiderulne, hogy az emberek kb. 70-75 %-a szegeny, az ossztarsadalom kb. 40 %-a pedig nyomorog, ehezik...
Hat hogy neznenek ki ezek a szamok egy KSH, Szazadveg, Median vagy mittudomenmilyen fide$$-es statisztikaban?
Sanyi2015
@Mézike: Aki külföldön dolgozik,az ott is adózik , egy fillér sem jön onnan haza, csak abban az esetben, ha magyar cég dolgoztat kint és itthon kapja meg a fizetését!
A pincért csak példaként mondtam, de bármi mást is említhettem volna a maszek világból.
Én az ország másik felében élek, itt "gazdagabbak" az emberek, de hivatalosan nagyon sokan minimálbérre vannak bejelentve, a többit zsebbe kapják.
Nem oldották meg egy tollvonással, egyszerűen átálltak az EU-s számítási módszerre, mivel a nemzetközi összehasonlításoknak csak így van értelme!
Csúsztatás a statisztikákban mindig is volt és lesz is, az egyik oldal felfelé,a másik lefelé, kinek mi az érdeke, de az igazság általában a kettő között van.
Minden országban vannak szegényebb és gazdagabb régiók. Igazad van,te Szabolcsban az " alsó felét" látod, de ha elmész Budapestre, vagy a nyugati megyékbe, ott teljesen más a kép. A statisztika ezeknek az átlagát veszi,ezért lehet vele "játszani"
Sanyi2015
@karma1: Te melyik világban élsz???
Csak a tényszerűség kedvéért 10 évvel ezelőtt 2005-ben a 100 leggazdagabb magyar listáján a az utolsó 100. helyezett vagyona 3 milliárd forint volt!
A tényszerűség kedvéért itt a lista: www.portfolio.hu/download/files/novembermmtoplista1.pdf
Találsz rajt több baloldalhoz köthető ismerős nevet...
Amúgy éhezők mindig is voltak és lesznek is.Nézem az ételosztásokon készült képeket, de ha rákeresel a neten, 10 évvel ezelőtt is ugyanilyen képeket találsz!
Nem oldották meg egy tollvonással, egyszerűen átálltak az EU-s számítási módszerre, mivel a nemzetközi összehasonlításoknak csak így van értelme!
Csúsztatás a statisztikákban mindig is volt és lesz is, az egyik oldal felfelé,a másik lefelé, kinek mi az érdeke, de az igazság általában a kettő között van.
Eriksson
Az én anyám - aki budapesti lakos volt -, mindig azt mondta, hogy könnyű a vidékieknek, mert ott van az udvar és a kert, ők sokat tudnak tenni a maguk könnyebb megélhetéséért.
Manapság már egyre kevesebb ez a hajlandóság, inkább ücsörög a "gazda" a gazos portán az üres disznóól árnyékában, és sóhajtozva várja a segílykét.
Mézike
@Sanyi2015: ...A külföldi munkavégzésből származó jövedelem adókötelezettségének megállapításához elsődlegesen azt kell tudni, hogy a munkavégzés helye szerinti külföldi állammal kötött-e Magyarország kétoldalú egyezményt a jövedelem és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről (a továbbiakban: egyezmény). Ugyanis ezek az egyezmények határozzák meg, hogy a két szerződő állam közül melyik adóztathatja az adott jogcímen megszerzett jövedelmet. Az egyezmények a kettős adóztatás elkerülésének módjáról is rendelkeznek. A Magyar Köztársaság mintegy hetven külföldi állammal, köztük az Európai Unió összes államával kötött egyezményt...

regular.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=386:kuelfoeldi-munkabol-szarmazo-joevedelem-adozasa&catid=35:szemelyi-joevedelemado&Itemid=59
Akik kinn dolgoznak, azok rendszerint az unio államaiban dolgoznak, az egyezmény szerint haza adóznak. Teljesen mindegy hogy magyar vagy külföldi cég alkalmazza őket.

...Illetőség megállapítása

A külföldi állammal kötött egyezmény hatálya azokra a magánszemélyekre terjed ki, akik vagy az egyik, vagy mindkét szerződő államban illetőséggel bírnak, illetve akik valamelyik szerződő állam területén munkavégzés céljából tartózkodnak. Az illetőségnek meghatározó szerepe van abban, hogy a jövedelem adóztatására melyik állam jogosult. Ezért külföldi jövedelemszerzés esetén elsőként a magánszemély adóügyi illetőségét kell tisztázni. Az adóügyi illetőség lényegében azt fejezi, hogy a magánszemély melyik állammal áll adózási szempontból a legközelebbi kapcsolatban, melyik államban tekinthető belföldi illetőségűnek. Fontos megjegyezni, hogy ez a fogalom nem azonos az állampolgársággal. Ugyanakkor az állampolgárság bizonyos esetekben lényeges szempont lehet az illetőség meghatározásánál...
Mézike
@Eriksson: Én sok parasztot ismerek, köztük magamat is, de nem várjuk sóhajtozva a segélyeket...
Tudtad, hogy a legtöbb támogatást éppen azok a gazdák kapják akiknek ...na mindegy.
panellproli
@Eriksson: Nagyon okosat szólt! Csak azt felejti el hogy a kismalacot is meg kell venni aztán az etetését is finanszírozni kell, moslék is csak ott van, ahol van mit enni a gazdának is!Ahelyett hogy a városi acsarkodna a falusira inkább össze kellene fogni, és együtt kaszát-vasvillát fogni a gazemberek ellen.
Eriksson
@Mézike: Bocsi, nem tettem hozzá, hogy tisztelet a kivételnek. És személyeskedni sem volt szándékomban. Értsd úgy, hogy anyám arra gondolt, hogy néhány tyúkkal és disznóval, konyhakerttel már nem kell félni az éhenhalástól, szemben a városiakkal.
Ő úgy egészítette ki a jövedelmét, hogy beült a Zsigájába és irány vidék. Összevásárolt ezt azt a piacon, volt, hogy több száz tojást és némi felárral ellátta a szomszédait.
De ez még a múlt rendszerben volt.
Mézike
@Eriksson: Ez gondolom nem most volt. Gyermekkoromban valóban sokat jelentett egy családnak a konyhakert és az állattartás. De akkor minden családnak a kerten kívül volt földje, vagy pedig a tsz adott ki művelésre. Itt termelték meg az állatoknak a takarmányt. Ma ez nincs. Ha állatot akarsz tartani annak tápot , és egyebeket kell venni...
Csizmás Kond
Kilátástalan fiatal nincs csak rosszul nevelt.
Az aki az iskola után nem tudja mit kezdjen magával az egész idő alatt nem tanult semmit.
Eriksson
@panellproli: Ilyesmire gondoltam, hogy kifogás mindig akad.
Befektetésként egy kismalac, vagy kettő, akik szinte maguktól megnőnek, nem kell drága takarmány meg táp. Sokszorosan meghálálja azt a kis betevőt, amihez mégis hozzájuttatják.
De nem, ma kutya a divat, meg a kutyasétáltatás, meg kutyacsip, meg kutyaeledel, meg kutyaruha, meg kutyaállatorvos. Holott kutyát nem eszünk (még).
De könnyebb mindig mástól várni a megoldást, minthogy tegyünk valamit a magunk megélhetése érdekében.
Sanyi2015
@Mézike: Félreértelmezed a leírtakat.Ez azt jelenti lefordítva, ha valaki Angliában dolgozik, ott fizetéskor levonják tőle az adót, és ezek után itthon nem kell még egyszer adóznia utána!
Ha úgy lenne ahogy írtad, az országnak az lenne az érdeke, hogy minél többen menjenek ki dolgozni nagy fizetésért, mivel a költségvetésbe hatalmas bevétel folyna be!
Mézike
@Sanyi2015: Ott fizetéskor levonják az adót amit haza is utalnak.
Éppen ezért nem érdeke a kormánynak hogy hazajöjjenek. Itthon mit kezdenének ennyi emberrel? Munkahelyük nem lenne...
radios45
@papa.49: na ja, a fél ország nyomorog, éhezik, és a 240ezer közmunkás dolgozik,+szarrá fagy a -10fokos hidegben, na meg az 1,2millió min.béres, aki a számlákat kifizetve, utána alig tud megélni dolgozó szegénységben él, szégyen gyalázat, de a többi 4-5,millió birka magyarját, és a politikusokat, a regnáló kormányt, valamint a pökhendi 95db. államtitkárt, +helyettes államtitkár et.sokat nem érdekli az egész..hogy dögöljenek már meg..
radios45
@Mézike: a biztos, de a sok agyament ezt sem látja át..
papa.49
@Eriksson: Mond hány malacot neveltél fel 120 kg. ra mert én jó párat, levágásra meg leadásra is, de az még a tsz. időkben volt...Most hol veszel a jószág alá alomnak szalmát, hol veszel ki kaszálásra lucerna földet, hol veszel elfogadható áron búzát, árpát, ami kell a hízónak, mert ha csak moslékon akarod tartani vehetsz neki születésnapi tortát is kettőt...
Arról se szólva hogy a moslékhoz kell valami konyha ahonnan el tudod vinni azt vagy kondérban főzhetsz mindennap az állataidra...Azonkívül hová teszed a trágyát, amit kitakarítasz a jószág alól, mondjuk 2 naponta, már 2 hízónál is 2 lovaskocsinyi trágya lesz 1 év alatt...Nagyon sok minden kell ahhoz hogy hízót tudjál tartani, és végül megsúgom neked, ha nincs földed, legelőd, legalább 2-3 holdnyi CSAK RÁFIZETSZ...
papa.49
@radios45: Pontosan ez a cél, hogy az emberek tömegei éljenek így, míg a hatalmon láévők dőzsölnek!!!
JAJMÁR
@Eriksson: 10:32 Nem tilos kiköltözni falura, oszt nosza, ott a kert, meg az udvar... de azt a hülyeséget ne hidd el, hogy a kismalac ha nem eszik, akkor is megnő, és azt se, hogy a veteményes mindent megold. Senkinek sem muszáj Bp-i lakosnak lenni, és vidékre mutogatni, lehet próbálkozni, tenni valamit a megélhetésért. Errefelé csomó üres ház és telek van, várja a városi gazdákat :)))))))))
A valóság az, hogy városban az élet jóval olcsóbb. A zöldség és egyebek megtermelése elég sok pénzbe kerül.
Eriksson
@papa.49: Ez egy jó kérdés. :))
Valamikor jellemzően úgy kettesével, de csak saját részre. Direkte úgy, hogy minimális befektetéssel, és megnőttek mint a gyerekek. Volt a kertben zöld, meg ami termett, krumpli, tök, kukorica is beérett mire éhesebbek lettek. ilyesmi. Nem volt sürgős, hogy megnőjenek, nem hizlaltam, húst meg így is adtak.. A trágya elfért, szépen emésztőbe.
Mostanában pár éve nem tartok disznót. A gyerekek már nem élnek velünk, ami kis húsra szükség van, azt megvesszük. Arra még futja a nyugdíjból. :)
Eriksson
@JAJMÁR: Én vidéki kisvárosban élek, nem Budapesten. Van némi fogalmam a helyzetről.
Kicsit ellentmondásos az állításod. Hogy lehet a városban olcsóbb a zöldségféle, ha annyira drága a termesztése vidéken?
papa.49
@Eriksson: Már mink se tartunk, mert kettőnkre nem éri meg egyáltalán, meg már az erő is fogytán van...
papa.49
@Eriksson: Amit kérdeztél az valóban érdekes, tudod mink Monor mellett laktunk, de a nagyanyám a Belvárosban, és érdekes módon a monori piacon ha vettem bármit, az mindig többe került mint a Vásárcsarnokban, a Vámház körúton, hogy miért soha nem jöttem rá...
Eriksson
@papa.49: Erről van szó nálunk is, s az igények sem akkorák már. De amíg voltak, tettünk érte, hogy legyen mit együnk.
papa.49
@Eriksson: Ebben egyetértünk, megtettük amit kellett a családért...
Eriksson
@papa.49: Ez tényleg furcsa de most, hogy mondod, valóban! Ha valami primőr volt, anyám a nagycsarnokban hamarább hozzájutott, mint mi itt vidéken.
Eriksson
@papa.49: Ez így igaz! Muszáj is volt, mert segélyről hírből se hallottunk.
papa.49
@Eriksson: Meg valahogy nem is akaródzott volna egy normális embernek segélyért kuncsorogni, volt lehetőség, volt munkahely...
Eriksson
@papa.49: Mondjuk ez igaz, de sohasem voltak a melósok túlfizetve, mint ahogy most se.
JAJMÁR
@Eriksson: Úgy értettem, hogy a falun élő szegény, vagy munkanélkülieknek ajánlod a malactartást és veteményezést. Hogy versenyezhetnének ők, a fűtött fóliasátrakkal, az eu támogatta sertéstelepekkel? A többszázhektáras, gépparkkal rendelkező földművesekkel?
Igen, nagyon drága, ha még a vetőmagot is venni kell, és egy ásón, kapán kívül semmije sincs a gazdának, hiszen mire az ő kertjében pl. paprika érik, addigra a piacon fillérekért dobálják. Kiskertet művelni nem éri meg, az inkább hobbi, még akkor is, ha egyébként - kapálógép, permetező, öntözőrendszer... stb. - van hozzá.
Eriksson
@JAJMÁR: Nem arról van szó, hogy nagyüzemi gazdaságra rendezkedjenek be. Olyasmire gondoltam, amit saját maguknak megtermelnek a konyhára, hogy azért se kelljen pénzt kiadni. Vagy amikor dömping van valamiből, olyankor megvásárolni a piacon és eltenni télire. Millió egy lehetőség van spórolásra.
JAJMÁR
@Eriksson: 22:38 Persze, millió lehetőség van :) Tényleg nem érted? Vannak olyan falvak, ahova már busz is alig jár be. (Tudom, menjenek gyalog a piacra, régen is úgy volt... ) de most a 21. század van. Ezért írtam, hogy városban olcsóbb az élet, mert az ott lakók kileshetik mit mikor érdemes megvenni, szinte naponta. A vidéken élő pedig elveti a magot, és örül, ha nem veri el a jég, nem szárad ki, és valami nyamvadékot terem is. Nagyot változtak a termelés feltételei. Öntözés nélkül nem szabad nekiállni se, és sajnos ez áll a permetezésre is. Minden nagyon drága, pl. víz... permetszer.. Jóval több a kártevő manapság. Szóval ez a "vidéki nem termel mert lusta" szöveg egy buta szöveg.
Eriksson
@JAJMÁR: Végülis mindenki úgy él, ahogy akar. Van aki megoldást keres, van aki kifogást.
karma1
@Sanyi2015: Kosz a listat, valoban erdekes olvasmany, de mintha nem lattam volna rajta meszaros, Simicska, de foleg orban nevet...
JAJMÁR
@Eriksson: Te mire keresed a kifogást? Fönt, a cím így kezdődik: "Mélyül a szakadék..." Kiemelhetsz egy-két esetet, és én is, a saját véleményünk mellett, de a tényeken ez nem változtat. Mélyül a szakadék!
A megoldás kulcsa a kormány kezében van.
papa.49
@JAJMÁR: Lehet hogy a kulcs a kontárok kezében van, de hogy megoldani nem akarják az biztos!!!
nyanya001
@Eriksson: Annak a jószágnak enni is kell az is pénzbe kerül.
A Hegedűs Zsuzsa havi 1 millióért ad tanácsot Orbánnak, de annyi esze nem volt
a jó asszonynak, ha leviszi a naposcsibéket a rászorultaknak, azokat etetni is kell
de ugyan miből ?
radios45
@papa.49: minden úgy igaz, ahogyan leírtad, az elszegényített megnyomorított rétegeket könnyű irányítani, vezetni az aktuális hatalomnak/kormánynak/,
Ez megy 2010óta, egyébként annak aki nem tudná jövőre ismét a közmunkások országa leszünk, 300ezer embert vonnak be közmunka-programokba, de a közmunka bért persze nem emelik, még hír sincs róla.
Sokba is kerül ez az orsz.nak, az adófizetőknek, 286mlrd.ft.ba, amelyet még az ősszel szavaztak meg az ogy.ben, dicső képviselőink.
A téli közmunka pedig értelmetlen, mert normális munka nincsen, hó nem esik, ahol igen ott gyorsan elolvad, és nem okoz fennakadást, egy haszna van, hogy a kormány és Orbán elmondhassa végre mindenki eljár reggel valahová dolgozni,nem ücsörög odahaza, a meleg szobában.
radios45
@nyanya001: ez is igaz,! Hegedűs Zs. tényleg ennyit kap a nagy semmiért, néha feltűnik a vidéken, egy A6-os Audival, meg kisteherautóval,/sofőrrel, és viszi a csibéket, máskor meg azt mondja hogy éljél meg pénz nélkül, hiszen a falusi ember sok mindenhez ért, és földje is van nekie.
radios45
@papa.49: nem értek a jószág tartáshoz, sertéshizlalás stb, de azt én is tudom hogy sokba kerül á, nem mindegy mit eszik a disznó, és sokba kerül minden.
A másik fontos dolog a megfelelő területű nagyságú föld, de azzal is sok kiadás +munka van, arról nem beszélve, hogy az ország egyik sarkában a sok eső, az alfőld nagy részén pedig az aszály az égető kánikula, magas uv.sugárzással, teszi tönkre a kukoricát..
Az globális éghajlatváltozás már 10éve elkezdődött, és nem lehet megállítani,de lassítani sem, mi is részesei vagyunk..
Toby
Nosza, kondatagok, lehet tomjénezni a kakit, mert "a magyar reformok működnek ! "
papa.49
@radios45: Én annak idején a '70 évek végén a '80 évek elején jószágtartásból szedtem össze a házépítésre valót, nekem se szakmám, sőt elmondom nagyon nem is szerettem, de muszáj volt, hogy eltudjunk kezdeni építkezni...Nagyon nehéz nagyon fárasztó, sok gonddal jár a jószág tartás, és ha a környezeteddel se akarsz összeveszni, bizony sokat kell ,,villáznod,, hajnalban, hogy kitakarítsd a helyüket, és akkor még volt háztáji, vehettél ki hereföldet kaszálásra, tudtál a tsz. től olcsón friss szalmát, terményt venni, és még egy aki jószágot tart annak nincs kirándulás napokra, nincs nyaralás, nincs heverészés vasárnap, annak meló van nap, mint nap...Akik most a ,,jótanácsokat,, adják hogy tartsál jószágot, biztos hogy életükben nem csinálták, fingjuk nincs róla hogy az mivel jár!!!
JAJMÁR
@papa.49: Tudom én, de az Eriksson még mindig nem érti :)

Azt hiszi, a szegények konyháján van annyi maradék, amin lehet malacot nevelni... attól tartok, felháborodnának az állatvédők, hiszen a disznóknak "joguk van" enni.
Yoda69
Varhatoan iden felgyorsul a magyar fiatalsag emigracioja elhetobb orszagokba. Hogy lesznek igy kovergecinek unokai? Mert hat o megmondta frankot: a magyar anyak azert kellenek neki hogy unokakat szuljenek neki.
Sanyi2015
@karma1: Ez egy 2005-ös lista, amit arra linkeltem be, hogy szerinted 2010 előtt nem voltak milliárdosok. Amilyen százalékban az idei listán megtalálod a Fidesz közeli vállalkozókat, ugyan úgy a 2005-ösön a baloldaliakat
karma1
@Sanyi2015: Gondolom, Gyurcsanyra celoztal,... Aha, szoval Csanyi meg Demjan baloldaliak,... Jo ezt tudni,...:o)))
Sanyi2015
Nem Csányira és Demjánra gondoltam, ők a rendszerváltás óta ott vannak, kormányoktól függetlenül. Vehetjük Gyurcsányt is, de megtalálod Kókát is vagy akkor a Baloldali köztévékampányt irányító Gyárfást is, de érdekességként a baloldali kormányzás idején lett milliárdos Tarsoly Csaba is...
Eriksson
@JAJMÁR: Volt egyszer egy csoport béka, akik versenyezni akartak. Egy nagyon magas toronyba akartak feljutni. Sok néző gyűlt össze, hogy figyeljék a versenyt és biztassák a békákat.
Elkezdődött a verseny, de a nézők közül senki nem hitt abban, hogy egy békának is sikerülni fog feljutni a torony csúcsára. Ilyeneket mondogattak: "Ohh de fárasztó, sosem fognak feljutni." vagy "Semmiképpen nem sikerülhet a torony túl magas." A békák kezdtek lemaradozni, egyetlen egy kivételével, aki élénken kapaszkodott felfelé.
A nézők továbbra is kiabáltak: "Ez túl fárasztó, nem sikerülhet nekik!" Egyre több béka gondolta meg magát és fordult vissza, csak az az egy haladt tovább kitartóan, egyáltalán nem akarta feladni. Végül mindegyik feladta, azt az egy békát kivéve, aki hatalmas ambícióval és kitartással egyedül jutott fel a torony csúcsára.
Ezután a többi béka és a nézők is meg akarták tudni, hogyan sikerülhet neki az, amit mindannyian lehetetlennek hittek. Egy néző odament a békához és megkérdezte, hogyan volt annyi ereje, hogy feljusson a csúcsra. Ekkor derült ki, hogy a győztes béka süket volt.

A tanulság?
Sose hallgass azokra az emberekre akik mindig negatívok és pesszimisták...
...mert ők elrabolják a legszebb vágyaidat és reményeidet, amiket a lelkedben hordozol!
Gondolj mindig a szavak erejére,
mert bármit hallasz vagy olvasol befolyásolja tetteidet!

Tehát: Légy MINDIG...
OPTIMISTA!
És leginkább
Légy egyszerűen SÜKET ha valaki azt mondja, hogy nem tudod megvalósítani álmaidat!
Gondold ezt:
Bármi sikerülhet neked ha igazán akarod!
jancsipapa
@Eriksson: Néhány tyúk ,egy-két disznó ,egy kis konyhakert csak pótlás lehet egy TISZTESSÉGES JÖVEDELEMHEZ .A megélhetést a munkáért járó ,megélhetést önmagában biztosító,rendszeres jövedelemnek kell biztosítani .Jó ha van egy kis plusz ,de rendesen fizetett munka nélkül csak küszködés ...
Eriksson
@nyanya001: Figyú. Azoknak a kis csibéknek nem kell naponta 3x háromfogásos ünnepi ételt kínálni. Kihajtani őket a szabadba, azok ott mindent megtalálnak, amire szükségük lehet. Füvet, magot, vizet.
A "gazdának" meg nem azt kellene tennie, hogy rántani való korukban gyorsan megeszi, hanem megvárni míg megnőnek, tojást tojnak, abból esetleg továbbszaporításra is lehet áldozni. Kevés időn belül a megnőtt tyúkállományból felesleg is keletkezhet, melynek hasznából a gazda már vehet takarmányt, esetleg más állatokat is. Nem beszélve a maga konyhájáról, ahol nem kell többé éheznie sem neki, sem családjának.
nyanya001
@Eriksson: Ezek naposcsibék voltak ezeket nem hajthatod ki az udvarra
ezeknek dara kell.
Eriksson
@jancsipapa: Erről a jövedelemkiegészítésről kezdtem beszélni tegnap 10.32-től, aztán szó, szót követett. :)))
Eriksson
@nyanya001: Meg elhatározás, hogy ezekből márpedig tyúkokat nevelek ha törik, ha szakad!
nyanya001
@Eriksson: Ja és melegen kell tartani őket de miből, mikor nekik sincs fűtési lehetőség !
Eriksson
@nyanya001: Elmész most már... :DDD
Oldja meg, ha később enni akar.
Mézike
@Eriksson: Olvasom hogy próbálnak felvilágosítani a mai helyzetről, a vidéki életről Többek közt @papa.49: is. Olvasd csak el mit válaszolt radiosnak. :-)
A malactartást igen értelmesen elmagyarázta.
Nemcsak tyúkot kell nevelni. Kel rántanivaló csirke is.
nyanya001
@Eriksson: te is elmész most már ugye ?
Macskaszem
@Eriksson: Ez mind nagyon szép, de ki vágja el a tyúk nyakát? Mindig szóljunk Semmilyenzsótinak, aki szeret állatot ölni?
Eriksson
@Mézike: Olvastam @papa.49:beírását. Állattartás jövedelméből házépítésbe fogott. Mert volt hozzá célja, akarata, elszántsága.
Nem a repülő rántott csirkét várta.
Eriksson
@Macskaszem: Látod, ez a legnagyobb probléma itten, és erre nem is gondoltam. :)
nyanya001
@Eriksson: Valamit szólhatnál arról is, hova lett a sok milliárd felzárkóztatási pénz ?
Mert a tények azt mutatják, elsíbolták, de következménye az nincs !
Ezt is elsikálja a maffia banda mint a többi sikkasztást !
Eriksson
@nyanya001: Befektették naposcsibébe, hogy a szegény rászorulóknak munkát biztosítsanak azok felneveléséhez, a felzárkózáshoz.
JAJMÁR
@Eriksson: Húúú, te nagyon fárasztó vagy... :) nem tudom, a béka, vagy a néző szerepébe bújtál-e, és engem minek nézel?
Drága, én nem vagyok semmilyen szempontból se "szegény" !:-)
Nem rólam szól ez a cikk, hanem a magyar társadalom széles, mélyszegénységben élő rétegéről. Ma már az ő felemelésükhöz elég morbid annyit mondani, hogy "légy pozitív". Hát még, hogy békáknak nézzük őket, és a egymást túlkiabálva biztassuk, hogy másszanak ki a mocsárból... talán, ha valami szalmaszálat belógatnánk.

(De mi a bánatnak akarna egy béka toronyba mászni? Pláne... mászni? Megzakkantak azok a békák ) :-DDDDD
Mézike
@Eriksson: Pontosan. de ez nem most volt. Azt is elmondta most miért nem éri meg.
Egy malac nem hízik meg konyhai maradékon. Ahhoz hogy vágósúlyba érjen, 100-120 kilósnak kell lenni. Konyhai maradékon ezt sose éri el. Amikor Papa, és a legtöbben ezzel foglalkoztak még volt az állattartóknak föld, amin megtermelték az állatok ennivalóját. Akkor jó a disznóhús, ha a vágósúlyát 5-6 hónapos koráig eléri. Mert aztán már olyan rágós a húsa, hogy nem lehet megenni. Ma már külön kézben van a takarmány előállítása, illetve az állatok nevelése. Valahogy úgy mint régebben volt a téeszek előtt.
Emlékszem rá hogy nagymamám, és később anyukámék is bérelték a földet a téesztől. Így tartottak állatot.
Tyúk. Na erről is tudok mesélni. Ha érdekel. :-)
Eriksson
@JAJMÁR: A példázat nem rólad és nem a szegényekről szól, hanem a dolgokhoz való negatív hozzáállásról.
Próbáld meg fordítva értelmezni.
Eriksson
@Mézike: Meséljél.. Mert megérdemlem. :)
nyanya001
@Eriksson: Sajnos nem tudok e témánál jó pofizni ennek a nyomornak
pár éven belül meglesz a hozadéka, a még több bűnözés, gyilkolászás
pár forintért miközben a kormány csökkenő szegénységről és bűnözésről
pofázik ami nem igaz !
nyanya001
@Mézike: Szerintem sosem tartott sem malacot, sem csibét, más jószágot
sem, fogalma sincs hogy kell tartani, nevelni.
nyanya001
@Eriksson: Kicsit gondolkodtam a válaszon ...
szóval koránt sem mint te szellemileg !
sokanvagyunk
@nyanya001: (13:12) Közmunkára: hát ez az! - a gyilkos és az öngyilkos szavak között legalább van két nyomorult betű!
Eriksson
@nyanya001: Képzeld el, még háztájim is volt a munka mellett. Termett benne sokféle minden, hogy ne kelljen a piacra járni. Egyedül zöldség gyökérért, mert az errefelé úgy nézett ki, mint a pók.
És malacot is neveltem, tyúkot és csirkét is, sőt fehér pulyka is volt mindig 4 -5 darab.
Amellett kutya, macska, papagáj, aranyhal, és gyerekek is voltak, akiket minden nap etetni kellett.
Mézike
@Eriksson: Előre bocsájtom, hogy most nem a nemzeti erőforrásainkról beszélek, hanem olyan emberekről, családokról mint én.
Azt mondod hogy a tyúkot elég csak kiengedni a kertbe és csipeget. Ez igaz. Aztán tojik, majd lesz a kiscsirke.Ez is igaz.
De. Ha ne oltatod a csirkét akkor a fele elhullik. A másik felének jó része pedig kakas lesz. Így le kell vágni , mert a kakas sose fog tojni. A csirke oltása nem kevésbe kerül.
De ezen is túl vagyunk. Be van oltva a csirke, van kotlós most már csak meleg kell. De annyira hogy nyáron a hűvösebb napokon is kell a csirkének melegítő lámpa 4-6 hetes koráig, mert megfázik. Ez ugye megint költség. A kotlónak külön hely kell, külön kaja. És etetni szinte kézből, mert le se mászik a tojásokról még enni inni se. Ezt én így oldottam meg. Ha láttam hogy egy tyúk meg akar ülni akkor már külön vettem a többitől, és megcsináltam a tojó ládáját, és elkezdtem felhizlalni. Tényleg elveszíthetik a költési idő alatt a súlyuk több mint felét.
6 hetesek a csirkék. . Most már lehet látni melyik kakas, ezeket külön veszem, mert ők vágva lesznek. Valahogy mindig több a kakas ... Namost ha kihajtod a kertbe ugyanúgy jársz mint a malaccal. Én adtam nekik tengerit, és tápot is. 6-7 hetesen kerülnek kés alá. Ha szerencséd van akkor mind megmarad. Rendkívül buta állatok. Én jártam úgy hogy egy nagy felhőszakadás után szinte az összes megfulladt, mert annyi eszük sincs hogy bemenjenek a helyükre. A baromfi ha baj van akkor leül, és ott ül halálig. Ha a jég agyonveri akkor is. A kotlós a szárnya alá veszi a csibéket. Túl vagyunk mindenen. A kakasok levágva, a tyúkok tovább tartva. Mert ugye kell a tojás. Körülbelül egy éves korukban kezdenek tojni. De nem mind. Sok köztük a meddő. Ezen lehet javítani tojótáppal, ...

Akkor hogy is van a kertbe kapirgálással?
Eriksson
@nyanya001: Na látod! Ki kéne használnod az előnyödet, előnyödre. :)))
A jó szándék sokat ér.
nyanya001
@Mézike: Hagyd
már nekijje volt háztájija meg papagája is :))))
Ő már csak tudja :))
nyanya001
@Mézike: Csak egyet elfelejt, az a szocializmusban volt !
Ma legyen neki háztájija :))
Eriksson
@Mézike: Köszönöm, a hozzáértő tájékoztatást. :)
Ebből is látszik, hogy ez már komoly munkabefektetés annak, aki boldogulni akar. Ha akar.
Mézike
@nyanya001: :-) Papagájom az nem volt...
De nem hagyom, mert elképesztő hogy sokan milyennek képzelik a vidéki életet.
nyanya001
@Mézike: Nekem volt malac is meg csirke és kacsa, tisztában vagyok
vele, mennyibe került ez nekem és nem a munkáról beszélek, hanem
az anyagiakról. Jó, hogy később meghozta a befektetést, de addig ki kellett tartanom .
nyanya001
@Mézike: Ja, és nem volt háztájim, ahol megtermett volna a jószágnak való
azt meg kellett vennem.
Mézike
@Eriksson: Persze hogy komoly munkával jár. Nem is azzal van a gond, hanem az állatorvos,kifizetésével, a táp beszerzésével...sok pénzbe van. Én is ezért hagytam abba.
100 - 150 csirkét vettem egyszerre, volt hogy 30 is megdöglött mire vághattuk volna. A kaja, és a pénz meg már bennük volt. Most hogy utána számolok olyan 70-80 ezerbe vannak. És ebből jó ha megmarad a harmada. Ebből a pénzből azért már tudsz venni pár kiló combot, illetve melle húsát. És akkor nem számolom az én munkadíjamat. Borzalmas mocsokkal jár ám levágni őket. rengeteg vízzel jár, mert számtalanszor mosni, áztatni kell a húst.
Egy zsák jó minőségű táp 4000 forintnál kezdődik. 100 csirke megeszi egy hét alatt. csipegetés mellett. ha nem adsz nekik kornyadoznak.
Így van a malacoknál is.
Nem a lustaság a lényeg hanem a föld. Nincs hol megtermelni az állatoknak a takarmányt.
Például, most már a malacnak sem vehetsz konyhai maradékot, mert megbüntetnek.
Mézike
@nyanya001: Mi is ezért hagytuk abba. Mire felnőnek annyiból megveszem a boltban tisztán .
Eriksson
@Mézike: Igazad van Mézike, de én nem ilyesmiről beszéltem, hanem a jó szándékról, hogy könnyítsek a családom megélhetésén a munka mellett egy két malaccal kolbásznak meg fagyóba, vagy néhány baromfival, aminek el lehet kapni a nyakát vasárnaponként.
Mézike
@Eriksson: Egy két malac tartása nem kevés. Pár baromfié sem.
már tudod hogy moslékról, kapirgálásból sosem lesz akkora hogy megérje levágni
Egy két malacnak is kell táp.
Egy 40 kilós malac konyhai kosz mellett is megeszik havonta 50 kiló tápot. Aztán ha nő még többet.
Mire kiszámolod benne van a tartása annyiba mintha a boltban vennéd a húst.
egy közmunkás , vagy szegényebb család nem tud kiadni havi 5-10 ezret állatkajára.
nemjoezigy
-nyanya001
@Mézike: Szerintem sosem tartott sem malacot, sem csibét, más jószágot
sem, fogalma sincs hogy kell tartani, nevelni
És jött a válasz:
-Eriksson
@nyanya001: Képzeld el, még háztájim is volt a munka mellett.

És megértettem: ez az Eriksson fideSS-es, vagy kdnp-s.
Megkaptuk a kérdésre a választ:
az @enslaved: (ő nem jött vissza pedig ígérte)
a @Sanyi2015: és az @Eriksson: is meggyőzhetetlen akárkik, szinte biztos, hogy kormánypártiak
@Mézike: a kérdésed: Halló fideszes honfitársaim! Merre vagytok ilyenkor? Úgy szeretném ha megnyugtatnátok, hogy ebből a cikkből egy szó sem igaz.
Megkaptad a 3 fenti hozzászólótól a választ.
Ők azok és itt voltak, csak a kérdést és a cikket nem értették meg!
Akár a fideSSkdnp!
papa.49
@Eriksson: 13:22. re Tudod azt is leírtam mikor volt ez egészen pontosan 1979. januártól -1982 decemberig. ezalatt az idő alatt az állattartás tisztán minden költséget leszámítva hozott 200 ezer forintot tisztán, ebből megvettem a telket, a sódert 100 m3, a cementet 100 mázsát, a beton gerendákat a pince födémbe, a sóskúti követ a lábazatnak, és a hitványát ,,úsztatott kőnek,, a betonba... Beköttettem a portára a villanyt hogy tudjuk használni a betonkeverőt... Az alapot kiástam magam a nejemmel, a betonozás a ,,kalálkában,, 9. magammal a munkatársaimmal, aztán 2 évig ha volt 5 perc szabadidőm kint voltam az építkezésen...Az otp. csak akkor állt velünk szóba mikor a lábazat készen volt...
A LÉNYEG AKKOR HA AKARTÁL VALAMIT MAGADNAK, ÉS DOLGOZTÁL ÉRTE ELÉRTED, MA HA AKARSZ AKKOR SE ÉRED EL, HA NEM VAGY BRANCSBÉLI!!!
JAJMÁR
@Eriksson: 13:42 Persze, pozitív gondolkodás :) A fuldoklóknak nem szavak, mentőöv kell. Majd ha kihúztad, lehet neki magyarázni.
Én meg erről beszélek.
Eriksson
@papa.49: Ha 1979-ben ölbe tett kézzel várod a jó szerencsét, hogy majd helyetted nekifog valaki, vagy az állam a házépítésnek, hát akkor sose lett volna házad. Mert az a ház neked volt fontos, s nem azoknak akik majd nem fognak benne élni.
Lefordítva, hogy mire gondolok. Azok, akik most azt várják, hogy majd megeteti őket valaki, mert nekik nem éri meg ennek érdekében tenni se ezt, se azt, miért gondolják, hogy azoknak akiktől ezt elvárják érdeke, hogy ők jóllakjanak?
Eriksson
@JAJMÁR: Van igazságod, de ha a fuldokló nem hajlandó úszni csak a mentőövet markolássza, sose ér a partra. Csak a vizet tapossa amíg bírja, aztán elmerül.
papa.49
@Eriksson: Van benne némi igazság de azért azt se feledd, ma már más szelek fújdogálnak a Kárpát medencében...
Eriksson
@papa.49: Persze, tudom. És lesz ez még rosszabb is. Ezért mondom mindig mindenkinek, meg magam is mindig ahhoz tartom magam, hogy segíts magadon, az Isten úgyse segít meg. :)
papa.49
@Eriksson: Ezzel is egyetértek, csak te tudsz magadon segíteni...
JAJMÁR
@Eriksson: Ott megy félre a beszélgetés, hogy te, mentálisan egészséges, kihívást váró, tűrő emberekre gondolsz, akik szegények, de ha akarnak, kimásznak ebből a helyzetből.
Én pedig tudom, hogy a valóság nem ez. Van ilyen is persze, de a régóta deprivált körülmények között élők már nem úgy látják a világot, mint te. Sokáig keresték a kapaszkodót, de egy idő feladják, jön a frusztráció... a sok kudarc megöli az önbizalmat. Ha mégis lehetőséget kapnak, túlizgulják, tuti elrontják.

El nem hinnéd, milyen élethelyzetek léteznek, milyen deprivált körülmények között, hol és hogyan élnek emberek.
(Dolgoztam ilyen munkahelyen.) Előítéletek, azok vannak. Még én is, közvetetten is megéltem, hogy az ember zuhan lefelé, hihetetlen mély üresség, reménytelenség érzésbe. Ide vezet az ezerszer és ezeregyszer is kudarc, a hiábavaló küzdelem nem ad erőt. Én még közvetetten sem bírtam elviselni. Ezeknek az embereknek azt mondani, hogy "gondolkodj pozitívan" alázás.
Ezért mondom, olyasmiről beszélsz, amit nem értesz.

Az teszi jól, aki az első pár kudarc után azt mondja Hasta la vista Magyarország! Sajnos :(
Eriksson
@JAJMÁR: Te így látod, én másképpen.
Az a legártalmasabb ha azt hallják ezek az emberek, hogy ne küzdj, mert úgyse lesz belőled semmi. Fogadd el amit kapsz, mondjuk kétszer egy évben ingyenkaját, oszt jónapot.

Akkor teszel legtöbbet a reményvesztett emberért ha ráveszed, hogy küzdjön magáért, s ne törődjön bele a sorsába.
JAJMÁR
@Eriksson: 18:05 Hát, akkor tegyél értük. Pl. azzal, hogy abbahagyod az üres fecsegést.
Éppen ezzel üzened nekik azt, hogy ők semmirekellők, nem küzdők, ezért úgyse lesz belőlük semmi, mert pl. nem tart malacot - vagyis szégyellje magát, ha éhes, és ha nem vesz azonnal két malacot az összes pénzén, hogy hónapok múlva lesoványodva megegye, ha még él... és hogy könnyű sorba állni az ingyen ételért...stb. miközben halvány lila fogalmad sincs az emberek valós helyzetéről. Fecsegsz bele a világba, ragacsos szöveget, nagyjából ugyanazt mantrázod amit a jóllakott és hatalmaskodó politikusok. A valós helyzettel köszönő viszonyban sincs, csupa cinikus ostobaság. Célja, hogy elaltassák ezzel a saját lelkiismeretüket. Valójában beletapossák ezt a réteget a nyomorba, elvágva minden szálat, nehogy kimásszon onnan.
Te pedig, ha netán meglátogatnál egy idős embert, aki fagyos kezeivel számolja az utolsó forintjait, vigyél neki fát, meleg takarót, esetleg gyújts be a kályhájába. Felmelegedne a lelked, annyira pozitívan hatna rád.
Eriksson
@JAJMÁR: Ha száz évig vitázunk, akkor sem értek veled egyet. Csupa álhumánum minden szavad. Buta vagy és az is maradsz.
JAJMÁR
@Eriksson:
Nem kell velem egyetérteni, megérteni se muszáj.
(Te kedves, "pozitív" ember, élmény volt veled beszélgetni, és rájönni, hogy szerencsére nem hasonlítunk :-)
További jó küzdést :))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.